Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Kötelező COVID teszt - oltás helyett vagy oltás mellett
No menu items!

Kötelező COVID teszt – oltás helyett vagy oltás mellett

Az idei nyár is a COVID jegyében telik. Az utazás az európai igazolvánnyal az EU területén élőknek egyszerűbb lett. Azoknak, viszont akik az amszterdami székhelyű  Európai Gyógyszerügynökség által nem elismert szérumot kapták – például oroszt vagy kínait -, ugyan úgy teszteltetniük kell magukat, mint a be nem oltottaknak. Változó, hol, melyik és mennyire friss teszt kell. Európai körkép.

Kvázi általános szabályok

Azok, akik az európai igazolvánnyal bizonyítják, hogy a második oltás felvétele óta legalább 14 nap telt el, az EU-országaiba be utazhatnak. Néhány ország, így az idegenforgalmi szempontból fontos Horvátország és Itália megelégszik az első oltással is. Igaz, az olaszok ebben szigorítást terveznek. Aki nincs beoltva, teszteltetnie kell magát. A tagállamok többsége csak a drágább és hosszabb ideig készülő 72 óránál nem régebbi PCR-vizsgálatot fogadja el. De egyre több helyen megelégedtek a 48 óránál nem régebbi antigén-gyorsteszttel.

Franciaország – Dánia

Franciaországban a patikák többségében és a városok nagyobb csomópontjain felállított mobil állomáson a külföldiek is – ingyen – csináltathatnak antigén-gyorstesztet és PCR-vizsgálatot. A nyár elején a kormány a határátkelőkre is mobil állomásokat igért. „Nem állítottuk fel őket, mert hiányzik a viszonosság. Az európai országok többsége nem biztosítja ugyanezt a franciáknak” – indokolta a visszalépést Clément Beaune európaügyi miniszter.

A franciáknál augusztus elejétől a korábbi magyar szabályozáshoz hasonlóan éttermekben, szállodákban, szabadidős létesítményekben, sőt a távolsági tömegközlekedésben is szükség lesz a kétszeri oltottság igazolására vagy a 48 óránál nem régebbi antigén-tesztre.

A franciával megegyező a teszt-helyzet a dánoknál is, azzal a megszorítással, hogy az ingyenes PCR-teszt előtt egy központi rendszerben kell regisztrálni, ahonnan 24 órán belül az eredmény érkezik.

Hollandia

Az ország valamennyi határátkelőjén ingyenes a gyorsteszt. Az akció a turizmus felpörgetését célozza, augusztus végéig van érvényben és a kormány becslése szerint 350 millió euróba fog kerülni.

Svédország

Csak az országban tartózkodóknak és akkor ingyenes a teszt, ha valaki COVID-szimptómákat mutat fel.

Németország

A német állampolgárok heti egy ingyenes tesztre jogosultak, amely a választásuk szerint lehet PCR és antigén. Meghatározott foglalkozási csoportokban dolgozók, például a tanárok heti kettőt csináltathatnak. A tartományi jogú Berlinben egyedüliként a külföldiekre is kiterjesztette a lehetőséget. A tesztet szinte minden gyógyszertárban elérhető és számos más helyen is kínálják magánegészségügyi szolgáltatók. Az állam tesztenként 21 eurót fizet nekik. Az érdeklődés csúcsán, márciusban a lakosság 2 százaléka teszteltette magát hetente, ami 30 millió vizsgálatot és 630 millió euró kiadást jelentett a szövetségi költségvetésnek.

A repülővel érkező külföldieknek a légikikötőkben kínálnak gyorstesztet, amelyért tartománytól függően 128 és 150 euró közötti összeget kell fizetni.

Ausztria és Belgium

Az osztrák egészségügyi kormányzat az ország 2.400 pontján kínál havi öt ingyenes gyorstesztet az állampolgároknak és az állandó lakóhellyel rendelkező külföldieknek. A turisták a gyógyszertárakban kérhetnek COVID-vizsgálatot, amiért azonban fizetniük kell.

Hasonló a helyzet Belgiumban is, ahol a tesztet az állam által megszabott áron, az antigént 55, a PCR-t 120 euróért végzik a patikák az országban tartózkodó külföldieknek.

Horvátország

Ingyenes teszt csak az állampolgároknak jár, akik ezt a háziorvosuknál végeztethetik el. Aki gyorsabb és kényelmesebb vizsgálatot szeretne, a magánszolgáltatókhoz mehet, akik 40-50 euróért kínálják az antigén és a PCR-tesztet.

Görögország

A görög állam a saját állampolgárai mellett azoknak a külföldieknek is ingyenes tesztelést kínál, akiknek erre a hazautazáshoz van szükségük. A vizsgálatot a kórházakban kialakított tesztpontokon lehet elvégeztetni. A magánszolgáltatók 20-30 euróért kínálják a vizsgálatot.

Litvánia

A beutazó külföldieknek biztosított a belépéshez szükséges antigén-teszt a reptereken és a határátkelőknél, amit magánszolgáltatók végeznek el 33 és 43 euró közötti áron.

Spanyolország

A kedvelt turisztikai célországban is csak az országon belül és csak a spanyoloknak ingyenes a teszt, amit a kórházakban végeznek el. Az országon belül tartózkodó külföldiek csak magánszolgáltatókhoz fordulhatnak, akik hatósági áron, 40 euróért kínálják az antigén és 100 euróért a PCR-tesztet. Sok reptereken viszont nincs tesztelési lehetőség az országba történő belépés előtt.

A gyorsan változó járványhelyzet miatt érdemes ellenőrizni a pillanatnyi előírásokat a konzuli szolgálat itt elérhető oldalain,  megfelelő “fülre” állítva a keresőt

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.