Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy Gyorsteszt-kételyek a Covid kapcsán
No menu items!

Gyorsteszt-kételyek a Covid kapcsán

Illusztráció: Bigstock

A koronavírus-járvány immár két éve a mindennapjaink szerves részét képezi, ezért betegség esetén sokan azonnal gyorstesztet vásárolnak, hogy kiderüljön, koronavírus-fertőzés áll-e a rosszullét hátterében. Ám mivel a gyorstesztek nem képesek száz százalékos pontossággal kimutatni a vírus jelenlétét, megbízhatóságukkal kapcsolatban számos kétely felmerült. Íme néhány fontos tudnivaló az otthoni gyorstesztekről.

Mikor érdemes gyorstesztet használni?

A gyorstesztek előnye, hogy azonnal – körülbelül 15 perc alatt – eredményt adnak, így pozitív eredmény esetén gyorsan önkéntes karanténba vonulhat.

A hátrányuk, hogy a fertőzés nagyon korai szakaszában nem biztos, hogy olyan pontosak, mint más tesztek – például a PCR -, amelyek eredményeire egy vagy több napot is várni kell.

A gyorstesztelés bármilyen okból elvégezhető, de a következő esetekben ajánlott:

  • Ha koronavírusos tünetei vannak, beleértve a köhögést, légszomjat, lázat és egyéb légúti tüneteket
  • Ha legalább 15 percig 2 méteres távolságon belül tartózkodott valakitől, akinél később a diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést
  • Ha olyan tevékenységet végzett, amely során nem tudott távolságot tartani, például utazott, zsúfolt beltéri helyen tartózkodott, esetleg nagy összejöveteleken vagy tömegrendezvényeken vett részt

Sokan, akik tünetmentesek, a munkahelyükön, az iskolában, illetve utazás vagy családi rendezvények előtt, után is gyorstesztelést végeznek.

Hányféle otthoni teszt létezik?

Jelenleg – legalább – tíz vény nélkül kapható antigénteszt van forgalomban, ezek általában 3000-3500 forintba kerülnek.

Az antigénteszt a SARS-CoV-2 vírus által termelt fehérjéket mutatja ki, amelyeket orrtamponnal lehet felvenni.

Léteznek vény nélkül kapható molekuláris tesztek is, amelyek hasonlóak a PCR-hez, és hamarabb kimutatják a vírust, mint az antigénteszt, de ezek többe kerülnek.

Pontosak és megbízhatóak a gyorstesztek?

Általában igen. Tudni kell azonban, hogy a gyorsteszteknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő téves negatív eredmények a korai szakaszban, mint a laboratóriumi teszteknél, például a PCR-nél.

Itt fontos megjegyezni, hogy a vírust a korai napokban is terjesztheti, ha a gyors antigénteszt hamis negatív eredményt ad.

A téves pozitív eredmények sokkal ritkábbak. A hamis pozitív eredmény esélye azonban márkánként változhat.

Ennek ellenére, ha a gyorsteszt pozitív eredményt ad, feltételezhető a koronavírus-fertőzöttség. Ilyenkor azonnal karanténba kell vonulni, majd PCR-rel is elvégezni a tesztet.

Összességében a gyorstesztek körülbelül 30-40 százalékkal pontatlanabbak, mint a PCR-tesztek, és pontosabbak a tünetekkel rendelkező embereknél, mint a tünetmenteseknél.

A gyorstesztek kimutathatják az omikron variánst?

Igen, bár az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) vizsgálatai szerint a gyors antigéntesztek kevésbé érzékenyek az omikronra, mint a korábbi delta változatra.

Értelemszerűen egy variáns megváltoztathatja a vírus kimutatására használt tesztek megbízhatóságát, ezért az FDA már tavaly arra kérte a gyártókat, hogy vizsgálják meg a termékeiket, hogy azok biztosan működjenek az omikron és az esetleges jövőbeli variánsok ellen.

Megvédhet egy gyorsteszt a megbetegedéstől?

Nem igazán. A gyorstesztek inkább mások védelmét szolgálják, nem pedig azt, hogy valaki kapja el a vírust.

A gyorsteszt különösen arra jó, hogy segítsen megállítani a vírus szuperterjesztőit.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.