Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Háborús bűnösök a nagy amerikai és európai bankok az ukránok szerint
No menu items!

Háborús bűnösök a nagy amerikai és európai bankok az ukránok szerint

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója szerint a nagy amerikai és európai bankokat “háborús bűnök elkövetése” miatt kellene felelősségre vonni az orosz rezsimmel folytatott kereskedelem finanszírozása miatt.

Oleg Usztenko, Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint az ukrán kormány úgy véli, hogy a nagy bankok – például a JPMorgan, az HSBC és a Citi – a Kreml ukrajnai háborús törekvéseit segítik az Oroszországgal olajjal kereskedő vállalatok finanszírozásával.

Oleg Usztenko

Mindenki, aki ezeket a háborús bűnösöket finanszírozza, akik ezeket a szörnyű dolgokat művelik Ukrajnában, a mi logikánkban háborús bűnöket követnek el” – mondta Usztenko a CNBC-nek.

A JPMorgan, az HSBC és a Citi egyelőre nem kommentálta az állításokat.

Arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha ezeket a bankokat háborús bűnök miatt bíróság elé állítanák, Usztenko azt mondta: “Pontosan.

Usztenko szerint Zelenszkij ezeket a bankokat felelősségre vonná a konfliktus és az Ukrajna elleni háború meghosszabbításáért.

Kommentárja az Financial Times (FT) múlt heti jelentésére reagált, amely szerint Ukrajna kormánya levélben fordult az amerikai és európai bankok vezetőihez – például Jamie Dimonhoz (JPMorgan) és Noel Quinnhez (HSBC) -, és arra szólította fel őket, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az orosz olajjal kereskedő csoportokkal.

Az FT által szemlézett levelekben Usztenko arra kérte a bankárokat, hogy állítsák le az orosz olajjal kereskedő, valamint a Gazpromnak és a Rosznyeftnek, a két orosz állami olaj- és gázipari vállalatnak részvényeket értékesítő vállalkozások finanszírozását.

Az FT szerint a levelek azzal vádolták a Citigroupot és a Credit Agricole-t, hogy “meghosszabbítják” a háborút azzal, hogy finanszírozást nyújtanak olyan vállalatoknak, amelyek orosz olajat szállítanak.

A levelek állítólag arra is figyelmeztettek, hogy a bankok nem vehetnek részt Ukrajna újjáépítésében, ha a háború véget ér.

Ukrajna kormánya minden bizonyítékot összegyűjt, hogy a Nemzetközi Büntetőbírósághoz küldhesse – mondta Usztenko a CNBC-nek.

Összegyűjtjük az összes ilyen információt” az Oroszországot finanszírozó cégek tekintetében – mondta. “Az igazságügyi minisztériumunk és Ukrajna biztonsági szolgálata gyűjt. Később pedig ezt átadjuk a Nemzetközi Büntetőbíróságnak” – tette hozzá.

Nem ez az első eset, hogy Ukrajna nyugati cégek ellen lép fel, mert azok üzleti kapcsolatban állnak Oroszországgal.

Márciusban a kormány élesen bírálta a nagy olajcégeket, amiért még mindig Oroszországgal üzletelnek, és arra figyelmeztetett, hogy néhány ilyen cég a történelem rossz oldalán találhatja magát.

Usztenko szerint a háború jelentős mértékben megviselte Ukrajna gazdaságát azóta, hogy február 24-én megkezdődött az orosz invázió.

“Jelenleg arra számítunk, hogy az ukrán gazdaság 35-40% körüli visszaesést fog mutatni, ami hatalmas visszaesés”

– mondta.

A visszaesés oka szerinte az, hogy a vállalkozások közel 50 százaléka “jelenleg nem működik, vagy nem képes teljes kapacitással működni“.

Amikor a gazdaság csökken, akkor a költségvetési bevételek is csökkennek. Ennek oka ismét az orosz invázió” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.