Hirdetés
Kezdőlap Turizmus Kötelező COVID teszt - oltás helyett vagy oltás mellett
No menu items!

Kötelező COVID teszt – oltás helyett vagy oltás mellett

Az idei nyár is a COVID jegyében telik. Az utazás az európai igazolvánnyal az EU területén élőknek egyszerűbb lett. Azoknak, viszont akik az amszterdami székhelyű  Európai Gyógyszerügynökség által nem elismert szérumot kapták – például oroszt vagy kínait -, ugyan úgy teszteltetniük kell magukat, mint a be nem oltottaknak. Változó, hol, melyik és mennyire friss teszt kell. Európai körkép.

Kvázi általános szabályok

Azok, akik az európai igazolvánnyal bizonyítják, hogy a második oltás felvétele óta legalább 14 nap telt el, az EU-országaiba be utazhatnak. Néhány ország, így az idegenforgalmi szempontból fontos Horvátország és Itália megelégszik az első oltással is. Igaz, az olaszok ebben szigorítást terveznek. Aki nincs beoltva, teszteltetnie kell magát. A tagállamok többsége csak a drágább és hosszabb ideig készülő 72 óránál nem régebbi PCR-vizsgálatot fogadja el. De egyre több helyen megelégedtek a 48 óránál nem régebbi antigén-gyorsteszttel.

Franciaország – Dánia

Franciaországban a patikák többségében és a városok nagyobb csomópontjain felállított mobil állomáson a külföldiek is – ingyen – csináltathatnak antigén-gyorstesztet és PCR-vizsgálatot. A nyár elején a kormány a határátkelőkre is mobil állomásokat igért. „Nem állítottuk fel őket, mert hiányzik a viszonosság. Az európai országok többsége nem biztosítja ugyanezt a franciáknak” – indokolta a visszalépést Clément Beaune európaügyi miniszter.

A franciáknál augusztus elejétől a korábbi magyar szabályozáshoz hasonlóan éttermekben, szállodákban, szabadidős létesítményekben, sőt a távolsági tömegközlekedésben is szükség lesz a kétszeri oltottság igazolására vagy a 48 óránál nem régebbi antigén-tesztre.

A franciával megegyező a teszt-helyzet a dánoknál is, azzal a megszorítással, hogy az ingyenes PCR-teszt előtt egy központi rendszerben kell regisztrálni, ahonnan 24 órán belül az eredmény érkezik.

Hollandia

Az ország valamennyi határátkelőjén ingyenes a gyorsteszt. Az akció a turizmus felpörgetését célozza, augusztus végéig van érvényben és a kormány becslése szerint 350 millió euróba fog kerülni.

Svédország

Csak az országban tartózkodóknak és akkor ingyenes a teszt, ha valaki COVID-szimptómákat mutat fel.

Németország

A német állampolgárok heti egy ingyenes tesztre jogosultak, amely a választásuk szerint lehet PCR és antigén. Meghatározott foglalkozási csoportokban dolgozók, például a tanárok heti kettőt csináltathatnak. A tartományi jogú Berlinben egyedüliként a külföldiekre is kiterjesztette a lehetőséget. A tesztet szinte minden gyógyszertárban elérhető és számos más helyen is kínálják magánegészségügyi szolgáltatók. Az állam tesztenként 21 eurót fizet nekik. Az érdeklődés csúcsán, márciusban a lakosság 2 százaléka teszteltette magát hetente, ami 30 millió vizsgálatot és 630 millió euró kiadást jelentett a szövetségi költségvetésnek.

A repülővel érkező külföldieknek a légikikötőkben kínálnak gyorstesztet, amelyért tartománytól függően 128 és 150 euró közötti összeget kell fizetni.

Ausztria és Belgium

Az osztrák egészségügyi kormányzat az ország 2.400 pontján kínál havi öt ingyenes gyorstesztet az állampolgároknak és az állandó lakóhellyel rendelkező külföldieknek. A turisták a gyógyszertárakban kérhetnek COVID-vizsgálatot, amiért azonban fizetniük kell.

Hasonló a helyzet Belgiumban is, ahol a tesztet az állam által megszabott áron, az antigént 55, a PCR-t 120 euróért végzik a patikák az országban tartózkodó külföldieknek.

Horvátország

Ingyenes teszt csak az állampolgároknak jár, akik ezt a háziorvosuknál végeztethetik el. Aki gyorsabb és kényelmesebb vizsgálatot szeretne, a magánszolgáltatókhoz mehet, akik 40-50 euróért kínálják az antigén és a PCR-tesztet.

Görögország

A görög állam a saját állampolgárai mellett azoknak a külföldieknek is ingyenes tesztelést kínál, akiknek erre a hazautazáshoz van szükségük. A vizsgálatot a kórházakban kialakított tesztpontokon lehet elvégeztetni. A magánszolgáltatók 20-30 euróért kínálják a vizsgálatot.

Litvánia

A beutazó külföldieknek biztosított a belépéshez szükséges antigén-teszt a reptereken és a határátkelőknél, amit magánszolgáltatók végeznek el 33 és 43 euró közötti áron.

Spanyolország

A kedvelt turisztikai célországban is csak az országon belül és csak a spanyoloknak ingyenes a teszt, amit a kórházakban végeznek el. Az országon belül tartózkodó külföldiek csak magánszolgáltatókhoz fordulhatnak, akik hatósági áron, 40 euróért kínálják az antigén és 100 euróért a PCR-tesztet. Sok reptereken viszont nincs tesztelési lehetőség az országba történő belépés előtt.

A gyorsan változó járványhelyzet miatt érdemes ellenőrizni a pillanatnyi előírásokat a konzuli szolgálat itt elérhető oldalain,  megfelelő “fülre” állítva a keresőt

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Moderna, már az influenza, Omicron kombinációt favorizálja

A Moderna közölte, hogy a következő generációs COVID-19 vakcinajelöltje...

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.