Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Idén először nőtt a német autógyárak termelése
No menu items!

Idén először nőtt a német autógyárak termelése

Novemberben az idén az első alkalommal nőtt a német autógyárak termelése, de az éves gyártási volumen 45 éve a legalacsonyabb lesz, és jövőre sem éri el a válság előtti szintet – jelentette a német autógyárak szakmai szervezete, a VDA.

A VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) kimutatása szerint novemberben 290,2 ezer autót helyeztek forgalomba Németországban, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A német autóipari konszernek márkáiból 202,6 ezret helyeztek forgalomba, 8 százalékkal kevesebbet az előző évinél, kölföldi márkákból viszont 87,6 ezret, 10 százalékkal többet.

A német autógyárak novemberi termelése 449,9 ezer személygépkocsi volt, 7 százalékkal több a tavaly novemberinél, az export pedig 11 százalékkal emelkedett 340,0 ezerre.

Januártól novemberig 2,606 millió személygépkocsit helyeztek forgalomba Németországban, 22 százalékkal kevesebbet, mint 2019 első 11 hónapjában. Német márkákból 23 százalékkal 1,805 millióra csökkent a forgalomba helyezések száma, a külföldi márkákból pedig 18 százalékkal 801 ezerre.

A német autóipar januártól novemberig 3,228 millió személygépkocsit gyártott, 26 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, az export pedig 26 százalékkal 2,415 millióra csökkent.

Hildegard Müller

Hildegard Müller, a VDA elnöke az idei egész évre 2,9 millió új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít Németországban, ami 20 százalékos elmaradást jelent majd a tavalyitól. A visszaesés jó része az év első felében következett be a koronavírus-válság miatt, amit az év második felében megindult növekedéssel még nem lehetett kompenzálni.

A VDA elnökének meglátása szerint az autósok a korábban jellemző átlagnál hosszabb ideig használják régi autóikat és kisebb hajlandóságot mutatnak azok lecserélésére új modellekre. “Ami klímavédelmi szempontból kedvezőtlen fejlemény” – mondta.

A VDA szerint az idén a német autóipar 3,5 millió autót állít majd elő, 25 százalékkal kevesebbet a 2019-esnél. Az elektromos személygépkocsik gyártása azonban az első kilenc hónapban a duplájára, 250 ezerre növekedett. A növekedés dinamikája pedig egyre erősödik, hiszen szeptemberben már háromszor annyit állítottak elő mint egy évvel korábban, 62,2 ezret, ami rekord. “Jelenleg már minden hatodik Németországban előállított személygépkocsi elektromos” – mutatott rá Hildegard Müller.

A német autóipar exportja is 25 százalékkal csökken az idén a tavalyihoz képest a VDA szerint: az egész éves export 2,6 millió személygépkocsi lehet.

A VDA a német belpiaci forgalom 9 százalékos növekedését várja 2021-ben 3,1 millió új autó forgalomba helyezésével, ez azonban még korántsem lesz elegendő a válság előtti szint eléréséhez. A német autóipar által gyártott személygépkocsik száma 2021-ben az ideihez képest 20 százalékkal 4,2 millióra emelkedik, az export pedig szintén 20 százalékkal 3,1 millióra.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.