Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket

Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket

Meghallották az ukrajnai természetvédők hangját Németországban. Az ukrajnai Kárpátokban egyre több erdő tűnik el. Többségük sok száz éve fejlődő, eddig érintetlen erdő. Az oligarcháknak és a korrupt állami tisztségviselőknek nem számít, hogy nemzeti parkok részei. Aki tiltakozik, veszélyesen él. A német közszolgálati rádió riportere a Kárpátokban járt.

Küzdelem a korrupció ellen

A DLF riportere egy erdésszel ül a kocsiban. Zöldellő fák övezik a Kárpátokban kanyargó országutat. Ránézésre minden rendben.

Ez csak a látszat. 10 méterrel beljebb teljes gőzzel folyik a favágás. Legutóbb egy 5 km2-es területet termeltek ki illegálisan“ – világosítja fel német útitársat Kossziv, aki hivatásának tekinti az erdők védelmét. Irtás volt már tíz évvel ezelőtt is. Akkor üdülőövezet kialakításához kellett a terület. 50 hektár erdő tűnt el – folytatja.

Teljes erőket pusztítanak ki – az erdészek félre néznek

Kossziv az állami erdészeti vállalat 40 éves alelnöke. Petro Plikjak egy parlamenti képviselő, Andrej Onyszkiv pedig egy környezetvédelmi szervezet aktivistája. 10 éve együtt küzdenek az erdőkért. A Kárpátok Nemzeti Parkban utcára vitték a helyieket, akik közutak blokádjával akadályozták meg a pusztítást. A három harcostárs ellenségei az államigazgatásban ülnek: a regionális központ, a Kárpátok keleti oldalán fekvő Ivano-Frankivszk Természetvédelmi Hivatalában és a kijevi Környezetvédelemi Minisztériumban.

Nyílt titok, hogy mindenfelé illegális erdőkitermelés folyik. A kedélyek lehűtése érdekében tavaly folyt néhány kirakatper. Az egyikben egy erdészt ítéltek el, mert 7 ezer dollárért ’nem vette észre’, hogy néhány hét alatt eltűnt a rábízott erdő nagy része. Egyedül ült a vádlottak padján. A megbízót a nyomozóknak nem sikerült megtalálni.

Mert nem akarták“ – mondja Kossziv. Legalább ennyire felháborítja, hogy az erdész felettesei ellen sem emeltek vádat. Az ügyészség elhitte, hogy nem tudtak semmiről.

Az erdész a kivágásban érdekelt

A riportert idegesen fogadja Ihro Jakivcsuk, a regionális Természetvédelmi Hivatal alelnöke Ivano-Frankivszk-i irodájában. A sorozatos botrányok miatt a szervezet átszervezés alatt áll. Az ő széke is inog. Hirtelen ő és kollégái is nagy hangsúlyt fektetnek a közvélemény tájékoztatására és megnyugtatására. Valószínűleg ezért volt hajlandó mikrofon elé állni. A korrupciót elszigetelt jelenségnek tartja, de elismeri, hogy hibás az állami szabályozás:

Az erdész jövedelmének 95%-át a kitermelt fa eladásából származó bevétel után kapja. Ez hiba.

Az oligarchák a nemzeti parkokat kezdték felvásárolni

Az erdők tehát illegális vágások nélkül is pusztulnának. Máskülönben üres maradna az erdész fizetési borítékja. A Környezetvédelmi Minisztériumban nincs napirenden a jogszabály módosítás.

A három erdővédő 50 alkalommal vette videóra a fakivágásokat. A felvételekkel a rendőrségre mentek és feljelentést tettek. Az ügyészség kénytelen volt vádat emelni. Összesen 50 hektár erdőről volt szó. A korrupt hivatalnokokat eltávolították a szervezetből. A bűncselekmények még Janukovics bukása előtt történtek. Jakivcsuk azt mondja a politikai fordulat után minden megváltozott, betartják és betartatják a törvényeket.

Az oligarchák kinéztek maguknak az erdőt

Az erdész lefizetése és az illegális vágások csak a jéghegy csúcsai. Az ukrán milliárdosok nem bajlódnak néhány ezernyi dolláros kenőpénz fizetésével, tucatnyi hektár erdővel. E helyett hatalmas területeket vásároknak a nemzeti parkokból. Filléreket fizetnek, hisz a területek védettek, gazdaságilag nem hasznosíthatók.

Az erdő megvásárlása után a minisztérium hirtelen megszünteti az érintett erdők védettségét. Indulhat a teljesen legális kitermelés!

„Ehhez persze a legmagasabb szinten kell vesztegetni“ – mondja Plikjak, aki a kijevi parlamentiben képviselő. Hozzátéve, hogy az oligarchák és a minisztériumi vezetők érinthetetlennek a bűnüldöző szervek számára.

A szegényekre sújt le a törvény

A legális erdőirtást is ösztönzik a szabályok

A milliárdosok és politikusok helyett a legszegényebbek elleni folynak az eljárások. Azok kerülnek rács mögé, akik néhány fát vágnak ki feketén, hogy télen legyen mivel fűteniük. J

akivcsuk a regionális hivataltól büszkén ismertetni a számokat: „Idén már 20 bandát sikerült tetten érni, és 300 vádemelés is történt az illetékességi körünkhöz tartozó területen elkövetett fakivágások miatt.

Beszámol két mobil kommandó felállításáról, amelyek az erdőket járják és jogosultak az illegálisan kivágott fát szállító járművek lefoglalására.

Egész Nyugat-Ukrajnában tavaly 7000 esetet regisztráltak és 700 embert ítéltek pénzbüntetésre,  vagy szabadságvesztésre. Az összes eljárás kevesebb erdőt érintett, mint egy-egy átminősítés, amiből 2018-ban tucatnyi volt.

Kossziv, Plikjak és Onyszkiv mégsem adják fel a harcot. Pedig nem csak az egzisztenciájukat kockáztatják.

Nem rég felgyújtották egy aktivista házát, aki illegálisan kivágott erdőterületekre kalauzolt újságírókat.

Nem egyedi eset“ – mondja rezignáltan a környezetvédő aktivista, Onyszkiv.

 

Friss

Elsivatagosodás, vízhiány. Tanulmány Földközi-tenger térségének jövőjéről

A globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a hőmérséklet a...

Rangsor – márkák és értékek. Nagy az átrendeződés

Nation Brands 2019. Egy év alatt negyven százalékkal nőtt a kínai vállalatok márkaértéke az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek közepette is. Európában is messze lemaradva állunk a sorban.

Halálos áldozatok, földcsuszamlás, árvíz. A Hagibisz tájfun japán mérlege

Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma elérte a 19-et, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is - közölték japán hatósági források.

Éjszakai razzia – gyorsulási versenyek Budapesten

Éjszakai gyorsulási versenyen tartottak ellenőrzést a rendőrök Budapest XIII. kerületében, több mint 375 autót vizsgáltak át. Több forgalmi engedélyt vontak be. A BRFK folytatást ígér.

Hírek

Halálos áldozatok, földcsuszamlás, árvíz. A Hagibisz tájfun japán mérlege

Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma elérte a 19-et, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is - közölték japán hatósági források.

Éjszakai razzia – gyorsulási versenyek Budapesten

Éjszakai gyorsulási versenyen tartottak ellenőrzést a rendőrök Budapest XIII. kerületében, több mint 375 autót vizsgáltak át. Több forgalmi engedélyt vontak be. A BRFK folytatást ígér.

Japán. Pusztító vihar közelít

A Hagibisz tájfun szeme Tokió környékén halad át. A legmagasabb kategóriába sorolt szupertájfun  szombaton éri el a japán fővárost - mondta Tóth Tamás meteorológus.

Az Oktoberfest másik arca

Köztudott, hogy a túlzásba vitt sörfogyasztás és a sok zsíros hús nem jó a szervezetnek. Idén kiderült, hogy az Oktoberfest nem csak a kulinárián keresztül veszélyezteti az egészséget.

Szennyezett német tej. Mi állítólag nem kaptunk belőle 

Szennyezettség miatt visszahívta egyliteres kiszerelésű zsírszegény friss tej termékét a legnagyobb német tejfeldolgozó társaság, a DMK. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint Magyarországra nem érkezett ebből a termékből.

Erőművek éjszakája: a paksi is megnyílik a kíváncsiak előtt

Először rendezi meg az Erőművek éjszakáját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), országszerte 42 erőművet és fűtőművet nézhetnek meg a látogatók pénteken.

Szekszárd. Gázrobbanás után – előleget fizet a biztosító

Megkezdődött a gázvezeték helyreállítása abban a szekszárdi épületben, amelyben szerdán gázrobbanás történt.

Száraz és meleg hétvége jön

Meleg idő várható a hétvégén, többfelé 20 fok körül alakulnak a maximumok, csapadékra nem kell számítani.

Budapesten tanácskoznak az európai országok társasházi egyesületei

Budapesten találkoznak az európai országok társasházi érdekképviseletei. A UIPI (Union Internationale de la Propriete Immobiliere) huszonkilenc tagországának egyesületi vezetői megvitatják a társasházakat, a lakástulajdonosokat érintő tendenciákat és a legújabb fejleményeket a két napos konferencián.

Az EU pert indít – kevesli a magyar cigiadót

Az Európai Bizottság keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a cigarettára előírt minimális uniós jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt.

Házaspár életét oltotta ki a bozóttűz Ausztráliában

Egy idős pár életét vesztette Ausztráliában, az Új-Dél-Wales északi részén pusztító bozóttüzekben a hét elején - közölte az ausztrál rendőrség.

Horvát-magyar. Szurkolói összecsapások, egy magyar megsérült, egyet őrizetbe vettek

Horvát és magyar futballszurkolók csaptak össze szerdán este Splitben, egy nappal az Európa-bajnoki selejtező előtt - közölte a Slobodna Dalmacija című regionális horvát napilap. Egy magyar drukker megsérült, egyet pedig őrizetbe vett a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Devizahitel – Kúria: az árfolyamkockázat nem lehet hivatkozási alap

Az Európai Unió bíróságának határozata nem veti el a magyar ítélkezési megoldást, ezért árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria a bíróság ítélete alapján hozza meg döntését.

Ellenszavazat nélkül. Marad az alapkamat – döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat és a kamatfolyosó változatlanságáról szeptemberben, de egyetértettek abban, hogy indokolt a monetáris kondíciók finomhangolása - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szeptember 24-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Szigorít az MNB: jön a TKM

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót (tkm) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 2020-tól összehasonlíthatóvá válnak a két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei az ügyfelek számára - jelentette be Nagy Koppány, az MNB biztosítási és pénztári felügyeleti igazgatója.

Lakossági állampapírok – szigorúbb értékesítési szabályok

Szigorította a lakossági állampapírok értékesítését az Államadósság Kezelő Központ: október 14-től a forgalmazók nem fogadhatnak el lakossági állampapírt fedezetként semmilyen hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylethez.

Európai Bíróság a devizahitelekről. Örülhetnek a lengyelek

Saját valutájukra válthatják megdrágult deviza-hiteltartozásaikat a lengyel adósok – így határozott az Európai Bíróság.  Az egyes szerződések érvénytelenségét is megállapíthatja a lengyel bíróság.

MNB – 52 milliárd forint nyereség fél év alatt

Az első fél évben 52,7 milliárd forint nyeresége képződött a jegybanknak, ami 33,9 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank féléves jelentéséből.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom