Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Megint nőhet a gáz ára, mert a kínai gazdaság beindul a Covid...
No menu items!

Megint nőhet a gáz ára, mert a kínai gazdaság beindul a Covid után

Illusztráció: Bigstock

Nem hagyta még maga mögött a gázárválságot Európa, sőt a legsúlyosabb szakasz csak most következik, mivel Kína hamarosan ismét felhajtja a cseppfolyósított földgáz árát – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Bár az őszi válság után Európában jelentősen megnyugodtak a gázárak, a Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztet, hogy a válság még messze nem ért véget. A világ legnagyobb földgázimportőre, Kína ugyanis nemrégiben feloldotta a hazai keresletet visszafogottá tevő Covid-korlátozásokat – írja az IEA jelentése a Spiegel beszámolója szerint.

Egy optimista forgatókönyv szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti kereslet újbóli növekedése Kínában akár 35 százalékos is lehet – közölte az IEA.

Ez éles versenyt váltana ki a nemzetközi piacokon, és a gázárak visszatérhetnek a tavaly nyári fenntarthatatlan szintre, ami különösen az európai fogyasztók számára jelent problémát.

A tavalyi év kivételes volt a globális gázpiacok számára. Aztán az árak visszatértek az elviselhető szintre, különösen Európában, ahol az enyhe tél és a kereslet csökkenése hozzájárult a piacok lehűléséhez” – mondta Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

Kína a nagy ismeretlen 2023-ban, és ha a globális LNG-kereslet visszatér a válság előtti szintre, az csak fokozza a versenyt a globális piacokon, és elkerülhetetlenül ismét felfelé hajtja az árakat” – emelte ki.

Az IEA szerint a globális LNG-kereslet 2022-es növekedése ellenére a kínálat növekedése viszonylag szerény, 5,5 százalékos volt. A beruházások a növekvő építési költségek és a folyamatban lévő szerződés-újratárgyalások miatt lassúak voltak. Ugyanakkor számos, már beruházás előtt álló projekt – köztük több észak-amerikai és a katari North Field South bővítése – jelentős előrelépést tett a végső döntés felé – közölte az IEA.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Két évtizede született meg az olcsó magyar légi alternatíva

A Wizz Air 2004 óta kulcsfontosságú szereplője a magyar légi közlekedési piacnak, ahol több mint 49 millió utas választotta a légitársaságot.

A klímavédelemről is szól a bécsi ViennaUP startup fesztivál

Hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Smart City Summit-ot, amely idén az energiafüggetlenségre fókuszál.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...