Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína gazdasági szankcióval válaszolt Pelosi tajvani útjára
No menu items!

Kína gazdasági szankcióval válaszolt Pelosi tajvani útjára

Nancy Pelosi látogatása felkorbácsolta az indulatokat Kína és Tajvan között. Fotó: Wikipedia

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedd este Tajvan fővárosában, Tajpejben szállt le, és ezzel megkezdte ellentmondásos látogatását, amely már a kezdete előtt feszültebbé tette a Peking és Washington közötti, egyébként sem felhőtlen viszonyt. Kína bejelentette, hogy növeli a gazdasági és katonai nyomást Tajvanra.

Kína hetekkel az utazása előtt figyelmeztette Pelosit, hogy ne jöjjön a vitatott hovatartozású területre, amelyet Peking Kína tartományának tekint, de amely magát független államnak tartja.

Ezek a figyelmeztetések tettekké fokozódtak a Pelosi érkezése előtti órákban, amely 25 év óta az első alkalom volt, hogy amerikai házelnök Tajvanra látogatott. A látogatás a jelentések szerint csaknem 24 órán át tart majd.

Hua Csunying, Kína külügyminiszter-helyettese kedden egy sor tweetben közölte, hogy Pelosi tajvani látogatása “jelentős politikai provokáció“.

Kedden Kína a jelentések szerint több mint 100 tajvani termékre vetett ki új behozatali tilalmat, ami nyilvánvalóan arra irányult, hogy gyors gazdasági árat rójon ki Tajpejre Pelosi nagy horderejű látogatása miatt.

A kínai hadsereg is megmozgatta az erejét azzal, hogy egész szombaton éleslövészetet tartott, mindössze 80 mérföldre Tajvantól.

Kedden, Pelosi látogatásának közeledtével a Népi Felszabadító Hadsereg vadászgépeket telepített a Tajvani-szoroshoz, amelyek nagyon közel repültek a szoros középvonalához, amelyet ritkán kereszteznek.

Amikor Pelosi kedd este leszállt, a kínai állami média bejelentette, hogy a következő hétvégén – vagyis Pelosi látogatása után – további éleslövészeti gyakorlatokat fognak tartani.

Kína-szakértők számára ezek a hadgyakorlatok és a harcias nyilvános nyilatkozatok nem jelentenek nagy meglepetést.

Ez csak olyasmi, amit meg kell tenniük” – mondta Andrew Mertha, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies Kínai Globális Kutatóközpontjának igazgatója.

“Őszintén szólva nagyon meglepődnék, ha Peking fizikailag fenyegető módon cselekedne. Úgy értem, nem kizárt, de tényleg meglepődnék”

– mondta a CNBC-nek adott interjújában.

Ami valószínűsíthető, az valamilyen későbbi akció, amely megmutatja, hogy Kína képes valamit tenni, ha akar” – mondta Mertha. “És ez legalább annyira lesz valami a Kínán belüli, mint a nemzetközi közönség számára“.

Hszi Csin-ping kínai vezető várhatóan még ebben az évben megkezdi példátlan harmadik ciklusát a Kínai Kommunista Párt élén.

Hszi igénye a közvélemény támogatásának és a pártján belüli hatalom megszilárdítására az a lencse, amelyen keresztül Kína geopolitikai lépéseit kell vizsgálnunk, mondják diplomaták és szakértők. És pontosan ez az, ami Pelosi látogatását olyan provokatívvá teszi.

Miután Pelosi hetekig nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, sem megvitatni a tajvani látogatást, a keddi landoláskor a The Washington Post oldalán megjelent egy Pelosi által írt, éppenséggel dörgedelmes véleménycikk.

Azt írta, hogy Tajvan “fenyegetés alatt áll” Peking részéről, amelyet a szabad emberekre mindenütt fenyegető egzisztenciális veszélyként festett le.

Olyan időszakban tesszük meg ezt az utat, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti választás előtt áll” – írta. “Nem nézhetjük tétlenül, ahogy Kína tovább fenyegeti Tajvant – és magát a demokráciát“.

Kongresszusi küldöttségünk látogatását egyértelmű nyilatkozatnak kell tekinteni, hogy Amerika kiáll Tajvan, demokratikus partnerünk mellett, amint az megvédi magát és szabadságát” – tette hozzá a házelnök.

Bár Pelosi véleménynyilvánítása egyenesen Hszi ellen irányult, ez nem ugyanaz a stratégia, amelyet demokrata párti elnöktársa, Joe Biden választott.

Biden Kínával kapcsolatos megközelítése arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható kapcsolatot tartson fenn Amerika legnagyobb kereskedelmi partnerével, ugyanakkor elismeri, hogy Washington és Peking stratégiai ellenfelek.

Hivatalosan a Biden-kormányzat az elmúlt hetekben óvatosan járt el azzal kapcsolatban, hogy közvetlenül nyilatkozzon arról, hogy az elnök egyetért-e Pelosi tajvani látogatásáról szóló döntésével. Nem hivatalosan azonban a Fehér Ház és a Pentagon nem titkolta, hogy ellenzi a döntést.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.