Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Gyengélkedett a brit gazdaság a harmadik negyedévben
No menu items!

Gyengélkedett a brit gazdaság a harmadik negyedévben

Illusztráció: Bigstock

A várakozásoknak megfelelően csökkent a brit gazdaság teljesítménye szeptemberben és a harmadik negyedév egészében is. A visszaesés mértéke ugyanakkor kisebb a vártnál.

A brit statisztikai hivatal (ONS) első becslése szerint a hazai össztermék (GDP) a szeptemberrel zárult három hónapban 0,2 százalékkal esett vissza a második negyedévben elért szinthez képest.

Szeptemberben 0,6 százalékos GDP-csökkenést mértek havi összevetésben az augusztusi 0,1 százalékos visszaesés után.

A Bank of England legújabb pénzügypolitikai jelentése azt valószínűsítette, hogy Nagy-Britannia – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság – a következő két évet recesszióban tölti.

Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal az 1920-as években elkezdődött.

A brit gazdaság valószínűleg már az idén recesszióba kerül, mivel a brit jegybank előrejelzése szerint a GDP várhatóan a negyedik negyedévben is csökken.

Az általánosan elfogadott technikai meghatározás szerint egy adott gazdaság akkor tekinthető recesszióban lévőnek, ha a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik.

Az idei harmadik negyedévi visszaesés ugyanakkor elmaradt a Bank of England által várttól, a brit jegybank ugyanis új pénzügypolitikai előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a GDP az idei második negyedévben mért 0,2 százalékos növekedés után a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal csökkent.

A Bank of England a negyedik negyedévre 0,3 százalékos GDP-csökkenéssel számol.

A jegybanki prognózis szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben 1 százalékkal csökken.

A brit statisztikai hivatal pénteki ismertetése szerint a harmadik negyedévi visszaesés azt is jelenti, hogy a brit GDP a negyedév végén 0,4 százalékkal volt alacsonyabb a 2019 negyedik negyedévében – a nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes negyedévben – elért szintnél.

Az ONS beszámolója szerint a brit GDP 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye a harmadik negyedévben stagnált az előző negyedévben mért 0,2 százalékos növekedés után. A szektor bruttó hozzáadott értéke szeptemberben 0,6 százalékkal csökkent havi összevetésben, de a statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy ebben része volt a néhai uralkodó, a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő búcsúszertartásainak idejére meghirdetett rendkívüli munkaszüneti napnak is.

A termelőszektorok teljesítménye 1,5 százalékkal – ezen belül a feldolgozóiparé 2,3 százalékkal – csökkent a harmadik negyedévben. A statisztikai hivatal kiemeli a pénteki ismertetésben, hogy ez volt az ötödik olyan negyedév egymás után, amelyben a termelőágazatok kibocsátása visszaesett.

A Bank of England azonban a recessziós környezet ellenére is ütemesen szigorítja monetáris politikáját.

A jegybank tavaly december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és alapkamata az eddigi nyolc emelés után jelenleg 3,00 százalék.

A szigorítási ciklus fő hajtóereje az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű infláció.

A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a tizenkét havi összevetésben számolt fogyasztói infláció szeptemberben 10,1 százalék volt, a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Üzleti inkubátorok: kéz a kézben a KKV-val

Az üzleti inkubátor egy olyan szervezet, amely rendszerbe foglalja és élénkíti a sikeres vállalkozások létesítésének folyamatát, számukra átfogó és integrált szolgáltatások körét nyújtva.

Jó cégérnek nem kell reklám? Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették.

Családok életét befolyásolják a magas üzemanyagárak

A fogyasztók érzékenyen reagáltak az üzemanyagárak emelkedésére, amelynek hatására csökkent a kereslet.

MNB: a jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

Az MNB az aranytartalék bővítésével évekkel előzte meg nemcsak a nemzetközi trendet, de a régiós - a lengyel és a cseh - jegybankot is,.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.