Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket
No menu items!

Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket

Meghallották az ukrajnai természetvédők hangját Németországban. Az ukrajnai Kárpátokban egyre több erdő tűnik el. Többségük sok száz éve fejlődő, eddig érintetlen erdő. Az oligarcháknak és a korrupt állami tisztségviselőknek nem számít, hogy nemzeti parkok részei. Aki tiltakozik, veszélyesen él. A német közszolgálati rádió riportere a Kárpátokban járt.

Küzdelem a korrupció ellen

A DLF riportere egy erdésszel ül a kocsiban. Zöldellő fák övezik a Kárpátokban kanyargó országutat. Ránézésre minden rendben.

Ez csak a látszat. 10 méterrel beljebb teljes gőzzel folyik a favágás. Legutóbb egy 5 km2-es területet termeltek ki illegálisan“ – világosítja fel német útitársat Kossziv, aki hivatásának tekinti az erdők védelmét. Irtás volt már tíz évvel ezelőtt is. Akkor üdülőövezet kialakításához kellett a terület. 50 hektár erdő tűnt el – folytatja.

Teljes erőket pusztítanak ki – az erdészek félre néznek

Kossziv az állami erdészeti vállalat 40 éves alelnöke. Petro Plikjak egy parlamenti képviselő, Andrej Onyszkiv pedig egy környezetvédelmi szervezet aktivistája. 10 éve együtt küzdenek az erdőkért. A Kárpátok Nemzeti Parkban utcára vitték a helyieket, akik közutak blokádjával akadályozták meg a pusztítást. A három harcostárs ellenségei az államigazgatásban ülnek: a regionális központ, a Kárpátok keleti oldalán fekvő Ivano-Frankivszk Természetvédelmi Hivatalában és a kijevi Környezetvédelemi Minisztériumban.

Nyílt titok, hogy mindenfelé illegális erdőkitermelés folyik. A kedélyek lehűtése érdekében tavaly folyt néhány kirakatper. Az egyikben egy erdészt ítéltek el, mert 7 ezer dollárért ’nem vette észre’, hogy néhány hét alatt eltűnt a rábízott erdő nagy része. Egyedül ült a vádlottak padján. A megbízót a nyomozóknak nem sikerült megtalálni.

Mert nem akarták“ – mondja Kossziv. Legalább ennyire felháborítja, hogy az erdész felettesei ellen sem emeltek vádat. Az ügyészség elhitte, hogy nem tudtak semmiről.

Az erdész a kivágásban érdekelt

A riportert idegesen fogadja Ihro Jakivcsuk, a regionális Természetvédelmi Hivatal alelnöke Ivano-Frankivszk-i irodájában. A sorozatos botrányok miatt a szervezet átszervezés alatt áll. Az ő széke is inog. Hirtelen ő és kollégái is nagy hangsúlyt fektetnek a közvélemény tájékoztatására és megnyugtatására. Valószínűleg ezért volt hajlandó mikrofon elé állni. A korrupciót elszigetelt jelenségnek tartja, de elismeri, hogy hibás az állami szabályozás:

Az erdész jövedelmének 95%-át a kitermelt fa eladásából származó bevétel után kapja. Ez hiba.

Az oligarchák a nemzeti parkokat kezdték felvásárolni

Az erdők tehát illegális vágások nélkül is pusztulnának. Máskülönben üres maradna az erdész fizetési borítékja. A Környezetvédelmi Minisztériumban nincs napirenden a jogszabály módosítás.

A három erdővédő 50 alkalommal vette videóra a fakivágásokat. A felvételekkel a rendőrségre mentek és feljelentést tettek. Az ügyészség kénytelen volt vádat emelni. Összesen 50 hektár erdőről volt szó. A korrupt hivatalnokokat eltávolították a szervezetből. A bűncselekmények még Janukovics bukása előtt történtek. Jakivcsuk azt mondja a politikai fordulat után minden megváltozott, betartják és betartatják a törvényeket.

Az oligarchák kinéztek maguknak az erdőt

Az erdész lefizetése és az illegális vágások csak a jéghegy csúcsai. Az ukrán milliárdosok nem bajlódnak néhány ezernyi dolláros kenőpénz fizetésével, tucatnyi hektár erdővel. E helyett hatalmas területeket vásároknak a nemzeti parkokból. Filléreket fizetnek, hisz a területek védettek, gazdaságilag nem hasznosíthatók.

Az erdő megvásárlása után a minisztérium hirtelen megszünteti az érintett erdők védettségét. Indulhat a teljesen legális kitermelés!

„Ehhez persze a legmagasabb szinten kell vesztegetni“ – mondja Plikjak, aki a kijevi parlamentiben képviselő. Hozzátéve, hogy az oligarchák és a minisztériumi vezetők érinthetetlennek a bűnüldöző szervek számára.

A szegényekre sújt le a törvény

A legális erdőirtást is ösztönzik a szabályok

A milliárdosok és politikusok helyett a legszegényebbek elleni folynak az eljárások. Azok kerülnek rács mögé, akik néhány fát vágnak ki feketén, hogy télen legyen mivel fűteniük. J

akivcsuk a regionális hivataltól büszkén ismertetni a számokat: „Idén már 20 bandát sikerült tetten érni, és 300 vádemelés is történt az illetékességi körünkhöz tartozó területen elkövetett fakivágások miatt.

Beszámol két mobil kommandó felállításáról, amelyek az erdőket járják és jogosultak az illegálisan kivágott fát szállító járművek lefoglalására.

Egész Nyugat-Ukrajnában tavaly 7000 esetet regisztráltak és 700 embert ítéltek pénzbüntetésre,  vagy szabadságvesztésre. Az összes eljárás kevesebb erdőt érintett, mint egy-egy átminősítés, amiből 2018-ban tucatnyi volt.

Kossziv, Plikjak és Onyszkiv mégsem adják fel a harcot. Pedig nem csak az egzisztenciájukat kockáztatják.

Nem rég felgyújtották egy aktivista házát, aki illegálisan kivágott erdőterületekre kalauzolt újságírókat.

Nem egyedi eset“ – mondja rezignáltan a környezetvédő aktivista, Onyszkiv.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Vegyes kezdés Amerikában

A többségében emelkedő árfolyamokat tükrözve vegyesen kezdték az amerikai tőzsdeindexek a pénteki kereskedést az előző napi nagy veszteségek után.

Müller Cecília: változik az oltási stratégia. A felbukkant mutációk újrafertőzést okozhatnak

Változik az oltási stratégia, aminek az a célja, hogy minél több ember minél rövidebb időn belül kapja meg a védőoltás első adagját - közölte az országos tisztifőorvos.

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Hírek

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Alstom-ügy, vesztegetési büntetőper. Fellebbezett a budapesti főügyészség

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás...

NAV-os kapcsolatot ígértek tízmilliókért – két férfi őrizetben

A gyanú szerint két férfi adóhatósági és bankfelügyeleti segítség ígéretével akarta becsapni egy gazdasági társaság képviselőit. Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Koronavírus – EU. A németek elégedetlenek

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben - mutatta ki egy ZDF-ben közölt felmérés.

Észak-Amerika – Halálos klímaváltozás. A lehűlés a felelős a legnagyobb ősemlősök kipusztulásáért

Nem a túlvadászat pusztította ki a legnagyobb ősemlősöket Észak-Amerikában, a mamutok, óriáslajhárok és más nagytestű ősemlősök kihalásáért a korabeli klímaváltozás okolható egy új kutatás szerint.

Kényszermunka, emberkereskedelem, prostitúció. Hatszázmilliót bezsebelő szervezet

Nőket prostituáltként dolgoztató szervezet 16 tagja ellen emeltek vádat emberkereskedelem miatt, a banda a nőket "egyszerű értéktárgyként adták-vették".

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik az egykori lakók csontjai

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik magukon az egykori lakók csontjai - állapították meg brit kutatók, akik a város történelmi központjának három különböző temetkezési helyszínén feltárt több száz emberi maradványt elemeztek.

Koleszterincsökkentők mellékhatásai – lehullt a lepel a sztatinokról

Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

Csalók új módszere – főleg időseket céloznak

A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások. A csalók pszichés nyomásgyakorlással igyekeznek pénzt kicsalni, elsősorban idősektől - közölte a fővárosi főügyész.

Gulyás: március 15-ig maradnak a korlátozások

A kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szálló por. Tíz településen veszélyes a levegő

Már tíz településen veszélyes a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

Monetáris tanács: marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosón sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - közölte az MNB.

Tállai András: 70 ezer vállalkozó utoljára nyújt be önálló áfabevallást a héten

A NAV jövőre 70 ezer vállalkozásnak küld áfabevallási tervezetet, az ideit még e nélkül kell a héten benyújtaniuk a cégeknek - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Javította a Moody’s a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Javította a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom