Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban
No menu items!

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint az euróövezetben a GDP-arányos államháztartás hiány 4 százalékra csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 6,4 százalék és az első negyedévi 7 százalék után. Az EU egészében az államháztartás hiánya 3,7 százalékra süllyedt GDP-arányosan a negyedévvel korábbi 5,8 százalékról és az első negyedévi 6,4 százalékról.

A GDP-hez viszonyított legnagyobb államháztartási hiány Máltán (8,1 százalék), Spanyolországban (7,3 százalék) és Romániában (7,1 százalék) volt. Dániának ugyanakkor 2,7 százalékos államháztartási többlete alakul ki a tavalyi harmadik negyedévben.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya 5,6 százalék volt a második negyedévi 3,2 százalék és az első negyedévi 7,9 százalék deficit után.

A GDP-arányos államadósság az eurózónában a 2021. második negyedév végi 98,3 százalékról 97,7 százalékra mérséklődött a tavalyi harmadik negyedévének a végére. Az EU egészében a mutató 90,9 százalékról 90,1 százalékra süllyedt.

A tavalyi harmadik negyedév végén Észtországban (19,6 százalék), Bulgáriában (24,2 százalék) és Luxemburgban (25,3 százalék) volt a legalacsonyabb a GDP-arányos államadósság.

A legmagasabb arányt Görögországban (200,7 százalék), Olaszországban (155,3 százalék), Portugáliában (130,5 százalék), Spanyolországban (121,8 százalék), Franciaországban (116 százalék), Belgiumban (111,4 százalék) és Cipruson (109,6 százalék) jegyezték fel.

Magyarország GDP-arányos államadóssága a harmadik negyedévben 80,3 százalékra nőtt a második negyedévi 77,4 százalékról és az első negyedévi 73,8 százalékról.

Tavaly a második negyedévhez képest a harmadik negyedévben 7 uniós ország növelte a GDP-arányos adóssághányadát, 20 ország csökkentette azt.

A legnagyobb csökkenést Görögországban (-6,6 százalékpont), Portugáliában (-4,9 százalékpont), Horvátországban (-3,7 százalékpont), Cipruson és Belgiumban (-2,3 százalékpont), Csehországban (-2,2 százalékpont) és Ausztriában  (-2,1 százalékpont) regisztrálták. A legnagyobb arányban Magyarországon (+2,9 százalékpont), Franciaországban (+1,5 százalékpont) és Romániában (+1,1 százalékpont) nőtt.

Éves viszonylatban 15 országban nőtt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, 12 államban pedig csökkent.

A legnagyobb növekedést Spanyolországban (+7,8 százalékpont), Magyarországon (+6,5 százalékpont), Máltán (+5,7 százalékpont), Ausztriában (+5,6 százalékpont) és Romániában (+5,5 százalékpont) regisztrálták. A legnagyobb csökkenés Cipruson (-6,4 százalékpont), Írországban (-3,6 százalékpont), Hollandiában (-2,5 százalékpont), Dániában (-2,4 százalékpont), Horvátországban (-2,3 százalékpont) és Svédországban (-2,2 százalékpont) következett be.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.