Hirdetés
Kezdőlap Menedzser-Kihívások Távirati Stílusban - Gazsi Zoltán a pandémiáról
No menu items!

Távirati Stílusban – Gazsi Zoltán a pandémiáról

Rovatunkban – akár a  mindennapi közérzetünket, életünket befolyásoló – üzleti-, munkahelyi kihívások megoldásáról kérdezzük a vezető menedzsereket, akiktől rövid, néhány mondatos, őszinte választ remélünk, “távirati stílusban” a  megoldásaikról és annak indíttatásairól.

Ezúttal Gazsi Zoltán az Eisberg Hungary kft. ügyvezető igazgatója válaszol.

 

” Miként reagáltak, milyen változásokat hajtottak végre a tavaszi COVID válság és a karantén idején?”

           A kihívás igen összetett volt: magas higiéniai kockázatú üzem vagyunk, ahol éppen egy másfél milliárdos üzembővítés zajlott, emellett egy betegség miatt én is csak távolról végezhettem az irányítást. Február elejétől kezdve vezettünk be intézkedéseket, amelyeket később, a helyzet súlyosbodásával arányosan újabbak követtek.

          Az Eisberg csoport európai üzemeiben összehangoltan, folyamatosan követte és értékelte az aktuális helyzetet. Napi szinten tájékozódtunk a hivatalos szervezetek, mint például WHO egészségügyi világszervezet, a Magyar Kormány, a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatásairól.

          Már január 28-tól elkezdődött a dolgozók tájékoztatása a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről.  A tájékoztatást folyamatosan sűrítettük, heti 3 hírt küldtünk, márciustól már naponta informáljuk dolgozóinkat a hírekről és a betegség megelőzésével, a betegség esetén szükséges teendőkkel kapcsolatosan. Az üzemben jól tudtuk kontrollálni a szükséges higiéniát, viszont a cél az volt, hogy otthoni körülmények között is tartsák be a dolgozók a szükséges megelőző óvintézkedéseket.

          Kommunikáció: A dolgozókat több csatornán keresztül informáltuk annak érdekében, hogy a hírek a teljes dolgozói körhöz fél napon belül eljussanak: akár munkában, pihenőnapon vagy szabadságon vannak. Leghatékonyabbnak a viber alapú vállalati chat bot, a “SaliKapitány” bizonyult. Az okostelefonon keresztül folyamatos információval látunk el minden kollegát – az okostelefonnal nem rendelkezők részére “mentort” jelöltünk ki, akik feladata az információ átadása volt.

         Higiénia: mi magas higiéniai szinten dolgozunk folyamatosan, emiatt sok változást nem kellett beiktatnunk. A legfontosabb változás a külső beszállítók, sofőrök szeparálása volt. Számukra mobilvécéket helyeztünk el, és szigorítottuk a dokumentumok átvételének folyamatát. Kiemelt figyelmet fordítottunk a személyi higiéniai eszközök, fertőtlenítők, takarítószerek használatára, az anyagok készletezésére: hetente készlet ellenőrzést végeztünk, 6 hónapra emeltük a biztonsági készlet szintjét.

         Termelés: a csökkent mennyiségű rendelések miatt a gyártást finomhangoltuk, a termékszortiment prioritásokat újragondoltuk. Vészhelyzeti gyártási terveinket felülvizsgáltuk, vészhelyzeti partnereinket teszteltük. Nyersanyagbeszállítókkal és logisztikai partnereinkkel napi kapcsolatban voltunk, gyorsan reagáltunk a változó helyzetre. A karton, a fólia készleteket növeltük, egyeztettünk alternatív megoldásokat. A dolgozói létszámot érintő esetleges változásokat felülvizsgáltuk: a kiemelten érintett dolgozókra fókuszált pótlási tervet egyeztettük.

” Mit tart a legnagyobb kihívásnak a karantén második hullámában? “

o            Várható volt, hogy ez jönni fog. Azt azért nem gondoltuk, hogy ennyire terjed majd a vírusfertőzés, egy tavaszihoz hasonló hullámot vártunk. Mindenesetre augusztus vége fele már minden intézkedést azonnal aktivizáltunk, amelyeket tavasszal egy hónap alatt folyamatosan vezettünk be. Az emberek már tudták, mi fog történni. Mindenkit arra kértünk, azonnal jelezzen és maradjon otthon, ha tüneteket észlel magán, pedig sejteni lehetett, hogy a szokásos őszi vírusok, megfázások állnak a háttérben. A legnagyobb nyomást az okozta, hogy szeptembertől gyakran 20-25 ember esett ki a rendszerből, miközben senki nem volt koronavírusos egészen november elejéig.  Túlórákkal, de kibekkeltük, az üzem fennakadás nélkül tudott működni. Novemberben 5 pozitív esetünk lett, szinte minden kollega iskolás gyermekeitől kapta el a fertőzést. Ez kivédhetetlen. Betartjuk a háziorvosi utasításokat, a karantént, az élet megy tovább. Miközben egy kollega kiesik, a másik épp tér vissza. Most vezetjük be, hogy pozitív tesztet produkálók esetén a cég megtéríti a táppénz és fizetése közötti összeget.

o            Érdekesség, hogy a második hullám előtt végeztünk egy felmérést, mitől félnek a dolgozók. Mint kiderült, nem a munkájuk elvesztésétől, hanem attól, hogy bezárnak az iskolák, és tanulni kell megint a gyerekekkel. Ha ez a félelmük, erre kell megoldást adjunk: a Kórházsulival együttműködésben most szervezünk gimnazistákat és egyetemistákat, akik távoktatásban fogják az eisberges dolgozók gyermekeit tanítani.

” Mennyire alkalmazzák és mennyire tartják hosszútávon is fenntarthatónak a Home Office és a távmunka megoldást. (A kettő közül melyiket alkalmazzák?) “

          A home office véleményem szerint a bizalom jó próbája. Megbízunk-e kollegáinkban? Az üzemet nem tudjuk leállítani, a termelést nem lehet otthonról folytatni. Ugyanakkor arra is gondolni kellet, hogy a termelésben dolgozók ne érezzek úgy, hogy hátrányba kerülnek, mert az irodai alkalmazottak a home office-ban is lehetnek. A termelésben dolgozóknak is el kell fogadniuk azt, hogy mindent megteszünk a csapatért, ami megtehető, de az, hogy a dolgozó nem tud home office-ból salátát vágni, az nem azt jelenti, hogy a vevőszolgálatos ne menjen haza, és csinálja meg otthon a munkát. Hinniük kell abban, hogy bölcs döntéseket igyekszünk hozni annak érdekében, hogy megvédjük a csapatot a fertőzéstől, és ha valamit otthonról meg lehet oldani, azt oldják meg. Aki eddig egy napot volt home office-ban korábban, az kettőt lett vagy hármat is lehet, de ennek a meghatározását a középvezetőkre bíztam. Szerencsére ez eddig jól alakult, miközben az is látszik, hogy az emberek szeretnek bejárni. Ha megoldható, mindenki úgy dolgozzon, ahogy biztonságosabbnak érzi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Matolcsy György: az infláció legyőzése a legfontosabb

Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb írásában.

KSH: gyorsult az agrárárak emelkedése novemberben

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Immár letilthatja az MNB a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait

A Magyar Nemzeti Bank a befektetők érdekeinek védelmében január közepétől ideiglenesen elrendelheti a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók honlapjainak elérhetetlenné tételét.

A globális piacra segíti a startupokat a Startup Campus

A nemzetközi piacra lépés tudáshátterét és piaci kapcsolatrendszerét biztosítva támogatja az innovatív ötletekkel, megoldásokkal rendelkező vállalkozásokat a Startup Campus. Kovács Zsolt ügyvezető igazgató szerint manapság az egészségügyi projektek iránt mutatkozik a legnagyobb nemzetközi igény, de minden ígéretes innováció eséllyel pályázik a befektetők érdeklődésére.

Hírek

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Idén is meghirdeti az UNICEO a Live Communication díjat

Az UNICEO idén is meghirdeti a Live Communication díjat, hogy a vállalatok, szakmai szervezetek stratégiájába illeszkedő, "élő kommunikációs" megoldásokat, rendezvényeket elismerje, hiszen minden rendezvénynek komoly szerepe van a cégek stratégiai, marketing és HR céljainak elérésében.

Csalás. Felfüggesztett börtönt kapott Szakoly volt polgármestere

Költségvetési csalás miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly korábbi független polgármesterét.

Életveszélyes a Balaton jege – a rálépőket büntetik

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni, ezért tilos rálépni. A szabályszegőket 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – rövidül a karantén

Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul át az oltási igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021. évi nulla százalékos béremelés, és az "elszabadult" infláció miatt. A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek - közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Hatvan autóst fogtak a buszsávokban – két nap alatt

Hétfőn és kedden folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közös akciója, amelyben a buszsávok használatát ellenőrzik. Az ellenőrzés során a rendőrök az autóbuszsáv jogosulatlan használata miatt 60, buszöbölben való megállás miatt 3 helyszíni bírságot szabtak ki, egy sofőrt pedig, akinek az autója is ki volt vonva a forgalomból, feljelentettek.

Tíz százalékkal nőnek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál. A munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel - közölte a MÁV.

Gazdaság

Matolcsy György: az infláció legyőzése a legfontosabb

Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb írásában.

Immár letilthatja az MNB a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait

A Magyar Nemzeti Bank a befektetők érdekeinek védelmében január közepétől ideiglenesen elrendelheti a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók honlapjainak elérhetetlenné tételét.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MAKISZ: uniós direktíva értékelheti fel a követeléskezelői tevékenységet

Magyarországon is a követeléskezelői tevékenység felértékelődéséhez vezethet, hogy az Európai Parlament és a Tanács, felismerve, hogy a nemteljesítő hitelek magas aránya milyen súlyos veszélyeket rejt a bankszektor és a teljes gazdaság számára, 2021 végén elfogadta azt a hitelgondozókra és a hitelfelvásárlókra vonatkozó irányelvet, amit a tagállamoknak 2023. december 29-ig kell a nemzeti jogukba átültetniük. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), üdvözli az irányelv elfogadását, és javasolja a direktívában foglaltak kiterjesztését a nem hitelmegállapodásból eredő egyéb követelésekre is.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom