Hirdetés
Kezdőlap Agrár Megvalósult rémálom a GMO „Frankenstein” méh
No menu items!

Megvalósult rémálom a GMO „Frankenstein” méh

Akadnak kutatók, akik nem a méhekre veszélyes vegyszerek visszaszorításán, hanem a vegyszerálló méhek előállításán dolgoznak. A The Guardian szerzője egy GMO méh előállítását sikerre vivő bázison is járt Németországban. A Helyi méhészek Frankenstein méhként emlegetik a génmanipulálással létrehozott szuper teremtményeket. Lehet, hogy az ember a legveszélyesebb a méhkolóniára?

A 2008-as minden addiginál nagyobb méhpusztulás óta, az európai méhészek küzdelme a méhekre veszélyes vegyszerekkel valamelyest célt ért. Az Európai Unió Bizottsága egyértelmű tilalmat rendelt el a kockázatot jelentő vegyszerekre, volt olyan német vegyi konszern, amelyik tetemes jóvátételt fizetett a bizonyíthatóan általa okozott méhpusztulásért a méhészeknek.

Csakhogy mindez pirruszi győzelemnek bizonyult – írja a The Guardian környezetvédelmi rovatának elemzője. A cikkíró Walter Haefekerre, az Európai Méhtenyésztők Szakmai Szövetségének elnökére hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a jövőben még az eddiginél is komolyabb veszélyeknek lesznek kitéve a méhek és a méhészek.

A kutatás-fejlesztés ugyanis sajátos választ talált probléma megoldására: a vegyszereknek ellenálló, genetikailag módosított szuperméh kifejlesztését. Mégpedig annak a gondolatnak a jegyében, hogyha nem tudjuk átalakítani a gazdálkodást, akkor változtassuk meg a méheket.

A szuperméh mindennek ellenáll, és a genetikailag módosított fullánkokkal mit kezd a természetes környezet és az ember? Forrás: The Guardian

Habár a munka még laboratóriumi keretek között folyik, ha sikerre viszik, akkor olyan méhek repülhetnek ki a mesterséges kaptárakból, amelyek mind a természetes, mind pedig a vegyi veszélyekkel szemben ellenállóak lesznek. Magyarán nem fognak ki rajtuk sem a vírusok, sem az ázsiai nagy méhatka, sem a vegyszerek.

Az elképzelés mind az amatőr, mind pedig a hivatásos méhészeket megrémítette, hiszen szerintük az általuk Frankenstein-méhnek elkeresztelt „labor-szülemény” minden eddiginél nagyobb fenyegetés jelent a természetes méhfajokra. A Frankenstein méh nemcsak a természetes méhpopulációt fenyegetné, de a csípésének a hatása is kiszámíthatatlanná válna az emberre nézve, újabb és újabb kockázatokat hordozva magában – vélik.

A cikkíró azonban ellátogatott olyan németországi laboratóriumokba is, amelyekben – mint az írásából kiderül – a rémálom már valósággá vált. Mi több, arra is felhívja a figyelmet, hogy bár jelenleg még tiltott a GMO méhek kieresztése a természetbe, az említett laboratóriumok már élénk amerikai érdeklődést tapasztalnak a „termékeik” iránt. Amire eddig még nemet tudtak mondani – jegyzi meg a cikkíró, hozzátéve: a Harvard Egyetem kutatói már robot méheket is kifejlesztettek. És úgy tűnik az őrületben nincs megállás, hiszen a szerzőt a német szakember nemrégiben arról értesítette, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium egy olyan 45 milliárd dolláros fejlesztésbe fogott, aminek a keretében a rovarokat kívánják vegyifegyverként felhasználni.

A FAO-nál készült egy olyan felmérés, amely szerint e „mesterséges beporzók” a farmereknek közel 577 milliárd dolláros éves termésnövekedést hoznának. Haefeker úr szerint ez sem lehet véletlen, hiszen ő, aki korábban a Szilikonvölgy egyik fejlesztő mérnöke volt, tudatában van a technológiai fejlesztések és a pénztermelés összefüggéseivel.

Úgy érzi, hogy mára a nagybirtokrendszert és az egyre inkább automatizált és mindent mesterséges módon átalakító, mezőgazdasági gigakonszernek érdekei kerültek előtérbe. Nem akarnak szinte egyetlen, a természetből, természetes módon megélő méhészetet sem élni hagyni.

Pedig a számuk nem kevés, hiszen egy 123 éves méhész szervezet, az Apimondia 22 millió méhészt tart nyilván 146 országban. Ők változatlanul azon az állásponton vannak, hogy a méhek kipusztulásával nem lenne mit aratni, nem lenne takarmány az állatoknak, eltűnne a biodízel alapanyaga, a textilhez a gyapjú, valamint a gyógyszerek jó része is a bolygóról. S, hogy mindez nem science-fiction vagy összeesküvés elmélet, azt jól jelzi a méhészek szerint az is, hogy Kína egyes részein már kézzel kénytelenek az emberek beporozni a növényeket.

Haefeker úr elmondta a The Guardian munkatársának, hogy bárhol jár, egyetlen „Nagy Kérdést” tesz fel a publikumnak: „Vajon engedélyt kért tőlünk bármelyik tudós, hogy azokat a méheket, amelyeket mi neveltünk, mi válogattunk és tenyésztettünk az Apimondián belül elvegye és módosítsa őket? A válasz természetesen: nem – zárul a The Guardian elemzése.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Leminősítette Magyarországot a Standard & Poor’s

Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbította az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Szijjártó: hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hírek

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Hamarosan nem kell Bécsbe menni az ír ruhaáruház megrohamozására

A Primark nemzetközi divatáruházlánc bejelentette, hogy hamarosan megnyitja az első üzletét Budapesten. A tervek szerint az üzlet az Arena Mallban lesz, és várhatóan az áruházlánc következő pénzügyi évében nyitja meg kapuit.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom