Kezdőlap Autóipar Idén először nőtt a német autógyárak termelése
No menu items!

Idén először nőtt a német autógyárak termelése

Novemberben az idén az első alkalommal nőtt a német autógyárak termelése, de az éves gyártási volumen 45 éve a legalacsonyabb lesz, és jövőre sem éri el a válság előtti szintet – jelentette a német autógyárak szakmai szervezete, a VDA.

A VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) kimutatása szerint novemberben 290,2 ezer autót helyeztek forgalomba Németországban, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A német autóipari konszernek márkáiból 202,6 ezret helyeztek forgalomba, 8 százalékkal kevesebbet az előző évinél, kölföldi márkákból viszont 87,6 ezret, 10 százalékkal többet.

A német autógyárak novemberi termelése 449,9 ezer személygépkocsi volt, 7 százalékkal több a tavaly novemberinél, az export pedig 11 százalékkal emelkedett 340,0 ezerre.

Januártól novemberig 2,606 millió személygépkocsit helyeztek forgalomba Németországban, 22 százalékkal kevesebbet, mint 2019 első 11 hónapjában. Német márkákból 23 százalékkal 1,805 millióra csökkent a forgalomba helyezések száma, a külföldi márkákból pedig 18 százalékkal 801 ezerre.

A német autóipar januártól novemberig 3,228 millió személygépkocsit gyártott, 26 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben, az export pedig 26 százalékkal 2,415 millióra csökkent.

Hildegard Müller

Hildegard Müller, a VDA elnöke az idei egész évre 2,9 millió új személygépkocsi forgalomba helyezésére számít Németországban, ami 20 százalékos elmaradást jelent majd a tavalyitól. A visszaesés jó része az év első felében következett be a koronavírus-válság miatt, amit az év második felében megindult növekedéssel még nem lehetett kompenzálni.

A VDA elnökének meglátása szerint az autósok a korábban jellemző átlagnál hosszabb ideig használják régi autóikat és kisebb hajlandóságot mutatnak azok lecserélésére új modellekre. “Ami klímavédelmi szempontból kedvezőtlen fejlemény” – mondta.

A VDA szerint az idén a német autóipar 3,5 millió autót állít majd elő, 25 százalékkal kevesebbet a 2019-esnél. Az elektromos személygépkocsik gyártása azonban az első kilenc hónapban a duplájára, 250 ezerre növekedett. A növekedés dinamikája pedig egyre erősödik, hiszen szeptemberben már háromszor annyit állítottak elő mint egy évvel korábban, 62,2 ezret, ami rekord. “Jelenleg már minden hatodik Németországban előállított személygépkocsi elektromos” – mutatott rá Hildegard Müller.

A német autóipar exportja is 25 százalékkal csökken az idén a tavalyihoz képest a VDA szerint: az egész éves export 2,6 millió személygépkocsi lehet.

A VDA a német belpiaci forgalom 9 százalékos növekedését várja 2021-ben 3,1 millió új autó forgalomba helyezésével, ez azonban még korántsem lesz elegendő a válság előtti szint eléréséhez. A német autóipar által gyártott személygépkocsik száma 2021-ben az ideihez képest 20 százalékkal 4,2 millióra emelkedik, az export pedig szintén 20 százalékkal 3,1 millióra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Három hónapra árat fagyaszt a SPAR

Az áruházlánc a SPAR szupermarketekben összességében több mint 900, az INTERSPAR hipermarketekben több mint 1 000 akciós ajánlattal várja vásárlóit október 1-től.

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Tőzsde – Indexcsökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után egy százalék körüli indexveszteséggel fejeződött be a tőzsdei kereskedés hétfőn Európában.

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.