Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hollandiában törvény született az otthoni munkavégzésről
No menu items!

Hollandiában törvény született az otthoni munkavégzésről

Egyes holland vállalkozások szerint a távmunka további engedélyezése fokozza a termelékenységet és a munkavállalók elégedettségét. Illusztráció: Bigstock

Miközben az amerikai vállalatok azért közdenek, hogy visszacsábítsák a munkavállalókat az irodákba, a holland parlament elfogadta az otthoni munkavégzés törvényes jogának bevezetéséről szóló jogszabályt. Ezzel Hollandia az egyik első olyan országgá vált, amely törvénybe iktatta ezt a rugalmasságot.

A jelenlegi holland törvények szerint a munkáltatók indoklás nélkül elutasíthatják a munkavállalók otthoni munkavégzésre irányuló kérelmét. Az új jogszabály arra kényszeríti a munkáltatókat, hogy mérlegeljék az ilyen kéréseket, és adjanak indoklást, ha elutasítják azokat.

Az Egyesült Államokban a vállalatok azzal küzdenek, hogyan lehetne a fehérgalléros alkalmazottakat visszahívni az irodába. Egyesek irodai juttatásokkal próbálják visszacsábítani a dolgozókat, például több kanapéval vagy nagyobb kávézókkal. Mások keményebb irányvonalat választanak. Elon Musk nemrég azt közölte a Tesla és a SpaceX alkalmazottaival, hogy legalább heti 40 órát kell az irodában tölteniük.

Az ADP kutatóintézet több mint 32 ezer amerikai munkavállaló körében végzett áprilisi felmérésében a válaszadók kétharmada azt mondta, hogy új munkahelyet keresne, ha teljes munkaidőben vissza kellene térnie az irodába.

Hollandiában a világjárvány előtt is népszerű volt az otthoni munkavégzés. Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala szerint 2018-ban a foglalkoztatott hollandok 14 százaléka dolgozott távolról, ami a legmagasabb arány az Európai Unióban.

Az ország az első helyen végzett a Plusnet brit szélessávú szolgáltató 2019-es felmérésében, amely az úgynevezett digitális nomádok számára a legjobb európai országokat rangsorolta olyan tényezők alapján, mint az internet minősége, a megélhetési költségek és a co-working terek mennyisége.

Az e heti törvényjavaslat a 2015-ös rugalmas munkavégzésről szóló törvény módosítása, amely lehetővé tette a munkavállalók számára, hogy változtatásokat kérjenek a munkaórák számában, a munkarendjükben és a munkahelyükön.

A törvény “fontos lépést” jelent a munkavállalók számára – mondta Senna Maatoug, a GroenLinks párt képviselője és a törvényjavaslat egyik társszerzője. “Lehetővé teszi számukra, hogy jobb egyensúlyt találjanak a munka és a magánélet között, és csökkentsék az ingázással töltött időt“.

Steven van Weyenberg, a D66 párt tagja és a törvényjavaslat társszerzője azt mondta: “A munkaadók számára ez szintén egy jó törvény. Mert egy boldog munkavállaló boldog munkáltatót jelent.

Egyes holland vállalkozások szerint a távmunka további engedélyezése fokozza a termelékenységet és a munkavállalók elégedettségét.

Az ING Groep, a holland multinacionális bank közölte, hogy Hollandiában lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a munkaidő 50 azázalékában otthon dolgozzanak, kivéve a fiókokban dolgozókat. A banknak Hollandiában nagyjából 15 ezer, világszerte pedig 57 ezer alkalmazottja van.

Kombináljuk az irodai munka előnyeit az otthoni munkavégzés előnyeivel” – mondta az ING szóvivője, Aram Goudsmit, hozzátéve, hogy “munkatársaink jóléte a legfőbb prioritásunk“.

A Heineken, az Amszterdamban alapított sörgyártó óriásvállalat szóvivője elmondta, hogy jelenlegi hibrid modelljük lehetővé teszi a hollandiai alkalmazottak számára, hogy a hét két napján otthonról dolgozzanak. A szóvivő nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a vállalat támogatná-e a holland alkalmazottak otthoni munkavégzését a heti két napnál több napon, ha ezt kérnék.

A jogszabályt dicsérte a Holland Szakszervezetek Szövetsége, amelynek 900 ezer tagja van különböző szakmákból.

“A Covid-válság megmutatta, hogy a távmunka működhet, és hogy a munkavállalók boldogabbak és produktívabbak, ha felváltva dolgoznak otthonról és az irodában. Szakszervezetként sürgetjük a vállalatokat, hogy kössenek kollektív szerződést a távmunkáról”

– mondta José Kager, a szakszervezet szóvivője.

A világjárvány idején a holland kormány segített a vállalkozásoknak visszatérítéseket és adómentességeket felajánlva, hogy a munkavállalóknak megtérítsék az otthoni irodák kialakításával járó többletköltségeket.

A holland munkavállalók többsége azt szeretné, ha a rugalmas munkavégzés állandóvá válna. Egy nemrégiben a pénzügyi, üzleti és kormányzati szektorban dolgozó 5300 holland munkavállaló körében végzett felmérés szerint 70 százalékuk szeretné, ha az otthoni és az irodai munkavégzés között lehetne váltogatni. Csak 10 százalékuk akart visszatérni a teljes munkaidős irodai munkához, és 20 százalékuk mondta, hogy csak otthonról szeretne dolgozni.

Más európai országok az elmúlt években hasonló munkavállalóvédelmi törvényeket vezettek be, de egyik sem mondta ki kifejezetten, hogy a munkavállalóknak joguk van az otthoni munkavégzéshez.

A spanyolországi jogszabályok némi védelmet nyújtanak az otthonról dolgozni kívánó munkavállalóknak, és megtiltják a vállalatoknak, hogy pusztán a munkavégzés helye alapján előnyben részesítsék az irodai alkalmazottakat a távmunkásokkal szemben. Portugáliában egy tavaly elfogadott törvény megtiltja a munkáltatóknak, hogy munkaidőn kívül kapcsolatba lépjenek a munkavállalókkal.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nincs ilyen védelem, a munkavállalóknak a munkáltatókkal kell tárgyalniuk, ha otthonról kívánnak dolgozni. (Wall Street Journal)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...