Kezdőlap Világgazdaság Mehet az orosz gáz Németországba. Amerikai áldás az Északi Áramlat 2 projektre...
No menu items!

Mehet az orosz gáz Németországba. Amerikai áldás az Északi Áramlat 2 projektre – Háttér

Észak-európai gázvezeték rendszer Forrás: energypost.eu

Berlin és Washington megállapodott: a szövetségesek közötti vita nélkül áramolhat az orosz gáz az ’Északi Áramlat 2’ vezetéken Németországba. A kétoldalú megállapodás kiterjed Kijevre is. A két nyugati főváros az oroszok elleni diplomáciai segítséget ígért Ukrajnának. Berlin komoly összegekkel is fogja támogatni Ukrajna energetikai függetlenedését. Háttér

A németek mindent megígértek

Washington a tervezése pillanatától megpróbálta megakadályozni az Oroszországot Németországgal összekötő új gázvezetéket, az ’Északi Áramlat 2’ megépítését. Moszkva nemzetközi energetikai térnyerésének újabb állomását látja benne. A Fehér Házat az is zavarta, hogy az új vezetéken szövetségese, Ukrajna megkerülésével fog gáz érkezni Nyugat-Európába. Ezzel Ukrajna tranzitországként tovább veszít a jelentőségéből, és ezért importőrként egyre keményebb feltételeket kell elfogadnia az oroszoktól.

Az amerikai-német megállapodás értelmében Washington és Berlin diplomáciai segíteni fog adni Kijevnek a Moszkvával folytatott gáztárgyalásokon. Ezen felül a németek 150 millió euró értékben beruházásokkal fogják segíteni Ukrajna energetikai függetlenedését. Berlin 42 millió eurós hitelt is nyújtani fog Kijevnek a zöld energiaforrások fejlesztésére.

Kis ár a németeknek a 8 milliárd eurós projektért, amely a 2.460 kilométeres csővezetékkel évi 55 milliárd köbméter gázt lesz képes eljuttatni az Északi-tenger alatt Németországba, ahonnan a németek meglévő csővezetékeiken keresztül ezt részben továbbértékesíthetik a nyugat-európai piacon.

Berlin még arra is ígéretet tett, hogy szankciókat fog alkalmazni Oroszországgal szemben, ha a Kreml politikai célokra, Ukrajna ellen használná az új vezetéket. Továbbá azt is vállalta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy szükség esetén az EU is szankciókat léptessen életbe. A válaszlépés példájaként az orosz energia importjának német, illetve európai korlátozása szerepel az egyezményben.

Berlin arra is ígéretet tett, hogy a 2024-ben lejáró szerződést, amely alapján az Ukrajnán keresztül futó vezetékeken vesz gázt az oroszoktól, 10 évre meg fogja hosszabbítani. Ez összesen 2-3 milliárd eurót garantál Kijevnek a tranzitdíjból.

Ami már sok volt

Az új demokrata adminisztráció egyetlen kompromisszumra volt hajlandó. Eltekintett a korábbi republikánus vezetés által megfogalmazott követeléstől, amely értelmében, ha Moszkva politikai célokra használva visszaélne a vezetékkel, a németek blokkolnák a gázszállítást az észak-kelet-németországi Greifswaldnál, ahol az ’Északi Áramlat 2’ eléri a szárazföldet. Berlin arra hivatkozott, hogy ez jogilag lehetetlen, hisz a vezeték magántulajdonban áll. A konzorcium tulajdonosai az orosz Gazprom, német E.ON és Wintershall, a holland  Shell, az osztrák OMV és a francia Engie. A németek szerint egy vezetékzárlat annak ellenére sem állná ki a bíróság próbáját, hogy a Gazprom 50 százalékban az orosz állam tulajdonában áll.

Történelmi mélypont

Merkel mögött Biden és az orosz gáz

A ’Északi Áramlat 2’ körüli viták miatt évek óta nagyon feszült a két szövetséges viszonya. Trumpék tárgyalni sem voltak hajlandóak a megállapodás feltételeikről. Ultimátumot intéztek Berlinhez.

A mostani amerikai kompromisszum készségben nagy szerepe volt Joe Biden hivatalba lépésének, aki első külföldi vezetőként Angela Merkelt fogadta a Fehér Házban.

Biden egyébként nemrégiben feloldotta a projektben részt vevő német vállalatokkal szembeni szankciókat, ami sokakat feldühített az amerikai kongresszusban. Merkel igyekezett lekicsinyelni az ellentéteket, és hangsúlyozni, hogy az új gázvezeték kiegészíti, nem pedig kiszorítja az ukrán vezetékeket.

Stratégiaváltás

A Barack Obama vezette Fehér Ház élesen ellenezte az ’Északi Áramlat 2’-t és ebben az időszakban Biden volt az alelnök.

Biden elnökként már fontosabbak tartja a német-amerikai kapcsolatok rendezését. Abban bízik, hogy a Berlin felé kompromisszumkészséget mutatva meg tudja nyerni magának a németeket a stratégiai ellenség, Moszkva elleni gazdasági és politikai küzdelemhez.

Ezzel együtt a Fehér Házban belátták azt is, hogy nem tudnának olyan kemény szankciókat alkalmazni Moszkvával szemben és olyan erős nyomást gyakorolni Berlinre, amely megakadályozná a 8 milliárd eurós, immár elkészült vezeték használatba vételét.

A republikánusokat nem győztem meg Biden stratégiája. „Hatalmas hiba volt a német-amerikai megállapodás. Kvázi az USA áldását adta a vezetékre” – mondta a párt szenátora, Pat Toomey és egyúttal szankciókat sürgetett Oroszország ellen.

Kijev is háborog

Az Északi Áramlat 2 elkerüli Ukrajnát, kiindulási pontja az oroszországi Viborg, végpontja pedig a németországi Greifswald, a vezeték orosz, finn, svéd, dán és német területi vizeken halad majd keresztül Kép: AzÜzlet.hu
Az Északi Áramlat 2 elkerüli Ukrajnát, kiindulási pontja az oroszországi Viborg, végpontja pedig a németországi Greifswald, a vezeték orosz, finn, svéd, dán és német területi vizeken halad majd keresztül Kép: AzÜzlet.hu

A megállapodást az aláírása után német és az amerikai kormány képviselői személyesen ismertették Kijevben.

Delegációk utaztak Varsóba is, hogy az ’Északi Áramlat 2’-t biztonságpolitikai okokból a kezdetektől fogva szintén ellenző lengyeleket is megnyugtassák.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nem győzte meg se a megállapodás, se Heiko Maas szavai: „Németország az ukránok oldalán áll. Ahogy a múltban, úgy a jövőben is meg fog tenni mindent Ukrajna területi integritása és gazdasági-politikai önrendelkezése megvédése érdekében.”

„Rossz megállapodás, amit rólunk, mégis a hátunk mögött hoztak” – reagált Zelenszkij, aki a kétségeit csak Biden amerikai elnökkel személyesen találkozva tarja eloszlathatónak. Erre a Fehér Ház ígérete szerint augusztus végén kerülhet sor.

A Kremlben nem értik a problémát

„Örülünk a megállapodásnak, amely lehetővé teszi, hogy nyugodtan vehessük üzembe az elkészült csővezetéket” – mondta Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke. Ukrajnával kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy „ha Kijev konstruktív partner lesz, mint, ahogy a Gazprom volt a múltban, nem lesz akadálya a 2024-ben lejáró tranzitszerződés meghosszabbításának”. Egyúttal tagadta, hogy valaha is politikai fegyverként vetették volna be a gázt.

Az amerikai-német egyezség szankciókról szóló részének az orosz külügyminiszter mondott véleményt: „Barátságtalan és a nemzetközi joggal ellentétes.”

Az biztos, hogy a ’Északi Áramlat 2’ jelentősen növelni fogja Oroszország súlyát az európai energiapiacon. Elemzői várakozások szerint meg fog duplázódni a Németországba érkező orosz gáz mennyisége. Így várhatóan a megállapodás ellenére lesz még folytatása a német-amerikai vitának.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Londoni elemzők: az MNB a kamatemelés lassítása ellenére továbbra is szigorú

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB)...

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden, korrigálva az előző napi erős veszteségeket.

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Magasabb inflációt és GDP-t vár 2021-re az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 4,6-4,7 százalékra emelte idei inflációs és 6,5-7,0 százalékra GDP-várakozását legfrissebb Inflációs jelentésében.

Hírek

Románia – Koronavírus. Naponta több mint száz halott

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölött ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utolsó 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzések is immár több mint kétszer is vannak két hét átlagának.

Katonai konvojra kell számítani többfelé az utakon

Kiképzés miatt katonai gép- és harcjárművekből álló menetoszloppal találkozhatnak az autósok csütörtökön és pénteken több autópályán és főúton is - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Nagyot gyengült a forint a kamatemelés után

Jelentősen gyengült a forint az MNB kamatdöntésének kihirdetése után: az euró jegyzése 354,56 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A döntés közzététele előtt egy perccel még 353,04 forinton állt a jegyzés.

Kiskörei vízerőmű – nyolc sérült. Turbinahiba okozhatta a robbanást

A Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt robbanás hétfőn - közölte az MVM.

Manny Pacquiao ringbe száll az elnöki székért

A profi ökölvívás sztárja, Manny Pacquiao is indul a Fülöp-szigeteki elnökválasztáson, és befejezettnek tekinti a karrierjét.

Szlovák maffia. Korrupció – a különleges ügyészt 14 évre és teljes vagyonelkobzásra ítélték

Tizennégy év börtönnel sújtotta a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség egykori vezetőjét a Pozsony melletti Bazin (Pezinok) városának különbírósága.

Rekordot döntött tavaly a könyvkiadás

Tízéves könyvkiadási csúcs dőlt meg a pandémia évében: 2020-ban adták ki a legtöbb művet, a példányszámok viszont csökkentek. A vásárlók jellemzően öt-hatezer forintot költöttek egy könyvvásárlás során.

A gyerekeket is oltják, a harmadik adagot is beadják már Angliában

Már oltják Angliában a 12-15 éves korosztály tagjait az új típusú koronavírus ellen. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ugyancsak elkezdte a hatáserősítő harmadik oltási adagok beadását is. 

Gazdaság

Londoni elemzők: az MNB a kamatemelés lassítása ellenére továbbra is szigorú

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris alapállása a kamatemelés ütemének csökkentése ellenére továbbra is meglehetősen szigorú, bár ebben a ciklusban...

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom