Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hatvanéves csúcson a brit államadósság
No menu items!

Hatvanéves csúcson a brit államadósság

Az áprilisi közfinanszírozási adatok szerint több mint hat évtizede nem mért szinten, száz százalék közvetlen közelében jár a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósság-ráta. A legnagyobb kiadási tételek között szerepelt a múlt hónapban az államadósság rekordösszegű havi kamatterhe.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kimutatta, hogy április végén a nettó államadósság-állomány 2536,9 milliárd font – 1096 trillió (1096-szor ezermilliárd) forint – volt. Ez 99,2 százalékos GDP-arányos nettó államadósság-rátának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1962 márciusában volt ennél magasabb: akkor 99,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

A közfinanszírozási szektor havi nettó piaci hiteligénye – az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül – a múlt hónapban 25,6 milliárd font volt, 11,9 milliárd fonttal több, mint a tavaly azonos hónapban.

A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint a friss közfinanszírozási adatokon belül különösen kirívó volt a brit államadósság áprilisi kamatterhe, amely elérte a 9,8 milliárd fontot.

Ez 3,1 milliárd fonttal haladta meg a brit szuverén adósságállomány tavaly áprilisi kamatterhét, és a legmagasabb áprilisi kamatfizetési kötelezettség volt azóta, hogy ezt a havi adatsort az ONS a jelenlegi módszertan alapján 1997-ben rendszeresen közölni kezdte.

A hitelminősítők mindazonáltal derűlátó módon ítélik meg a brit közfinanszírozási folyamatokat. Ennek jeleként áprilisban stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló negatívról Nagy-Britannia “AA/A-1 plusz” szintű államadós-osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings.

Az S&P elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy korábbi várakozásaihoz képest enyhültek a brit közfinanszírozást terhelő kockázatok.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos brit államadósság-ráta lassú csökkenésnek indul, és 2026-ig 96 százalékra süllyed.

A cég a 2023-2025 közötti időszakra évente átlagosan 3,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár Nagy-Britanniában az előző, tavaly szeptemberi előrejelzésében szereplő 5,5 százalék helyett.

A brit államháztartási hiány a 2020-2021-es pénzügyi évben 15 százalékon – 75 éve nem mért szinten – tetőzött, elsősorban a koronavírus-járvány megfékezésével járó kiadások miatt. A hazai össztermékhez mért deficit az idén márciusban véget ért 2022-2023-as pénzügyi évben 5,4 százalék volt.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.