Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: a gyárleállások vetették vissza az ipart januárban
No menu items!

KSH: a gyárleállások vetették vissza az ipart januárban

Januárban az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal emelkedett – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 7,2 százalékkal csökkent, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,1 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása csökkent a legnagyobb mértékben, 27,5 százalékkal.

A jelentős visszaeséshez elsősorban a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások járultak hozzá – közölte a KSH.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,6 százalékkal nőtt, az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítása 5,0 százalékkal csökkent. A villamosberendezések gyártása 40,5 százalékkal nőtt, nagyrészt a villamos motor, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően, a gépgyártás 9,0 százalékkal csökkent. A vegyipar kibocsátása 6,8 százalékkal nőtt, főként a műanyagalapanyag-gyártás számottevő bővülése miatt, a gyógyszeriparé 9,7 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 5,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A forint árfolyama az euróval szemben 7,4 százalékkal gyengült tavaly januárhoz képest, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal erősödött.

A járműgyártás kivitele 27,2 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termékek exportja 6,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexport 7,2 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, a gyógyszeripari kivitel 6,4 százalékkal nőtt. A gépipari kivitel 8,5 százalékkal csökkent, a villamosberendezések exportja 50,6 százalékkal ugrott meg.

A belföldi értékesítés 3,7 százalékkal, míg a feldolgozóiparé 8,0 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest, az energia értékesítése (villamosenergia- gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,9 százalékkal nőtt.

A járműipar belföldi eladásai 30,2 százalékkal estek vissza tavaly januárhoz viszonyítva, a számítástechnikai termékeké 5,9 százalékkal, a gépipari berendezéseké 3,4 százalékkal nőtt, míg a villamosberendezések eladása 3,6 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 6,2 százalékkal, a gyógyszeriparé 6,0 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. Az új belföldi rendelések 10,5, az új exportrendelések 3,4 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány január végén 0,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az export rendelésállomány 0,6 százalékkal, a belföldi rendelések 4,0 százalékkal nőttek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Romlott a fizetési fegyelem, egyre több a behajthatatlan számla

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján.

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Szijjártó: az újabb uniós szankciók nem sértik Magyarország érdekeit

Magyarország kivételeket kapott az Európai Unió mindazon újabb szankciós intézkedései alól, amelyek sértették volna a magyar érdekeket és veszélyeztették volna hazánk energiaellátásának biztonságát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázársapkáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását - közölte az uniós testület elnöke Strasbourgban.

Hírek

Újra gyengül a forint, emelkedik az olaj- és a gázár

Szerdán napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

Pénteken újabb nagy drágulás jön a hazai benzinkutakon

Mivel a Brent típusú olaj drágulásba kezdett, péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a piaci benzin literjéért bruttó 7 forinttal, a piaci gázolaj literjéért pedig bruttó 16 forinttal kell majd többet fizetni.

Feketéző benzinkutasra csaptak le a NAV nyomozói – videó

Mintegy 6700 liter gázolajat adott el adózatlanul egy dél-dunántúli benzinkutas, akit üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgattak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói.

Elon Musk mégis megvásárolhatja a Twittert

Elon Musk mégis megvásárolná a Twitter közösségi médiavállalatot, méghozzá az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom