Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban
No menu items!

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint az euróövezetben a GDP-arányos államháztartás hiány 4 százalékra csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 6,4 százalék és az első negyedévi 7 százalék után. Az EU egészében az államháztartás hiánya 3,7 százalékra süllyedt GDP-arányosan a negyedévvel korábbi 5,8 százalékról és az első negyedévi 6,4 százalékról.

A GDP-hez viszonyított legnagyobb államháztartási hiány Máltán (8,1 százalék), Spanyolországban (7,3 százalék) és Romániában (7,1 százalék) volt. Dániának ugyanakkor 2,7 százalékos államháztartási többlete alakul ki a tavalyi harmadik negyedévben.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya 5,6 százalék volt a második negyedévi 3,2 százalék és az első negyedévi 7,9 százalék deficit után.

A GDP-arányos államadósság az eurózónában a 2021. második negyedév végi 98,3 százalékról 97,7 százalékra mérséklődött a tavalyi harmadik negyedévének a végére. Az EU egészében a mutató 90,9 százalékról 90,1 százalékra süllyedt.

A tavalyi harmadik negyedév végén Észtországban (19,6 százalék), Bulgáriában (24,2 százalék) és Luxemburgban (25,3 százalék) volt a legalacsonyabb a GDP-arányos államadósság.

A legmagasabb arányt Görögországban (200,7 százalék), Olaszországban (155,3 százalék), Portugáliában (130,5 százalék), Spanyolországban (121,8 százalék), Franciaországban (116 százalék), Belgiumban (111,4 százalék) és Cipruson (109,6 százalék) jegyezték fel.

Magyarország GDP-arányos államadóssága a harmadik negyedévben 80,3 százalékra nőtt a második negyedévi 77,4 százalékról és az első negyedévi 73,8 százalékról.

Tavaly a második negyedévhez képest a harmadik negyedévben 7 uniós ország növelte a GDP-arányos adóssághányadát, 20 ország csökkentette azt.

A legnagyobb csökkenést Görögországban (-6,6 százalékpont), Portugáliában (-4,9 százalékpont), Horvátországban (-3,7 százalékpont), Cipruson és Belgiumban (-2,3 százalékpont), Csehországban (-2,2 százalékpont) és Ausztriában  (-2,1 százalékpont) regisztrálták. A legnagyobb arányban Magyarországon (+2,9 százalékpont), Franciaországban (+1,5 százalékpont) és Romániában (+1,1 százalékpont) nőtt.

Éves viszonylatban 15 országban nőtt az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, 12 államban pedig csökkent.

A legnagyobb növekedést Spanyolországban (+7,8 százalékpont), Magyarországon (+6,5 százalékpont), Máltán (+5,7 százalékpont), Ausztriában (+5,6 százalékpont) és Romániában (+5,5 százalékpont) regisztrálták. A legnagyobb csökkenés Cipruson (-6,4 százalékpont), Írországban (-3,6 százalékpont), Hollandiában (-2,5 százalékpont), Dániában (-2,4 százalékpont), Horvátországban (-2,3 százalékpont) és Svédországban (-2,2 százalékpont) következett be.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU és az USA együtt keresik a megoldást a globális élelmiszerellátási gondokra

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani az élelmiszer-ellátási láncokat, mivel India és más országok exportkorlátozásai súlyosbítják a globális problémákat.

Építőipari áringadozás. Előzetes megállapodást javasol az ÉVOSZ

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek állandó változása miatt.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Hírek

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom