Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: a gyárleállások vetették vissza az ipart januárban
No menu items!

KSH: a gyárleállások vetették vissza az ipart januárban

Januárban az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal emelkedett – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 7,2 százalékkal csökkent, az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,1 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása csökkent a legnagyobb mértékben, 27,5 százalékkal.

A jelentős visszaeséshez elsősorban a globális félvezetőhiány okozta gyárleállások járultak hozzá – közölte a KSH.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,6 százalékkal nőtt, az élelmiszer, ital és dohánytermék előállítása 5,0 százalékkal csökkent. A villamosberendezések gyártása 40,5 százalékkal nőtt, nagyrészt a villamos motor, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutásának köszönhetően, a gépgyártás 9,0 százalékkal csökkent. A vegyipar kibocsátása 6,8 százalékkal nőtt, főként a műanyagalapanyag-gyártás számottevő bővülése miatt, a gyógyszeriparé 9,7 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 5,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A forint árfolyama az euróval szemben 7,4 százalékkal gyengült tavaly januárhoz képest, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal erősödött.

A járműgyártás kivitele 27,2 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termékek exportja 6,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexport 7,2 százalékkal maradt el a tavaly januáritól, a gyógyszeripari kivitel 6,4 százalékkal nőtt. A gépipari kivitel 8,5 százalékkal csökkent, a villamosberendezések exportja 50,6 százalékkal ugrott meg.

A belföldi értékesítés 3,7 százalékkal, míg a feldolgozóiparé 8,0 százalékkal csökkent tavaly januárhoz képest, az energia értékesítése (villamosenergia- gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,9 százalékkal nőtt.

A járműipar belföldi eladásai 30,2 százalékkal estek vissza tavaly januárhoz viszonyítva, a számítástechnikai termékeké 5,9 százalékkal, a gépipari berendezéseké 3,4 százalékkal nőtt, míg a villamosberendezések eladása 3,6 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 6,2 százalékkal, a gyógyszeriparé 6,0 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 4,3 százalékkal kisebb volt a tavaly januárinál. Az új belföldi rendelések 10,5, az új exportrendelések 3,4 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány január végén 0,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az export rendelésállomány 0,6 százalékkal, a belföldi rendelések 4,0 százalékkal nőttek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...