Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: harmadával esett vissza a járműgyártás októberben
No menu items!

KSH: harmadával esett vissza a járműgyártás októberben

Októberben az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal csökkent a termelés. Az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőtt szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – erősítette meg második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban növekedést mértek, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás – elsősorban a globális félvezetőhiány miatt – jelentősen, 29,8 százalékkal visszaesett. A számítógépek és elektronikai termékek gyártása 10,7 százalékkal maradt el a tavaly októberitől. Mindkét ágazatban negyedik hónapja tart a termelés csökkenése.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 4,6 százalékkal csökkent, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 19,8, az energiaiparé 11,1 százalékkal nőtt.

Az élelmiszeripari termelés 10,0 százalékos növekedése – július kivételével – április óta kétszámjegyű maradt. A kőolajfinomítás termelési mennyisége, kiugróan, 32,5 százalékkal haladta meg a tavaly októberit, a vegyipar és a gyógyszeripar termelése viszont 1,3, illetve 9,2 százalékkal csökkent, míg a gumiipar termelése 8,7 százalékkal nőtt. A gépgyártás nyolchavi dinamikus növekedés után októberben épp csak 0,2 százalékkal nőtt.

Nagyításhoz KLIKK a grafikonra

Az ipari export volumene 11,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 31,8, a 16 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,6 százalékkal visszaesett. A gépexport három hónap töretlen növekedés után októberben 5,5 százalékkal csökkent, míg a villamos berendezések exportjának 14,7 százalékos növekedése tavaly július óta a legszerényebbnek számít. Az élelmiszerexport 9,0 százalékkal meghaladta a tavaly októberit a kiugróan magas szeptemberi 18,5 százalék után.  A vegyipar exportja 15,1 százalékkal, a gyógyszeriparé 14,4 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése 8,3 százalékkal nőtt, a feldolgozóiparé 8,6 százalékkal emelkedett az előző év októberéhez képest. A járműipar belföldi eladásai 30,2 százalékkal csökkent, a számítástechnikai és elektronikai termékeké viszont 14,0 százalékkal nőtt. A gépi berendezések értékesítése 24,2 százalékkal, a villamosberendezéseké 7,9 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. Az élelmiszeripar belföldi értékesítése változatlan áron számolva 6,1 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.

A fogyasztási cikkek belföldi eladásai 4,7 százalékkal, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 20,8 százalékkal nőtt, a beruházási javaké harmadik hónapja csökken, októberben 7,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok 14,5 százalékkal kevesebb új megrendelést kaptak, mint tavaly októberben, 17,6 százalékkal csökkentek az új export rendelések, míg az új belföldi rendelések 4,2 százalékkal nőttek.  Az iparvállalatok összes rendelésállománya október végén 11,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi rendelésállomány 10,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az exportrendelések viszont 13,5 százalékkal nőttek.

Az év első tíz hónapban az ipari termelés 10,8 százalékkal nőtt. A külpiaci eladások volumene 10,2, a belföldi értékesítésé 12,0 százalékkal emelkedett.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem vagyunk Európa legszegényebb országa!

A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt.

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken

Az euró jegyzése péntek reggel 396,58 forintra gyengült a csütörtök kora esti 396,80 forintról.

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai. Ezért a kormány folyamatosan nyomon követi és elemzi az üzemanyagárak alakulását.

Versenyfelügyeleti eljárás indult a kisgyermekes szülők érdekében

Különösen nagy figyelmet fordítanak azoknak a vállalkozásoknak, illetve termékeknek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció például időseket, betegeket, kisgyermekes szülőket, családokat érint.
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...