Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Magasabb kerozinadót akar a Greenpeace
No menu items!

Magasabb kerozinadót akar a Greenpeace

Illusztráció: Bigstock

A klímabarát vasút általában drágább, mint a klímagyilkos repülőgép: a Greenpeace tanulmánya szerint a repülés az esetek 70 százalékában olcsóbb, mint a vonatozás. A szervezetnek van is egy ötlete, hogyan lehetne ezen változtatni.

Ha Európán keresztül utazunk, a klímabarát vonatozás gyakran drágább, mint a repülés. Erre a következtetésre jutott a Greenpeace környezetvédelmi szervezet, amely 112 európai útvonalon, több foglalási időpontban hasonlította össze a két közlekedési eszköz jegyárait – számolt be a Spiegel.

A szervezet közlése szerint a vásárlók 71 százaléka találta drágábbnak a vasúti utazást, mint a klímakárosítóbb légi közlekedést. A 31 olyan járat esetében, amelynek kezdő- vagy végpontja Németországban van, a vasút az esetek felében drágább volt.

A tesztelők a Barcelona-London útvonal összehasonlításakor regisztrálták a legkirívóbb árkülönbséget. Ez állítólag az összehasonlítás idején akár 384 euróba is kerülhetett vonattal. Ugyanakkor a repülőjegyeket 12,99 euróért kínálták. Ebben az esetben a vonat 30-szor drágább volt, mint a repülőjegy. Vannak azonban ellenpéldák is: a Hamburg-Brüsszel és a Hamburg-München útvonalon a vonatok minden alkalommal olcsóbbak voltak, mint a repülőjáratok.

Magas kerozinadót követelnek

Marisa Reiserer, a Greenpeace közlekedési szakértője az eredmények bemutatását arra használta fel, hogy egy literenként 50 centes európai szintű kerozininadó bevezetését követelje. Ez évi 46,2 milliárd eurós bevételt hozhatna, jelentősen megdrágítaná és ezáltal kevésbé vonzóvá tenné a légi közlekedést.

Szerinte így keletkező bevételt a vasúti infrastruktúra bővítésére kellene fordítani. “Egyre többen szeretnének vasúton utazni és lemondani a repülőjáratokról, de a kerozinadó hiánya és a légiközlekedési ágazatnak nyújtott további klímakárosító támogatások torzítják az árakat. Ez nem más, mint a klímavédelem kényszerleszállítása” – mondta Reiserer, a Greenpeace szakértője.

Számítások szerint a légi közlekedés körülbelül tízszer annyi klímakárosító CO₂-t termel, mint a vasúti közlekedés ugyanazon az útvonalon.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Fellélegezhet a világ? Kína újraindítja a növekedést

A kínai parlament várhatóan a kedden kezdődő éves ülésén ismerteti a növekedés stabilizálását célzó mérsékelt gazdaságélénkítő terveket,.

Jól jöhet a magyar gazdaságnak: Németország sebességet váltana

A német kormánykoalíció mintegy 7 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot állít össze, hogy megpróbálja kiemelni Európa legnagyobb gazdaságát a hosszan tartó zuhanásból.

Már a szélvédőmosó rendszer is intelligens?

A fejlesztés hozzájárul a megtermelt műanyagmennyiség és a járművek okozta környezetterhelés csökkentéséhez.

Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi passzívum 271 millió euró volt, az egyenleg 27 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

Hírek

Pozitív nyitás várható a pénteki kereskedésben

A kedvező nemzetközi hangulat miatt azonban pénteken pozitív irányú elmozdulás várható nyitásban.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását