Kezdőlap Pénzvilág Felére zuhant a magyar bankszektor nyeresége
No menu items!

Felére zuhant a magyar bankszektor nyeresége

A bankszektor konszolidált nettó eredménye az előző évhez képest majdnem felére, 390 milliárd forintra csökkent 2020-ban. A kamateredmény 10,4 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény 1,4 százalékkal magasabb lett az előző évinél, a működési költségek pedig 6,3 százalékkal nőttek – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az értékvesztés és céltartalék képzés az előző évi érték több mint 6,7-szeresét tette ki 2020-ban, ezzel felemésztette az egyébként elért adózás előtti eredmény csaknem felét. Az értékvesztés, céltartalék és adó nélkül számított eredmény 13,7 százalékkal lett magasabb az előző évinél. A növekedésekben szerepe volt az eszközállományok bővülésének, illetve az árfolyamhatásnak is – tették hozzá.

A szektor pozitív eredménye alapvetően a bankcsoportoktól származott, amelyek 399 milliárd forintos nyeresége mellett az egyedi hitelintézetek 14 milliárd forintos veszteséget könyveltek el, míg a fióktelepek nyeresége 5 milliárd forintot tett ki. Tíz hitelintézet volt veszteséges, több az előző évinél.

A hitelintézetek nem konszolidáltan számított 2020-as nettó eredménye 212 milliárd forint volt, ami alig 42,1 százaléka az előző évinek. Az igazi különbséget az előző évhez képest, a konszolidált adatokhoz hasonlóan, az értékvesztés és céltartalék képzések eredményhatása jelentette, amely az előző évi érték több mint 6,7-szeresét tette ki 2020-ban, felemésztve a tárgyévi értékvesztés, céltartalék és adózás előtti eredmény csaknem felét, amit még egyéb eredménycsökkentő tételek tovább erodáltak – állapította meg az MNB.

Míg 2019 első két negyedévében szektorszinten összesítve nem történt értékvesztés és céltartalékképzés, csak a harmadikban és negyedikben, addig

2020-ban minden negyedévben történt, az utóbbi években megszokottnál jóval nagyobb mértékben, ami végül éves szinten az előző évinek közel négyszerese lett.

Az év egészét tekintve értékvesztést és céltartalékot 3 hitelintézet szabadított fel, összesen 400 millió forintot. Az egyéb eredmény csökkenése döntően a moratórium miatt eszközölt számviteli korrekció következménye. A folytatódó tevékenységek eredménye adófizetés előtt 57,7 százaléka lett az egy évvel korábbinak.

Az MNB által felügyelt hitelintézeti szektor konszolidált eszközállománya a tavalyi negyedik negyedévében 5,4 százalékkal, 60 609 milliárd forintra nőtt, ami az egy évvel korábbi értéknél 22,5 százalékkal magasabb.

Az évi növekedés teljes egészében organikus volt, külföldi hitelintézet akvizíciójára nem került sor, a negyedik negyedévben viszont egy külföldi bank eladás miatt kikerült egy magyar bankcsoport által konszolidált intézmények köréből. Decemberben jelentősen változott a bankrendszer struktúrája. A Magyar Bankholding Zrt irányítása alá került három bankcsoport, így a koncentráció növekedett. Ezt a változást azonban csak az idei első negyedéves publikációban fogja megjeleníteni az MNB.

A két legjelentősebb eszköztípus, a hitelállomány és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya közel azonos arányban, 4,4, illetve 4,5  százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévében, az egész éves növekményük pedig 22,7, illetve 23,3 százalékos volt.

A hitelállományon belül a belföldi partnerekhez kihelyezett hitelállomány 11,7 százalékkal, 27 170 milliárd forintra nőtt a tavalyi utolsó negyedév során. A külföldi kihelyezések a tavalyi évben 1,8 százalékkal csökkentek; a teljes külföldi csökkenés 54,2 százaléka az Európán kívüli kihelyezések csökkenéséből adódott, miközben a tárgyidőszak végi Európán kívüli állomány csak 7,3 százalékát tette ki a teljes külföldre kihelyezett állománynak.

A változások eredményeként a tárgyidőszak végén a teljes kihelyezés 63,4 százaléka volt belföldi és 36,6 százaléka külföldi ügyfeleknél.

A teljes forrásállományból az előző negyedév végén 81,1 százalékkal részesedő betétállomány a negyedik negyedévben 6,5 százalékkal emelkedett, és az év végére elérte a 81,9 százalékos részesedést. A kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya az utolsó negyedévben lényegében stagnált, az éves szintű 11,6 százalékos dinamikája alig több mint fele a teljes eszközállományénak.

A szektorszintű saját tőke 2020-ban az eszközállomány dinamikájának kevesebb, mint felével – 10,5 százalékkal –  328 milliárd forinttal nőtt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

IMF: uniós harmadik lehet a magyar növekedés 2021-ben

Magyarország a harmadik legnagyobb gazdasági növekedést érheti el idén az Európai Unióban - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberi felülvizsgált jelentéséből.

Moratórium – körkép. Kevesen kérik a hosszabbítást

Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe - közölték a pénzintézetek.

Uniós infláció. A magyar már csak a negyedik legmagasabb

A meredeken emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben tizenhárom éves csúcsra, 3,4 százalékra, az Európai Unió egészében pedig 3,6 százalékra gyorsult az infláció szeptemberben - jelentette az Eurostat.

Csoportos társasági adó – közeleg a nyilatkozási határidő

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Hírek

Csoportos társasági adó – közeleg a nyilatkozási határidő

A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak - hívja fel a figyelmet a Mazars.

Áder János: az emberiség felelőtlenül használja a vizet

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Öt évig bujkált a toplistás magyar bűnöző – Detroitban fogták el

Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Fővárosi kocsmarazziára indult a NAV – kerületi lista

Két hónapos kocsmarazziába kezdett a főváros déli kerületeiben az adóhivatal: a NAV az italok vizezése, a feketefoglalkoztatás és a számla nélküli értékesítés ellen lép fel.

Munkaszünettel csökkentené a fertőzéseket az orosz kormány

Országos munkaszünet bevezetését javasolta október 30. és november 7. között az új koronavírusos járványhelyzet romlása miatt Tatyjana Golikova, az egészségügyért és demográfiáért felelős miniszterelnök-helyettes. Közben a napi halálozások száma ismét ezer fölé emelkedett, és újabb rekordot döntött.

Józsefváros. Rendőrautóra ugrott, majd intézkedés közben meghalt egy férfi

Meghalt egy férfi a VIII. kerületi Baross utca és a Szigetvári utca sarkán, miközben a rendőrök éppen intézkedtek vele szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése pár perc alatt 361,15 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele, 14 óra előtt egy perccel még 359,90 forinton állt a jegyzés.

Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a védettségi igazolvány

Nem alkotmányellenesek a védettségi igazolvánnyal járó többletjogok - mondta ki az Alkotmánybíróság.

Gazdaság

Moratórium – körkép. Kevesen kérik a hosszabbítást

Az ügyfelek közül kevesen élnek a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriummal, amelyet novembertől már csak a rászorulók vehetnek igénybe - közölték a pénzintézetek.

Londoni elemzők: a piaci nyomás agresszívabb lépésre késztetheti az MNB-t

Valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázispontos lépésekben folytatja a jelenlegi kamatemelési ciklust, de erősödhet a jegybankra nehezedő piaci nyomás az agresszívabb szigorító lépések végett - vélik londoni pénzügyi elemzők.

MNB: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

A monetáris tanács értékelése alapján az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják - közölte a jegybank.

Gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése pár perc alatt 361,15 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele, 14 óra előtt egy perccel még 359,90 forinton állt a jegyzés.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom