Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Késő bánat: Olaszország most akarja lassítani az európai villanyautó-átállást
No menu items!

Késő bánat: Olaszország most akarja lassítani az európai villanyautó-átállást

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlament megszavazta a dízel-és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását, Olaszország jelezte, hogy az autóipar védelme érdekében enyhíteni akarja ezt a célt.

Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter közölte: Olaszország enyhíteni akarja az Európai Unió azon terveit, amelyek szerint 2035-től fokozatosan ki kell vonni a benzin- és dízelüzemű autókat.

Antonio Tajani az EP elnöke Kép: azuzlet.hu
Antonio Tajani

Ahelyett, hogy az EU tervei szerint tizenkét év alatt 100 százalékkal csökkentenék a belsőégésű motorral hajtott új autók CO₂-kibocsátását, csak 90 százalékkal kellene – idézte Tajanit a Corriere della Sera című napilap. Ezért Olaszország ellenjavaslatot nyújt be, ami lehetőséget ad az iparnak az alkalmazkodásra – mondta. “Nagy támogatója vagyok az elektromos autóknak, de az ambiciózus célokat a valóságban kell megvalósítani, nem csak papíron” – mondta Tajani a lapnak. “Meg kell védenünk az autóiparunkat” – szögezte le.

Olaszország le van maradva az autóipar átalakításában, és fel kell gyorsítanunk a beruházásokat” – mondta a lapnak Adolfo Urso gazdasági miniszter. “De azok a határidők és utak, amelyeket Európa ad nekünk, nem felelnek meg az európai és különösen az olaszországi valóságnak” – tette hozzá.

Az Európai Unió parlamentje kedden döntött arról, hogy az új személygépkocsik 2035-től már nem bocsáthatnak ki káros anyagokat üzemelés közben. Az Európai Bizottság, a tagállamok és a parlament már korábban megállapodott erről. De az államoknak ezt az EU Tanácsában is jóvá kell hagyniuk. A cél az, hogy az EU 2050-re klímasemleges legyen.

Az olaszországi autóipar, amely még mindig nagyrészt a hagyományos belsőégésű technológiára összpontosít, az Anfia ágazati szövetség szerint közvetlenül vagy közvetve több mint 270 ezer embert foglalkoztat, és a bruttó hazai termék (GDP) több mint öt százalékát adja. A jelentés szerint a teljesen elektromos autók eladásai tavaly 27 százalékkal csökkentek Olaszországban, és az összes új forgalomba helyezésnek mindössze 3,7 százalékát tették ki.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.