Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kamatdöntés - MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika
No menu items!

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Monetáris tanács üléseMagyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: AzÜzlet.hu / Forrás MTI Fotó: Bruzák Noémi

A globális dezinflációt övező kockázatok és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt körültekintő monetáris politikát indokol; a monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, és a következő hónapokban ezek alapján dönt a monetáris kondíciók további módosításáról – közölte a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülését követő közleményében.

Keddi kamatdöntő ülésén az MNB Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal, 11,50 százalékra csökkentette az alapkamatot, és ugyanilyen mértékben vágta vissza a kamatfolyosó két szélét is. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak és megegyezik az októberi kamatcsökkentés ütemével.

Az indoklásában ismertették, az erőteljes dezinfláció és a pénzügyi piacok stabilitása lehetővé tette, hogy az MNB az alapkamat további csökkentésével folytassa a monetáris kondíciók alakítását. Hozzátették, hogy ugyanakkor a külső kockázatok továbbra is az óvatos megközelítés fenntartását indokolják.

Megjegyezték azt is, a dezinfláció gyorsulásával a hazai reálkamat tovább emelkedett; a pozitív reálkamat pedig segíti az infláció további csökkenését.

A világgazdasági kereslet gyengülése, a nyersanyagárak tavalyinál alacsonyabb szintje, valamint a nemzetközi szállítási költségek korrekciója az inflációs ráták folytatódó süllyedésének irányába mutat a testület szerint. Ugyanakkor a nyersanyagárak változékonysága fennmaradt, ami változatlanul kockázatot jelent inflációs szempontból. A lassabban mérséklődő maginflációs mutatók arra utalnak, hogy az árstabilitás újbóli elérése várhatóan általánosan elhúzódó folyamat lesz – összegezte a grémium.

Közölték: a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság a szeptemberi kamatdöntés óta változékony. A globális pénzpiaci hangulatot jelentős mértékben befolyásolták a meghatározó jegybankok kamatpolitikájával kapcsolatos várakozások: a Federal Reserve és az európai Központi Bank elérhette a kamatpálya tetejét, ugyanakkor a monetáris kondíciók mindkét jegybank kommunikációja alapján tartósan szigorúak maradnak – jelezték.

A magyar makrogazdasági folyamatokat értékelve megjegyezték: mind az októberi teljes infláció (9,9 százalék), mind a maginfláció (10,9 százalék) a szeptemberi Inflációs Jelentés előrejelzési sávjának kedvezőbb, alsó felében volt, és a mindkét inflációs mutatóban tapasztalható, havi alapú átárazások az októberre jellemző historikus átlag alatt maradtak.

A szigorú monetáris politika, a kormányzat piaci versenyt erősítő lépéseinek árleszorító hatása, a tavalyinál alacsonyabb nyersanyagárak és a visszafogott belső kereslet egyre szélesebb körben fejt ki erős dezinflációs hatást, és a következő hónapokban folytatódik a hazai infláció és maginfláció csökkenése – írták.

A jegybank várakozása szerint az éves infláció 2023 év végére 7 százalék körüli szintre süllyed, míg éves átlagban idén 17,6-18,1, 2024-ben 4,0-6,0 százalék között alakulhat, és várhatóan 2025-ben tér vissza a három százalékos jegybanki toleranciasávba: 2025-ra az MNB 2,5-3,5 százalék közötti sávba várja az inflációt.

A tanács előrejelzése szerint a 2023-as gazdasági teljesítményt a tavalyi aszályos év után korrigáló mezőgazdasági termelés jelentősen javítja, és az év végi lassú élénkülésében szerepet játszik a szeptembertől növekvő reálbér-index is. A magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban a szeptemberi Inflációs Jelentésben közölt sáv – mínusz 0,5 és plusz 0,5 között – alsó felében várható.

Az infláció mérséklődése és a belső keresleti tételek helyreállása támogatja a jövő évi és a 2025-es GDP bővülését, amely egyaránt 3,0-4,0 százalék között alakulhat az előrejelzések szerint. Hozzátették: a kiépülő új exportkapacitások termelésének felfutásával az exportpiaci részesedés várhatóan tovább emelkedik és a normalizálódó világgazdasági környezettel együtt támogatja a külső egyensúlyi folyamatok fennmaradását.

A trendszerűen javuló külső pozícióhoz a tavalyinál számottevően alacsonyabb energiaárak, az energiafogyasztás alkalmazkodása, a visszafogott belső kereslettel összhangban szűkülő importigény és a közúti jármű- és akkumulátorgyártás felfutó exportja egyaránt hozzájárul – írták.

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Akadálymentes szavazóhelyiségekkel készül Bécs az EP-választásra

A legutóbbi támogatási periódus alatt, vagyis 2014 és 2020 között összesen 75 millió euró támogatás érkezett Bécsbe az Európai Uniótól száz kisebb-nagyobb projekt társfinanszírozásaként.

Csaknem hússzoros különbség a lakásépítésekben

Az építési szándék visszaesését is jelzi, hogy tavaly 39 százalékkal kevesebb lakás építését engedélyeztették vagy jelentették be, mint egy évvel korábban.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...