Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kamatemelésre készül az MNB - idei csúcson a forint
No menu items!

Kamatemelésre készül az MNB – idei csúcson a forint

Lendületes erősödésnek indult a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn kijelentette, hogy az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni. A magyar fizetőeszköz idei legerősebb árfolyamát érte el a főbb devizákkal szemben.

Virág Barnabás a Reutersnak elmondta, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt és a gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába léphet a monetáris politika.

Az infláció áprilisban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban is túllőtt a jegybanki célon, a piac azonban csak a cseh jegybanktól várta az alapkamat megemelését.

A kamatemelési kilátások megemelték a kötvényhozamokat, ami a forint árfolyamának emelkedéséhez vezetett. A Magyar Nemzeti Bank nem tűzött ki árfolyamcélt, hanem inflációs célt követ és ennek függvényében alakítja monetáris politikáját.

Amennyiben az MNB júniusban kamatot emel, akkor az erősödő gazdasági teljesítmény függvényében elsőként lép a monetáris szigorítás útjára az Európai Unióban.

Az eurót kedden reggel fél nyolckor 351,50 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben a hétfő esti 351,56 forint után. A dollár jegyzése 288,98 forintra csökkent 289,21 forintról, a svájci franké pedig 320,29 forintra ment le 320,67 forintról.

A forint mindhárom devizával szemben hétfőn érte el idei legerősebb árfolyamát, ami 351,23 forint lett az euróval, 288,88 forint a dollárral és 320,03 forint a svájci frankkal szemben.

Az euróval szemben a forint nyolc havi csúcsot ért el, a dollárral szemben 2019 augusztusa óta, a svájci frankkal szemben pedig tavaly augusztus óta a legerősebb árfolyamot állította be.

Kedd reggeli árfolyamán a forint 1,9 százalékkal áll a hétfői kezdés felett, 2,4 százalékos erősödésre tett szert a hónap eleje óta és 3,1 százalékkal erősödött az év eleje óta.

A lengyel zloty az év eleje óta 0,1 százalékkal erősödött az euróval szemben, a cseh korona 3,1 százalék nyereségre tett szert, a román lej pedig 1,3 százalékkal gyengült.

A dollárral szemben 2 százalékkal erősödött a forint a hétfői nyitás óta, a hónap eleje óta 3,5 százalékkal erősödött, az év eleje óta pedig 2,6 százalékkal emelkedett az árfolyama.

A svájci frankkal szemben 2,1 százalékkal áll erősebben a forint a hétfői kezdéshez képest, a hónap eleje óta 2,3 százalékos, az év eleje óta pedig 4,5 százalékos nyereségre tett szert.

Az euróval szemben 4,8 százalékkal áll erősebben a forint az idei leggyengébb árfolyamánál, amit március 18-án ért el 369,20 forinton és 5 százalékkal áll erősebben a 2020. április elsején, 369,87 forinton beállított leggyengébb árfolyamánál.

A dollárral szemben 310,89 forinton érte el idei leggyengébb árfolyamát a forint március 9-én. Ehhez képest 7,1 százalékkal áll már erősebben. Mindenkori leggyengébb árfolyamát 341,33 forintos jegyzésen érte el a forint a dollárral szemben 2020. április 3-án és ehhez képest 15,3 százalékkal erősödött.

A svájci frankkal szemben január 4-én állt az idén a leggyengébben a forint 336,68 forintos jegyzésen, amihez képest most kedd reggeli jegyzésén 4,9 százalékkal állt erősebben. A valaha elért leggyengébb árfolyamához képest pedig, ami 2020 április elején volt 350,09 forinton, 8,5 százalékkal erősödött a forint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MAKISZ: uniós direktíva értékelheti fel a követeléskezelői tevékenységet

Magyarországon is a követeléskezelői tevékenység felértékelődéséhez vezethet, hogy az Európai Parlament és a Tanács, felismerve, hogy a nemteljesítő hitelek magas aránya milyen súlyos veszélyeket rejt a bankszektor és a teljes gazdaság számára, 2021 végén elfogadta azt a hitelgondozókra és a hitelfelvásárlókra vonatkozó irányelvet, amit a tagállamoknak 2023. december 29-ig kell a nemzeti jogukba átültetniük. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), üdvözli az irányelv elfogadását, és javasolja a direktívában foglaltak kiterjesztését a nem hitelmegállapodásból eredő egyéb követelésekre is.

Németország. A vártnál rosszabb a tavalyi GDP-adat

Németország hazai összterméke 2,7 százalékkal nőtt 2021-ben az előző évhez képest - közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

MNB: decemberben megállt az infláció emelkedése

Az előző hónaphoz képest decemberben nem változott az infláció, így Magyarország azon európai országok egyike, ahol az év végén megállt az infláció tavalyi évre jellemző gyorsulása. A maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 1,1 százalékponttal 6,4 százalékosra nőtt. Ezt az emelkedést az üzemanyagok, illetve az alkohol és dohány inflációjának mérséklődése ellensúlyozta a fogyasztóiár-indexben - így értékelte a tavaly decemberi inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank.

Pályázat falusi kisvállalkozásoknak – 30 milliárdos keretösszeggel

A kormány 30 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hírek

Csalás. Felfüggesztett börtönt kapott Szakoly volt polgármestere

Költségvetési csalás miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly korábbi független polgármesterét.

Életveszélyes a Balaton jege – a rálépőket büntetik

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni, ezért tilos rálépni. A szabályszegőket 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – rövidül a karantén

Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul át az oltási igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021. évi nulla százalékos béremelés, és az "elszabadult" infláció miatt. A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek - közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Hatvan autóst fogtak a buszsávokban – két nap alatt

Hétfőn és kedden folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közös akciója, amelyben a buszsávok használatát ellenőrzik. Az ellenőrzés során a rendőrök az autóbuszsáv jogosulatlan használata miatt 60, buszöbölben való megállás miatt 3 helyszíni bírságot szabtak ki, egy sofőrt pedig, akinek az autója is ki volt vonva a forgalomból, feljelentettek.

Tíz százalékkal nőnek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál. A munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel - közölte a MÁV.

Tavaly is rekordmelegek voltak az óceánok

Rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.

Április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választást Áder János

Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét.

Gazdaság

MAKISZ: uniós direktíva értékelheti fel a követeléskezelői tevékenységet

Magyarországon is a követeléskezelői tevékenység felértékelődéséhez vezethet, hogy az Európai Parlament és a Tanács, felismerve, hogy a nemteljesítő hitelek magas aránya milyen súlyos veszélyeket rejt a bankszektor és a teljes gazdaság számára, 2021 végén elfogadta azt a hitelgondozókra és a hitelfelvásárlókra vonatkozó irányelvet, amit a tagállamoknak 2023. december 29-ig kell a nemzeti jogukba átültetniük. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), üdvözli az irányelv elfogadását, és javasolja a direktívában foglaltak kiterjesztését a nem hitelmegállapodásból eredő egyéb követelésekre is.

Egyhetes betéti tender – ismét változatlan kamattal

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy a múlt csütörtökön is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel harmadik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután a múlt héten megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Nem szigorított tovább az MNB – marad az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön. Ezzel megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom