Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Fordulat előtt az angol labdarúgás - jön az átigazolási adó?
No menu items!

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist – áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

A Tracey Crouch konzervatív parlamenti képviselő által vezetett, nagy érdeklődéssel várt jelentést idén rendelték meg, válaszul az irányítási válságra. Crouch szerint a jelentés javaslatai “az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét” határozzák meg. A jelentés alapján jövő tavaszra születhet törvény – adta hírül a Guardian.

Tracey Crouch

A jelentésben szerepel, hogy egy független szabályozó hatóságnak kellene felügyelnie az angol labdarúgást. A szabályozó hatóság engedélyt adhatna a bajnoki labdarúgásban való részvételre, felügyelné a klubok pénzügyeit, és döntene arról, hogy a tulajdonosok és az igazgatók alkalmasak-e a szerepük betöltésére, beleértve egy új integritási teszt alkalmazását is.

A jelentés ajánlásai szerint a tulajdonosok felelősségére és pénzügyi kötelezettségvállalásaira vonatkozó szabályok szigorodnának, és összhangba kerülnének a bankokra vagy médiavállalatokra általánosan alkalmazott gyakorlatokkal. Az átigazolási illetékkel kapcsolatban pedig akár 10 százalékos adót is kivethetnének a Premier League-ügyletekre, a pénzt pedig újraosztanák.

A jelentés számításai szerint az elmúlt öt évben a 10 százalékos adó évente körülbelül 160 millió fontot hozott volna.

További javaslatok

  • A szurkolók által birtokolt “aranyrészvény”, amellyel megvétózhatnák a futballklubok bizonyos kulcsfontosságú változtatásait – a névváltoztatástól a pálya eladásáig
  • Szurkolókból álló árnyéktanácsok, amelyekkel a kluboknak konzultálniuk kell a kulcsfontosságú döntésekről
  • A tulajdonosok által a klubok meglévő pénzügyi helyzetéhez igazodó korlátozások a fenntarthatatlan gyakorlatok megelőzése és a verseny torzulásának megakadályozása érdekében
  • A Premier League és a Football League – és ha nincs megoldás, akkor a szabályozó hatóság – közösen határozza meg az “ejtőernyős kifizetések” újraértékelését
  • Kötelező kiesési és feljutási záradékok a játékosok szerződésében
  • Kötelező egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási tervek minden klub számára, az angol labdarúgó-szövetség sokszínűségi kódexének és a Premier League EDI-szabványának sikerére építve
  • A női labdarúgás jövőjének felülvizsgálata
  • Kísérletek az alkoholfogyasztás engedélyezésére mérkőzés közben

Őszintén hiszem, hogy amit a jelentésben megfogalmaztunk, az jót tesz a labdarúgásnak” – mondta Crouch. “Az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét határozza meg – tette hozzá.

A Guardian értesülései szerint a kormány támogatja a szabályozó hatóság kulcsfontosságú ajánlását, de Crouch figyelmeztetett, hogy ez a változás nem lesz elég. “Azt hiszem, nagyon fontos elmondani, hogy ez egy teljes reformcsomag” – mondta. “Egy független szabályozó hatóság egy dolog, de ha nincs megfelelő prudenciális szabályozás, jó vállalatirányítás, támogatói elkötelezettség és aranyrészvény, akkor alapvetően csak egy rakás ember, akik engedélyt adnak ki.

Támogató hangok

A jelentést széles körben üdvözölték a futballban. “Ez potenciálisan hatalmas előrelépés a labdarúgás irányítása terén” – mondta Kevin Miles, a Labdarúgó-szurkolók Szövetségének vezérigazgatója. “A kormány elkötelezte magát a jelentés mellett, amely meghallgatta a szurkolók hangját. Most már a kormányon múlik, hogy az ajánlásoknak eleget tesz-e“.

Rick Parry

Rick Parry, az EFL elnöke szerint a jelentés “igazán alapos munka” volt, amely “átfogóan felismerte a játék pénzügyi kihívásait“. “Úgy véljük, hogy a labdarúgás reformjának a klubok fenntarthatóságát kell szolgálnia” – mondta. “Támogatjuk a játékon belüli újraelosztást és szabályozást egyaránt” – tette hozzá.

A Premier League is üdvözölte a jelentést, és elismerését fejezte ki Crouchnak és szakértői testületének a munkájáért. “Elismerjük a szurkolók létfontosságú szerepét, és azt, hogy helyre kell állítani és meg kell őrizni a labdarúgás irányításába vetett bizalmukat” – áll a közleményben. “Azt is elismerjük, hogy az angol labdarúgás alapvető erősségeinek védelme érdekében valamiféle független szabályozásra van szükség.”

A Premier League az angol labdarúgás egészével együtt globális siker. A pályán és azon kívül is kiemelkedő eredményeket értünk el, beleértve a fiatalok fejlődésére, a közösségekre és a tágabb értelemben vett játékra gyakorolt pozitív hatást, amire büszkék vagyunk. Mindenki számára fontos, hogy a reformok ne károsítsák a játékunkat, annak versenyegyenlőségét vagy a jelenlegi befektetések szintjét.” – írták.

A labdarúgó-szövetség közölte, hogy elismeri a jelentés fontosságát, és együtt fog működni a kormánnyal az ajánlásokon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

A nagyvállalatok többsége beépítette áraiba az inflációt

A negyedik negyedévben a legalább 2 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező magyarországi vállalatok közel kétharmada, 64 százaléka tudta érvényesíteni áraiban az inflációt, szemben a harmadik negyedév 54 százalékos arányával - közölte friss felmérésének adatait a K&H csoport.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Hírek

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom