Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Még mindig elképesztően sok német márka lapul a párnacihákban
No menu items!

Még mindig elképesztően sok német márka lapul a párnacihákban

A régi 100 márkás bankjegy. Kép forrása: Wikimedia Commons

A Bundesbank szerint a németeknél még mindig mintegy 12,3 milliárd márka szunnyad. És bár a szövetségi bank korlátlanul átváltja euróra a régi fizetőeszközt, sokan nem is tudják, hogy milyen kincseken ülnek.

Közel 21 évvel az euró készpénz formájában történő bevezetése után a németeknél még mindig hatalmas összegek vannak régi márkában. A német Bundesbank adatai szerint a november végéig még be nem váltott készletek összértéke csaknem 12,3 milliárd márka (mintegy 6,29 milliárd euró) volt, beleértve a 6,6 milliárd márka értékű érméket. November végéig összesen több mint 49 millió márkát cseréltek euróra a folyó évben. Ez volt 2018 óta az első éves szintű növekedés.

Johannes Beermann, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja az átváltási igények idei erős növekedését elsősorban annak tulajdonítja, hogy a 2021-es koronajárvány idején a Bundesbank fiókjainak átmenetileg korlátozott szolgáltatásai miatt nehezebb volt német márkát váltani. Ennek megfelelően az elmúlt két évben felhalmozódhattak olyan készletek, amelyeket most euróra cseréltek. “Németország egyike annak a hat országnak az euróövezetben, amelyek mind a régi bankjegyeket, mind az érméket korlátlanul átváltják.” Az árfolyam pedig változatlan: egy euró 1,95583 német márkát ér.

Még ha néhány márkát nosztalgiából vagy gyűjtői céllal meg is őriztek, “sokkal gyakoribb, hogy sok polgár nem is tudja, milyen kincsen ül valójában” – közölte a Bundesbank. “Gyakran előfordul, hogy a régi bankjegyek és érmék elfelejtődnek vagy elvesznek, és csak évekkel később bukkannak fel újra” – tették hozzá. (Spiegel)

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.