Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Infláció letörése másképp: Portugáliában eltörlik 44 alapvető élelmiszer áfáját
No menu items!

Infláció letörése másképp: Portugáliában eltörlik 44 alapvető élelmiszer áfáját

Illusztráció: Bigstock

Az infláció megfékezése érdekében Portugália kormánya 44 alapvető élelmiszer áfáját akarja eltörölni. A kedvezményt kezdetben hat hónapig kell alkalmazni.

Olcsóbb lesz a kenyér, a hús és a tojás: Portugália kormánya az erős infláció leküzdése érdekében átmenetileg 44 alapvető élelmiszer áfáját akarja eltörölni. Az intézkedés része a termelőkkel és a kereskedelemmel kötött megállapodásnak, amelynek célja az árak mielőbbi stabilizálása.

Többek között pénzügyi támogatást irányoznak elő a mezőgazdasági termelők és az állattenyésztők számára. Az intézkedéscsomag mintegy 600 millió eurójába kerül az államnak – mondta António Costa miniszterelnök a Spiegel beszámolója szerint.

Az élelmiszerek, például a kenyér, a tészta, a rizs, a tehéntej, a tojás, a joghurt, a sajt, az olaj, a vaj, a hús és a hal áfájának felfüggesztése kezdetben hat hónapig lesz érvényben, és szükség esetén meghosszabbítható.

Az intézkedéscsomagot a parlamentnek még jóvá kell hagynia. A kormánynak azonban ott többsége van.

Portugáliában februárban 8,2 százalékos volt az infláció. Ez hasonló volt a németországi arányhoz, ahol a fogyasztói árak februárban 8,7 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában. Portugáliában azonban a jelentősen alacsonyabb fizetések miatt sokaknak kisebb a mozgástere a kiadások terén. Az élelmiszer-infláció az országban nemrég még 20,1 százalékos volt. A legtöbb élelmiszer áfája egyébként hat százalék.

Costa az inflációt elsősorban az ukrajnai orosz agressziós háborúnak tulajdonította. Figyelmeztetett, hogy nem zárható ki, hogy az áremelkedés az intézkedéscsomag hatályba lépése után is folytatódik. “Senki sem tudja, meddig tart ez a háború, és amíg tart, fennáll a veszélye annak, hogy a termelési költségek tovább emelkednek” – jelentette ki.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.

A német autóipar ellenzi a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámokat

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.