Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kinek az érdeke? Az EU átfogó befektetési megállapodást kötött Kínával
No menu items!

Kinek az érdeke? Az EU átfogó befektetési megállapodást kötött Kínával

Megszületett az Európai Unió és Kína közötti az átfogó befektetési megállapodás a Comprehensive Agreement on Investment (CAI). A megállapodás Biden amerikai elnök beiktatása előtt köttetett, 2020 december 30-án, és bár az időzítés nyilván nem véletlen, túlzás lenne azt állítani, hogy sebtében hozták tető alá: több, mint hét évet várni kellett az egyezményre – mondta értékelésében Salát Gergely sinológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kínai Tanszékének docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója AzÜzlet.hu-nak.

Salát Gergely szerint a december végi dátumot minden valószínűség szerint nem Biden hivatalba lépése gyorsította meg – hiszen Trump sem pártolta a megállapodást -, hanem inkább az, hogy az évek óta húzódó egyezmény végére, amelyről sokan gondolták, hogy abból már semmi sem lesz, a német EU elnökség december 31-i lejárta előtt pontot akartak tenni. Ez nyilván az idén visszavonuló Angela Merkel német kancellár számára is fontos volt.

– Egyértelműnek látszik, hogy a megegyezést a német tőke szorgalmazta a leginkább, miközben a kínaiak sokáig erősen tartották a saját álláspontjukat. Az viszont valószínű, hogy a végén a kínaiak is érzékelték, jobb, ha az amerikai elnökváltás – az úgynevezett béna kacsa – időszakában olyan engedményeket tesznek, amelyekkel az Európai Unió számára is elfogadhatóvá válik a megállapodás.

Hogy az Európai Unió és Magyarország felől mi lehet az egyezmény hozadéka és miért jó ez Kínának?

Salát Gergely

A szakember szerint politikai szempontból Kína számára komoly fegyvertény, hogy az USA felé bebizonyította, hogy nem járt sikerrel a nemzetközi elszigetelésére irányuló törekvés. A gazdasági haszna pedig az a kínai befektetők és cégek számára, hogy méginkább megnyílik számukra az európai piac. Az igazi gazdasági hasznot azonban az európai vállalatok élvezhetik, mert a hatalmas, zsíros kínai piacon számtalan korábbi akadály eltűnik számukra, ha a kínaiak valóban betartják a megállapodásban foglaltakat. Amit azért érdemes hozzátenni, mert az európai cégek korábban még ahol lehetett, ott sem feltétlenül tudtak megjelenni, főleg versenyezni a kínai vállalatokkal, mert a kínai hatóságok számtalan kimondott, vagy kimondatlan akadályt gördítettek a működésük elé. Hivatalosan most ezeknek az akadályoknak a jelentős része az elhárult.

Ugyanakkor a szakember is találkozott azzal, hogy akik nem az emberi jogi, hanem tisztán a gazdasági oldalról bírálják a megállapodást, azt mondják, ez elsősorban a két európai gigász, Németország és Franciaország érdekeit szolgálja.

– Nyilván azoknak az országoknak jó, amelyek olyan cégekkel rendelkeznek, amelyeknek esélyük van arra, hogy a kínai piacon eredményesen szerepeljenek. Magyarországnak például áttételesen jó, mert gazdaságunk nagyban kötődik a német gazdasághoz és ez az egyezmény a német cégeknek kifejezetten előnyös. Ebből tehát a Magyarországon tevékenykedő német cégek is profitálni fognak. Nyilvánvaló, hogy a magyar cégek önmagukban nem tudnak közvetlenül befektetni Kínában. Sőt még az olyan cégekből is kevés van itthon, amelyek közvetlen exportot tudnak bonyolítani.

Salát Gergely szerint különösen a Covid járvány sújtotta időszakban az EU egésze számára minden lehetőség fontos, az pedig mindenkinek előnyös, hogy az egyezmény végeredményben igazságossá teszi a versenyt a kínai piacon.

– Ezért nem is voltak nagyon ellenzői a megállapodásnak. Egyedül a lengyelek próbálták megakadályozni, de szavai ők teljesen egyértelműen nem a saját kezdeményezésükre tették, hanem amióta a Brexit megtörtént, a lengyelek funkcionálnak az USA “beépített embereként” az Európai Unión belül.

Felmerül persze az is, hogy az EU lehet, hogy üzenni akart az USA-nak, mondván ti keménykedtek, mi meg üzletelünk. Salát Gergely szerint azonban a helyzet még ennél is bonyolultabb.

– Az USA, Trump nagy kardcsörtetése ellenére már korábban megkötötte a saját kis alkujait Kínával. Olyan tétel alig szerepel a mostani EU-s megegyezésben, amit az egy évvel ezelőtti Trump és  Hszi Csin-ping kínai elnök közötti úgynevezett első fázisú megegyezésében az USA és Kína szép csendben már ne rendezett volna. Más kérdés, hogy az időközben kitört koronavírus járvány miatt arra a megállapodásra időközben a feledés homálya borult. Így bár az amerikaiaknak az EU-val kötött egyezmény természetesen nem tetszik, de az igazság az, hogy az európai cégek óriási előnyre nem tesznek szert az amerikai cégekkel szemben a kínai piacon.

Más kérdés, hogy politikailag azt mutatta ez a gesztus, hogy egy olyan Amerikával, amely láthatóan problémákkal küzd, az európaiak nem fognak száz százalékban kötelékben repülni. Európának megvannak a saját érdekei és Európa számára Kína már egy nagyon fontos partner. Például Németország számára kereskedelmileg már fontosabb, mint az USA és az EU nem Amerika szatellit állama, különösen nem egy olyan helyzetben, amikor maga az USA is meglehetősen következetlen és agresszív politikát folytat, miközben azért a saját maga kis bizniszeit megkötögeti.

Ugyanez a kettős játszma érződik a kínai tech és telekom óriásokkal szembeni amerikai szankciókban is, amit az európaiakra is szeretnének ráerőltetni.

– Az amerikaiak verik az asztalt, hogy a kínai technológiai és kommunikációs cégeket nem szabad más országok piacaira engedni, az európaiak azért vonakodnak az ügy melletti kiállástól, mert azt látják, hogy itt nem feltétlenül az amerikaiak által hangoztatott biztonsági gyanú a vezérmotívum, hanem az, hogy az amerikai tech cégeknek ne kelljen a kínaiakkal versenyezniük.

A sinológus szerint mindettől függetlenül a tavalyi GDP-számok azt mutatják, hogy a kínai gazdaság 2020-as teljesítménye pozitív lesz és az előre tervezett az 5-6 százalék közötti növekedés ugyan elmarad, de így is pozitív, 2 százalékos lesz a bővülés. Ez nagyon szép egy olyan helyzetben, amikor a világ legnagyobb országainak mutatói is negatívba fordultak. Mindebből érzékelhető, hogy a kínai gazdaság elég erős lábakon áll. A belső fogyasztás már van akkora és az export súlya már nem olyan jelentős, hogy mindez együtt, ha nem is sértetlenül, de nagyobb problémák nélkül, a koronavírus és az amerikai szankciók által gerjesztett nehézségeken is át tudja lendíteni az országot. Mert bár a kínaiak szeretnek beszélni a problémákról, valójában a kínai gazdaság köszöni jól van.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bérszövetségi kezdeményezés: kezdődjön bértárgyalás a fővárossal

Sürgős bértárgyalást kezdeményez a napokban alakult bérszövetség a fővárossal.

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Hétvége: néhol mínusz 10 fok is lehet

Pénteken hidegfront érkezik, aminek hatására téliesre fordul az idő az első tavaszi hétvégére, még mínusz 10 fok is előfordulhat hajnalban egyes helyeken.

Tőzsde – Vegyes kezdés Amerikában

Csekély változással, vegyes indexekkel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon.

Hírek

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Hétvége: néhol mínusz 10 fok is lehet

Pénteken hidegfront érkezik, aminek hatására téliesre fordul az idő az első tavaszi hétvégére, még mínusz 10 fok is előfordulhat hajnalban egyes helyeken.

Kamatmentes gyorskölcsön – hétfőtől az MFB Pontokon

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt március 8-tól igényelhetik a vállalkozások az MFB Pontokban - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Új 5 forintos – íme a győztes terv

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat bocsát ki augusztus 1-jén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmék képi megjelenéséről közönségszavazást tartottak, a győztes Gyuró Mónika pályázata lett.

Két év börtön. Negyven szállodából távozott fizetés nélkül

Jogerősen két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából - közölte a törvényszék szóvivője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Repülővel jött a tiltott férfierő – tonnányi potencianövelőt foglaltak le

Több mint egy tonna illegális potencianövelőt foglaltak le egy Dubajból érkező légi szállítmányból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalója.

Hiba a Paksi Atomerőműben – leterhelték a 2-es blokkot

Ötven százalékkal leterhelték a Paksi Atomerőmű 2. blokkját szerda hajnalban a generátor olajrendszerének hibája miatt - közölte az erőmű.

Lezuhant egy utasszállító Dél-Szudánban – halottak

Lezuhant egy utasszállító kisrepülőgép Dél-Szudán Jonglei térségében. Az állam kormányzójának bejelentése szerint a fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette.

Pénteken tovább drágul a benzin

Pénteken a benzin literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal emelkedik, a gázolaj ára viszont nem változik.

Gazdaság

Széchenyi Kártya Program – meghosszabbított krízishitelek

A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói december 31-ig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, a kormány ugyanis június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Új garanciaprogram az MFB-től – jegybanki és piaci hitelekhez

A Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására legfeljebb 80 százalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez - közölte a pénzintézet.

Azonnali fizetés. Egy év alatt 150 millió tranzakció

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült néhány másodpercen belül, mintegy 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.A német külkereskedelem mintegy 30...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom