Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Íme három gyakori újrahasznosítási mítosz, ami nem igaz
No menu items!

Íme három gyakori újrahasznosítási mítosz, ami nem igaz

Miközben Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még gyerekcipőben jár az újrahasznosítás már évtizedek óta létezik. De továbbra is sok kérdés is fennáll azzal kapcsolatban, hogy mi kerülhet – és mi nem – a kukákba.

A Washington Post összegyűjtött három olyan mítoszt az újrahasznosítás kapcsán, ami Magyarországon sem közömbös.

A pizzásdobozok nem újrahasznosíthatók

De igen, azok. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint akkor is a kukába kell dobni őket, ha zsírral szennyezettek. De előtte mindenképpen távolítsa el az ételmaradékot, és lapítsa ki a dobozt. „A pizzásdobozok újrahasznosíthatók, a pizza nem!” – írja az ügynökség újrahasznosítási útmutatójában.

Az American Forest and Paper Association, papírkereskedelmi szervezet szintén támogatja a pizzásdobozok újrahasznosítását, és arra ösztönzi a közösségeket, hogy frissítsék lakossági újrahasznosítási programjaik irányelveit, hogy elfogadják az élelmiszermentes dobozokat. A csoport rámutat a WestRock, egy nagy amerikai csomagolóipari vállalat kutatására, amely szerint a papírgyárak képesek újrahasznosítani a zsíros pizzásdobozokat, beleértve azokat is, amelyeken kis mennyiségű sajt ragadt.

„A pizzásdobozokon jellemzően előforduló mennyiségű zsír és sajt nem jelent problémát az újrahasznosítási folyamat szempontjából” – állítja a szövetség.

Minden papír újrahasznosítható

A bevonatos papírt, például a csillogó vagy fémes színű ajándékcsomagolást nem szabad összekeverni az újrahasznosításra szánt sima papírral.

Nem egészen igaz. A papírgyárak képesek kezelni a sima papírtermékeket és a hullámkarton dobozokat. De ha a papír bevonatos, például csillogó vagy fémes ajándékcsomagolás, vagy további bélést tartalmaz, a dolgok bonyolulttá válhatnak.

Vegyük például az üdítős dobozokat, amelyek általában vékony alumíniumréteggel és műanyag bevonattal bélelt papír kombinációjából készülnek. Az ilyen kartondobozokhoz használt papír általában kiváló minőségű rost, és értékes a papírgyárak számára, de a létesítményeknek rendelkezniük kell az anyagok szétválasztásához szükséges berendezésekkel.

A papír nyugták is trükkösek lehetnek. Míg a közönséges papírnyugták újrahasznosíthatók, addig a bankkártya-automatákból vagy az újabb pénztárgépekből származó cédulák gyakran nem. Ezeket a nyugtákat hőpapírra nyomtatják, amely egy biszfenol A nevű vegyi anyagot, vagy egy hasonló vegyületet, a biszfenol S-t tartalmaz. Az Environmental Working Group nonprofit szervezet szerint az ilyen nyugtákból származó vegyszermaradványok szennyezhetik az újrahasznosított papírt.

Az egyik módja annak, hogy megállapítsuk, milyen típusú papír nyugtával rendelkezünk, ha megkarcoljuk azt. Ha egy sötét vonal jelenik meg, a blokkot valószínűleg BPA vagy BPS tartalmú papírra nyomtatták.

Az újrahasznosítható anyagoknak tökéletesen tisztának kell lenniük

Egy gyors öblítés elég ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszer- és italos edényt az újrahasznosító kukába dobjuk.

Minél tisztábbak és szárazabbak az újrahasznosítható anyagok, annál jobb. De általában elég, ha a legtöbb ételt vagy folyadékot eltávolítjuk, mielőtt a kukába tesszük a dolgokat.

„Elég egy alapöblítés a nagyobb ételmaradékok eltávolítására – nem kell mindent csikorogva tisztára mosni” – mondta Melissa Valliant, a Beyond Plastics nevű érdekvédelmi szervezet szóvivője.Nem kell szorgalmasan kézzel mosogatni az üvegeket, palackokat és egyéb tárolóedényeket, ami víz- és energiapazarlással jár.

A lényeg: ha valamiben nem vagyunk biztosak, a legegyszerűbb, ha az adott tárgyat nem tesszük az újrahasznosító kukába.

Kocsis Erika

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...