Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Így lehet mától digitális állampolgár aki elfelejtené a papírt
No menu items!

Így lehet mától digitális állampolgár aki elfelejtené a papírt

Foto:azüzlet.hu

A jövő elkezdődött: május 21-től aktiválható a digitális állampolgárság alkalmazás a mobiltelefonokra, lehet regisztrálni a rendszerbe, ősztől pedig ezzel lesz aktiválható a már két éve beindított digitális állampolgárság programba lépés (DÁP).

A digitális állampolgárság egyfelől az állampolgárok kényelmét és adataik, okmányaik biztonságát szolgálja, másfelől, az állami intézmények oldaláról a kor követelménye is: olyan hatékony és könnyen hozzáférhető szolgáltatást kell tudniuk nyújtani, ami egyben vonzó digitális élmény is a felhasználóknak.

Már él a dap.gov.hu weboldal, ahonnan tájékozódni lehet a programról és a készülő mobilalkalmazásról, amit majd a felhasználói tapasztalatok és a visszajelzések alapján fejlesztenek tovább. A weboldal közérthető formában ismerteti a DÁP mobilapplikáció induló funkcióit, a jövőbeni fejlesztéseket, és tájékoztatást nyújt arról is, hogyan és milyen feltételekkel működik majd a regisztráció. Az app induláskor csak a legfontosabb szolgáltatásokat tartalmazza, és folyamatosan bővül majd új funkciókkal 2026-ig, amikor teljessé válik a program.

A DÁP mobilalkalmazás már május 18-tól letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból, május 21-től pedig elkezdődik a digitális állampolgárság regisztráció online, a mobiltelefonnal. Igaz, az első időszakban csak a kormányablakokban lehet regisztrálni. Ebben az esetben az alkalmazást letöltő állampolgárok a regisztrációjukat csak kormányablakban intézhetik személyesen. Ide magukkal kell vinniük az irataikat és az aktív mobilinternet-szolgáltatással rendelkező mobiltelefonjukat is.

A következő sorrendben és időrendben lesznek elérhetők az egyes szolgáltatások:

Idén szeptembertől aktiválható a digitális állampolgárság, az egyes funkciók élesben ekkor próbálhatók ki először. Például a személyazonosság igazolása személyi, útlevél vagy jogosítvány helyett QR-kóddal, rendőri ellenőrzéskor. A személyes adatok, okmányok, és gépjárműadatok egy helyen lesznek és onnan tovább is küldhetők. QR-kódos bejelentkezés a DÁP alkalmazással az azonosítást kérő állami weboldalakra és alkalmazásokba. Digitális aláírás, szerződések és hivatalos dokumentumok hitelesítésére. Digitális hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylése, és időpontfoglalás kormányablakba.

A jövő év harmadik negyedévére tervezik a QR-kódos bejelentkezést a piaci szolgáltatóknál. Vagyis a bankok, a közmű szolgáltatók felületeire is bejelentkezhetünk majd az appal, és ekkortól válik elérhetővé a digitális aláírás is.

A jövő év negyedik negyedévében már ebben a rendszerben lesz lebonyolítható a gépjármű adás-vétel, a fizikai okmányok kiváltása, a jogosultság igazolása a piaci szolgáltatóknál. Végül, a 2026-os évben lesz elérhető az ePosta, az eFizetés, a közigazgatást érintő legfontosabb ügyek digitalizálása.

Az eddig használt állami weboldalak, mint például a magyarorszag.hu, az eeszt.gov.hu alkalmazások továbbra is megmaradnak, és természetesen tovább élnek a személyes vagy online ügyintézési lehetőségek is. Érdekesség, hogy a digitális erkölcsi bizonyítvány lesz Magyarország első olyan digitális okmánya, amit az új rendszerben igényelhetnek az állampolgárok.

A kormány 2022 decemberében fogadta el a Digitális Állampolgárság Programot. Akkor tűzték ki célul, hogy egy egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezettel egyszerűsítsék az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt. A jövő digitális állampolgárának nem kell igazodnia az ügyintézéshez, mert az ígéretek szerint a szolgáltatások igazodnak hozzá. Többek között azzal, hogy összekötik és egységesen elérhetővé teszik azokat az állami szervezeteket, ahol az állampolgár az ügyeit intézi. Egy csatornába terelik, és ezzel egyszerűen elérhetővé válnak az élet fontos eseményeihez kapcsolódó elintéznivalók, például a gyermekvállalással, a vállalkozás indításával, a költözéssel, az autóvásárlással kapcsolatos hivatalos teendők. A digitális állampolgár élete azért is lesz egyszerű, mert bárhonnan és bármikor, személyes megjelenés nélkül is elintézheti majd ügyeit az állami hivatalokban.

De az sem mellékes, hogy a telefonnal igazolhatja a személyazonosságát a rendőrnek, a boltban történő italvásárláskor pedig azt, hogy elmúlt 18 éves. Nem kell fejben tartani vagy naplóban rögzíteni a hivatalos ügyintézéseket, mert az állam előre küldi majd a figyelmeztetést, ha egy dokumentum beadásának közeledik a határideje. Nem kell az iratokat szkennelni és küldözgetni, mert minden hivatalos dokumentum elérhető lesz a mobilalkalmazásban és onnan meg is lehet osztani azokat. A digitális állampolgár egy kattintással rendezheti a fizetéseit az állam számára, megadhatja az adatait a banki hitelkérelemhez vagy a munkaszerződéshez, az elektronikus aláírással együtt.

Ez még a jövő, de fontos lépés, hogy elindult a Digitális Állampolgár Program. Ahhoz, hogy valaki azzá váljon, három feltételnek kell teljesülnie: 14 év feletti életkor, személyazonosító okmány és megfelelő okostelefon.

Szikora Katalin

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.