Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket

Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket

Meghallották az ukrajnai természetvédők hangját Németországban. Az ukrajnai Kárpátokban egyre több erdő tűnik el. Többségük sok száz éve fejlődő, eddig érintetlen erdő. Az oligarcháknak és a korrupt állami tisztségviselőknek nem számít, hogy nemzeti parkok részei. Aki tiltakozik, veszélyesen él. A német közszolgálati rádió riportere a Kárpátokban járt.

Küzdelem a korrupció ellen

A DLF riportere egy erdésszel ül a kocsiban. Zöldellő fák övezik a Kárpátokban kanyargó országutat. Ránézésre minden rendben.

Ez csak a látszat. 10 méterrel beljebb teljes gőzzel folyik a favágás. Legutóbb egy 5 km2-es területet termeltek ki illegálisan“ – világosítja fel német útitársat Kossziv, aki hivatásának tekinti az erdők védelmét. Irtás volt már tíz évvel ezelőtt is. Akkor üdülőövezet kialakításához kellett a terület. 50 hektár erdő tűnt el – folytatja.

Teljes erőket pusztítanak ki – az erdészek félre néznek

Kossziv az állami erdészeti vállalat 40 éves alelnöke. Petro Plikjak egy parlamenti képviselő, Andrej Onyszkiv pedig egy környezetvédelmi szervezet aktivistája. 10 éve együtt küzdenek az erdőkért. A Kárpátok Nemzeti Parkban utcára vitték a helyieket, akik közutak blokádjával akadályozták meg a pusztítást. A három harcostárs ellenségei az államigazgatásban ülnek: a regionális központ, a Kárpátok keleti oldalán fekvő Ivano-Frankivszk Természetvédelmi Hivatalában és a kijevi Környezetvédelemi Minisztériumban.

Nyílt titok, hogy mindenfelé illegális erdőkitermelés folyik. A kedélyek lehűtése érdekében tavaly folyt néhány kirakatper. Az egyikben egy erdészt ítéltek el, mert 7 ezer dollárért ’nem vette észre’, hogy néhány hét alatt eltűnt a rábízott erdő nagy része. Egyedül ült a vádlottak padján. A megbízót a nyomozóknak nem sikerült megtalálni.

Mert nem akarták“ – mondja Kossziv. Legalább ennyire felháborítja, hogy az erdész felettesei ellen sem emeltek vádat. Az ügyészség elhitte, hogy nem tudtak semmiről.

Az erdész a kivágásban érdekelt

A riportert idegesen fogadja Ihro Jakivcsuk, a regionális Természetvédelmi Hivatal alelnöke Ivano-Frankivszk-i irodájában. A sorozatos botrányok miatt a szervezet átszervezés alatt áll. Az ő széke is inog. Hirtelen ő és kollégái is nagy hangsúlyt fektetnek a közvélemény tájékoztatására és megnyugtatására. Valószínűleg ezért volt hajlandó mikrofon elé állni. A korrupciót elszigetelt jelenségnek tartja, de elismeri, hogy hibás az állami szabályozás:

Az erdész jövedelmének 95%-át a kitermelt fa eladásából származó bevétel után kapja. Ez hiba.

Az oligarchák a nemzeti parkokat kezdték felvásárolni

Az erdők tehát illegális vágások nélkül is pusztulnának. Máskülönben üres maradna az erdész fizetési borítékja. A Környezetvédelmi Minisztériumban nincs napirenden a jogszabály módosítás.

A három erdővédő 50 alkalommal vette videóra a fakivágásokat. A felvételekkel a rendőrségre mentek és feljelentést tettek. Az ügyészség kénytelen volt vádat emelni. Összesen 50 hektár erdőről volt szó. A korrupt hivatalnokokat eltávolították a szervezetből. A bűncselekmények még Janukovics bukása előtt történtek. Jakivcsuk azt mondja a politikai fordulat után minden megváltozott, betartják és betartatják a törvényeket.

Az oligarchák kinéztek maguknak az erdőt

Az erdész lefizetése és az illegális vágások csak a jéghegy csúcsai. Az ukrán milliárdosok nem bajlódnak néhány ezernyi dolláros kenőpénz fizetésével, tucatnyi hektár erdővel. E helyett hatalmas területeket vásároknak a nemzeti parkokból. Filléreket fizetnek, hisz a területek védettek, gazdaságilag nem hasznosíthatók.

Az erdő megvásárlása után a minisztérium hirtelen megszünteti az érintett erdők védettségét. Indulhat a teljesen legális kitermelés!

„Ehhez persze a legmagasabb szinten kell vesztegetni“ – mondja Plikjak, aki a kijevi parlamentiben képviselő. Hozzátéve, hogy az oligarchák és a minisztériumi vezetők érinthetetlennek a bűnüldöző szervek számára.

A szegényekre sújt le a törvény

A legális erdőirtást is ösztönzik a szabályok

A milliárdosok és politikusok helyett a legszegényebbek elleni folynak az eljárások. Azok kerülnek rács mögé, akik néhány fát vágnak ki feketén, hogy télen legyen mivel fűteniük. J

akivcsuk a regionális hivataltól büszkén ismertetni a számokat: „Idén már 20 bandát sikerült tetten érni, és 300 vádemelés is történt az illetékességi körünkhöz tartozó területen elkövetett fakivágások miatt.

Beszámol két mobil kommandó felállításáról, amelyek az erdőket járják és jogosultak az illegálisan kivágott fát szállító járművek lefoglalására.

Egész Nyugat-Ukrajnában tavaly 7000 esetet regisztráltak és 700 embert ítéltek pénzbüntetésre,  vagy szabadságvesztésre. Az összes eljárás kevesebb erdőt érintett, mint egy-egy átminősítés, amiből 2018-ban tucatnyi volt.

Kossziv, Plikjak és Onyszkiv mégsem adják fel a harcot. Pedig nem csak az egzisztenciájukat kockáztatják.

Nem rég felgyújtották egy aktivista házát, aki illegálisan kivágott erdőterületekre kalauzolt újságírókat.

Nem egyedi eset“ – mondja rezignáltan a környezetvédő aktivista, Onyszkiv.

 

Friss

Koronavírus – Ötéves mélypont alatt az olajfeldolgozás Kínában

Kínában több mint öt éves szintjére esett az olajfeldolgozás a lanyhuló kereslet miatt. Újabb külföldi cégek jelezték, hogy a vártnál gyengébb eredményeket várnak a folyó negyedévre a koronavírus hatásai miatt.

Tőzsde – Veszteséges kezdés az európai tőzsdéken

Nagy indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

BÉT – Elemző: jelentősebb csökkenéssel kezdheti a hetet a magyar tőzsde

Tovább csökkenhet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hétfőn, mert a nemzetközi befektetői hangulat elromlott a koronavírus Kínán kívüli gyorsuló terjedése miatt - vélekedik előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

Hírek

Koronavírus – Ötéves mélypont alatt az olajfeldolgozás Kínában

Kínában több mint öt éves szintjére esett az olajfeldolgozás a lanyhuló kereslet miatt. Újabb külföldi cégek jelezték, hogy a vártnál gyengébb eredményeket várnak a folyó negyedévre a koronavírus hatásai miatt.

Integrált mobilalkalmazás a Budapesten közlekedőknek

Új mobilalkalmazást fejlesztett a városi közlekedés megkönnyítésére egy nemzetközi kutatásfejlesztési projekt részeként a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ Zrt.) leányvállalatának vezetésével - közölte a NÚSZ Zrt.

Okos e-hálózat épül Zsombón

Okos hálózat mintaprojektet indított az MVM Csoporthoz tartozó NKM Áramhálózati Kft. Zsombón, a rendszert csütörtökön adták át a Csongrád megyei községben.

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is.

Szakértő: helyesen járt el a Ryanair pilótája

A lehetőségekhez mérten helyesen járt el a Ryanair pilótája azzal, hogy a túlsúly csökkentése érdekében az üzemanyag elfüstölése mellett döntött - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Gazdaság

PM: idén januárban is többlettel zárt a költségvetés

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere januárban 2051,9 milliárd forint bevételre tett szert, az egy évvel korábbit 82,0 milliárd forinttal, 4,2 százalékkal meghaladva.

Kilenc havi csúcson a januári euróövezeti infláció

Januárban kilenc havi csúcsra emelkedett az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétett jelentése alapján.

Kínai bank jön Budapestre, a China Construction Bank Corporation

Fióktelepet nyit Magyarországon a China Construction Bank Corporation, amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete.

100 nap alatt 100 milliárdnál is több fogyott a Magyar Állampapír Pluszból

Novemberi indulása óta már 105 milliárd forintnyi nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt vásároltak a magyar családok, az értékesítés 80 százaléka vidéken történt. Az elektronikus formájú jegyzés 3660 milliárd forintra tehető.

Történelmi mélyponton a román lej az euróval szemben

Történelmi mélypontra került a román lej csütörtökön az euróval szemben, az európai fizetőeszköz egy egysége 4,7834 lejbe került csütörtökön a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint.

Pénzügyi tudatosság – az EU-ban a 12. helyen áll Magyarország

A magyar lakosság a jövedelemhez viszonyított teljes adóssága a legalacsonyabb Európában, de így is gyakran nehézséget jelent a számlák befizetése - derült ki az Intrum követeléskezelő európai felméréséből.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom