Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Felére zuhant a magyar bankszektor nyeresége
No menu items!

Felére zuhant a magyar bankszektor nyeresége

A bankszektor konszolidált nettó eredménye az előző évhez képest majdnem felére, 390 milliárd forintra csökkent 2020-ban. A kamateredmény 10,4 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény 1,4 százalékkal magasabb lett az előző évinél, a működési költségek pedig 6,3 százalékkal nőttek – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az értékvesztés és céltartalék képzés az előző évi érték több mint 6,7-szeresét tette ki 2020-ban, ezzel felemésztette az egyébként elért adózás előtti eredmény csaknem felét. Az értékvesztés, céltartalék és adó nélkül számított eredmény 13,7 százalékkal lett magasabb az előző évinél. A növekedésekben szerepe volt az eszközállományok bővülésének, illetve az árfolyamhatásnak is – tették hozzá.

A szektor pozitív eredménye alapvetően a bankcsoportoktól származott, amelyek 399 milliárd forintos nyeresége mellett az egyedi hitelintézetek 14 milliárd forintos veszteséget könyveltek el, míg a fióktelepek nyeresége 5 milliárd forintot tett ki. Tíz hitelintézet volt veszteséges, több az előző évinél.

A hitelintézetek nem konszolidáltan számított 2020-as nettó eredménye 212 milliárd forint volt, ami alig 42,1 százaléka az előző évinek. Az igazi különbséget az előző évhez képest, a konszolidált adatokhoz hasonlóan, az értékvesztés és céltartalék képzések eredményhatása jelentette, amely az előző évi érték több mint 6,7-szeresét tette ki 2020-ban, felemésztve a tárgyévi értékvesztés, céltartalék és adózás előtti eredmény csaknem felét, amit még egyéb eredménycsökkentő tételek tovább erodáltak – állapította meg az MNB.

Míg 2019 első két negyedévében szektorszinten összesítve nem történt értékvesztés és céltartalékképzés, csak a harmadikban és negyedikben, addig

2020-ban minden negyedévben történt, az utóbbi években megszokottnál jóval nagyobb mértékben, ami végül éves szinten az előző évinek közel négyszerese lett.

Az év egészét tekintve értékvesztést és céltartalékot 3 hitelintézet szabadított fel, összesen 400 millió forintot. Az egyéb eredmény csökkenése döntően a moratórium miatt eszközölt számviteli korrekció következménye. A folytatódó tevékenységek eredménye adófizetés előtt 57,7 százaléka lett az egy évvel korábbinak.

Az MNB által felügyelt hitelintézeti szektor konszolidált eszközállománya a tavalyi negyedik negyedévében 5,4 százalékkal, 60 609 milliárd forintra nőtt, ami az egy évvel korábbi értéknél 22,5 százalékkal magasabb.

Az évi növekedés teljes egészében organikus volt, külföldi hitelintézet akvizíciójára nem került sor, a negyedik negyedévben viszont egy külföldi bank eladás miatt kikerült egy magyar bankcsoport által konszolidált intézmények köréből. Decemberben jelentősen változott a bankrendszer struktúrája. A Magyar Bankholding Zrt irányítása alá került három bankcsoport, így a koncentráció növekedett. Ezt a változást azonban csak az idei első negyedéves publikációban fogja megjeleníteni az MNB.

A két legjelentősebb eszköztípus, a hitelállomány és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya közel azonos arányban, 4,4, illetve 4,5  százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévében, az egész éves növekményük pedig 22,7, illetve 23,3 százalékos volt.

A hitelállományon belül a belföldi partnerekhez kihelyezett hitelállomány 11,7 százalékkal, 27 170 milliárd forintra nőtt a tavalyi utolsó negyedév során. A külföldi kihelyezések a tavalyi évben 1,8 százalékkal csökkentek; a teljes külföldi csökkenés 54,2 százaléka az Európán kívüli kihelyezések csökkenéséből adódott, miközben a tárgyidőszak végi Európán kívüli állomány csak 7,3 százalékát tette ki a teljes külföldre kihelyezett állománynak.

A változások eredményeként a tárgyidőszak végén a teljes kihelyezés 63,4 százaléka volt belföldi és 36,6 százaléka külföldi ügyfeleknél.

A teljes forrásállományból az előző negyedév végén 81,1 százalékkal részesedő betétállomány a negyedik negyedévben 6,5 százalékkal emelkedett, és az év végére elérte a 81,9 százalékos részesedést. A kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya az utolsó negyedévben lényegében stagnált, az éves szintű 11,6 százalékos dinamikája alig több mint fele a teljes eszközállományénak.

A szektorszintű saját tőke 2020-ban az eszközállomány dinamikájának kevesebb, mint felével – 10,5 százalékkal –  328 milliárd forinttal nőtt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.