Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fokozódik az élelmiszerhiány az Egyesült Királyságban
No menu items!

Fokozódik az élelmiszerhiány az Egyesült Királyságban

Illusztráció: Bigstock

Míg a világ más részein a pandémia idején időnként hiánycikk lett a tészta vagy a vécépapír, addig a brit szupermarketek polcain a hiányok állandó problémává váltak. Szakértők szerint a tendencia fokozódhat.

A Brexit után a szakértők szerint több élelmiszerből is hiány várható az Egyesült Királyságban. “Az élelmiszer-biztonságnak az Egyesült Királyságban vége. A kormánynak ezt komolyan kell vennie” – mondta David Exwood, a National Farmers Union alelnöke a Spiegel beszámolója szerint. Szerinte a jelenlegi paradicsom- és uborkahiány valószínűleg megmarad, mivel a hazai fajták termése is egyre csökken.

A National Farmers Union várakozásai szerint a paradicsom és az uborka esetében a 2022-es szezon a legalacsonyabb terméshozamú lesz a feljegyzések közel 40 évvel ezelőtti kezdete óta. Hasonló a tendencia a körte és a paprika esetében is.

A britek jelenleg többek között azért tudnak kevesebb paradicsomot importálni a déli országokból, mert ott az időjárás miatt gyengébb volt a termés, és a Brexit miatt is felmerültek kereskedelmi akadályok.

De nem csak a zöldségekről és a gyümölcsökről van szó: a British Retail Consortium az olívaolaj esetében is szűk keresztmetszetet tart lehetségesnek a termőterületek rossz termése miatt. Andrew Lee brit-német közgazdász, aki a Baden-Württembergi Szövetkezeti Állami Egyetemen tanít, az importált sajtot is a lehetséges veszélyeztetett áruk listáján látja.

Mivel a szélsőséges időjárási események várhatóan növekedni fognak, az ellátási láncokat érő bármilyen sokk az Egyesült Királyságot az uniós országoknál súlyosabban fogja érinteni

– magyarázta Lee.

A londoni Angol-Német Kereskedelmi és Iparkamara (AHK) vezetője, Ulrich Hoppe becslése szerint az Egyesült Királyság a Brexit következtében mindig 10-15 százalékkal érzékenyebb lesz az ellátási láncok sokkjaira, mint az uniós országok. “A Brexit megnövelte az ellátási láncok összeomlásának kockázatát” – mondta Hoppe.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.