Kezdőlap Címkék 2021 január

2021 január

KSH: 273 ezer forint volt a januári nettó átlagkereset

Januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete. A bruttó átlagkereset 411 000 forint volt  januárban, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: januárban 90 százalékkal zuhant a szálláshelyek forgalma

A beutazási korlátozások és a járványvédelmi intézkedések hatására januárban 89,8 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Fizetési mérleg. Többletbe fordult az egyenleg januárban

Januárban szerény, 81 millió euró aktívumba fordult a folyó fizetési mérleg a decemberi 41 millió eurós, szintén csekélynek tekinthető deficitből - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: erősen kezdte az évet az építőipar

Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,0 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült, az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: a gyárleállások vetették vissza az ipart januárban

Januárban az ipari termelés volumene 6,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 57 százalékkal emelkedett - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. 830 millió euró többlet januárban

Januárban az export euróban számított értéke 5,5, az importé 10,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 417 millió euróval 830 millió euróra javult - jelentette becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: jelentősen csökkent a járműgyártás januárban

Januárban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva - mivel idén kettővel kevesebb munkanap volt - 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Uniós munkanélküliség. A lengyel a legalacsonyabb

Stagnált a munkanélküliség az euróövezetben és az Európai Unióban is januárban. A legalacsonyabb rátát Lengyelországban regisztrálták - jelentette az Eurostat.

KSH: ezermilliárd alatt költöttünk a boltokban januárban

Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Az egy évvel korábbihoz képest a nyers adat szerint 2,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelemi forgalom - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Gyorsult az infláció az OECD-országokban

Januárban a decemberi 1,2 százalékról 1,5 százalékra gyorsult a fogyasztói árnövekedés éves szinten a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban.

Államháztartás – januári többlet. Tíz százalékkal nőttek a bevételek

A bevételek csaknem 10 százalékos és a kiadások 5 százalékot közelítő növekedése eredményeként januárban 198,8 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere - erősítette meg a Pénzügyminisztérium.

Uniós infláció. Csak a lengyel előzi a magyart

Jelentősen gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme az euróövezetben és az Európai Unióban januárban. A legnagyobb mértékben Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban emelkedtek az árak.

Alig nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon januárban 0,5 százalékkal, 34 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6930 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami az utóbbi hónapok lendületes emelkedése után lassuló növekedés.

MNB: a jövedéki adó emelése is felfelé tolta az inflációt

A keresletérzékeny termékek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása emelkedett, amit az élelmiszerek hozzájárulásának mérséklődése ellensúlyozott, így összességében az infláció az előző hónaphoz képest nem változott - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: januárban 2,7 százalék volt az infláció

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az éves maginfláció 4,2 százalékosra emelkedett a decemberi 4,0 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Amerika. Rekordmagasan a költségvetési hiány

Még soha nem volt olyan nagy az amerikai költségvetés hiánya, mint januárban, illetve a folyó költségvetési év januárral végződött első négy hónapjában.

Államháztartás – Közel 200 milliárdos többlet januárban

Az év első hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

A defláció vége – emelkedésre váltottak az euróövezeti árak

Öt hónap defláció után januárban a vártnál nagyobb emelkedésbe fordult, és egy éve a legmagasabb szintre emelkedett az éves fogyasztói árindex az euróövezetben - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

BÉT – Január: közel 1500 ponttal emelkedett a BUX

Januárban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 3,5 százalékkal, a december végi 42 048 pontról 43 502 pontra emelkedett.

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti január

A januári beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 54,9 pontra emelkedett a decemberi 51,6-ról, és az eddig mért  hetedik legmagasabb januári érték lett. A válaszadók negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Friss

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Új otthonfelújítási támogatás: a szakértő szerint erre érdemes figyelni mindenkinek 

A törvényalkotói szándékkal ellentétben az akció meghirdetésének az elkövetkező egy-két hónapban negatív hatása lesz a piacra, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor még azok is kivárnak és nem vásárolnak, akiket nem is érint a kedvezmény.

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.