Kezdőlap Pénzvilág Jobban bíznak a befektetők az OTP-ben, mint az államban
No menu items!

Jobban bíznak a befektetők az OTP-ben, mint az államban

A befektetési alapok és az OTP-részvény voltak a kisbefektetők tavalyi kedvencei. Az állam a nyáron elengedte a lakossági megtakarításokat, ősszel hozott csak vissza valamennyit az állampapírpiacról elpártolt pénzekből. Bár a lakosság új értékpapírok után nézett, az adózásra kevesen figyelnek oda tudatosan – írja elemzésében a Bank360.hu. 

Bármilyen nehéz év volt is 2022, a kisbefektetők így is félre tudtak tenni csaknem 1700 milliárd forintnyi friss megtakarítást értékpapírokban. Ezzel a háztartások értékpapír-állománya az év végére 17 481,3 milliárd forintos történelmi csúcsra jutott. Nem minden kibocsátó lehet azonban elégedett, a magas infláció ugyanis a kisbefektetők korábbi viselkedését teljesen a feje tetejére állította. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) például elég gyenge értékesítési adatokkal zárta az esztendőt. A háztartások állampapírokban lévő megtakarítása 10 140 milliárd forint volt az év végén, alig 40 milliárd forinttal gyarapodott 12 hónap alatt.

Hiába volt magas az infláció, az ÁKK sokáig nem reagált erre, bár volt inflációt követő kötvénye (Prémium Magyar Állampapír – PMÁP), annak az induló kamata a 2021-es áremelkedéshez igazodott, emiatt nagyon alacsony volt a már javában emelkedő inflációhoz képest. A korábban “szupernek” hívott Magyar Állampapír Plusz hozama egyáltalán nem volt már vonzó, a rövidebb futamidejű lakossági kincstárjegyek kamata is jócskán elmaradt az intézményi papírokétól.

A piachoz jobban értő befektetők ugyan egy időben vásárolták az intézményi papírokat, de sok kisbefektető az alacsony lakossági kamatok láttán hátat fordított az állampapírpiacnak. Az ÁKK az értékesítés szempontjából katasztrofális nyári hónapok után az utolsó negyedévben tudott ismét komolyabb mennyiségű lakossági pénzt behozni, amikor az új PMÁP-ot és a Bónusz Magyar Állampapírt már 11 százalék fölötti kezdő kamattal hirdette meg. Ezzel sikerült nagyjából plusz nullára kihoznia tavaly a háztartásoknál az állampapír-eladásokat.

A bankok sikeresen gyűjtötték a pénzt

A hitelintézetek ezzel szemben nagyon sok lakossági megtakarítást vonzottak, akár a kötvényeikről, akár a részvényeikről volt szó. Az OTP-részvény lett 2022 egyik slágerbefektetése, az MNB adatai szerint a lakosság csaknem 400 milliárd forintnyi friss megtakarításból vásárolt banki részvényeket. A Budapesti Értéktőzsdén ugyan több bankpapír is forog (MKB, Takarék Jelzálogbank), de ezek forgalma minimális, vélhetően ez az összeg szinte teljes mértékben OTP-papírokba kerülhetett – írja a Bank360.hu.

Azok a befektetők, akik egész évben megtartották a bankpapírjaikat, alapvetően buktak ezen, az év végéig több mint 160 milliárd forint volt a háztartások árfolyamvesztesége, de a statisztikák szerint sokan lehettek, akik nyerhettek, novemberben például, amikor az előző havi 8 ezer forint alatti szintekről bőven 10 ezer fölé ment az árfolyam, sokan kiszálltak. Az év végén a háztartások nem egészen 1200 milliárd forintot tartottak hazai részvényekben, ennek több mint a fele bankpapír volt.

A hitelintézetek a kötvénypiacon is sikeresen vontak be lakossági forrásokat. A banki kötvények piaca éveken át stagnált, olyan kibocsátások, amelyek a háztartásoknak szóltak volna, nem nagyon akadtak. 2022 második felében viszont megjelent több vonzó hozammal kecsegtető forintos és eurós kötvény is a piacon, ezekből csaknem 100 milliárd forintnyit adtak el az év utolsó három hónapjában. A kisbefektetőknél lévő banki kötvény-állomány ezzel 162,3 milliárd forintra nőtt, ez bő 100 milliárdos növekedés egy év alatt, vagyis a bankok sikeresebben adtak el a lakosságnak új hitelpapírokat 2022-ben, mint a magyar állam. Érdekesség, hogy a banki kötvények nagyobbik hányada deviza alapú értékpapír.

A legtöbb friss megtakarítást a befektetési alapok hozták be. A háztartások csaknem 1200 milliárd forintnyi friss pénzt helyeztek el befektetési jegyekben, különösen sok pénzt vonzottak a pénzpiaci és a rövid kötvényalapok. A háztartások hazai befektetési alapokban lévő megtakarítása 2022 végére megközelítette a 6 ezer milliárd forintot, történelmi csúcson járt.

Az adózáson ráfizetnek majd

Jól látszik, hogy tavaly a háztartások az állampapírok helyett más értékpapírokat választottak, mert azoktól nagyobb hozamot reméltek. Az azonban nem mindenkinek jutott az eszébe, hogy míg a 2019. júniusától kibocsátott állampapírok kamata és hozama kamatadómentes, addig a részvények és befektetési alapok árfolyamnyeresége, valamint a banki kötvények kamata után az állam 15 százalékos adót szed be.

Ez az adó elkerülhető, ha a megtakarítást tartós befektetési számlán (tbsz) vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán (nyesz) helyezi el befektető. Ezek népszerűsége viszont nem ugrott meg a részvényekével és a befektetési alapokéval együtt.

A lakosságnál több mint 7300 milliárd forintnyi olyan magyar értékpapír van, ami nem állampapír, emellett külföldi részvényekben és befektetési jegyekben is lehet még nagyjából 1300 milliárd forintjuk. Olyan értékpapírszámlán viszont, amelynél igénybe lehet venni kamatadó-mentességet, kevesebb mint 3900 milliárd forintot tartottak a magyarok a jegybanki adatok szerint. Ráadásul ebben a 3900 milliárdban is lehetett állampapír bőven, ami azt jelenti, hogy a részvények, befektetési jegyek és egyéb kötvények többségének hozamából adóznak.

Az elmúlt évtizedben a negyedik nyugdíjpillérnek is nevezett nyesz-ek száma megfeleződött, 2022 végére 91,5 ezerre csökkent, ezeken a számlákon valamivel több mint 430 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a kisbefektetők. Pedig a nyesz nem csak kamatadó-mentességet adhat, de az adott évi befizetések után személyi jövedelemadó-kedvezményt is igénybe lehet venni.

A tbsz-ek száma 257,5 ezer volt az év végén, kicsit magasabb, mint 2021 végén, de a csúcson öt évvel ezelőtt volt a számlák száma, amikor 360 ezer ilyen szerződés volt a befektetési szolgáltatóknál, bankoknál, brókecégeknél és fióktelepeknél. Tbsz-en 3455 milliárd forintnyi értékpapír volt az év végén, ami számlánként átlagosan 13,4 millió forintot jelent. Ha öt év alatt egy ilyen számlán évente 10 százalék hozam keletkezik, akkor a számla tulajdonosa több mint 1,2 millió forintnyi hozamot tarthat meg ahhoz képest, mintha normál értékpapírszámlán lett volna a megtakarítása.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott.

Bezárta a kiskaput az online Árfigyelő rendszer

GVH: az Árfigyelő az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árak alapján határozza meg a legalacsonyabb árat

Mentavill Expo: a lakossági piac bezuhant az ipari megrendelések nem csökkennek a villanyszerelőknél

Az épitőipari visszaesés, a lakásépítések számának csökkenése a villanyszerelők számára is olyan kihívást jelent, amelyre naprakész piacismerettel és a megszokottól eltérő üzletpolitikával lehet csak eredményesen reagálni.

BÉT – Iránykereséssel indulhat a tőzsde az elemző szerint

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 30,59 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 57 699,78 ponton zárt kedden.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.

Nemzetközi díjat nyert a Pénzmúzeum

Megnyitása óta eltelt másfél évben az 50 látványos installációval működő Pénzmúzeum eddig több mint 135 ezer látogatót fogadott.