Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kevés volt a Covid alatti cégóvás, csődhullám indulhat Európában
No menu items!

Kevés volt a Covid alatti cégóvás, csődhullám indulhat Európában

Illusztráció: Bigstock

A Covid-járvány idején az Európai Unió vállalatai a legtöbb tagállamban védve voltak a csődtől. Most azonban egyre több a fizetésképtelenség: Nyugat-Európában különösen Ausztriában, Nagy-Britanniában és Franciaországban, Kelet-Európában pedig Magyarországon, Bulgáriában és Litvániában nőtt jelentősen a csődök száma.

Tavaly sok vállalatnak gondot okozott az energia- és nyersanyagköltségek emelkedése, ráadásul a kamatok is emelkedtek, és az infláció miatt sokan visszafogták a fogyasztást. Ezért több vállalatnak kellett fizetésképtelenséget jelentenie – derül ki a Creditreform hitelügynökség tanulmányából.

A Spiegel által ismertetett tanulmány szerint 2022-ben 139 973 cégcsőd volt a 14 nyugat-európai uniós országban, valamint Norvégiában, Svájcban és Nagy-Britanniában. Ez 24,2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A kelet-európai uniós országokban pedig 53,5 százalékkal, több mint 60 ezerre nőtt a vállalati csődök száma.

A Covid-járvány vége egy rövid gazdasági fellendülés kezdetét jelentette Európában, amit az ukrajnai háború tört meg” – mondta Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutatási vezetője. Az ezt követő energiaválság felkészületlenül és erősen sújtotta a gazdaságot. Sok gyengélkedő vállalat nem tudta elviselni a többszörös terheket.

Számos csőd Ausztriában, Nagy-Britanniában és Magyarországon

Ugyanakkor nagy szerepet játszott az is, hogy a Covid-időszakban számos uniós ország támogatásokkal védte meg a cégeit a fizetésképtelenségtől. A két járványos évben ennek megfelelően alacsonyak voltak a fizetésképtelenségi számok. Ez a szakasz mostanra lezárult. Mindazonáltal a tanulmány szerint 2022-ben még mindig kevesebb vállalat ment csődbe Nyugat-Európában, mint a járvány előtt.

A fizetésképtelenségi számok Nyugat-Európában is emelkedtek. Ausztriában (plusz 59,7 százalék) jelentős növekedést regisztráltak, ezt követi Nagy-Britannia (plusz 55,9 százalék), Franciaország (plusz 50,0 százalék) és Belgium (plusz 41,7 százalék). A vállalati fizetésképtelenségek száma Svájcban, Írországban, Hollandiában, Spanyolországban, Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Németországban is nőtt.

Ezzel szemben Dániában, Luxemburgban, Portugáliában, Olaszországban, Görögországban és Dániában a korábbinál kevesebb vállalati fizetésképtelenség történt.

Kelet-Európában a vizsgált tizenkét országból hétben nőtt a fizetésképtelenségek száma. A fizetésképtelenségek számának növekedése különösen Magyarországon, Bulgáriában és Litvániában volt jelentős.

Különösen magas volt a fizetésképtelenségek száma a kereskedelmi szektorban, beleértve a szállodákat és éttermeket is (plusz 34,5 százalék), amelyet az építőipar követett plusz 24,7 százalékkal. A szolgáltatási ágazat és a feldolgozóipar is különösen érintett volt. A Creditreform szerint a következő hónapokban is emelkedő számok várhatók.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett

A magyar gazdaság a fejlesztések évtizedébe lépett; a gyártás és építés 2010-es években elért sikere után a következő évtized a fejlesztésekről szól.

A mesterséges intelligencia a magyar gazdaság kitörési pontja lehet

A mesterséges intelligencia (MI) a magyar gazdaság kitörési pontja lehet, a kormány ezért arra törekszik, hogy az ország digitalizációs felkészültsége a térség legjobbja legyen.

Sikeresen megújult az adóhatóság

Az adóhatóság sikeres, teljesítette a megújulás, szemléletváltás feladatát.

Versenyképesség megtartásában szerepet játszanak a szolgáltatóközpontok

A magyar gazdaság versenyképességének megtartásában megkérdőjelezhetetlen szerepet játszanak az üzleti szolgáltatóközpontok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.