Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Fordulat előtt az angol labdarúgás - jön az átigazolási adó?
No menu items!

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist – áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

A Tracey Crouch konzervatív parlamenti képviselő által vezetett, nagy érdeklődéssel várt jelentést idén rendelték meg, válaszul az irányítási válságra. Crouch szerint a jelentés javaslatai “az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét” határozzák meg. A jelentés alapján jövő tavaszra születhet törvény – adta hírül a Guardian.

Tracey Crouch

A jelentésben szerepel, hogy egy független szabályozó hatóságnak kellene felügyelnie az angol labdarúgást. A szabályozó hatóság engedélyt adhatna a bajnoki labdarúgásban való részvételre, felügyelné a klubok pénzügyeit, és döntene arról, hogy a tulajdonosok és az igazgatók alkalmasak-e a szerepük betöltésére, beleértve egy új integritási teszt alkalmazását is.

A jelentés ajánlásai szerint a tulajdonosok felelősségére és pénzügyi kötelezettségvállalásaira vonatkozó szabályok szigorodnának, és összhangba kerülnének a bankokra vagy médiavállalatokra általánosan alkalmazott gyakorlatokkal. Az átigazolási illetékkel kapcsolatban pedig akár 10 százalékos adót is kivethetnének a Premier League-ügyletekre, a pénzt pedig újraosztanák.

A jelentés számításai szerint az elmúlt öt évben a 10 százalékos adó évente körülbelül 160 millió fontot hozott volna.

További javaslatok

  • A szurkolók által birtokolt “aranyrészvény”, amellyel megvétózhatnák a futballklubok bizonyos kulcsfontosságú változtatásait – a névváltoztatástól a pálya eladásáig
  • Szurkolókból álló árnyéktanácsok, amelyekkel a kluboknak konzultálniuk kell a kulcsfontosságú döntésekről
  • A tulajdonosok által a klubok meglévő pénzügyi helyzetéhez igazodó korlátozások a fenntarthatatlan gyakorlatok megelőzése és a verseny torzulásának megakadályozása érdekében
  • A Premier League és a Football League – és ha nincs megoldás, akkor a szabályozó hatóság – közösen határozza meg az “ejtőernyős kifizetések” újraértékelését
  • Kötelező kiesési és feljutási záradékok a játékosok szerződésében
  • Kötelező egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási tervek minden klub számára, az angol labdarúgó-szövetség sokszínűségi kódexének és a Premier League EDI-szabványának sikerére építve
  • A női labdarúgás jövőjének felülvizsgálata
  • Kísérletek az alkoholfogyasztás engedélyezésére mérkőzés közben

Őszintén hiszem, hogy amit a jelentésben megfogalmaztunk, az jót tesz a labdarúgásnak” – mondta Crouch. “Az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét határozza meg – tette hozzá.

A Guardian értesülései szerint a kormány támogatja a szabályozó hatóság kulcsfontosságú ajánlását, de Crouch figyelmeztetett, hogy ez a változás nem lesz elég. “Azt hiszem, nagyon fontos elmondani, hogy ez egy teljes reformcsomag” – mondta. “Egy független szabályozó hatóság egy dolog, de ha nincs megfelelő prudenciális szabályozás, jó vállalatirányítás, támogatói elkötelezettség és aranyrészvény, akkor alapvetően csak egy rakás ember, akik engedélyt adnak ki.

Támogató hangok

A jelentést széles körben üdvözölték a futballban. “Ez potenciálisan hatalmas előrelépés a labdarúgás irányítása terén” – mondta Kevin Miles, a Labdarúgó-szurkolók Szövetségének vezérigazgatója. “A kormány elkötelezte magát a jelentés mellett, amely meghallgatta a szurkolók hangját. Most már a kormányon múlik, hogy az ajánlásoknak eleget tesz-e“.

Rick Parry

Rick Parry, az EFL elnöke szerint a jelentés “igazán alapos munka” volt, amely “átfogóan felismerte a játék pénzügyi kihívásait“. “Úgy véljük, hogy a labdarúgás reformjának a klubok fenntarthatóságát kell szolgálnia” – mondta. “Támogatjuk a játékon belüli újraelosztást és szabályozást egyaránt” – tette hozzá.

A Premier League is üdvözölte a jelentést, és elismerését fejezte ki Crouchnak és szakértői testületének a munkájáért. “Elismerjük a szurkolók létfontosságú szerepét, és azt, hogy helyre kell állítani és meg kell őrizni a labdarúgás irányításába vetett bizalmukat” – áll a közleményben. “Azt is elismerjük, hogy az angol labdarúgás alapvető erősségeinek védelme érdekében valamiféle független szabályozásra van szükség.”

A Premier League az angol labdarúgás egészével együtt globális siker. A pályán és azon kívül is kiemelkedő eredményeket értünk el, beleértve a fiatalok fejlődésére, a közösségekre és a tágabb értelemben vett játékra gyakorolt pozitív hatást, amire büszkék vagyunk. Mindenki számára fontos, hogy a reformok ne károsítsák a játékunkat, annak versenyegyenlőségét vagy a jelenlegi befektetések szintjét.” – írták.

A labdarúgó-szövetség közölte, hogy elismeri a jelentés fontosságát, és együtt fog működni a kormánnyal az ajánlásokon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kancellár: helyes volt kihagyni az orosz gázt a szankciókból

Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

Az olajkereslet felfutását várja a Nemzetközi Energiaügynökség

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint a forró nyár és a gáz drágulása növelte a kőolajfelhasználást az energiatermelésben, ezért a szervezet megemelte éves olajkeresleti előrejelzését.

Romániában is lassult az infláció

Enyhén lassult Romániában az éves inflációs ráta, amely júliusban 15 százalék volt a júniusi 15,1 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet.

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Hírek

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Korlátozza a tűzifa exportját a kormány

Az energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Felelős tankolást kér a Mol – hetekre elegendő a tartalék

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, de ez a helyzet jelenleg közvetlenül nem okoz ellátási problémát, mert a Molnak több hétre elegendő tartaléka van - közölte a Mol.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom