Hirdetés
Kezdőlap Hírek Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta
No menu items!

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Kép forrása: Bigstock

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt – derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az adat azért csalódást keltő, mert a látogatók számának erőteljes növekedése a vébé utolsó szakaszban már nem valószínű, mivel csak nyolc csapat maradt Dohában, és a november 20-án kezdődött torna 64 mérkőzéséből mindössze nyolc maradt hátra.

A szervezők korábban a nemzetközi látogatók csúcsidőszakát a november 24-28. közötti időszakban határozták meg, a csoportkörös mérkőzések idején, amikor a 32 csapat naponta négy mérkőzést játszott.

A december 7-i jelentést a tornát szervező bizottság (Supreme Committee for Delivery and Legacy – SC) készítette, amely szerint a világbajnokság első 17 napján Katar 765 859 Katar nemzetközi látogatót fogadott, akiknek több mint a fele már elhagyta az országot.

A jelentés szerint a december 18-án véget érő tornára a nyolc katari stadionban összesen (a helyi jegyvásárlókkal együtt) 1,33 millióan váltottak jegyet, és 3,09 millió jegyet adtak el.

Egy magát megnevezni nem kívánó katari tisztviselő megerősítette a számokat. Az SC nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A katari torna – az első, amelyet a Közel-Keleten rendeznek – az egyik legdrágábbnak számít a jegyek, a szállodák és az alkohol tekintetében. Utóbbi értékesítését korlátozzák is.

Az eredetileg tervezettnél kevesebb nemzetközi látogató miatt túlkínálat van a szálláshelykből, és Katarban, a világbajnokságnak otthont adó legkisebb területű és népességű országban sem alakult ki túlzsúfoltság vagy közlekedési problémák.

A látogatók beáramlása 25%-os növekedést jelent az ország 3 millió lakosú lakosságához képest, amelynek csak mintegy 10-12%-a katari.

Több mint egy héttel a verseny vége előtt új látogatók hulláma érkezik a negyeddöntőbe jutott nemzetekből” – mondta a Reutersnek a katari tisztviselő.

A népszerű mérkőzések miatt várhatóan még több látogató áramlik majd Katarba, miután az ország feloldotta a beutazási korlátozásokat az Öböl-menti országok állampolgárai és lakosai számára.

A dokumentum szerint az első 52 mérkőzésen a stadionok összesített látogatottsága 2,65 millió volt.

Korábban a világ labdarúgását irányító FIFA közölte, hogy a katari stadionlátogatottság meghaladta a 2018-as oroszországi világbajnokság hasonló időszakában a stadionok látogatottságát.

A Katarba látogatóknak az utazás előtt be kell szerezniük a Hayya személyi igazolványt, mivel az a torna ideje alatt kötelező beutazási vízumként is szolgál. Kedden Katar eltörölte ezt a követelményt az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom