Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság KSH: májusban a termék-külkereskedelmi többlet 1,1 milliárd euró
No menu items!

KSH: májusban a termék-külkereskedelmi többlet 1,1 milliárd euró

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslése alapján kedden közölte, hogy májusban a kivitel volumene 3,9 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,1 milliárd euró volt, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. 

Áprilishoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 4,0, az importé 0,3 százalékkal nőtt. Májusban a kivitel értéke 13,0 milliárd euró (4859 milliárd forint), a behozatalé 11,9 milliárd euró (4441 milliárd forint) volt.

Euróban kifejezve az export értéke 6,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg az importé 4,8 százalékkal csökkent. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 0,3 százalékkal bővült.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 40 millió euróval több az első becslésben közöltnél.) .A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,1 százalékkal nőtt, a behozatalban 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,1, a dollárral szemben 5,7 százalékkal erősödött – tette hozzá a KSH.

A gépek és szállítóeszközök 2022. májusi áron számított kivitele 9,1 százalékkal nagyobb lett, behozatala nem változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel negyedével, importvolumene kismértékben nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben és behozatalban pár százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene alig változott, míg importvolumene több, mint negyedével nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben emelkedett, a behozatalban nem változott az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalt nem befolyásolta.

A feldolgozott termékek exportvolumene 2,9, importvolumene 5,9 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon még a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,9 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumennövekedését, míg az importban 2,3 százalékponttal járult hozzá a teljes volumencsökkenéshez.

Az energiahordozók exportvolumene 21, importvolumene 14 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomnövekedés a kivitelnél a kőolaj és kőolajtermék, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét exportban 0,9 százalékponttal növelték, importban a csökkenés mértékét 1,8 százalékponttal mérsékelték.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 9,3, a behozatalé 2,3 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban és importban is főként a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta.

Az árufőcsoport által realizált volumencsökkenés a teljes exportra 0,7 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal fokozta.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 2,8 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 4,9 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 1,1 milliárd euróval javult, 1,7 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 77, az import 69 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,7, míg a behozatalé 7,6 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 279 millió euróval javult, 620 millió eurós passzívumot mutatott.

Az év első öt hónapjában a kivitel értéke 63,5 milliárd euró (24,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 61,0 milliárd euró (23,5 ezer milliárd forint) volt.

Január-májusban a kivitel volumene 5,4, a behozatalé 1,1 százalékkal emelkedett.

A termék-külkereskedelmi mérleg 4,6 milliárd euróval javult, a többlet 2,5 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala január-májusban a kivitelben 8,9, a behozatalban 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 3,3 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 3,3, a dollárhoz viszonyítva 5,2 százalékkal gyengült. (MTI)

 

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Horvát lap: a Mol Nyrt. új választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát állam ellen

Miután a megjelent a cikk, a Mol rövid közleményben reagált, amelyben megerősítette a hírt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Mi ez a kínai rekláminvázió a foci EB-n?

Aki nézi az EB meccseket, elsőre könnyen meglepődhet azon,...

Itt az amerikai letiltás, de a Kaspersky tagadja, hogy kiberveszélyt veszélyt jelentene

A vállalat szerint az amerikai kormány döntésének fő hatása az lenne, hogy a kiberbűnözésnek kedvezne, miközben a fogyasztók és a szervezetek szabadságát is csökkenti, hogy megválaszthassák a kívánt kibervédelmet.

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A szervezet célkitűzése, hogy hozzájáruljon a fenntartható finanszírozási piac fejlődéséhez, valamint több hitelképes zöld projektet hozzon létre az EMDE-országokban

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...