Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket
No menu items!

Kopaszra tarolják a kárpátaljai hegyeket

Meghallották az ukrajnai természetvédők hangját Németországban. Az ukrajnai Kárpátokban egyre több erdő tűnik el. Többségük sok száz éve fejlődő, eddig érintetlen erdő. Az oligarcháknak és a korrupt állami tisztségviselőknek nem számít, hogy nemzeti parkok részei. Aki tiltakozik, veszélyesen él. A német közszolgálati rádió riportere a Kárpátokban járt.

Küzdelem a korrupció ellen

A DLF riportere egy erdésszel ül a kocsiban. Zöldellő fák övezik a Kárpátokban kanyargó országutat. Ránézésre minden rendben.

Ez csak a látszat. 10 méterrel beljebb teljes gőzzel folyik a favágás. Legutóbb egy 5 km2-es területet termeltek ki illegálisan“ – világosítja fel német útitársat Kossziv, aki hivatásának tekinti az erdők védelmét. Irtás volt már tíz évvel ezelőtt is. Akkor üdülőövezet kialakításához kellett a terület. 50 hektár erdő tűnt el – folytatja.

Teljes erőket pusztítanak ki – az erdészek félre néznek

Kossziv az állami erdészeti vállalat 40 éves alelnöke. Petro Plikjak egy parlamenti képviselő, Andrej Onyszkiv pedig egy környezetvédelmi szervezet aktivistája. 10 éve együtt küzdenek az erdőkért. A Kárpátok Nemzeti Parkban utcára vitték a helyieket, akik közutak blokádjával akadályozták meg a pusztítást. A három harcostárs ellenségei az államigazgatásban ülnek: a regionális központ, a Kárpátok keleti oldalán fekvő Ivano-Frankivszk Természetvédelmi Hivatalában és a kijevi Környezetvédelemi Minisztériumban.

Nyílt titok, hogy mindenfelé illegális erdőkitermelés folyik. A kedélyek lehűtése érdekében tavaly folyt néhány kirakatper. Az egyikben egy erdészt ítéltek el, mert 7 ezer dollárért ’nem vette észre’, hogy néhány hét alatt eltűnt a rábízott erdő nagy része. Egyedül ült a vádlottak padján. A megbízót a nyomozóknak nem sikerült megtalálni.

Mert nem akarták“ – mondja Kossziv. Legalább ennyire felháborítja, hogy az erdész felettesei ellen sem emeltek vádat. Az ügyészség elhitte, hogy nem tudtak semmiről.

Az erdész a kivágásban érdekelt

A riportert idegesen fogadja Ihro Jakivcsuk, a regionális Természetvédelmi Hivatal alelnöke Ivano-Frankivszk-i irodájában. A sorozatos botrányok miatt a szervezet átszervezés alatt áll. Az ő széke is inog. Hirtelen ő és kollégái is nagy hangsúlyt fektetnek a közvélemény tájékoztatására és megnyugtatására. Valószínűleg ezért volt hajlandó mikrofon elé állni. A korrupciót elszigetelt jelenségnek tartja, de elismeri, hogy hibás az állami szabályozás:

Az erdész jövedelmének 95%-át a kitermelt fa eladásából származó bevétel után kapja. Ez hiba.

Az oligarchák a nemzeti parkokat kezdték felvásárolni

Az erdők tehát illegális vágások nélkül is pusztulnának. Máskülönben üres maradna az erdész fizetési borítékja. A Környezetvédelmi Minisztériumban nincs napirenden a jogszabály módosítás.

A három erdővédő 50 alkalommal vette videóra a fakivágásokat. A felvételekkel a rendőrségre mentek és feljelentést tettek. Az ügyészség kénytelen volt vádat emelni. Összesen 50 hektár erdőről volt szó. A korrupt hivatalnokokat eltávolították a szervezetből. A bűncselekmények még Janukovics bukása előtt történtek. Jakivcsuk azt mondja a politikai fordulat után minden megváltozott, betartják és betartatják a törvényeket.

Az oligarchák kinéztek maguknak az erdőt

Az erdész lefizetése és az illegális vágások csak a jéghegy csúcsai. Az ukrán milliárdosok nem bajlódnak néhány ezernyi dolláros kenőpénz fizetésével, tucatnyi hektár erdővel. E helyett hatalmas területeket vásároknak a nemzeti parkokból. Filléreket fizetnek, hisz a területek védettek, gazdaságilag nem hasznosíthatók.

Az erdő megvásárlása után a minisztérium hirtelen megszünteti az érintett erdők védettségét. Indulhat a teljesen legális kitermelés!

„Ehhez persze a legmagasabb szinten kell vesztegetni“ – mondja Plikjak, aki a kijevi parlamentiben képviselő. Hozzátéve, hogy az oligarchák és a minisztériumi vezetők érinthetetlennek a bűnüldöző szervek számára.

A szegényekre sújt le a törvény

A legális erdőirtást is ösztönzik a szabályok

A milliárdosok és politikusok helyett a legszegényebbek elleni folynak az eljárások. Azok kerülnek rács mögé, akik néhány fát vágnak ki feketén, hogy télen legyen mivel fűteniük. J

akivcsuk a regionális hivataltól büszkén ismertetni a számokat: „Idén már 20 bandát sikerült tetten érni, és 300 vádemelés is történt az illetékességi körünkhöz tartozó területen elkövetett fakivágások miatt.

Beszámol két mobil kommandó felállításáról, amelyek az erdőket járják és jogosultak az illegálisan kivágott fát szállító járművek lefoglalására.

Egész Nyugat-Ukrajnában tavaly 7000 esetet regisztráltak és 700 embert ítéltek pénzbüntetésre,  vagy szabadságvesztésre. Az összes eljárás kevesebb erdőt érintett, mint egy-egy átminősítés, amiből 2018-ban tucatnyi volt.

Kossziv, Plikjak és Onyszkiv mégsem adják fel a harcot. Pedig nem csak az egzisztenciájukat kockáztatják.

Nem rég felgyújtották egy aktivista házát, aki illegálisan kivágott erdőterületekre kalauzolt újságírókat.

Nem egyedi eset“ – mondja rezignáltan a környezetvédő aktivista, Onyszkiv.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

2,2 millió eurót hozott a fizetős belépés Velencének

A fizetésmentességet élvezők magas száma bizonyítja, hogy a városban sokkal többen laknak állandó jelleggel, mint a hivatalosan bejelentett 49 ezer.

Alig mozdult, mégis csúcson zárt a tőzsde

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 0,88 százalékkal 9765 forintra nőtt, a részvények forgalma 679,9 millió forintot ért el.

Az új első fél éves rekordot állított be a belföldi használtautó-piac

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit.

Globális informatikai hiba – Budapest Airport: a Liszt Ferenc-repülőtér is érintett

Azt is közölték, hogy nem elérhető a Wizz Air weboldala és mobilalkalmazása, a foglalási rendszer, az online utasfelvétel és a beszállókártya kiadása, az új foglalások és meglévő foglalások módosítása, de még a kapcsolattartó és ügyfélszolgálati központok sem.
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Változatlanul hagyta az EKB a három irányadó kamatlábat

A kamatdöntések konkrétan az inflációs kilátásokra vonatkozó értékelésén alapulnak a kapott gazdasági és pénzügyi adatok, az inflációs alapfolyamat dinamikája és a monetáris politikai transzmisszió erőssége fényében.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.