Kezdőlap Hirdetés Ki az ideális munkaerő jelölt a céged számára? Mutatjuk, hogyan döntsd el
No menu items!

Ki az ideális munkaerő jelölt a céged számára? Mutatjuk, hogyan döntsd el

Egy vállalkozás sikere mindig a stabil alapok lerakásán múlik. Ebbe beletartozik a piackutatás és az üzleti terv kidolgozása, illetve a megfelelő munkaerő felvétele is. Hogyan érdemes eldönteni, hogy ki lenne a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére? Az alábbiakban erről olvashatsz! 

Miért fontos, hogy valóban a megfelelő munkaerő felvétele mellett dönts? 

  • Vállalkozásod fejlődésében megkerülhetetlen szereppel bír. A munkaerő felvétele egy befektetés, tehát nem érdemes elsietni vagy túl kevés információ alapján meghozni a döntést. Amennyit nyerhetsz, annyit bukhatsz is, ezért ne sajnáld az időt a választás megalapozására. 
  • Hosszú távon sem fogsz csalódni. Sajnos előfordulhat, hogy a lelkesnek tűnő, elsőre valóban megnyerő jelölt később hanyatló teljesítményt és visszaesett munkamorált produkál, ezért soha nem szabad kizárólag a megérzéseket szem előtt tartani az interjú során. 
  • A többieket is motiválhatod. Egy példaértékű hozzáállást tanúsító és szakmailag felkészült dolgozó közvetetten a többieket is ösztönözheti, hiszen minden bizonnyal ők sem szeretnének lemaradni a vezetőség szemében. 

Hogyan válaszd ki az ideális munkaerőt céged számára? 

Ezekre érdemes odafigyelni: 

Olvasd a testbeszédet! 

Habár a testbeszéd olvasása gyakran még a szakértők számára is valódi kihívást jelent, azonban egy-két apró gesztus rengeteget elárulhat a jelentkezőről. Interjú közben célszerű figyelni a kéz gesztusaira, illetve a szemkontaktus tartására is. Ugyanis egy védekezési céllal összefont kar vagy egy szemlesütés ezerszer többet elmondhat, mint a jelölt szavai. A legjobb döntés persze az assessment center segítségének igénybevétele, ahol nemcsak a testbeszédre, hanem a gyakorlati képességek tesztelésére is maximális figyelmet fordítanak. 

Derítsd ki, mennyire szeretnek új dolgokat tanulni! 

Az üzleti életben és lényegében bármilyen munkakörben azok haladnak a legjobban, akik az életre szóló tanulás hívei. Hatalmas pozitívum lehet, ha a jelentkező szeret szakmai könyveket olvasni és önfejlesztő tartalmakat fogyasztani. Tanácsos tehát rákérdezni, hogy melyik volt a legutóbbi könyv, videó vagy egyéb szakmai anyag, amit a jelölt legutóbb olvasott vagy nézett. Aki szabadidejében is szívesen képzi magát, az minden bizonnyal hosszú távon is rengeteg fog fejlődni. 

Térképezd fel a munkaerkölcs minőségét! 

Vannak, akik minden nap kirobbanó motivációval vágnak bele a munkába. És vannak, akiknek elsősorban a hangulatuk és az eddig megszokott munkaerkölcsük határozza meg a teljesítményüket. Beszélgetés közben figyelj a jelölt által használatos szavakra és kifejezésekre, illetve arra, hogy mekkora szenvedéllyel beszél a szakmájáról. Így rengeteg kideríthetsz a munkához való hozzáállásról. 

Teszteld a képességeiket egy konkrét feladat kiosztásával! 

Mi sem lehetne jobb módszer a jelöltek képességeinek felmérésére, mint a gyakorlatban való tesztelés? Éppen ezért bátran bízd meg őket olyan feldatokkal, amelyekkel később a mindennapi munkában is találkozhatnak. Itt elsősorban a szakmai tudás kifinomultságát és a monotinástűrést ellenőrizheted, hogy később biztosan ne csalódj a felvett munkaerő teljesítményében. 

Bízd profikra a választást! 

Az új alkalmazottak felvétele természetesen nagy felelősséggel jár, ezért a biztosan jó döntés érdekében tanácsos szakemberek segítségét is igénybe venni. A HR szakemberek pedig pontosan tudják, hogy mire kell figyelni interjú közben, és melyek azok az elsőre apróságnak tűnő jelek, amik sokkal többet elárulhatnak számukra, mint a munkaerő kiválasztásában kevésbé jártasak számára. 

Mi az assessment center? 

  • Az assessment center egy értékelő központ, ahol a jelölteket különböző gyakorlatias feladatokkal szűrik. A felmérés során fontos szerepet kapnak a helyzetgyakorlatok és a prezentációs gyakorlatok, továbbá a kreativitást is tesztelik a szakemberek. Ennek köszönhetően már megállapítható, hogy milyen teljesítményre is számíthatsz a jelöltek részéről a jövőben. 

Az ideális munkaerő jelölt kiválasztása során számos különböző szempontra kell figyelni. A testbeszédtől kezdve a tanulási hajlandóság kiderítésén át egészen a konkrét szakmai képességek teszteléséig fontos mindent alaposan felmérni. Egy vállalkozás sikerének kulcsa pedig a szakszerűen megalapozott döntésekben rejlik, ezért a jelentkezők profi szűrése elengedhetetlen a növekedéshez. 

Támogatott tartalom

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mégsem tarolnak a villanyautók? Itt az e-autók alternatívája, a szintetikus e-benzin

Az európai autózás korábban elrendeltnek tekintett jövőképét nagyban átalakíthatja, hogy 2035-től az Európai Unióban mégsem csak elektromos hajtású személyautókat lehet majd forgalomba hozni. A hagyományos, belső égésű autók is piacra kerülhetnek, ha abban klímasemleges üzemanyagot használnak. Dr. Zöldy Máté, a (BME) Innovatív Járműtechnológiák Kutatócsoportjának vezetője ezzel kapcsolatban kifejtette: a technológia alapja már rendelkezésre áll, de a végleges e-benzin 5-8 év múlva várható.

SPAR-főnök: júniustól lassul az árdrágulás, a kötelező akciózás a gyártókkal összefogva lenne jó

Miközben a SPAR kiemelt feladatának tartja, hogy a hivatalos inflációs szint alatt tartsa az árait, arra is hangsúlyt fektet, hogy a fogyasztók számára transzparenssé tegye: kereskedelmi cégként ők nem okozói, hanem az elszenvedői az elmúlt időszak elszabadult árnövekedésének – fejti ki Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. elnök-ügyvezető igazgatója.

Elon Musk cége elkezdheti az agyimplantátumok tesztelését embereken

Elon Musk agyimplantátumokat fejlesztő Neuralink cége bejelentette, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte az emberekkel végzett klinikai vizsgálataik elindítását - írja a Guardian online kiadása.

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.