Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Gyorsteszt-kételyek a Covid kapcsán
No menu items!

Gyorsteszt-kételyek a Covid kapcsán

Illusztráció: Bigstock

A koronavírus-járvány immár két éve a mindennapjaink szerves részét képezi, ezért betegség esetén sokan azonnal gyorstesztet vásárolnak, hogy kiderüljön, koronavírus-fertőzés áll-e a rosszullét hátterében. Ám mivel a gyorstesztek nem képesek száz százalékos pontossággal kimutatni a vírus jelenlétét, megbízhatóságukkal kapcsolatban számos kétely felmerült. Íme néhány fontos tudnivaló az otthoni gyorstesztekről.

Mikor érdemes gyorstesztet használni?

A gyorstesztek előnye, hogy azonnal – körülbelül 15 perc alatt – eredményt adnak, így pozitív eredmény esetén gyorsan önkéntes karanténba vonulhat.

A hátrányuk, hogy a fertőzés nagyon korai szakaszában nem biztos, hogy olyan pontosak, mint más tesztek – például a PCR -, amelyek eredményeire egy vagy több napot is várni kell.

A gyorstesztelés bármilyen okból elvégezhető, de a következő esetekben ajánlott:

  • Ha koronavírusos tünetei vannak, beleértve a köhögést, légszomjat, lázat és egyéb légúti tüneteket
  • Ha legalább 15 percig 2 méteres távolságon belül tartózkodott valakitől, akinél később a diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést
  • Ha olyan tevékenységet végzett, amely során nem tudott távolságot tartani, például utazott, zsúfolt beltéri helyen tartózkodott, esetleg nagy összejöveteleken vagy tömegrendezvényeken vett részt

Sokan, akik tünetmentesek, a munkahelyükön, az iskolában, illetve utazás vagy családi rendezvények előtt, után is gyorstesztelést végeznek.

Hányféle otthoni teszt létezik?

Jelenleg – legalább – tíz vény nélkül kapható antigénteszt van forgalomban, ezek általában 3000-3500 forintba kerülnek.

Az antigénteszt a SARS-CoV-2 vírus által termelt fehérjéket mutatja ki, amelyeket orrtamponnal lehet felvenni.

Léteznek vény nélkül kapható molekuláris tesztek is, amelyek hasonlóak a PCR-hez, és hamarabb kimutatják a vírust, mint az antigénteszt, de ezek többe kerülnek.

Pontosak és megbízhatóak a gyorstesztek?

Általában igen. Tudni kell azonban, hogy a gyorsteszteknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő téves negatív eredmények a korai szakaszban, mint a laboratóriumi teszteknél, például a PCR-nél.

Itt fontos megjegyezni, hogy a vírust a korai napokban is terjesztheti, ha a gyors antigénteszt hamis negatív eredményt ad.

A téves pozitív eredmények sokkal ritkábbak. A hamis pozitív eredmény esélye azonban márkánként változhat.

Ennek ellenére, ha a gyorsteszt pozitív eredményt ad, feltételezhető a koronavírus-fertőzöttség. Ilyenkor azonnal karanténba kell vonulni, majd PCR-rel is elvégezni a tesztet.

Összességében a gyorstesztek körülbelül 30-40 százalékkal pontatlanabbak, mint a PCR-tesztek, és pontosabbak a tünetekkel rendelkező embereknél, mint a tünetmenteseknél.

A gyorstesztek kimutathatják az omikron variánst?

Igen, bár az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) vizsgálatai szerint a gyors antigéntesztek kevésbé érzékenyek az omikronra, mint a korábbi delta változatra.

Értelemszerűen egy variáns megváltoztathatja a vírus kimutatására használt tesztek megbízhatóságát, ezért az FDA már tavaly arra kérte a gyártókat, hogy vizsgálják meg a termékeiket, hogy azok biztosan működjenek az omikron és az esetleges jövőbeli variánsok ellen.

Megvédhet egy gyorsteszt a megbetegedéstől?

Nem igazán. A gyorstesztek inkább mások védelmét szolgálják, nem pedig azt, hogy valaki kapja el a vírust.

A gyorsteszt különösen arra jó, hogy segítsen megállítani a vírus szuperterjesztőit.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Nagy Márton: félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén.

Módosította az idei költségvetést a parlament – íme, az új számok

Módosította a 2023-as költségvetési törvényt az Országgyűlés pénteken. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Kínában is van bankcsőd, de kevésbé veszélyes, mint az USA-ban

Bár több kínai bank is komoly problémákkal küzd, nem hordoznak olyan kockázatokat, mint amilyeneket a Silicon Valley Bank összeomlása jelentett - mondta Zhu Min, a China Center for International Economic Exchanges, egy államilag támogatott agytröszt alelnöke.

Hírek

Így állt a tél végén a hazai gáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége március 15-én 2,86 milliárd köbméter volt, ami a teljes befogadókapacitás 45,23 százaléka és 1,6 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál.

Orbán: ahogy csökken az infláció, megszűnnek az ársapkák

Az élelmiszerek esetében ahogy jön lefelé az infláció, úgy fogják majd kivezetni a most még létező ársapkákat - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjelentek az idei új nyugdíjak megállapításához szükséges számok

Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján - írja a Bank360.hu.

Új elektromos expressz indul a Luton reptérről Londonba

A Londonba repülő utasok ezentúl egy új, környezettudatos reptéri vonatot is igénybe vehetnek, amellyel mindössze négy perc alatt elérhetik a Luton repülőtérről a városközpontba vezető főbb vasútvonalat - közölte a Wizz Air.

A kolumbiai drogbáró hagyatékának felszámolása dollármilliókba kerül

Hatalmas összegbe, mintegy 3,5 millió dollárba kerül Kolumbiának a néhai drogbáró, Pablo Escobar 70 vízilójának elszállítása. Az állatokat a tengerentúlra küldik, hogy megfékezzék a helyi ökoszisztémát felborító, növekvő populációt.

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság. A járat hetente kétszer közlekedik.

Pénteken a gázolaj ára lélektani határ alá csökken, a benzin viszont tovább drágul

Pénteken újabb üzemanyagár-változás jön, hasonlóan ellentétes irányú, mint a mai: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal emelkedik, a gázolajért viszont bruttó 4 forinttal kell majd kevesebbet fizetniük a kutaknak.

Több százezer robogós közlekedik szabálytalanul a magyar utakon

A magyar utakon közlekedő 650 ezer robogó kevesebb, mint felére kötnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), pedig az átlagosan 7-8 ezer forintos éves díj kifizetésével a tulajdonosok elkerülhetik a közúti bírságot és baleset esetén a több százezer forintot elérő átlagos kártérítést - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Gazdaság

Allianz: az öngondoskodás az időskori kulcs

A rohamosan idősödő társadalmakban a nyugdíjrendszerek teljesítőképességének határai miatt kulcskérdés az az öngondoskodás, amiben az Allianz Hungária tapasztalatai szerint a magyar társadalom a rosszul teljesítők közé tartozik. A biztosító ezért újabb kampányban hívja fel a figyelmet a saját erőből történő biztonság megteremtésének fontosságára.

Harmadára csökken júliustól a banki alapszámla díja 

Szokatlanul hosszú idő után, de végül tény lett a tervből: a kormány rendeletében a jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját – írja a Bank360.hu.  

Megvan, pontosan mikor egyesül az MKB Bank és a Takarékbank

Április 30-án lezárul az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. jogi egyesülésével a Magyar Bankholding keretében csaknem három éve tartó fúziós folyamat - közölte a bankholding.

Néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - közölte a Blochamps Capital Kft.