Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kína gazdasági szankcióval válaszolt Pelosi tajvani útjára
No menu items!

Kína gazdasági szankcióval válaszolt Pelosi tajvani útjára

Nancy Pelosi látogatása felkorbácsolta az indulatokat Kína és Tajvan között. Fotó: Wikipedia

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke kedd este Tajvan fővárosában, Tajpejben szállt le, és ezzel megkezdte ellentmondásos látogatását, amely már a kezdete előtt feszültebbé tette a Peking és Washington közötti, egyébként sem felhőtlen viszonyt. Kína bejelentette, hogy növeli a gazdasági és katonai nyomást Tajvanra.

Kína hetekkel az utazása előtt figyelmeztette Pelosit, hogy ne jöjjön a vitatott hovatartozású területre, amelyet Peking Kína tartományának tekint, de amely magát független államnak tartja.

Ezek a figyelmeztetések tettekké fokozódtak a Pelosi érkezése előtti órákban, amely 25 év óta az első alkalom volt, hogy amerikai házelnök Tajvanra látogatott. A látogatás a jelentések szerint csaknem 24 órán át tart majd.

Hua Csunying, Kína külügyminiszter-helyettese kedden egy sor tweetben közölte, hogy Pelosi tajvani látogatása “jelentős politikai provokáció“.

Kedden Kína a jelentések szerint több mint 100 tajvani termékre vetett ki új behozatali tilalmat, ami nyilvánvalóan arra irányult, hogy gyors gazdasági árat rójon ki Tajpejre Pelosi nagy horderejű látogatása miatt.

A kínai hadsereg is megmozgatta az erejét azzal, hogy egész szombaton éleslövészetet tartott, mindössze 80 mérföldre Tajvantól.

Kedden, Pelosi látogatásának közeledtével a Népi Felszabadító Hadsereg vadászgépeket telepített a Tajvani-szoroshoz, amelyek nagyon közel repültek a szoros középvonalához, amelyet ritkán kereszteznek.

Amikor Pelosi kedd este leszállt, a kínai állami média bejelentette, hogy a következő hétvégén – vagyis Pelosi látogatása után – további éleslövészeti gyakorlatokat fognak tartani.

Kína-szakértők számára ezek a hadgyakorlatok és a harcias nyilvános nyilatkozatok nem jelentenek nagy meglepetést.

Ez csak olyasmi, amit meg kell tenniük” – mondta Andrew Mertha, a Johns Hopkins School of Advanced International Studies Kínai Globális Kutatóközpontjának igazgatója.

“Őszintén szólva nagyon meglepődnék, ha Peking fizikailag fenyegető módon cselekedne. Úgy értem, nem kizárt, de tényleg meglepődnék”

– mondta a CNBC-nek adott interjújában.

Ami valószínűsíthető, az valamilyen későbbi akció, amely megmutatja, hogy Kína képes valamit tenni, ha akar” – mondta Mertha. “És ez legalább annyira lesz valami a Kínán belüli, mint a nemzetközi közönség számára“.

Hszi Csin-ping kínai vezető várhatóan még ebben az évben megkezdi példátlan harmadik ciklusát a Kínai Kommunista Párt élén.

Hszi igénye a közvélemény támogatásának és a pártján belüli hatalom megszilárdítására az a lencse, amelyen keresztül Kína geopolitikai lépéseit kell vizsgálnunk, mondják diplomaták és szakértők. És pontosan ez az, ami Pelosi látogatását olyan provokatívvá teszi.

Miután Pelosi hetekig nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, sem megvitatni a tajvani látogatást, a keddi landoláskor a The Washington Post oldalán megjelent egy Pelosi által írt, éppenséggel dörgedelmes véleménycikk.

Azt írta, hogy Tajvan “fenyegetés alatt áll” Peking részéről, amelyet a szabad emberekre mindenütt fenyegető egzisztenciális veszélyként festett le.

Olyan időszakban tesszük meg ezt az utat, amikor a világ az autokrácia és a demokrácia közötti választás előtt áll” – írta. “Nem nézhetjük tétlenül, ahogy Kína tovább fenyegeti Tajvant – és magát a demokráciát“.

Kongresszusi küldöttségünk látogatását egyértelmű nyilatkozatnak kell tekinteni, hogy Amerika kiáll Tajvan, demokratikus partnerünk mellett, amint az megvédi magát és szabadságát” – tette hozzá a házelnök.

Bár Pelosi véleménynyilvánítása egyenesen Hszi ellen irányult, ez nem ugyanaz a stratégia, amelyet demokrata párti elnöktársa, Joe Biden választott.

Biden Kínával kapcsolatos megközelítése arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható kapcsolatot tartson fenn Amerika legnagyobb kereskedelmi partnerével, ugyanakkor elismeri, hogy Washington és Peking stratégiai ellenfelek.

Hivatalosan a Biden-kormányzat az elmúlt hetekben óvatosan járt el azzal kapcsolatban, hogy közvetlenül nyilatkozzon arról, hogy az elnök egyetért-e Pelosi tajvani látogatásáról szóló döntésével. Nem hivatalosan azonban a Fehér Ház és a Pentagon nem titkolta, hogy ellenzi a döntést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Újra vizsgálja a szlovák Novis biztosítót az MNB

Újabb fogyasztóvédelmi vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő NOVIS biztosítónál. Elsősorban a társaság panaszkezelési és ügyféltájékoztatási gyakorlatát, illetve a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzik.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom