Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Kampány élénkítheti a lakásbiztosítási piacot
No menu items!

Kampány élénkítheti a lakásbiztosítási piacot

lakásbiztosítási garancialap léátrehozásán dolgozik a felügyelet, fogyasztóbarás lakásbiztosítást tervez az MNB AzÜzlet.hu Kép: aegon

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első, pénteken kezdődött lakásbiztosítási kampánya – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.

Túri Anikó szerint a kampány fokozhatja a versenyt a biztosítótársaságok között, így a lakásbiztosítások olcsóbbak lehetnek és nagyobb védelmet nyújthatnak a családoknak. Magyarországon a saját tulajdonú ingatlannak nagy jelentősége van, de a lakásbiztosítások jelentős része elavult, szükség lehet változtatásra, ezért az ügyfelek felmondási lehetőséget kapnak a csaknem egy hónapos kampányidőszakban – hangsúlyozta.
Az államtitkár abban bízik, hogy a korszerűbb, versenyképesebb lakásbiztosítási lehetőségek akár egy teljes újjáépítést is fedezhetnek, és kiterjednek minden káreseményre, amely ellen szüksége lehet védelemre egy háztartásnak. A kampányidőszak versenyélénkítő hatása máris érzékelhető, a biztosítók egyre aktívabbak, a termékfejlesztések a biztosítási piacon is megjelentek – tette hozzá.

A nemzeti biztosítási stratégiáért és egyes pénzügyi szolgáltatásokért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a lakóingatlanok semmi mással össze nem mérhető, 200 ezer milliárd forintos vagyontömeget alkotnak Magyarországon.

Kovács Zsolt szerint ennek a hatalmas összértéknek csaknem az ezrelékét fordítják az ingatlantulajdonosok lakásbiztosításra, de sokszor jobban is elkölthetnék, az ajánlatokat a társasházi lakások tulajdonosainak is érdemes átnézniük.

Véleménye szerint a húsvéti időszak hétvégére is kiterjedő kampányidőszak azért is indokolt, mert a lakásbiztosítási piacnak utoljára az előző évtized árvízfenyegetései adtak lendületet. Az utóbbi években lassulás látható, de a jogszabályalkotók most abban bíznak, hogy az élénkebb érdeklődés korszerű, új biztosítási ajánlatok megjelenését eredményezheti – fogalmazott.

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerint 2024 a lakásbiztosítások éve lehet a biztosítási piacon. A kampányidőszak hozzájárulhat a biztosítási tudatosság fejlődéséhez, növelheti a biztosítókba vetett bizalmat, akár más biztosítások keresletét is fellendítheti. Bízik abban is, hogy csökken a piaci koncentráció, jelenleg ugyanis a több mint 3,3 millió szerződés után járó díjbevételek csaknem 80 százalékán 4 társaság osztozik, miközben 14-nél lehet lakásbiztosítást kötni.

A piaci élénkülés kedvez a fogyasztóknak, ezért itt a lehetőség szerződni annak a csaknem 1 millió lakástulajdonosnak, akinek még nincs biztosítása. Legalább ilyen fontos, hogy biztosítással rendelkezők is nézzék meg az ajánlatokat, mert sok az elavult, nem indexált szerződés, szükség lehet módosításra ingatlanfelújítás vagy bővítés, esetleg értékes ingóság vásárlása esetén.

A biztosítási lehetőségek áttekintésére fordított idő megtérül, az ügyfeleket a Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi oldalai, az MNB ügyfélszolgálata, a megyeszékhelyeken a Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodái segítik. A Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) oldal a jegybank honlapjáról érhető el.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.