Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fed-elnök: nőhet az infláció, de folytatni kell az élénkítést
No menu items!

Fed-elnök: nőhet az infláció, de folytatni kell az élénkítést

A Federal Reserve arra számít, hogy az idén emelkedni fog az infláció az Egyesült Államokban. Ettől függetlenül többet kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében – mondta kongresszusi meghallgatásán Jerome Powell, a Fed elnöke.

A legjobb kilátások szerint az inflációra gyakorolt hatás nem lesz sem különösen nagy, sem tartós” – mondta Powell azzal kapcsolatban, hogy a Fed a vírussal szembeni küzdelemben történt előrelépések és a gazdaság élénkítését célzó programok nyomán számít az emelkedésére. “Amennyiben az infláció aggasztó módon növekedni kezd, akkor a Fed a kamatokon keresztül kontrollálhatja azt.” – tette hozzá.

Jerome Powell

Powell arról is beszélt, hogy “nem fogják szem elől téveszteni a bajba került amerikaiak millióit, beleértve a szolgáltatási szektor alacsonyabb bérű munkavállalóit, az afroamerikaiakat, a spanyolajkúakat és más, különösen súlyosan érintett kisebbségi csoportokat“. A Fed elnöke kiemelte, hogy továbbra is határozottan elkötelezettek a két politikai célkitűzésük, azaz a maximális foglalkoztatás és a stabil árak elérése mellett.

Powell a meghallgatáson szintén részt vevő Janet Yellen amerikai pénzügyminiszterrel egyetértésben felhívta a kongresszus figyelmét, hogy többet kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében. Mint mondták:

bár biztató jelek mutatkoznak a fellendülésre, fontos, hogy az állami támogatást továbbra is fenntartsák, annak érdekében, hogy az állásukat elvesztett emberek milliói visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

Yellen beszámolt arról is, hogy az Egyesült Államok 9,5 millió munkahelyet veszített el, és a munkanélküliek aránya jelenleg meghaladja a 9 százalékot. “Hatalmas gondot okoz a munkanélküliség” – fogalmazott.

Janet Yellen

Yellen a kormány több mint 3000 milliárd dolláros tervezett pénzügyi csomagjának finanszírozásával kapcsolatban azt mondta: az adminisztráció fontolóra veszi a társasági adó mértékének 21 százalékról 28 százalékra emelését. A társasági adó mértékét a 2017-es adótörvény részeként a Donald Trump volt amerikai elnök vezette adminisztráció csökkentette 35 százalékról a jelenlegi szintre.

Egy globális versenyt futottunk, hogy elérjük a társasági adózás mélypontját, de reméljük, hogy ennek véget vethetünk.” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter kedden – egy nappal azután, hogy a szenátus republikánus tagjai megakadályozták a törvényjavaslat mérlegelését – levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, “az Egyesült Államok (.) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval szembesül.” Mindez “komoly károkat okozhat az üzleti és fogyasztói bizalomban, (.) és negatívan befolyásolhatja az Egyesült Államok hitelminősítését az következő években.” – tette hozzá a tárcavezető.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújította együttműködését a VOSZ és a GÉMOSZ

Új együttműködési szerződést kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) .

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Az AutoWallis megkapta a cseh versenyhatóság engedélyét a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Az AutoWallis eddigi tevékenységi területe, a magyar és a szlovén mellett a cseh autókiskereskedelmi piacon is jelen lesz.

Búzaszentelő Ünnepséggel indult a Magyarok Kenyere Program Kaplonyban

A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medencében.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.