Hirdetés
Kezdőlap Budapest Megváltoztatta az iskolakezdés a budapesti albérletárakat?
No menu items!

Megváltoztatta az iskolakezdés a budapesti albérletárakat?

Az albérleteknek mindig borsos áruk volt, főleg Budapesten. A koronavírus azonban lejjebb nyomta a főváros méregdrága bérleti díjait. Az ingatlannet.hu statisztikai adatai szerint ez az árcsökkenés tartósnak bizonyult mindaddig, amíg el nem kezdődött a 2021/2021-es tanév.

Nem megfizethetetlenek a budapesti albérletek

 A felköltözési időszakban az egyetemekhez közeli kerületekben 3000 Ft/m2 feletti volt az átlag bérleti díj. Az olcsóbbnak számító VII. és VIII. kerületekben egy 30 m2 alapterületű garzonlakást havi 90 ezer forintért kínáltak kiadásra. A már kicsit drágább kategóriás V. – VI. kerületekben pedig egy ugyanekkora alapterületű garzon átlag 110-120 ezer forintos havi bérleti díjjal került hirdetésre  az ingatlannet.hu kínálatában.

Úgy tűnik idén örülhetnek az egyetemisták, hiszen az iskolakezdésre nem szálltak el annyira az árak. Ez elsősorban a pandémiás időszak miatt kibővült kínálatnak köszönhető. A diákok és sok munkavállaló visszaköltözött a szülői házba, a lakástulajdonosok kénytelenek voltak tartósan csökkenteni az áraikat. További jó hír a keresleti oldalnak, hogy a bérbeadási árat egy kis alkudozással még tovább lehet csökkenteni.

Olcsóbbak lehetnek még az albérletek?

2020 januáruja és 2021 augusztusa között rég nem látott áresés ment végbe a fővárosi albérletpiacon. Az V., VI. és VIII. kerületekben kiadó lakások átlagára 10-20 százalékkal csökkent. A VII. kerületben pedig – túlzás nélkül – árzuhanásról beszélhetünk, amelynek mértéke 30 százalék volt.

Az év hátralevő részében már kevésbé számíthatnak a bérlők alacsonyabb bérleti díjakra. A nyári időszakban több kerületben is újra drágulni kezdtek a kiadásra szánt lakások. Persze vannak olyan kerületek is, ahol kisebb mértékben folytatódik az áresés, összességében azonban itt is már csak stagnálást lehet inkább érzékelni.

Hamarosan megváltozhatnak a preferenciák

Az elmúlt 30 év távlatában idén élhettük át a legmelegebb nyarunkat, és nem kizárt, hogy jövőre megdől az idei rekord. A klímaváltozással együtt új trend jelenhet meg, ami mind az ingatlanpiacot, mind az albérletpiacot érintheti.

Azok, akik az otthonukban ‘mellőzni kívánják’ a forróságot, jobban preferálhatják majd a keleti tájolást szemben a déli tájolással. A déli fekvéssel megáldott ingatlanokba ugyanis több fény jut, így melegebbek is. Bár ezidáig a vásárlók és a bérlők többsége is a napsütés mellett tette le a voksát, meglehet, hogy 2022-ben már a keleti fekvésű, hűvösebb ingatlanok dominálnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.