Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Itália. Szigorú korlátozások, kímélő gazdasági hatások?
No menu items!

Itália. Szigorú korlátozások, kímélő gazdasági hatások?

Az olaszokra lecsapott a COVID második hulláma. Ismét a vírus európai epicentrumává vált az ország. A kormány kénytelen korlátozásokat bevezetni. De kímélnie kell a tavaszi első hullámmal padlóra került gazdaságot. Sikerült átvágni a gordiuszi csomót? A Repubblica elemzése alapján Petrus Szabolcs összefoglalója.

„Conte és a hiányzó víziók”

Conte –                  a Repubblika illusztrációja

A szerkesztőségi cikk címe nyilvánvalóvá teszi, hogy a baloldali napilap szkeptikus. Evidenciának tartja, hogy a megbetegedések és halálesetek robbanásszerű növekedését nem nézheti ölbe tett kézzel a kormány. Helyesli, hogy Conte és miniszterei a döntéshozatal előtt napokig tárgyaltak a munkáltató- és munkavállalói érdekképviseletekkel, orvosokkal, közgazdasági és politikai elemzőkkel, a tartományok vezetőivel, a tervezett korlátozások által leginkább érintett szektorok képviselőivel. A Repubblica szerint azonban az egyhetes tervezés után, kiadott kormányrendeletek nem tanúskodnak világos stratégiáról. A gazdasági szereplők számára fontos és az emberek mindennapjait nagyban érintő kérdések sorára nem ad választ.

„A héten tovább elemezzük a helyzetet” – indokolta a döntések elhalasztást a kormányfő múlt vasárnap este, amikor élő tévébeszédében ismertettette az új szabályokat, amely után újságírói kérdésekre is válaszolt. Így nem lehet például tudni, be kell-e zárniuk az uszodáknak és a fitnesztermeknek, további korlátozásokat kell-e akceptálniuk a vendéglátóipari egységeknek az esti zárórát illetően, mi lesz a közoktatásban és a tömegközlekedésben.

Nehéz a feladat

A második legnagyobb példányszámú napilap elismeri, hogy nagy kihívás előtt áll a politika. Az olasz gazdaságot padlóra küldte az élet többhetes leállítása tavasszal. A GDP 11 százalékkal csökkent, a munkanélküliség a rövidített munka bevezetése és számos más kormányzati intézkedés ellenére 12 százalékra nőtt a munkanélküliség teljes lakosság körében, a 30 év alattiaknál pedig eléri a 22 százalékot!

„Ilyen körülmények között nem lehet a gazdasági szereplők kétségbeesett kérését ignorálni: Mindent, csak még egy lockdown-t ne!” – szól a szerkesztőségi cikk.

Roberto Gualtieri

Conte és gazdasági minisztere, Roberto Gualtieri jól tudják, hogy az ipari termelés csak nyár végére normalizálódott. A gazdasági más szereplői is csak ekkorra tudtak visszazökkenni a megszokott ritmusba. A számok ekkor kezdtek javulni. Sőt, a harmadik negyedévbe szinte minden mutató a vártnál erőteljesebben indult el felfelé. Azonban a cégeknek és a háztartásoknak sem sikerült pótolniuk a tavasszal felemésztett tartalékiakat. A gazdaság újraindításához adott segítséggel az állam is kiköltekezte magát. Ezzel párhuzamosan csökkentek az adóbevételei. Üres tehát az államkassza. Mindezért egy újabb leállásnak beláthatatlan következményei lennének.

A másik oldalról ijesztő sebességgel terjed és szedi újra áldozatait a vírus. Közel 10 ezerrel emelkedik minden nap az esetszám.

Káosz ellenes stratégia kell/ene

A Repubblica szerint „csak vízióval, bátor és gyors döntésekkel lehet feloldani a vírus elleni hatékony védekezés és a gazdaság életben tartásának közötti feloldhatatlannak látszó ellentétet…  Máskülönben egyszerre válik kontrolálhatatlanná a pandémia és omlik össze a gazdaság, majd uralkodik el a teljes káoszt” – festi fel a sötét alternatívát a szerkesztőségi cikk.

A lap nem vitatja, hogy történtek is intézkedések. „A kormány azonban túl lassan, saját döntése következményeitől félve cselekszik. Az események mögött kullog, mint tavasszal.”

Marad a bizonytalanság

A múlt vasárnap elfogadott rendeletében a kormány nem hozott intézkedést a tömegközlekedési eszközök zsúfoltsága ellen. Pedig a virulógusok ezt tartják a járvány újbóli fellángolása egyik fő okának. Nem döntött egyértelműen az online oktatás vs. iskolába járás kérdésében. Bizonytalanságba hagyta a diákokat, a tanárokat és a szülőket. Nem hozott intézkedést a kórházak intenzív osztályainak kapacitásbővítése érdekében. Holott a EU koronavírus ellenes csomagjából 37 milliárd euró áll majd  az olasz egészségügy rendelkezésére. Más területen sem számolt be a kormányfő konkrét projektek elfogadásról, amelyet a Recovery Fund-ból (RF) finanszírozna, pedig ez a támogatások januárban induló lehívásának előfeltétele.

Lombardia, Milánó. Éjszakai kijárási tilalommal fékezné meg a járvny terjedését                                        Forrás/Kép/Fotó/Forbes MIGUEL MEDINA / AFP

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kabinet azért nem szabályozott több kérdést, mert sok területen a tartományoknak és a települési önkormányzatok kezébe adta a döntési kompetenciát. A helyhatóságok dönthetik el, mennyire korlátozzák az éttermek és bárok nyitva tartását és hogy a vírus gócpontjaiban esti kijárási korlátozásokat vezetnek-e be. „Helyesen. Ők ismerik legjobban a helyi szituációt. Ami elengedhetetlen Milanóban, az élet és a gazdaság aránytalan korlátozása lenne egy szardíniai kisvárosban” – értékel a cikk.

A gazdasági szereplők is többet vártak

Gazdasági érdekképviseltek, többek között a nagy befolyású munkaadói szövetség, a COFINDUSTRIA is kritizálja a kormányt, amiért hetek óta csak ötletelés van a Recovery Fund forrásainak felhasználásáról. A Conte-kabinet leginkább infrastrukturális projektekkel áll elő. A tervek azonban kidolgozatlanok. Az egyetlen kivételnek az olasz szárazföldet Szicíliával összekötő alagút terve. Ráadásul a gazdasági érdekképviseletek és az újságírók is fontosabbnak tartanák az infrastruktúrális megaprojekteknél a hosszútávú gazdásfejlesztést vállalatok beruházásainak, exportjának és kutatás-fejlesztési tevékenységeiknek támogatásán, valamint a közoktatás színvonalának javításán keresztül.

Vincenzo Boccia

„A kormány minden döntéshozatal előtt mérlegelni kell a gazdaság érdekeit. Így lehet csak a GDP-t és az adóbevételeket a krízis előtti szintre visszatornászni, az államadósságot és a munkanélküliséget pedig kontrollálható szintre csökkenteni. Ezek Itália talpra állasának zálogai” – nyilatkozta az utóbbi időben többször a COFINDUSTRIA elnöke, Vincenzo Boccia.

Miként lehet mindezt a vírus megállításával összhangba hozni? A válasszal a COFINDUSTRIA és a Repubblica keresi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Tőzsde – Enyhén pozitív kezdés New Yorkban

A szerdai vegyes zárás és az S&P-500 index rekordja után csekély emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

Csokimikulások tesztje: egy volt zsírosabb a kelleténél

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumában megvizsgált 17 csokoládémikulásból mindössze egy zsírtartalma volt magasabb a csomagoláson feltüntetettnél.

Hírek

Megjött az utolsó két Leopard harckocsi is Tatára

Megérkezett Tatára a 12 Leopard 2A4 harckocsi közül az utolsó kettő, a páncélosok első lövései dördültek el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén.

2020 QG – Rakéta a Föld körül keringő titokzatos objektum

Egy 54 éves rakéta, nem pedig aszteroida a Föld körül ideiglenesen keringő titokzatos objektum - erősítették meg amerikai csillagászok.

Emberiség elleni bűntettért – életfogytiglan. Az Iszlám Állam katonáját elitélték Budapesten

Életfogytiglanra ítélte emberiesség elleni, emberölésekkel megvalósított bűntett miatt Hassan F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Törvényszék első fokon. A vádlott leghamarabb harminc év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Új elnöke van a Magyar Gumiabroncs Szövetségnek

Sipőcz Győző, a Goodyear kelet-európai kiskereskedelmi operatív vezetője váltotta a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöki székében Tokaji Vilmost, aki az elnökség tagja marad.

Richter – bővülő portfólió. Globális forgalmazási jog az Evra fogamzásgátló tapaszra

Jelentősen nő a Richter Gedeon Nyrt. nőgyógyászati termékekből származó árbevétele a következő években, a  bejelentett, több mint 78 milliárd forintos (263,5 millió dollár) portfólió-bővítést a cég saját forrásból valósítja meg - jelentette be Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke online sajtótájékoztatóján.

Korrupciógyanú. Felmentették az agrártárca helyettes államtitkárát

Hivatali vesztegetés miatt nyomoznak az Agrárminisztériumban: az ügy érintettje Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, akit egyes jelentések szerint bilincsben vezettek el. Az államtitkárt Nagy István miniszter felmentette tisztségéből.

Koronavírus – Németország. Meghosszabbítják a korlátozásokat

Meghosszabbítják a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, Németországban január 10-ig, járványhelyzet reméltnél lassabb javulása miatt, néhányat szigorítanak is átmenetileg - jelentette be a kancellár.

Életveszélyes is lehet a hamis vakcina – riasztott az Interpol

A koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények veszélyére figyelmeztetett az Interpol. A nemzetközi rendőri ügynökség szerint a szervezett bűnözői csoportok hamisított vakcinák árusításába kezdhetnek.

Emlékérmék a MOB alapításának 125 éves évfordulójára

A Magyar Olimpiai Bizottság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Szálló por – Putnokon veszélyes, több helyen egészségtelen a levegő

A magas szállópor-koncentráció miatt számos városban tovább emelkedett a légszennyezettség.

Januártól drágulnak a pályamatricák

A személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves autópálya-matrica 44 660 forint, a megyénkénti 5200 forint, a tíznapos heti 3640 forint, a havi 4970 forint lesz - derült ki a autopalyamatrica.hu-n közzétett tájékoztatásból.

Leszállt a Holdra a Csang’o-5 kínai űrszonda – talajmintát gyűjt

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda - jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.

Gazdaság

Új MFB-hitel vállalkozásoknak – 90 milliárdos keretösszeggel

Új hiteltermék-változatot indít az MFB Csoport vállalkozások számára: az MFB Krízis Hitel Plusz december 7-től igényelhető - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Az MNB szerint K-alakú kilábalás jön

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége erős maradt, de a kilábalás nem minden gazdasági szektort érint majd egyformán, ezért a gazdaságtámogató intézkedések előtérben maradhatnak - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a novemberi Pénzügyi stabilitási jelentést ismertetve.

Kivonul Magyarországról az Aegon biztosító

A VIG (Vienna Insurance Group) megveszi a holland Aegon biztosító közép- és kelet-európai részlegét - közölte az osztrák cég.

Az OTP kivonult Szlovákiából

Az OTP Bank pénzügyileg is lezárta szlovákiai leánybankja, az OTP Banka Slovensko értékesítését a belgiumi székhelyű KBC Csoportnak. A vételár nem nyilvános.

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom