Kezdőlap Turizmus Kötelező COVID teszt - oltás helyett vagy oltás mellett
No menu items!

Kötelező COVID teszt – oltás helyett vagy oltás mellett

Az idei nyár is a COVID jegyében telik. Az utazás az európai igazolvánnyal az EU területén élőknek egyszerűbb lett. Azoknak, viszont akik az amszterdami székhelyű  Európai Gyógyszerügynökség által nem elismert szérumot kapták – például oroszt vagy kínait -, ugyan úgy teszteltetniük kell magukat, mint a be nem oltottaknak. Változó, hol, melyik és mennyire friss teszt kell. Európai körkép.

Kvázi általános szabályok

Azok, akik az európai igazolvánnyal bizonyítják, hogy a második oltás felvétele óta legalább 14 nap telt el, az EU-országaiba be utazhatnak. Néhány ország, így az idegenforgalmi szempontból fontos Horvátország és Itália megelégszik az első oltással is. Igaz, az olaszok ebben szigorítást terveznek. Aki nincs beoltva, teszteltetnie kell magát. A tagállamok többsége csak a drágább és hosszabb ideig készülő 72 óránál nem régebbi PCR-vizsgálatot fogadja el. De egyre több helyen megelégedtek a 48 óránál nem régebbi antigén-gyorsteszttel.

Franciaország – Dánia

Franciaországban a patikák többségében és a városok nagyobb csomópontjain felállított mobil állomáson a külföldiek is – ingyen – csináltathatnak antigén-gyorstesztet és PCR-vizsgálatot. A nyár elején a kormány a határátkelőkre is mobil állomásokat igért. „Nem állítottuk fel őket, mert hiányzik a viszonosság. Az európai országok többsége nem biztosítja ugyanezt a franciáknak” – indokolta a visszalépést Clément Beaune európaügyi miniszter.

A franciáknál augusztus elejétől a korábbi magyar szabályozáshoz hasonlóan éttermekben, szállodákban, szabadidős létesítményekben, sőt a távolsági tömegközlekedésben is szükség lesz a kétszeri oltottság igazolására vagy a 48 óránál nem régebbi antigén-tesztre.

A franciával megegyező a teszt-helyzet a dánoknál is, azzal a megszorítással, hogy az ingyenes PCR-teszt előtt egy központi rendszerben kell regisztrálni, ahonnan 24 órán belül az eredmény érkezik.

Hollandia

Az ország valamennyi határátkelőjén ingyenes a gyorsteszt. Az akció a turizmus felpörgetését célozza, augusztus végéig van érvényben és a kormány becslése szerint 350 millió euróba fog kerülni.

Svédország

Csak az országban tartózkodóknak és akkor ingyenes a teszt, ha valaki COVID-szimptómákat mutat fel.

Németország

A német állampolgárok heti egy ingyenes tesztre jogosultak, amely a választásuk szerint lehet PCR és antigén. Meghatározott foglalkozási csoportokban dolgozók, például a tanárok heti kettőt csináltathatnak. A tartományi jogú Berlinben egyedüliként a külföldiekre is kiterjesztette a lehetőséget. A tesztet szinte minden gyógyszertárban elérhető és számos más helyen is kínálják magánegészségügyi szolgáltatók. Az állam tesztenként 21 eurót fizet nekik. Az érdeklődés csúcsán, márciusban a lakosság 2 százaléka teszteltette magát hetente, ami 30 millió vizsgálatot és 630 millió euró kiadást jelentett a szövetségi költségvetésnek.

A repülővel érkező külföldieknek a légikikötőkben kínálnak gyorstesztet, amelyért tartománytól függően 128 és 150 euró közötti összeget kell fizetni.

Ausztria és Belgium

Az osztrák egészségügyi kormányzat az ország 2.400 pontján kínál havi öt ingyenes gyorstesztet az állampolgároknak és az állandó lakóhellyel rendelkező külföldieknek. A turisták a gyógyszertárakban kérhetnek COVID-vizsgálatot, amiért azonban fizetniük kell.

Hasonló a helyzet Belgiumban is, ahol a tesztet az állam által megszabott áron, az antigént 55, a PCR-t 120 euróért végzik a patikák az országban tartózkodó külföldieknek.

Horvátország

Ingyenes teszt csak az állampolgároknak jár, akik ezt a háziorvosuknál végeztethetik el. Aki gyorsabb és kényelmesebb vizsgálatot szeretne, a magánszolgáltatókhoz mehet, akik 40-50 euróért kínálják az antigén és a PCR-tesztet.

Görögország

A görög állam a saját állampolgárai mellett azoknak a külföldieknek is ingyenes tesztelést kínál, akiknek erre a hazautazáshoz van szükségük. A vizsgálatot a kórházakban kialakított tesztpontokon lehet elvégeztetni. A magánszolgáltatók 20-30 euróért kínálják a vizsgálatot.

Litvánia

A beutazó külföldieknek biztosított a belépéshez szükséges antigén-teszt a reptereken és a határátkelőknél, amit magánszolgáltatók végeznek el 33 és 43 euró közötti áron.

Spanyolország

A kedvelt turisztikai célországban is csak az országon belül és csak a spanyoloknak ingyenes a teszt, amit a kórházakban végeznek el. Az országon belül tartózkodó külföldiek csak magánszolgáltatókhoz fordulhatnak, akik hatósági áron, 40 euróért kínálják az antigén és 100 euróért a PCR-tesztet. Sok reptereken viszont nincs tesztelési lehetőség az országba történő belépés előtt.

A gyorsan változó járványhelyzet miatt érdemes ellenőrizni a pillanatnyi előírásokat a konzuli szolgálat itt elérhető oldalain,  megfelelő “fülre” állítva a keresőt

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európáért versengő ‘áramlatok’ – Délről is kerülik a vezetékek Ukrajnát

Az energiahordozók ára az egekbe ugrott. A Gazprom, az orosz állami energiaórás új vezetékekkel és hosszú távú szállítási szerződésekkel kerül helyzetbe Európában. A gáz egyre nagyobb része Ukrajna megkerülésével érkezik 'Nyugatra'.  A Balkánon még nem dölt el hogyan osztozhatnak a tranzitbevételeken. Több aspiráns is vállalná a régi ukrajnai szerepet - gáz ügyben.

BKK: változik a reptéri buszjárat menetrendje

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés

A szűk ellátási keresztmetszetek és a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt hathavi mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedése októberben - derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Hírek

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Őszi szünet. Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak a kisdiákok

Ismét díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják Kajla-útlevelüket és személyazonosításra alkalmas igazolványukat.

Elindult a fűtési szezon – a legtöbb helyen távfelügyelettel

Elkezdődött a fűtési időszak Budapesten, mintegy 240 ezer lakossági és 7 ezer egyéb fogyasztónál kapcsolták be a távfűtést.

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Gazdaság

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom