Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Ki vette meg az orosz Sberbank részesedését a horvát Fortenovában?
No menu items!

Ki vette meg az orosz Sberbank részesedését a horvát Fortenovában?

A Sberbank részesedésének értékesítése a horvát Fortenova vállalatban október 31-én minden nemzetközi szabálynak megfelelően, jogsértés nélkül lezárult, a vevő egy befektető az Egyesült Arab Emírségekből – közölte csütörtökön az orosz Sberbank.

Azt is hozzátették, hogy az értékpapírok eladása utáni teljes összeget október 31-én megkapták, így a Sberbank már nem a Fortenova részvényese, és semmilyen módon nem kapcsolódik hozzá.

A tulajdonosváltásról szóló értesítést a törvénynek megfelelően megküldték a Fortenovának – írták.

A Fortenova még áprilisban jelentette be, hogy az orosz Sberbank az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati gazdasági szankciók miatt eladta 43 százalékos részesedését az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenova vállalatban a magyar-amerikai Indotek Csoportnak, de az akvizíciót még jóvá kell hagynia az illetékes szabályozó hatóságoknak.

Később a horvát nyugdíjalapok is tárgyaltak a Sberbank részesedésének kivásárlásáról.

Frano Matusic külügyi államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az eddigi befektetők a horvát hatóságok jóváhagyását kérték.

Az egyik ilyen kérés az Indotek Csoport részéről érkezett, amelyet feldolgoztak és további kiegészítéseket kértek, a másik megkeresés pedig a horvát nyugdíjalapoktól jött – mondta.

“Mi minden engedélyt időben kiadtunk ahhoz, hogy a tranzakció megtörténhessen, de az egyik nyugdíjbiztosító, az AZ nem járult hozzá az ügylethez” – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy az uniós szabályok szerint mivel a tranzakció nem történt meg, október 31-ével az engedélyek hatályukat vesztették.

“Horvátország mindenesetre semmilyen módon nem vett részt a mostani tranzakcióban” – mondta, hangsúlyozva, hogy bekérnek minden információt, hogy kiderüljön, a felek megsértették-e a szankciókat, bár hozzátette, azok nem vonatkoznak az Egyesült Arab Emírségekre.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő, aki jelenleg hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban, horvát újságíróknak úgy nyilatkozott: “arról, ami most történt, a Sberbank senkit nem értesített”.

Mint mondta, először meg kell vizsgálni, valódi befektetőről van-e szó és jogszerű-e a tranzakció, majd utána döntenek.

“Számunkra az a legfontosabb, hogy a cég normálisan működjön” – szögezte le.

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek így érintették Horvátország legnagyobb vállalatát is, amelyben a Sberbank 43 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az orosz pénzintézet a csődközelbe jutott Agrokor hitelezőjeként szerzett részesedést a két évig tartó rendkívüli eljárás után jogutódként megalakult Fortenova Csoportban, Délkelet-Európa legnagyobb élelmiszerkereskedő- és termelő vállalatában.

A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és mezőgazdaság. Több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon. A cégcsoportba tartozik a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását