Hirdetés
Kezdőlap Agrár Megvalósult rémálom a GMO „Frankenstein” méh
No menu items!

Megvalósult rémálom a GMO „Frankenstein” méh

Akadnak kutatók, akik nem a méhekre veszélyes vegyszerek visszaszorításán, hanem a vegyszerálló méhek előállításán dolgoznak. A The Guardian szerzője egy GMO méh előállítását sikerre vivő bázison is járt Németországban. A Helyi méhészek Frankenstein méhként emlegetik a génmanipulálással létrehozott szuper teremtményeket. Lehet, hogy az ember a legveszélyesebb a méhkolóniára?

A 2008-as minden addiginál nagyobb méhpusztulás óta, az európai méhészek küzdelme a méhekre veszélyes vegyszerekkel valamelyest célt ért. Az Európai Unió Bizottsága egyértelmű tilalmat rendelt el a kockázatot jelentő vegyszerekre, volt olyan német vegyi konszern, amelyik tetemes jóvátételt fizetett a bizonyíthatóan általa okozott méhpusztulásért a méhészeknek.

Csakhogy mindez pirruszi győzelemnek bizonyult – írja a The Guardian környezetvédelmi rovatának elemzője. A cikkíró Walter Haefekerre, az Európai Méhtenyésztők Szakmai Szövetségének elnökére hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a jövőben még az eddiginél is komolyabb veszélyeknek lesznek kitéve a méhek és a méhészek.

A kutatás-fejlesztés ugyanis sajátos választ talált probléma megoldására: a vegyszereknek ellenálló, genetikailag módosított szuperméh kifejlesztését. Mégpedig annak a gondolatnak a jegyében, hogyha nem tudjuk átalakítani a gazdálkodást, akkor változtassuk meg a méheket.

A szuperméh mindennek ellenáll, és a genetikailag módosított fullánkokkal mit kezd a természetes környezet és az ember? Forrás: The Guardian

Habár a munka még laboratóriumi keretek között folyik, ha sikerre viszik, akkor olyan méhek repülhetnek ki a mesterséges kaptárakból, amelyek mind a természetes, mind pedig a vegyi veszélyekkel szemben ellenállóak lesznek. Magyarán nem fognak ki rajtuk sem a vírusok, sem az ázsiai nagy méhatka, sem a vegyszerek.

Az elképzelés mind az amatőr, mind pedig a hivatásos méhészeket megrémítette, hiszen szerintük az általuk Frankenstein-méhnek elkeresztelt „labor-szülemény” minden eddiginél nagyobb fenyegetés jelent a természetes méhfajokra. A Frankenstein méh nemcsak a természetes méhpopulációt fenyegetné, de a csípésének a hatása is kiszámíthatatlanná válna az emberre nézve, újabb és újabb kockázatokat hordozva magában – vélik.

A cikkíró azonban ellátogatott olyan németországi laboratóriumokba is, amelyekben – mint az írásából kiderül – a rémálom már valósággá vált. Mi több, arra is felhívja a figyelmet, hogy bár jelenleg még tiltott a GMO méhek kieresztése a természetbe, az említett laboratóriumok már élénk amerikai érdeklődést tapasztalnak a „termékeik” iránt. Amire eddig még nemet tudtak mondani – jegyzi meg a cikkíró, hozzátéve: a Harvard Egyetem kutatói már robot méheket is kifejlesztettek. És úgy tűnik az őrületben nincs megállás, hiszen a szerzőt a német szakember nemrégiben arról értesítette, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium egy olyan 45 milliárd dolláros fejlesztésbe fogott, aminek a keretében a rovarokat kívánják vegyifegyverként felhasználni.

A FAO-nál készült egy olyan felmérés, amely szerint e „mesterséges beporzók” a farmereknek közel 577 milliárd dolláros éves termésnövekedést hoznának. Haefeker úr szerint ez sem lehet véletlen, hiszen ő, aki korábban a Szilikonvölgy egyik fejlesztő mérnöke volt, tudatában van a technológiai fejlesztések és a pénztermelés összefüggéseivel.

Úgy érzi, hogy mára a nagybirtokrendszert és az egyre inkább automatizált és mindent mesterséges módon átalakító, mezőgazdasági gigakonszernek érdekei kerültek előtérbe. Nem akarnak szinte egyetlen, a természetből, természetes módon megélő méhészetet sem élni hagyni.

Pedig a számuk nem kevés, hiszen egy 123 éves méhész szervezet, az Apimondia 22 millió méhészt tart nyilván 146 országban. Ők változatlanul azon az állásponton vannak, hogy a méhek kipusztulásával nem lenne mit aratni, nem lenne takarmány az állatoknak, eltűnne a biodízel alapanyaga, a textilhez a gyapjú, valamint a gyógyszerek jó része is a bolygóról. S, hogy mindez nem science-fiction vagy összeesküvés elmélet, azt jól jelzi a méhészek szerint az is, hogy Kína egyes részein már kézzel kénytelenek az emberek beporozni a növényeket.

Haefeker úr elmondta a The Guardian munkatársának, hogy bárhol jár, egyetlen „Nagy Kérdést” tesz fel a publikumnak: „Vajon engedélyt kért tőlünk bármelyik tudós, hogy azokat a méheket, amelyeket mi neveltünk, mi válogattunk és tenyésztettünk az Apimondián belül elvegye és módosítsa őket? A válasz természetesen: nem – zárul a The Guardian elemzése.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...