Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Fordulat előtt az angol labdarúgás - jön az átigazolási adó?
No menu items!

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist – áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

A Tracey Crouch konzervatív parlamenti képviselő által vezetett, nagy érdeklődéssel várt jelentést idén rendelték meg, válaszul az irányítási válságra. Crouch szerint a jelentés javaslatai “az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét” határozzák meg. A jelentés alapján jövő tavaszra születhet törvény – adta hírül a Guardian.

Tracey Crouch

A jelentésben szerepel, hogy egy független szabályozó hatóságnak kellene felügyelnie az angol labdarúgást. A szabályozó hatóság engedélyt adhatna a bajnoki labdarúgásban való részvételre, felügyelné a klubok pénzügyeit, és döntene arról, hogy a tulajdonosok és az igazgatók alkalmasak-e a szerepük betöltésére, beleértve egy új integritási teszt alkalmazását is.

A jelentés ajánlásai szerint a tulajdonosok felelősségére és pénzügyi kötelezettségvállalásaira vonatkozó szabályok szigorodnának, és összhangba kerülnének a bankokra vagy médiavállalatokra általánosan alkalmazott gyakorlatokkal. Az átigazolási illetékkel kapcsolatban pedig akár 10 százalékos adót is kivethetnének a Premier League-ügyletekre, a pénzt pedig újraosztanák.

A jelentés számításai szerint az elmúlt öt évben a 10 százalékos adó évente körülbelül 160 millió fontot hozott volna.

További javaslatok

  • A szurkolók által birtokolt “aranyrészvény”, amellyel megvétózhatnák a futballklubok bizonyos kulcsfontosságú változtatásait – a névváltoztatástól a pálya eladásáig
  • Szurkolókból álló árnyéktanácsok, amelyekkel a kluboknak konzultálniuk kell a kulcsfontosságú döntésekről
  • A tulajdonosok által a klubok meglévő pénzügyi helyzetéhez igazodó korlátozások a fenntarthatatlan gyakorlatok megelőzése és a verseny torzulásának megakadályozása érdekében
  • A Premier League és a Football League – és ha nincs megoldás, akkor a szabályozó hatóság – közösen határozza meg az “ejtőernyős kifizetések” újraértékelését
  • Kötelező kiesési és feljutási záradékok a játékosok szerződésében
  • Kötelező egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási tervek minden klub számára, az angol labdarúgó-szövetség sokszínűségi kódexének és a Premier League EDI-szabványának sikerére építve
  • A női labdarúgás jövőjének felülvizsgálata
  • Kísérletek az alkoholfogyasztás engedélyezésére mérkőzés közben

Őszintén hiszem, hogy amit a jelentésben megfogalmaztunk, az jót tesz a labdarúgásnak” – mondta Crouch. “Az angol labdarúgás hosszú távon fenntartható helyzetét határozza meg – tette hozzá.

A Guardian értesülései szerint a kormány támogatja a szabályozó hatóság kulcsfontosságú ajánlását, de Crouch figyelmeztetett, hogy ez a változás nem lesz elég. “Azt hiszem, nagyon fontos elmondani, hogy ez egy teljes reformcsomag” – mondta. “Egy független szabályozó hatóság egy dolog, de ha nincs megfelelő prudenciális szabályozás, jó vállalatirányítás, támogatói elkötelezettség és aranyrészvény, akkor alapvetően csak egy rakás ember, akik engedélyt adnak ki.

Támogató hangok

A jelentést széles körben üdvözölték a futballban. “Ez potenciálisan hatalmas előrelépés a labdarúgás irányítása terén” – mondta Kevin Miles, a Labdarúgó-szurkolók Szövetségének vezérigazgatója. “A kormány elkötelezte magát a jelentés mellett, amely meghallgatta a szurkolók hangját. Most már a kormányon múlik, hogy az ajánlásoknak eleget tesz-e“.

Rick Parry

Rick Parry, az EFL elnöke szerint a jelentés “igazán alapos munka” volt, amely “átfogóan felismerte a játék pénzügyi kihívásait“. “Úgy véljük, hogy a labdarúgás reformjának a klubok fenntarthatóságát kell szolgálnia” – mondta. “Támogatjuk a játékon belüli újraelosztást és szabályozást egyaránt” – tette hozzá.

A Premier League is üdvözölte a jelentést, és elismerését fejezte ki Crouchnak és szakértői testületének a munkájáért. “Elismerjük a szurkolók létfontosságú szerepét, és azt, hogy helyre kell állítani és meg kell őrizni a labdarúgás irányításába vetett bizalmukat” – áll a közleményben. “Azt is elismerjük, hogy az angol labdarúgás alapvető erősségeinek védelme érdekében valamiféle független szabályozásra van szükség.”

A Premier League az angol labdarúgás egészével együtt globális siker. A pályán és azon kívül is kiemelkedő eredményeket értünk el, beleértve a fiatalok fejlődésére, a közösségekre és a tágabb értelemben vett játékra gyakorolt pozitív hatást, amire büszkék vagyunk. Mindenki számára fontos, hogy a reformok ne károsítsák a játékunkat, annak versenyegyenlőségét vagy a jelenlegi befektetések szintjét.” – írták.

A labdarúgó-szövetség közölte, hogy elismeri a jelentés fontosságát, és együtt fog működni a kormánnyal az ajánlásokon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Reptéri feketeleves ellen napi egy kávé árából kijön az utasbiztosítás

Egy egyszerű késésnél nagyobb probléma, ha csatlakozással utaznánk valahová, de az első járat késése miatt lekéssük a következőt. Ilyenkor a biztosító is nagyobb összeget fizet, mint egy egyszerű késésre, hiszen önhibánkon kívül maradtunk le az átszállásról.

Egyszerre három gyár épül Kaposváron

A Sisecam Kaposvár keleti ipari parkjában építkezik, a 112 ezer négyzetméteres üveggyára 400 millió euróból készül el a cég műszaki menedzserének tavaly júniusi tájékoztatása szerint.

Richter: az Európai Gyógyszerügynökség befogadta a bioszimiláris denosumab készítmények törzskönyvi kérelmét

A gyógyszerjelölt engedélyezését követően javulni fog a betegek hozzáférése ehhez a fontos biológiai készítményhez, és erősödni fog a Richter jelenléte is a megfizethető gyógyszerkészítmények piacán.

Az OTP-nek és a Molnak köszönhetően új csúcson zárt a BUX

Átlagon felüli forgalom mellett az OTP-nek és a Molnak köszönhetően emelkedett a BUX. A kedvező nemzetközi befektetői hangulattal magyarázható mindkét blue chip jó teljesítménye.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.