Kezdőlap Világgazdaság Euróra váltott Horvátország – áremeléssel ügyeskednek a kereskedők
No menu items!

Euróra váltott Horvátország – áremeléssel ügyeskednek a kereskedők

Illusztráció: Bigstock

Horvátországban nem okozott osztatlan sikert az euró bevezetése: a horvátok hirtelen árugrásokra panaszkodnak, miután a közös uniós pénz január elsején felváltotta a nemzeti valutát, a kunát.

Néhány nappal az euró hivatalos fizetőeszközként való bevezetése után Horvátországban egyre több a panasz a hirtelen megdrágult élelmiszerek és megugrott vendéglátási árak miatt – írja a Spiegel.

Az index.hr hírportál arról számolt be, hogy számos fogyasztó internetes fórumokon fejezte ki nemtetszését az áremelésekkel kapcsolatban, és konkrét példákkal szolgált. A jelentés szerint Davor Filipovic gazdasági miniszter kilátásba helyezte a kiskereskedelmi szektor elleni kormányzati intézkedéseket.

Különösen a kávézók, büfék, élelmiszerboltok és pékségek emeltek állítólag jelentősen az áraikon – írja az index.hr internetes fórumokon megjelent bejegyzések alapján. A vendéglátóiparban egy kávé 10-20 eurócentnek megfelelő összeggel, egy kenyér 7, egy 500 grammos csomag krémsajt 26, egy pizza 30 eurócenttel drágult – idézett a portál a kommentekből.

A jelentés szerint Filipovic ennek fényében támadta meg a kiskereskedőket. “Hónapról hónapra emelik az árakat, és most, ebben az euróval kapcsolatos helyzetben is emelik az árakat, és megpróbálják becsapni a polgárokat” – mondta. De ez nem fog sikerülni – tette hozzá. A kormánynak elegendő eszköze van a fogyasztók védelmére. Az árplafonok lehetősége is felmerült, mondta Filipovic. Korábban a miniszter találkozott a kiskereskedelmi láncok képviselőivel, hogy az áremelésekkel foglalkozzon.

Az euró és a kuna január 14-ig még párhuzamosan használható Horvátországban. Az árfolyam egy euróért 7,5345 kuna.

Horvátország, amely a magyarok körében is népszerű nyaralási célpont, 2013 óta tagja az Európai Uniónak, és újév napján váltotta le nemzeti valutáját, a kunát az euróra. Ezzel egyidejűleg az adriai ország csatlakozott a schengeni övezethez, amely mentes a határellenőrzésektől.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlás meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.