Kezdőlap Turizmus Kötelező COVID teszt - oltás helyett vagy oltás mellett
No menu items!

Kötelező COVID teszt – oltás helyett vagy oltás mellett

Az idei nyár is a COVID jegyében telik. Az utazás az európai igazolvánnyal az EU területén élőknek egyszerűbb lett. Azoknak, viszont akik az amszterdami székhelyű  Európai Gyógyszerügynökség által nem elismert szérumot kapták – például oroszt vagy kínait -, ugyan úgy teszteltetniük kell magukat, mint a be nem oltottaknak. Változó, hol, melyik és mennyire friss teszt kell. Európai körkép.

Kvázi általános szabályok

Azok, akik az európai igazolvánnyal bizonyítják, hogy a második oltás felvétele óta legalább 14 nap telt el, az EU-országaiba be utazhatnak. Néhány ország, így az idegenforgalmi szempontból fontos Horvátország és Itália megelégszik az első oltással is. Igaz, az olaszok ebben szigorítást terveznek. Aki nincs beoltva, teszteltetnie kell magát. A tagállamok többsége csak a drágább és hosszabb ideig készülő 72 óránál nem régebbi PCR-vizsgálatot fogadja el. De egyre több helyen megelégedtek a 48 óránál nem régebbi antigén-gyorsteszttel.

Franciaország – Dánia

Franciaországban a patikák többségében és a városok nagyobb csomópontjain felállított mobil állomáson a külföldiek is – ingyen – csináltathatnak antigén-gyorstesztet és PCR-vizsgálatot. A nyár elején a kormány a határátkelőkre is mobil állomásokat igért. „Nem állítottuk fel őket, mert hiányzik a viszonosság. Az európai országok többsége nem biztosítja ugyanezt a franciáknak” – indokolta a visszalépést Clément Beaune európaügyi miniszter.

A franciáknál augusztus elejétől a korábbi magyar szabályozáshoz hasonlóan éttermekben, szállodákban, szabadidős létesítményekben, sőt a távolsági tömegközlekedésben is szükség lesz a kétszeri oltottság igazolására vagy a 48 óránál nem régebbi antigén-tesztre.

A franciával megegyező a teszt-helyzet a dánoknál is, azzal a megszorítással, hogy az ingyenes PCR-teszt előtt egy központi rendszerben kell regisztrálni, ahonnan 24 órán belül az eredmény érkezik.

Hollandia

Az ország valamennyi határátkelőjén ingyenes a gyorsteszt. Az akció a turizmus felpörgetését célozza, augusztus végéig van érvényben és a kormány becslése szerint 350 millió euróba fog kerülni.

Svédország

Csak az országban tartózkodóknak és akkor ingyenes a teszt, ha valaki COVID-szimptómákat mutat fel.

Németország

A német állampolgárok heti egy ingyenes tesztre jogosultak, amely a választásuk szerint lehet PCR és antigén. Meghatározott foglalkozási csoportokban dolgozók, például a tanárok heti kettőt csináltathatnak. A tartományi jogú Berlinben egyedüliként a külföldiekre is kiterjesztette a lehetőséget. A tesztet szinte minden gyógyszertárban elérhető és számos más helyen is kínálják magánegészségügyi szolgáltatók. Az állam tesztenként 21 eurót fizet nekik. Az érdeklődés csúcsán, márciusban a lakosság 2 százaléka teszteltette magát hetente, ami 30 millió vizsgálatot és 630 millió euró kiadást jelentett a szövetségi költségvetésnek.

A repülővel érkező külföldieknek a légikikötőkben kínálnak gyorstesztet, amelyért tartománytól függően 128 és 150 euró közötti összeget kell fizetni.

Ausztria és Belgium

Az osztrák egészségügyi kormányzat az ország 2.400 pontján kínál havi öt ingyenes gyorstesztet az állampolgároknak és az állandó lakóhellyel rendelkező külföldieknek. A turisták a gyógyszertárakban kérhetnek COVID-vizsgálatot, amiért azonban fizetniük kell.

Hasonló a helyzet Belgiumban is, ahol a tesztet az állam által megszabott áron, az antigént 55, a PCR-t 120 euróért végzik a patikák az országban tartózkodó külföldieknek.

Horvátország

Ingyenes teszt csak az állampolgároknak jár, akik ezt a háziorvosuknál végeztethetik el. Aki gyorsabb és kényelmesebb vizsgálatot szeretne, a magánszolgáltatókhoz mehet, akik 40-50 euróért kínálják az antigén és a PCR-tesztet.

Görögország

A görög állam a saját állampolgárai mellett azoknak a külföldieknek is ingyenes tesztelést kínál, akiknek erre a hazautazáshoz van szükségük. A vizsgálatot a kórházakban kialakított tesztpontokon lehet elvégeztetni. A magánszolgáltatók 20-30 euróért kínálják a vizsgálatot.

Litvánia

A beutazó külföldieknek biztosított a belépéshez szükséges antigén-teszt a reptereken és a határátkelőknél, amit magánszolgáltatók végeznek el 33 és 43 euró közötti áron.

Spanyolország

A kedvelt turisztikai célországban is csak az országon belül és csak a spanyoloknak ingyenes a teszt, amit a kórházakban végeznek el. Az országon belül tartózkodó külföldiek csak magánszolgáltatókhoz fordulhatnak, akik hatósági áron, 40 euróért kínálják az antigén és 100 euróért a PCR-tesztet. Sok reptereken viszont nincs tesztelési lehetőség az országba történő belépés előtt.

A gyorsan változó járványhelyzet miatt érdemes ellenőrizni a pillanatnyi előírásokat a konzuli szolgálat itt elérhető oldalain,  megfelelő “fülre” állítva a keresőt

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Kedvező hangulatban indulhat a kereskedés

Kedvező hangulatban indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom