Hirdetés
Kezdőlap Élelmiszeripar Már a tücsök is hivatalosan ehető Európában. Felkészül az alombogár lárvája
No menu items!

Már a tücsök is hivatalosan ehető Európában. Felkészül az alombogár lárvája

Olajban sült házi tücsök. Kép forrása: Wikipedia

Immár a házi tücskök is ehetők az Európai Unióban: egy új uniós jogszabály szerint keddtől ezeket a rovarokat is lehet fagyasztottan, szárítottan vagy por formájában élelmiszerekben felhasználni. Csütörtöktől ugyanez vonatkozik majd az alombogár lárváira is.

Hasonló szabályok már léteznek a vándorsáskákra és a lisztbogár lárváira. “Jelenleg nyolc másik kérelem van folyamatban a rovarok élelmiszerként való engedélyezésére” – közölte az Európai Bizottság a Spiegel beszámolója szerint.

Az EU Bizottsága szerint a gyártóknak minden egyes rovarra, amelyet forgalomba kívánnak hozni, engedélyt kell kérniük. Ha rovarokat használnak az élelmiszerekben, azt fel kell tüntetniük: az összetevők listájának tartalmaznia kell a faj nevét. “Az élelmiszerbiztonság a Bizottság legfőbb prioritása” – mondta egy szóvivő a dpa hírügynökségnek.

A rovarokat táplálónak és fehérjében gazdagnak tartják, és számos országban a gasztronómia részét képezik. Hozzájárulhatnak a fenntartható táplálkozáshoz is, mivel viszonylag erőforrás-hatékony módon termeszthetők. Az allergiások számára azonban kockázatot jelenthetnek. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a megfelelő allergiával kapcsolatos tájékoztatás ugyancsak kötelező.

Senkit sem kényszerítünk arra, hogy rovarokat egyen” – közölte a Bizottság a Twitteren. Mindenki maga döntheti el, hogy rovarokból készült vagy rovarokat tartalmazó élelmiszert vásárol-e vagy sem.

Néhány uniós országban, köztük Németországban és Ausztriában már régebb óta árulnak rovarokkal készült rágcsálnivalókat és tésztákat. Az Európai Bíróság korábban úgy döntött, hogy az egész rovarok nem tartoznak az új élelmiszerekre vonatkozó régi szabályok hatálya alá. A régi szabályokat azonban mostanra felülvizsgálták, és 2018 óta az egész rovarok is új élelmiszernek minősülnek, és a megfelelő engedélyezési eljáráson kell átesniük.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.