Kezdőlap Gazdaság Kamatemelésre készül az MNB - idei csúcson a forint
No menu items!

Kamatemelésre készül az MNB – idei csúcson a forint

Lendületes erősödésnek indult a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke hétfőn kijelentette, hogy az alapkamat emelésének lehetőségét már júniusban érdemes lesz mérlegelni. A magyar fizetőeszköz idei legerősebb árfolyamát érte el a főbb devizákkal szemben.

Virág Barnabás a Reutersnak elmondta, hogy a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt és a gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába léphet a monetáris politika.

Az infláció áprilisban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban is túllőtt a jegybanki célon, a piac azonban csak a cseh jegybanktól várta az alapkamat megemelését.

A kamatemelési kilátások megemelték a kötvényhozamokat, ami a forint árfolyamának emelkedéséhez vezetett. A Magyar Nemzeti Bank nem tűzött ki árfolyamcélt, hanem inflációs célt követ és ennek függvényében alakítja monetáris politikáját.

Amennyiben az MNB júniusban kamatot emel, akkor az erősödő gazdasági teljesítmény függvényében elsőként lép a monetáris szigorítás útjára az Európai Unióban.

Az eurót kedden reggel fél nyolckor 351,50 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben a hétfő esti 351,56 forint után. A dollár jegyzése 288,98 forintra csökkent 289,21 forintról, a svájci franké pedig 320,29 forintra ment le 320,67 forintról.

A forint mindhárom devizával szemben hétfőn érte el idei legerősebb árfolyamát, ami 351,23 forint lett az euróval, 288,88 forint a dollárral és 320,03 forint a svájci frankkal szemben.

Az euróval szemben a forint nyolc havi csúcsot ért el, a dollárral szemben 2019 augusztusa óta, a svájci frankkal szemben pedig tavaly augusztus óta a legerősebb árfolyamot állította be.

Kedd reggeli árfolyamán a forint 1,9 százalékkal áll a hétfői kezdés felett, 2,4 százalékos erősödésre tett szert a hónap eleje óta és 3,1 százalékkal erősödött az év eleje óta.

A lengyel zloty az év eleje óta 0,1 százalékkal erősödött az euróval szemben, a cseh korona 3,1 százalék nyereségre tett szert, a román lej pedig 1,3 százalékkal gyengült.

A dollárral szemben 2 százalékkal erősödött a forint a hétfői nyitás óta, a hónap eleje óta 3,5 százalékkal erősödött, az év eleje óta pedig 2,6 százalékkal emelkedett az árfolyama.

A svájci frankkal szemben 2,1 százalékkal áll erősebben a forint a hétfői kezdéshez képest, a hónap eleje óta 2,3 százalékos, az év eleje óta pedig 4,5 százalékos nyereségre tett szert.

Az euróval szemben 4,8 százalékkal áll erősebben a forint az idei leggyengébb árfolyamánál, amit március 18-án ért el 369,20 forinton és 5 százalékkal áll erősebben a 2020. április elsején, 369,87 forinton beállított leggyengébb árfolyamánál.

A dollárral szemben 310,89 forinton érte el idei leggyengébb árfolyamát a forint március 9-én. Ehhez képest 7,1 százalékkal áll már erősebben. Mindenkori leggyengébb árfolyamát 341,33 forintos jegyzésen érte el a forint a dollárral szemben 2020. április 3-án és ehhez képest 15,3 százalékkal erősödött.

A svájci frankkal szemben január 4-én állt az idén a leggyengébben a forint 336,68 forintos jegyzésen, amihez képest most kedd reggeli jegyzésén 4,9 százalékkal állt erősebben. A valaha elért leggyengébb árfolyamához képest pedig, ami 2020 április elején volt 350,09 forinton, 8,5 százalékkal erősödött a forint.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ipari park, fejlesztések, új üzletek – Dombóvár az autópályára is számít

Dombóvár nagyon számít a régóta várt M9-es autópályára, amely...

Koronavírus – Izraelben az időseket újraoltják

Az idősek augusztus elején kezdődő újraoltásáról, a harmadik adag...

Ókori, birodalmi csatornát és utat találtak Hollandiában

Ókori, a Római Birodalom idejéből származó csatornát és utat találtak az UNESCO világörökségi listájára a nemrégiben felkerült ősi katonai táborok közelében - jelentették be holland régészek.

Amerika. A vártnál gyengébb lett a negyedéves GDP-adat

Jelentősen, de az elemzők által vártnál szerényebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A növekedéshez hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításával gyorsuló ütemben kezdett visszatérni a gazdasági és társadalmi élet a normális kerékvágásba.

Hírek

Nem kísérte pusztító szökőár a 8,2-es alaszkai földrengést

Nem okozott károkat az alaszkai 8,2 es földrengés. Legfeljebb 21 centiméteres szökőárhullámot figyeltek meg az érintett térségben.

Szökőárriadó – 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partjainál

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint 8,2-es földrengés volt Alaszka déli partvidékénél helyi idő szerint szerda este, szökőárriadót rendeltek el.

Vádemelés. Milliárdos ingatlant akart átjátszani az élettársának

Vádat emeltek egy felszámolóbiztos - és társai - ellen, aki a vádirat szerint egy egymilliárd forintnál is nagyobb értékű irodaházat akart átjátszani 160 millió forintért partnerének - közölte a fővárosi főügyész.

Gyengülnek a Föld életjelei – tudósok ezrei sürgetnek azonnali beavatkozást

A Föld életjeleinek gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.

Srí Lanka-i kútásók találtak rá – 100 millió dollárt érhet

Véletlenül egy mintegy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő csillagzafír tömböt fedeztek fel egy Srí Lanka-i férfi hátsó kertjében munkások, akik éppen kutat ástak.

Péntektől újra történelmi rekordon a benzinár – drágul a gázolaj is

Az üzemanyagok újabb jelentős drágulásával búcsúzik a július: péntektől a benzin literenkénti átlagára bruttó 5 forinttal - történelmi rekordra - emelkedik, a gázolaj literje pedig bruttó 6 forinttal drágul.

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom