Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína gazdasági szankcióval válaszolt Pelosi tajvani útjára
No menu items!

Kína gazdasági szankcióval válaszolt Pelosi tajvani útjára

Nancy Pelosi látogatása felkorbácsolta az indulatokat Kína és Tajvan között. Fotó: Wikipedia

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedd este Tajvan fővárosában, Tajpejben szállt le, és ezzel megkezdte ellentmondásos látogatását, amely már a kezdete előtt feszültebbé tette a Peking és Washington közötti, egyébként sem felhőtlen viszonyt. Kína bejelentette, hogy növeli a gazdasági és katonai nyomást Tajvanra.

Kína hetekkel az utazása előtt figyelmeztette Pelosit, hogy ne jöjjön a vitatott hovatartozású területre, amelyet Peking Kína tartományának tekint, de amely magát független államnak tartja.

Ezek a figyelmeztetések tettekké fokozódtak a Pelosi érkezése előtti órákban, amely 25 év óta az első alkalom volt, hogy amerikai házelnök Tajvanra látogatott. A látogatás a jelentések szerint csaknem 24 órán át tart majd.

Hua Csunying, Kína külügyminiszter-helyettese kedden egy sor tweetben közölte, hogy Pelosi tajvani látogatása “jelentős politikai provokáció“.

Kedden Kína a jelentések szerint több mint 100 tajvani termékre vetett ki új behozatali tilalmat, ami nyilvánvalóan arra irányult, hogy gyors gazdasági árat rójon ki Tajpejre Pelosi nagy horderejű látogatása miatt.

A kínai hadsereg is megmozgatta az erejét azzal, hogy egész szombaton éleslövészetet tartott, mindössze 80 mérföldre Tajvantól.

Kedden, Pelosi látogatásának közeledtével a Népi Felszabadító Hadsereg vadászgépeket telepített a Tajvani-szoroshoz, amelyek nagyon közel repültek a szoros középvonalához, amelyet ritkán kereszteznek.

Amikor Pelosi kedd este leszállt, a kínai állami média bejelentette, hogy a következő hétvégén – vagyis Pelosi látogatása után – további éleslövészeti gyakorlatokat fognak tartani.

Kína-szakértők számára ezek a hadgyakorlatok és a harcias nyilvános nyilatkozatok nem jelentenek nagy meglepetést.

Ez csak olyasmi, amit meg kell tenniük” – mondta Andrew Mertha, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies Kínai Globális Kutatóközpontjának igazgatója.

“Őszintén szólva nagyon meglepődnék, ha Peking fizikailag fenyegető módon cselekedne. Úgy értem, nem kizárt, de tényleg meglepődnék”

– mondta a CNBC-nek adott interjújában.

Ami valószínűsíthető, az valamilyen későbbi akció, amely megmutatja, hogy Kína képes valamit tenni, ha akar” – mondta Mertha. “És ez legalább annyira lesz valami a Kínán belüli, mint a nemzetközi közönség számára“.

Hszi Csin-ping kínai vezető várhatóan még ebben az évben megkezdi példátlan harmadik ciklusát a Kínai Kommunista Párt élén.

Hszi igénye a közvélemény támogatásának és a pártján belüli hatalom megszilárdítására az a lencse, amelyen keresztül Kína geopolitikai lépéseit kell vizsgálnunk, mondják diplomaták és szakértők. És pontosan ez az, ami Pelosi látogatását olyan provokatívvá teszi.

Miután Pelosi hetekig nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, sem megvitatni a tajvani látogatást, a keddi landoláskor a The Washington Post oldalán megjelent egy Pelosi által írt, éppenséggel dörgedelmes véleménycikk.

Azt írta, hogy Tajvan “fenyegetés alatt áll” Peking részéről, amelyet a szabad emberekre mindenütt fenyegető egzisztenciális veszélyként festett le.

Olyan időszakban tesszük meg ezt az utat, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti választás előtt áll” – írta. “Nem nézhetjük tétlenül, ahogy Kína tovább fenyegeti Tajvant – és magát a demokráciát“.

Kongresszusi küldöttségünk látogatását egyértelmű nyilatkozatnak kell tekinteni, hogy Amerika kiáll Tajvan, demokratikus partnerünk mellett, amint az megvédi magát és szabadságát” – tette hozzá a házelnök.

Bár Pelosi véleménynyilvánítása egyenesen Hszi ellen irányult, ez nem ugyanaz a stratégia, amelyet demokrata párti elnöktársa, Joe Biden választott.

Biden Kínával kapcsolatos megközelítése arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható kapcsolatot tartson fenn Amerika legnagyobb kereskedelmi partnerével, ugyanakkor elismeri, hogy Washington és Peking stratégiai ellenfelek.

Hivatalosan a Biden-kormányzat az elmúlt hetekben óvatosan járt el azzal kapcsolatban, hogy közvetlenül nyilatkozzon arról, hogy az elnök egyetért-e Pelosi tajvani látogatásáról szóló döntésével. Nem hivatalosan azonban a Fehér Ház és a Pentagon nem titkolta, hogy ellenzi a döntést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom