Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Hitelminősítés - Az amerikai kormány vitatja a Fitch Ratings döntését
No menu items!

Hitelminősítés – Az amerikai kormány vitatja a Fitch Ratings döntését

Az amerikai kormány elavult adatokon alapuló, hibás helyzetértékelésnek nevezte szerdán a Fitch nemzetközi hitelminősítő döntését, amellyel megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, “AAA” államadós-besorolást.

Önkényesnek tartja és határozottan vitatja a Fitch Ratings döntését Janet Yellen pénzügyminiszter, aki közleményében úgy fogalmazott,így és megjegyezte, hogy a hitelminősítő értékelésében nem vette figyelembe azt az előrelépést, amit az Egyesült Államok elért a kifogásolt gazdasági mutatókat tekintve, valamint a kormányzás minőségét illetően az elmúlt két és fél évben.

A hitelminősítő indoklásának azon részére, hogy az amerikai törvényhozás éles megosztottsága kockázatot jelent az államadósság biztonságos törlesztésére, a miniszter úgy reagált: a politikai patthelyzet ellenére az amerikai törvényhozás két pártja megegyezett, és júniusban olyan törvényt fogadott el, ami megoldotta az államadósság-plafon körül kialakult problémákat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdán hajnalban Londonban közölte, hogy megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, “AAA” államadós-besorolást, és az “AA+” minősítéssel tartja nyilván a továbbiakban.

A döntést elsősorban azzal a várakozással indokolta, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.

A Fitch május 24-én, az amerikai adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt negatív figyelőlistára helyezte az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság körüli kérdésekben.

A hitelminősítő indoklásában az is szerepelt, hogy az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások pedig kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat.

Az Egyesült Államok adósságbesorolása a három vezető nemzetközi hitelminősítő közül így már csak a Moody’s-nál szerepel a legmagasabb besorolással. A Standard and Poor’s még 2011-ben vonta meg az Egyesült Államoktól az elit “AAA”-besorolást, és azóta is az eggyel alacsonyabb fokozatú “AA+” kategóriában tartja az amerikai államadósságot.

A hitelminősítés irányadó a nagy befektetők számára és hatással van arra is, hogy egy-egy ország milyen hozam mellett tud hitelhez jutni államadósságának megújítására.

A Fitch Ratings várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államháztartási hiány idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, és 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább, mindenekelőtt a várhatóan gyenge jövő évi GDP-növekedés, az emelkedő kamatterhek, valamint az egyes szövetségi államok és helyi önkormányzatok gazdálkodási deficitjei miatt.

A Fitch leminősítésére szerdán hónapok óta nem látott mértékben csökkentek a New York-i tőzsde fő indexei. A Dow Jones 1 százalékkal, a legnagyobb vállalatokat tartalmazó S&P 500 1,4 százalékkal, míg a technológiai szektorban működő cégeket soroló Nasdaq 2,2 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy nappal korábban. (MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Moderna, már az influenza, Omicron kombinációt favorizálja

A Moderna közölte, hogy a következő generációs COVID-19 vakcinajelöltje...

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.