Hirdetés
Kezdőlap Energia Évente több ezer liter vizet spórolhatunk, ha jól választunk mosógépet!
No menu items!

Évente több ezer liter vizet spórolhatunk, ha jól választunk mosógépet!

Éves szinten mintegy 3600 liternyi vizet takaríthat meg egy négyfős család, ha igazán hatékony mosógéppel rendelkezik otthon. Mindez fakad abból, hogy tetemes különbségek vannak a vizet legjobban és a legkevésbé jól felhasználó készülékek fogyasztása között. Előbbiek esetében egy kilogramm ruha tisztára mosásához 4 liter víz is elegendő lehet, míg egyes gépeknek ehhez 7 literre van szükség. Nem mindegy tehát, miként választunk – mutatnak rá a Candy Hoover Hungary Kft. szakértői. 

Egy napokban publikált friss összesítés szerint a ma használt mosógépek átlagosan 48,8 litert használnak fel mosási ciklusonként. A kalkulációt az In the Wash című független lap készítette a Nagy-Britanniában leggyakrabban vásárolt mosógépek adatai alapján. A kérdés a környezetvédelem szempontjából igencsak hangsúlyosnak mondható, mert egy mosógép egy négyfős család havi vízfogyasztásának mintegy 20-25%-át teszi ki. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy ezen a téren mennyire hatékony készüléket választunk magunknak, különösen akkor, ha csökkenteni szeretnénk az ökológiai lábnyomunkat.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a mosógépek energiacímkéjén található besorolása kizárólag a villamosenergia-fogyasztásra és nem a vízfelhasználásra vonatkozik. Ha csupán a felhasznált literek számát vesszük alapul, akkor egyszerű ökölszabály él, vagyis a felhasznált víz mennyisége a dob kapacitásától függ. A kisebb, 7 kg-os töltősúllyal rendelkező mosógépek általában kevesebb vizet használnak, mint a nagy kapacitású, 12 kg-os készülékek.

A cikk a készülékek kapacitásához tartozó ciklusonkénti átlagos vízfogyasztását is kalkulálta.

E szerint:

  • 7 kg-os mosógép átlagosan 43,6 liter
  • 8 kg-os mosógép átlagosan 45,2 liter
  • 9 kg-os mosógép átlagosan 47,5 liter
  • 10 kg-os mosógép átlagosan 51,5 liter
  • 11 kg-os mosógép átlagosan 54,9 liter
  • 12 kg-os mosógép átlagosan 53,5 liter
  • 14 kg-os mosógép átlagosan 62,3 liter

A vízfelhasználás hatékonyságának meghatározásánál azonban ennél többről van szó – azt kell tisztázni, hogy egy kilogramm mosandó ruhára mekkora vízfogyasztás jön össze.

Ezen a téren az rajzolódik ki, hogy a legjobb készülékek kilogrammonként csupán 4 liter vizet használnak fel ciklusonként, míg az ilyen szempontból kevésbé jó gépeknél ez elérheti a 7 litert is.

Az adatok alapján pedig a Haier i-Pro Series 7 modellje, amely 12 kilogramm ruhát képes egyszerre mosni, az abszolút, ciklusonkénti 48,9 literes fogyasztásával előkelő helyen áll. Ezzel ugyanis csaknem a 9 kilogrammos készülékek „ligájában” játszik, míg a kilogrammonkénti 4,1 literes vízfogyasztással a 3. leghatékonyabb vízfogyasztást produkáló gép a mezőnyben.

Megdöbbentő különbséget kapunk, amikor a legkevésbé hatékony készülék és a Haier, a lista dobogósának teljesítményét vetjük össze a gyakorlatban. Egy 4 fős, család havi szinten tisztára mosandó, mintegy 100 kilogrammnyi szennyesét előbbivel – a mosási kapacitáskülönbségek miatt – 15 ciklus, míg utóbbival 9 használat alatt sikerül megtisztítani. A két mosógép közötti vízfelhasználási különbség pedig ekkor eléri a 300 litert, ami egy év alatt már 3600 litert tesz ki Ez pedig hatalmas eltérés, különösen, ha azt vesszük figyelembe, hogy az édesvízfelhasználás üteme talán manapság a legnagyobb. Az összehasonlítás egyértelműen rámutat arra is, hogy a többfős családoknak érdemes ebből a szempontból is, a nagyobb kapacitású mosógépet választaniuk, ruháik hatékony tisztántartására.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A következő kamatdöntő ülést jövő hét kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank, ahol az Equilor várakozása szerint 50 bázispontos kamatvágásról határozhatnak.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...