Kezdőlap Agrár Megvalósult rémálom a GMO „Frankenstein” méh
No menu items!

Megvalósult rémálom a GMO „Frankenstein” méh

Akadnak kutatók, akik nem a méhekre veszélyes vegyszerek visszaszorításán, hanem a vegyszerálló méhek előállításán dolgoznak. A The Guardian szerzője egy GMO méh előállítását sikerre vivő bázison is járt Németországban. A Helyi méhészek Frankenstein méhként emlegetik a génmanipulálással létrehozott szuper teremtményeket. Lehet, hogy az ember a legveszélyesebb a méhkolóniára?

A 2008-as minden addiginál nagyobb méhpusztulás óta, az európai méhészek küzdelme a méhekre veszélyes vegyszerekkel valamelyest célt ért. Az Európai Unió Bizottsága egyértelmű tilalmat rendelt el a kockázatot jelentő vegyszerekre, volt olyan német vegyi konszern, amelyik tetemes jóvátételt fizetett a bizonyíthatóan általa okozott méhpusztulásért a méhészeknek.

Csakhogy mindez pirruszi győzelemnek bizonyult – írja a The Guardian környezetvédelmi rovatának elemzője. A cikkíró Walter Haefekerre, az Európai Méhtenyésztők Szakmai Szövetségének elnökére hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a jövőben még az eddiginél is komolyabb veszélyeknek lesznek kitéve a méhek és a méhészek.

A kutatás-fejlesztés ugyanis sajátos választ talált probléma megoldására: a vegyszereknek ellenálló, genetikailag módosított szuperméh kifejlesztését. Mégpedig annak a gondolatnak a jegyében, hogyha nem tudjuk átalakítani a gazdálkodást, akkor változtassuk meg a méheket.

A szuperméh mindennek ellenáll, és a genetikailag módosított fullánkokkal mit kezd a természetes környezet és az ember? Forrás: The Guardian

Habár a munka még laboratóriumi keretek között folyik, ha sikerre viszik, akkor olyan méhek repülhetnek ki a mesterséges kaptárakból, amelyek mind a természetes, mind pedig a vegyi veszélyekkel szemben ellenállóak lesznek. Magyarán nem fognak ki rajtuk sem a vírusok, sem az ázsiai nagy méhatka, sem a vegyszerek.

Az elképzelés mind az amatőr, mind pedig a hivatásos méhészeket megrémítette, hiszen szerintük az általuk Frankenstein-méhnek elkeresztelt „labor-szülemény” minden eddiginél nagyobb fenyegetés jelent a természetes méhfajokra. A Frankenstein méh nemcsak a természetes méhpopulációt fenyegetné, de a csípésének a hatása is kiszámíthatatlanná válna az emberre nézve, újabb és újabb kockázatokat hordozva magában – vélik.

A cikkíró azonban ellátogatott olyan németországi laboratóriumokba is, amelyekben – mint az írásából kiderül – a rémálom már valósággá vált. Mi több, arra is felhívja a figyelmet, hogy bár jelenleg még tiltott a GMO méhek kieresztése a természetbe, az említett laboratóriumok már élénk amerikai érdeklődést tapasztalnak a „termékeik” iránt. Amire eddig még nemet tudtak mondani – jegyzi meg a cikkíró, hozzátéve: a Harvard Egyetem kutatói már robot méheket is kifejlesztettek. És úgy tűnik az őrületben nincs megállás, hiszen a szerzőt a német szakember nemrégiben arról értesítette, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium egy olyan 45 milliárd dolláros fejlesztésbe fogott, aminek a keretében a rovarokat kívánják vegyifegyverként felhasználni.

A FAO-nál készült egy olyan felmérés, amely szerint e „mesterséges beporzók” a farmereknek közel 577 milliárd dolláros éves termésnövekedést hoznának. Haefeker úr szerint ez sem lehet véletlen, hiszen ő, aki korábban a Szilikonvölgy egyik fejlesztő mérnöke volt, tudatában van a technológiai fejlesztések és a pénztermelés összefüggéseivel.

Úgy érzi, hogy mára a nagybirtokrendszert és az egyre inkább automatizált és mindent mesterséges módon átalakító, mezőgazdasági gigakonszernek érdekei kerültek előtérbe. Nem akarnak szinte egyetlen, a természetből, természetes módon megélő méhészetet sem élni hagyni.

Pedig a számuk nem kevés, hiszen egy 123 éves méhész szervezet, az Apimondia 22 millió méhészt tart nyilván 146 országban. Ők változatlanul azon az állásponton vannak, hogy a méhek kipusztulásával nem lenne mit aratni, nem lenne takarmány az állatoknak, eltűnne a biodízel alapanyaga, a textilhez a gyapjú, valamint a gyógyszerek jó része is a bolygóról. S, hogy mindez nem science-fiction vagy összeesküvés elmélet, azt jól jelzi a méhészek szerint az is, hogy Kína egyes részein már kézzel kénytelenek az emberek beporozni a növényeket.

Haefeker úr elmondta a The Guardian munkatársának, hogy bárhol jár, egyetlen „Nagy Kérdést” tesz fel a publikumnak: „Vajon engedélyt kért tőlünk bármelyik tudós, hogy azokat a méheket, amelyeket mi neveltünk, mi válogattunk és tenyésztettünk az Apimondián belül elvegye és módosítsa őket? A válasz természetesen: nem – zárul a The Guardian elemzése.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Repteret vált Stockholmban október végétől a Wizz Air

A Wizz Air idén október végétől kezdve hetente 4 járatot indít az észak Velencéjeként is emlegetett Stockholm fő repülőterére

Átszervezik az Airbus vezetését

Christian Scherer kereskedelmi vezérhelyettes lett az Airbus polgári repülőgép-üzletágának vezérigazgatója, ezzel a 2019 előtti struktúra áll vissza a vállalatnál.

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.