Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kevés volt a Covid alatti cégóvás, csődhullám indulhat Európában
No menu items!

Kevés volt a Covid alatti cégóvás, csődhullám indulhat Európában

Illusztráció: Bigstock

A Covid-járvány idején az Európai Unió vállalatai a legtöbb tagállamban védve voltak a csődtől. Most azonban egyre több a fizetésképtelenség: Nyugat-Európában különösen Ausztriában, Nagy-Britanniában és Franciaországban, Kelet-Európában pedig Magyarországon, Bulgáriában és Litvániában nőtt jelentősen a csődök száma.

Tavaly sok vállalatnak gondot okozott az energia- és nyersanyagköltségek emelkedése, ráadásul a kamatok is emelkedtek, és az infláció miatt sokan visszafogták a fogyasztást. Ezért több vállalatnak kellett fizetésképtelenséget jelentenie – derül ki a Creditreform hitelügynökség tanulmányából.

A Spiegel által ismertetett tanulmány szerint 2022-ben 139 973 cégcsőd volt a 14 nyugat-európai uniós országban, valamint Norvégiában, Svájcban és Nagy-Britanniában. Ez 24,2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A kelet-európai uniós országokban pedig 53,5 százalékkal, több mint 60 ezerre nőtt a vállalati csődök száma.

A Covid-járvány vége egy rövid gazdasági fellendülés kezdetét jelentette Európában, amit az ukrajnai háború tört meg” – mondta Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutatási vezetője. Az ezt követő energiaválság felkészületlenül és erősen sújtotta a gazdaságot. Sok gyengélkedő vállalat nem tudta elviselni a többszörös terheket.

Számos csőd Ausztriában, Nagy-Britanniában és Magyarországon

Ugyanakkor nagy szerepet játszott az is, hogy a Covid-időszakban számos uniós ország támogatásokkal védte meg a cégeit a fizetésképtelenségtől. A két járványos évben ennek megfelelően alacsonyak voltak a fizetésképtelenségi számok. Ez a szakasz mostanra lezárult. Mindazonáltal a tanulmány szerint 2022-ben még mindig kevesebb vállalat ment csődbe Nyugat-Európában, mint a járvány előtt.

A fizetésképtelenségi számok Nyugat-Európában is emelkedtek. Ausztriában (plusz 59,7 százalék) jelentős növekedést regisztráltak, ezt követi Nagy-Britannia (plusz 55,9 százalék), Franciaország (plusz 50,0 százalék) és Belgium (plusz 41,7 százalék). A vállalati fizetésképtelenségek száma Svájcban, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Németországban is nőtt.

Ezzel szemben Dániában, Luxemburgban, Portugáliában, Olaszországban, Görögországban és Dániában a korábbinál kevesebb vállalati fizetésképtelenség történt.

Kelet-Európában a vizsgált tizenkét országból hétben nőtt a fizetésképtelenségek száma. A fizetésképtelenségek számának növekedése különösen Magyarországon, Bulgáriában és Litvániában volt jelentős.

Különösen magas volt a fizetésképtelenségek száma a kereskedelmi szektorban, beleértve a szállodákat és éttermeket is (plusz 34,5 százalék), amelyet az építőipar követett plusz 24,7 százalékkal. A szolgáltatási ágazat és a feldolgozóipar is különösen érintett volt. A Creditreform szerint a következő hónapokban is emelkedő számok várhatók.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...