Kezdőlap Világgazdaság Jön a recesszió? Mit mondanak a milliárdosok?
No menu items!

Jön a recesszió? Mit mondanak a milliárdosok?

Illusztráció: Bigstock

Több milliárdos már a jövő év vége előtt beköszöntő recessziót jósol az amerikai gazdaságban, vagyis osztja a vezető pénzintézetek aggodalmát. De lássuk, mit gondolnak egyenként a közelgő válságról.

Elon Musk: A világ leggazdagabb embere egy keddi interjúban azt mondta, hogy a recesszió “elkerülhetetlen“, és “nagy valószínűséggel” a közeljövőben bekövetkezik.

Bill Gates: A Microsoft társalapítója hasonlóan vélekedett a múlt hónapban a CNN-nek adott interjújában, ahol elmondta, egyetért pesszimistább hangokkal abban, hogy a világ gazdasági lassulás felé tart a Covid-járvány és Oroszország ukrajnai inváziójának következményei miatt.

Jamie Dimon: A JP Morgan vezérigazgatója az ukrajnai konfliktus és a magas infláció által gerjesztett gazdasági “hurrikánra” figyelmeztetett, és azt mondta, hogy bankja “rossz eredményekre” készül.

Carl Icahn: A legendás befektető a CNBC-nek adott márciusi interjújában szintén recesszióra, “vagy még rosszabbra” figyelmeztetett, a magas inflációt okolva, és kétségét fejezte ki, hogy a Fed képes lesz-e enyhíteni a hatásait.

Ken Griffin: A Citadel fedezeti alap és pénzügyi szolgáltató társaság alapítója és vezérigazgatója májusban azt mondta, hogy ha az infláció szintje 8,5 százalék körül marad – mint jelenleg is -, akkor a Fednek “elég keményen a fékre kell lépnie“, ami recesszióba taszítja a gazdaságot.

Gary Friedman: A lakkberendezési cikkeket gyártó óriás, az RH vezérigazgatója A nagy dobás című filmre hivatkozott, és azt mondta, hogy az amerikai gazdaság a 2008-as nagy recesszió óta az egyik legnehezebb időszak előtt áll.

Háttér

A közelgő recesszióval kapcsolatos figyelmeztetések megszaporodtak, mióta a Federal Reserve múlt héten úgy döntött, hogy 75 bázisponttal emeli a kamatlábakat az 1,5-1,75 százalékos célsávba. A Fed döntése azután született, hogy a munkaügyi minisztérium a hónap elején olyan adatokat tett közzé, amelyek a vártnál magasabb, 8,6 százalékos éves inflációs adatot mutattak májusban. Ez a legnagyobb éves fogyasztói árnövekedés, amelyet az Egyesült Államok az elmúlt 40 évben látott. (Forbes)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Értékesítésben nagyot váltott a japán márka Magyarországon

A Hovány csoport a partnereinek küldött levélben jelezte, hogy elváltak útjaik a márkától.  

A kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet.

A Pick Szeged Zrt. kedvezőtlen gazdasági környezetben is növelte nyereségét

Az első hat hónapban a nyershús-alapanyagok felvásárlási ára tovább nőtt, júniusban rekordszintre, kilogrammonként 2,5 euróra emelkedett.

Tabuk miatt fuccsol be a családi vállalkozások utódlása

A Generációk Partnere szakértőjének tapasztalatai alapján a sikeres elengedés egyik kulcsa, hogy az alapító találjon magának egy új kihívást, célt.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest