Kezdőlap Budapest Megváltoztatta az iskolakezdés a budapesti albérletárakat?
No menu items!

Megváltoztatta az iskolakezdés a budapesti albérletárakat?

Az albérleteknek mindig borsos áruk volt, főleg Budapesten. A koronavírus azonban lejjebb nyomta a főváros méregdrága bérleti díjait. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint ez az árcsökkenés tartósnak bizonyult mindaddig, amíg el nem kezdődött a 2021/2021-es tanév.

Nem megfizethetetlenek a budapesti albérletek

 A felköltözési időszakban az egyetemekhez közeli kerületekben 3000 Ft/m2 feletti volt az átlag bérleti díj. Az olcsóbbnak számító VII. és VIII. kerületekben egy 30 m2 alapterületű garzonlakást havi 90 ezer forintért kínáltak kiadásra. A már kicsit drágább kategóriás V. – VI. kerületekben pedig egy ugyanekkora alapterületű garzon átlag 110-120 ezer forintos havi bérleti díjjal került hirdetésre  az ingatlannet.hu kínálatában.

Úgy tűnik idén örülhetnek az egyetemisták, hiszen az iskolakezdésre nem szálltak el annyira az árak. Ez elsősorban a pandémiás időszak miatt kibővült kínálatnak köszönhető. A diákok és sok munkavállaló visszaköltözött a szülői házba, a lakástulajdonosok kénytelenek voltak tartósan csökkenteni az áraikat. További jó hír a keresleti oldalnak, hogy a bérbeadási árat egy kis alkudozással még tovább lehet csökkenteni.

Olcsóbbak lehetnek még az albérletek?

2020 januáruja és 2021 augusztusa között rég nem látott áresés ment végbe a fővárosi albérletpiacon. Az V., VI. és VIII. kerületekben kiadó lakások átlagára 10-20 százalékkal csökkent. A VII. kerületben pedig – túlzás nélkül – árzuhanásról beszélhetünk, amelynek mértéke 30 százalék volt.

Az év hátralevő részében már kevésbé számíthatnak a bérlők alacsonyabb bérleti díjakra. A nyári időszakban több kerületben is újra drágulni kezdtek a kiadásra szánt lakások. Persze vannak olyan kerületek is, ahol kisebb mértékben folytatódik az áresés, összességében azonban itt is már csak stagnálást lehet inkább érzékelni.

Hamarosan megváltozhatnak a preferenciák

Az elmúlt 30 év távlatában idén élhettük át a legmelegebb nyarunkat, és nem kizárt, hogy jövőre megdől az idei rekord. A klímaváltozással együtt új trend jelenhet meg, ami mind az ingatlanpiacot, mind az albérletpiacot érintheti.

Azok, akik az otthonukban ‘mellőzni kívánják’ a forróságot, jobban preferálhatják majd a keleti tájolást szemben a déli tájolással. A déli fekvéssel megáldott ingatlanokba ugyanis több fény jut, így melegebbek is. Bár ezidáig a vásárlók és a bérlők többsége is a napsütés mellett tette le a voksát, meglehet, hogy 2022-ben már a keleti fekvésű, hűvösebb ingatlanok dominálnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom