Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kamatemelésre készül az MNB - idei csúcson a forint
No menu items!

Kamatemelésre készül az MNB – idei csúcson a forint

Lendületes erősödésnek indult a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn kijelentette, hogy az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni. A magyar fizetőeszköz idei legerősebb árfolyamát érte el a főbb devizákkal szemben.

Virág Barnabás a Reutersnak elmondta, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt és a gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába léphet a monetáris politika.

Az infláció áprilisban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban is túllőtt a jegybanki célon, a piac azonban csak a cseh jegybanktól várta az alapkamat megemelését.

A kamatemelési kilátások megemelték a kötvényhozamokat, ami a forint árfolyamának emelkedéséhez vezetett. A Magyar Nemzeti Bank nem tűzött ki árfolyamcélt, hanem inflációs célt követ és ennek függvényében alakítja monetáris politikáját.

Amennyiben az MNB júniusban kamatot emel, akkor az erősödő gazdasági teljesítmény függvényében elsőként lép a monetáris szigorítás útjára az Európai Unióban.

Az eurót kedden reggel fél nyolckor 351,50 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben a hétfő esti 351,56 forint után. A dollár jegyzése 288,98 forintra csökkent 289,21 forintról, a svájci franké pedig 320,29 forintra ment le 320,67 forintról.

A forint mindhárom devizával szemben hétfőn érte el idei legerősebb árfolyamát, ami 351,23 forint lett az euróval, 288,88 forint a dollárral és 320,03 forint a svájci frankkal szemben.

Az euróval szemben a forint nyolc havi csúcsot ért el, a dollárral szemben 2019 augusztusa óta, a svájci frankkal szemben pedig tavaly augusztus óta a legerősebb árfolyamot állította be.

Kedd reggeli árfolyamán a forint 1,9 százalékkal áll a hétfői kezdés felett, 2,4 százalékos erősödésre tett szert a hónap eleje óta és 3,1 százalékkal erősödött az év eleje óta.

A lengyel zloty az év eleje óta 0,1 százalékkal erősödött az euróval szemben, a cseh korona 3,1 százalék nyereségre tett szert, a román lej pedig 1,3 százalékkal gyengült.

A dollárral szemben 2 százalékkal erősödött a forint a hétfői nyitás óta, a hónap eleje óta 3,5 százalékkal erősödött, az év eleje óta pedig 2,6 százalékkal emelkedett az árfolyama.

A svájci frankkal szemben 2,1 százalékkal áll erősebben a forint a hétfői kezdéshez képest, a hónap eleje óta 2,3 százalékos, az év eleje óta pedig 4,5 százalékos nyereségre tett szert.

Az euróval szemben 4,8 százalékkal áll erősebben a forint az idei leggyengébb árfolyamánál, amit március 18-án ért el 369,20 forinton és 5 százalékkal áll erősebben a 2020. április elsején, 369,87 forinton beállított leggyengébb árfolyamánál.

A dollárral szemben 310,89 forinton érte el idei leggyengébb árfolyamát a forint március 9-én. Ehhez képest 7,1 százalékkal áll már erősebben. Mindenkori leggyengébb árfolyamát 341,33 forintos jegyzésen érte el a forint a dollárral szemben 2020. április 3-án és ehhez képest 15,3 százalékkal erősödött.

A svájci frankkal szemben január 4-én állt az idén a leggyengébben a forint 336,68 forintos jegyzésen, amihez képest most kedd reggeli jegyzésén 4,9 százalékkal állt erősebben. A valaha elért leggyengébb árfolyamához képest pedig, ami 2020 április elején volt 350,09 forinton, 8,5 százalékkal erősödött a forint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom