Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Itália. Szigorú korlátozások, kímélő gazdasági hatások?
No menu items!

Itália. Szigorú korlátozások, kímélő gazdasági hatások?

Az olaszokra lecsapott a COVID második hulláma. Ismét a vírus európai epicentrumává vált az ország. A kormány kénytelen korlátozásokat bevezetni. De kímélnie kell a tavaszi első hullámmal padlóra került gazdaságot. Sikerült átvágni a gordiuszi csomót? A Repubblica elemzése alapján Petrus Szabolcs összefoglalója.

„Conte és a hiányzó víziók”

Conte –                  a Repubblika illusztrációja

A szerkesztőségi cikk címe nyilvánvalóvá teszi, hogy a baloldali napilap szkeptikus. Evidenciának tartja, hogy a megbetegedések és halálesetek robbanásszerű növekedését nem nézheti ölbe tett kézzel a kormány. Helyesli, hogy Conte és miniszterei a döntéshozatal előtt napokig tárgyaltak a munkáltató- és munkavállalói érdekképviseletekkel, orvosokkal, közgazdasági és politikai elemzőkkel, a tartományok vezetőivel, a tervezett korlátozások által leginkább érintett szektorok képviselőivel. A Repubblica szerint azonban az egyhetes tervezés után, kiadott kormányrendeletek nem tanúskodnak világos stratégiáról. A gazdasági szereplők számára fontos és az emberek mindennapjait nagyban érintő kérdések sorára nem ad választ.

„A héten tovább elemezzük a helyzetet” – indokolta a döntések elhalasztást a kormányfő múlt vasárnap este, amikor élő tévébeszédében ismertettette az új szabályokat, amely után újságírói kérdésekre is válaszolt. Így nem lehet például tudni, be kell-e zárniuk az uszodáknak és a fitnesztermeknek, további korlátozásokat kell-e akceptálniuk a vendéglátóipari egységeknek az esti zárórát illetően, mi lesz a közoktatásban és a tömegközlekedésben.

Nehéz a feladat

A második legnagyobb példányszámú napilap elismeri, hogy nagy kihívás előtt áll a politika. Az olasz gazdaságot padlóra küldte az élet többhetes leállítása tavasszal. A GDP 11 százalékkal csökkent, a munkanélküliség a rövidített munka bevezetése és számos más kormányzati intézkedés ellenére 12 százalékra nőtt a munkanélküliség teljes lakosság körében, a 30 év alattiaknál pedig eléri a 22 százalékot!

„Ilyen körülmények között nem lehet a gazdasági szereplők kétségbeesett kérését ignorálni: Mindent, csak még egy lockdown-t ne!” – szól a szerkesztőségi cikk.

Roberto Gualtieri

Conte és gazdasági minisztere, Roberto Gualtieri jól tudják, hogy az ipari termelés csak nyár végére normalizálódott. A gazdasági más szereplői is csak ekkorra tudtak visszazökkenni a megszokott ritmusba. A számok ekkor kezdtek javulni. Sőt, a harmadik negyedévbe szinte minden mutató a vártnál erőteljesebben indult el felfelé. Azonban a cégeknek és a háztartásoknak sem sikerült pótolniuk a tavasszal felemésztett tartalékiakat. A gazdaság újraindításához adott segítséggel az állam is kiköltekezte magát. Ezzel párhuzamosan csökkentek az adóbevételei. Üres tehát az államkassza. Mindezért egy újabb leállásnak beláthatatlan következményei lennének.

A másik oldalról ijesztő sebességgel terjed és szedi újra áldozatait a vírus. Közel 10 ezerrel emelkedik minden nap az esetszám.

Káosz ellenes stratégia kell/ene

A Repubblica szerint „csak vízióval, bátor és gyors döntésekkel lehet feloldani a vírus elleni hatékony védekezés és a gazdaság életben tartásának közötti feloldhatatlannak látszó ellentétet…  Máskülönben egyszerre válik kontrolálhatatlanná a pandémia és omlik össze a gazdaság, majd uralkodik el a teljes káoszt” – festi fel a sötét alternatívát a szerkesztőségi cikk.

A lap nem vitatja, hogy történtek is intézkedések. „A kormány azonban túl lassan, saját döntése következményeitől félve cselekszik. Az események mögött kullog, mint tavasszal.”

Marad a bizonytalanság

A múlt vasárnap elfogadott rendeletében a kormány nem hozott intézkedést a tömegközlekedési eszközök zsúfoltsága ellen. Pedig a virulógusok ezt tartják a járvány újbóli fellángolása egyik fő okának. Nem döntött egyértelműen az online oktatás vs. iskolába járás kérdésében. Bizonytalanságba hagyta a diákokat, a tanárokat és a szülőket. Nem hozott intézkedést a kórházak intenzív osztályainak kapacitásbővítése érdekében. Holott a EU koronavírus ellenes csomagjából 37 milliárd euró áll majd  az olasz egészségügy rendelkezésére. Más területen sem számolt be a kormányfő konkrét projektek elfogadásról, amelyet a Recovery Fund-ból (RF) finanszírozna, pedig ez a támogatások januárban induló lehívásának előfeltétele.

Lombardia, Milánó. Éjszakai kijárási tilalommal fékezné meg a járvny terjedését                                        Forrás/Kép/Fotó/Forbes MIGUEL MEDINA / AFP

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kabinet azért nem szabályozott több kérdést, mert sok területen a tartományoknak és a települési önkormányzatok kezébe adta a döntési kompetenciát. A helyhatóságok dönthetik el, mennyire korlátozzák az éttermek és bárok nyitva tartását és hogy a vírus gócpontjaiban esti kijárási korlátozásokat vezetnek-e be. „Helyesen. Ők ismerik legjobban a helyi szituációt. Ami elengedhetetlen Milanóban, az élet és a gazdaság aránytalan korlátozása lenne egy szardíniai kisvárosban” – értékel a cikk.

A gazdasági szereplők is többet vártak

Gazdasági érdekképviseltek, többek között a nagy befolyású munkaadói szövetség, a COFINDUSTRIA is kritizálja a kormányt, amiért hetek óta csak ötletelés van a Recovery Fund forrásainak felhasználásáról. A Conte-kabinet leginkább infrastrukturális projektekkel áll elő. A tervek azonban kidolgozatlanok. Az egyetlen kivételnek az olasz szárazföldet Szicíliával összekötő alagút terve. Ráadásul a gazdasági érdekképviseletek és az újságírók is fontosabbnak tartanák az infrastruktúrális megaprojekteknél a hosszútávú gazdásfejlesztést vállalatok beruházásainak, exportjának és kutatás-fejlesztési tevékenységeiknek támogatásán, valamint a közoktatás színvonalának javításán keresztül.

Vincenzo Boccia

„A kormány minden döntéshozatal előtt mérlegelni kell a gazdaság érdekeit. Így lehet csak a GDP-t és az adóbevételeket a krízis előtti szintre visszatornászni, az államadósságot és a munkanélküliséget pedig kontrollálható szintre csökkenteni. Ezek Itália talpra állasának zálogai” – nyilatkozta az utóbbi időben többször a COFINDUSTRIA elnöke, Vincenzo Boccia.

Miként lehet mindezt a vírus megállításával összhangba hozni? A válasszal a COFINDUSTRIA és a Repubblica keresi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom