Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Fordulat előtt az angol labdarúgás - jön az átigazolási adó?
No menu items!

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist – áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

A Tracey Crouch konzervatív parlamenti képviselő által vezetett, nagy érdeklődéssel várt jelentést idén rendelték meg, válaszul az irányítási válságra. Crouch szerint a jelentés javaslatai “az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét” határozzák meg. A jelentés alapján jövő tavaszra születhet törvény – adta hírül a Guardian.

Tracey Crouch

A jelentésben szerepel, hogy egy független szabályozó hatóságnak kellene felügyelnie az angol labdarúgást. A szabályozó hatóság engedélyt adhatna a bajnoki labdarúgásban való részvételre, felügyelné a klubok pénzügyeit, és döntene arról, hogy a tulajdonosok és az igazgatók alkalmasak-e a szerepük betöltésére, beleértve egy új integritási teszt alkalmazását is.

A jelentés ajánlásai szerint a tulajdonosok felelősségére és pénzügyi kötelezettségvállalásaira vonatkozó szabályok szigorodnának, és összhangba kerülnének a bankokra vagy médiavállalatokra általánosan alkalmazott gyakorlatokkal. Az átigazolási illetékkel kapcsolatban pedig akár 10 százalékos adót is kivethetnének a Premier League-ügyletekre, a pénzt pedig újraosztanák.

A jelentés számításai szerint az elmúlt öt évben a 10 százalékos adó évente körülbelül 160 millió fontot hozott volna.

További javaslatok

  • A szurkolók által birtokolt “aranyrészvény”, amellyel megvétózhatnák a futballklubok bizonyos kulcsfontosságú változtatásait – a névváltoztatástól a pálya eladásáig
  • Szurkolókból álló árnyéktanácsok, amelyekkel a kluboknak konzultálniuk kell a kulcsfontosságú döntésekről
  • A tulajdonosok által a klubok meglévő pénzügyi helyzetéhez igazodó korlátozások a fenntarthatatlan gyakorlatok megelőzése és a verseny torzulásának megakadályozása érdekében
  • A Premier League és a Football League – és ha nincs megoldás, akkor a szabályozó hatóság – közösen határozza meg az “ejtőernyős kifizetések” újraértékelését
  • Kötelező kiesési és feljutási záradékok a játékosok szerződésében
  • Kötelező egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási tervek minden klub számára, az angol labdarúgó-szövetség sokszínűségi kódexének és a Premier League EDI-szabványának sikerére építve
  • A női labdarúgás jövőjének felülvizsgálata
  • Kísérletek az alkoholfogyasztás engedélyezésére mérkőzés közben

Őszintén hiszem, hogy amit a jelentésben megfogalmaztunk, az jót tesz a labdarúgásnak” – mondta Crouch. “Az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét határozza meg – tette hozzá.

A Guardian értesülései szerint a kormány támogatja a szabályozó hatóság kulcsfontosságú ajánlását, de Crouch figyelmeztetett, hogy ez a változás nem lesz elég. “Azt hiszem, nagyon fontos elmondani, hogy ez egy teljes reformcsomag” – mondta. “Egy független szabályozó hatóság egy dolog, de ha nincs megfelelő prudenciális szabályozás, jó vállalatirányítás, támogatói elkötelezettség és aranyrészvény, akkor alapvetően csak egy rakás ember, akik engedélyt adnak ki.

Támogató hangok

A jelentést széles körben üdvözölték a futballban. “Ez potenciálisan hatalmas előrelépés a labdarúgás irányítása terén” – mondta Kevin Miles, a Labdarúgó-szurkolók Szövetségének vezérigazgatója. “A kormány elkötelezte magát a jelentés mellett, amely meghallgatta a szurkolók hangját. Most már a kormányon múlik, hogy az ajánlásoknak eleget tesz-e“.

Rick Parry

Rick Parry, az EFL elnöke szerint a jelentés “igazán alapos munka” volt, amely “átfogóan felismerte a játék pénzügyi kihívásait“. “Úgy véljük, hogy a labdarúgás reformjának a klubok fenntarthatóságát kell szolgálnia” – mondta. “Támogatjuk a játékon belüli újraelosztást és szabályozást egyaránt” – tette hozzá.

A Premier League is üdvözölte a jelentést, és elismerését fejezte ki Crouchnak és szakértői testületének a munkájáért. “Elismerjük a szurkolók létfontosságú szerepét, és azt, hogy helyre kell állítani és meg kell őrizni a labdarúgás irányításába vetett bizalmukat” – áll a közleményben. “Azt is elismerjük, hogy az angol labdarúgás alapvető erősségeinek védelme érdekében valamiféle független szabályozásra van szükség.”

A Premier League az angol labdarúgás egészével együtt globális siker. A pályán és azon kívül is kiemelkedő eredményeket értünk el, beleértve a fiatalok fejlődésére, a közösségekre és a tágabb értelemben vett játékra gyakorolt pozitív hatást, amire büszkék vagyunk. Mindenki számára fontos, hogy a reformok ne károsítsák a játékunkat, annak versenyegyenlőségét vagy a jelenlegi befektetések szintjét.” – írták.

A labdarúgó-szövetség közölte, hogy elismeri a jelentés fontosságát, és együtt fog működni a kormánnyal az ajánlásokon.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.