Kezdőlap Világgazdaság Megint nőhet a gáz ára, mert a kínai gazdaság beindul a Covid...
No menu items!

Megint nőhet a gáz ára, mert a kínai gazdaság beindul a Covid után

Illusztráció: Bigstock

Nem hagyta még maga mögött a gázárválságot Európa, sőt a legsúlyosabb szakasz csak most következik, mivel Kína hamarosan ismét felhajtja a cseppfolyósított földgáz árát – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Bár az őszi válság után Európában jelentősen megnyugodtak a gázárak, a Nemzetközi Energiaügynökség arra figyelmeztet, hogy a válság még messze nem ért véget. A világ legnagyobb földgázimportőre, Kína ugyanis nemrégiben feloldotta a hazai keresletet visszafogottá tevő Covid-korlátozásokat – írja az IEA jelentése a Spiegel beszámolója szerint.

Egy optimista forgatókönyv szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti kereslet újbóli növekedése Kínában akár 35 százalékos is lehet – közölte az IEA.

Ez éles versenyt váltana ki a nemzetközi piacokon, és a gázárak visszatérhetnek a tavaly nyári fenntarthatatlan szintre, ami különösen az európai fogyasztók számára jelent problémát.

A tavalyi év kivételes volt a globális gázpiacok számára. Aztán az árak visszatértek az elviselhető szintre, különösen Európában, ahol az enyhe tél és a kereslet csökkenése hozzájárult a piacok lehűléséhez” – mondta Keisuke Sadamori, az IEA energiapiacokért és energiabiztonságért felelős igazgatója.

Kína a nagy ismeretlen 2023-ban, és ha a globális LNG-kereslet visszatér a válság előtti szintre, az csak fokozza a versenyt a globális piacokon, és elkerülhetetlenül ismét felfelé hajtja az árakat” – emelte ki.

Az IEA szerint a globális LNG-kereslet 2022-es növekedése ellenére a kínálat növekedése viszonylag szerény, 5,5 százalékos volt. A beruházások a növekvő építési költségek és a folyamatban lévő szerződés-újratárgyalások miatt lassúak voltak. Ugyanakkor számos, már beruházás előtt álló projekt – köztük több észak-amerikai és a katari North Field South bővítése – jelentős előrelépést tett a végső döntés felé – közölte az IEA.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kamatdöntés – Virág Barnabás: normalizálódott a kamatkörnyezet

A döntést követően a 13 százalékos alapkamat válik az effektív jegybanki kamattá.

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Mol esetében negatívan hatott, hogy az Erste és a Citi is vételről tartásra módosította az ajánlását.

Klemm Balázs, a generációépítő menedzser

Klemm Balázs a Hotel&More független szállodaüzemeltető tulajdonosa a turizmust, a végveszély szélére sodró Covid, majd az energiaárrobbanás időszakában, a gyakorlatban mutathatta be fiának, Krisztiánnak, mit is jelent erős ellenszélben hajózni.

Kamatdöntés – MNB: októbertől kivezetik az egynapos gyorstendert

A monetáris tanács keddi döntésével összezárta az egynapos betéti gyorstender kamatát és az alapkamatot 13 százalékon, szerdától a jegybanki alapkamat az MNB effektív kamata, októbertől kivezetik az egynapos betéti gyorstendert.

Hírek

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.