Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mi az olajukra, ők a szaktudásunkra ácsingóznak
No menu items!

Mi az olajukra, ők a szaktudásunkra ácsingóznak

Az európai cégek és magánszemélyek sokasága szeretne részesedni az Öböl menti arab országok olajnak köszönhető gazdagságból. Sokakat nem csak a pénz hajt. Vonzza őket a kihívás, a semmiből infrastruktúrát, rendszereket, cégeket felépíteni. A helyiek állami alkalmazottak akarnak lenni, az országot vendégmunkások építik.

Felnéznek a németekre. Tisztelnek, sőt csodálnak minket.” „Dubaiban nagyon nemzetközi a légkör. A helyiek nyitott, kíváncsi emberek.” „A világ legjobb infrastruktúráját építik a semmiből. Ehhez külföldi szaktudásra van szükségük.” – mondja három, az Öbölben dolgozó német szakember a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak.

Call-Center Dubaiban

Az arab kultúrában nem számít elegánsnak a magángazdaságban dolgozni. Az állam szolgálatában állóknak jóval magasabb a társadalmi reputációja. Aki teheti a minisztériumokban, a közigazgatásban vagy az olajkitermelést monopolizáló állami vállalatoknál dolgozik. Ezért a magángazdaság évtizedekig alig fejlődött. Ezen a külföldi cégek megjelenése változtatott.

A konszernek kvalifikált álláshelyeinek 90%-át ma is külföldiek töltik be a világ minden tájáról. A szakmunkások elsősorban a szegény ázsiai országokból érkeznek. Az orvosok, mérnökök, a turizmusban és más kulcságazatoknak dolgozó, magasan kvalifikált szakemberek nyugatiak, elsősorban Európából jönnek. Ezért van a 287 felhőkarcolóval és mesterséges szigettel büszkélkedő Dubaiban multikulturális hangulat.

Az Öböl menti országosban élőknek mindössze 10%-a helyi állampolgár. A többiek külföldi munkavállalók. E miatt érzi jól magát az évek óta Dubaiban elő Clara Fexer és Maximilian Escobar, egy német és egy kolumbiai mérnök.

A kormányzat mindent elkövet, hogy a szaktudásuk miatt nélkülözhetetlen külföldiek jól érezzék magukat. Toleránsak vélünk” – mondja a kolumbiai mérnök.

Orvostoborzó – kvalifikált szakembereket szívesen látnak

Escobar a Simensnél dolgozik. A német céget bízták meg az energetikai infrastruktúra kiépítésével. A kolumbiai gépészmérnök élvezi a kihívásokat. Azt, hogy Dubaiban minden szaktudást és tapasztalatát használnia kell. Szakmai kihívások, kevés állami szabályozás, magas jövedelmek – Dubai a munkavállalók állomországának látszik. Fexer egy orvosi berendezések gyártására specializálódott lübecki cégnek dolgozik.

Az infrastruktúra és a szolgáltatások színvonal jobb, mint Európában és a külföldi nők diszkriminációnak sincsenek kitéve” – számol be pozitív tapasztalatairól.

A kvalifikált külföldi munkavállalók többsége ráadásul adómentességet élvez. Az olajban gazdag országok megengedhetik ezt maguknak. Így válnak még attraktívabbá a nyugatiak számára. A gazdagságból a lakosság tizedét kitevő helyiek is profitálnak.

Az egészségügy, az oktatás és az idős ápolás is ingyenes.

Az Öböl menti országok lakosságában jelentős a fiatalok aránya. Új jelenség körükben a munkanélküliség. Ennek oka, hogy az állam nem tud kellő számú állást kínálni, magáncégnél dolgozni pedig ciki.

A munkásoknak a helyi lakosok adnak vizet a nagy hőségben

A kormányzat felismerte, hogy ezen változtatni kell. Továbbá azt is szeretné, ha nem lenne teljes mértékben a nyugati szakemberre ráutalva. Ezért a nemzetközi konszernek kötelesek az álláshelyek meghatározott hányadát helyiekkel betölteni. Ez nagy probléma a cégeknek. A helyi munkaerő ugyanis drága, a fiatalok rosszul képzettek és nem motiváltak. Ha a cégek valamit kezdeni akarnak helyi munkavállalóikkal, képzésükről is nekik kell gondoskodniuk.

Az Öbölben sem minden külföldi munkavállaló élete álom. A leginkább az építőiparban dolgozó, képzetlen ázsiai munkások sokszor rabszolgasorban élnek. Őket ugyanúgy kihasználják az állami vállalatok, mint a nemzetközi konszernek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Matolcsy György: az infláció legyőzése a legfontosabb

Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb írásában.

KSH: gyorsult az agrárárak emelkedése novemberben

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Immár letilthatja az MNB a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait

A Magyar Nemzeti Bank a befektetők érdekeinek védelmében január közepétől ideiglenesen elrendelheti a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók honlapjainak elérhetetlenné tételét.

A globális piacra segíti a startupokat a Startup Campus

A nemzetközi piacra lépés tudáshátterét és piaci kapcsolatrendszerét biztosítva támogatja az innovatív ötletekkel, megoldásokkal rendelkező vállalkozásokat a Startup Campus. Kovács Zsolt ügyvezető igazgató szerint manapság az egészségügyi projektek iránt mutatkozik a legnagyobb nemzetközi igény, de minden ígéretes innováció eséllyel pályázik a befektetők érdeklődésére.

Hírek

A szupergazdagok megduplázták vagyonukat a járvány alatt

Kétszeresénél is nagyobbra növelte vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia kezdete óta - írta a The Guardian online kiadása.

Idén is meghirdeti az UNICEO a Live Communication díjat

Az UNICEO idén is meghirdeti a Live Communication díjat, hogy a vállalatok, szakmai szervezetek stratégiájába illeszkedő, "élő kommunikációs" megoldásokat, rendezvényeket elismerje, hiszen minden rendezvénynek komoly szerepe van a cégek stratégiai, marketing és HR céljainak elérésében.

Csalás. Felfüggesztett börtönt kapott Szakoly volt polgármestere

Költségvetési csalás miatt egy év hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék Szűcs Gabriellát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly korábbi független polgármesterét.

Életveszélyes a Balaton jege – a rálépőket büntetik

Életveszélyes jelenleg a Balaton jegén tartózkodni, ezért tilos rálépni. A szabályszegőket 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy szabálysértési eljárás indítása mellett akár 150 ezer forint pénzbírsággal is sújthatják - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – rövidül a karantén

Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul át az oltási igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A kormány azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy tavaly jelentősen csökkent a reálkeresetük a 2021. évi nulla százalékos béremelés, és az "elszabadult" infláció miatt. A veszteség kompenzálására fejenként 546 ezer forint kifizetését követelik, és mivel eddig a munkáltatóval nem tudtak megegyezni, sztrájkra készülnek - közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Hatvan autóst fogtak a buszsávokban – két nap alatt

Hétfőn és kedden folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közös akciója, amelyben a buszsávok használatát ellenőrzik. Az ellenőrzés során a rendőrök az autóbuszsáv jogosulatlan használata miatt 60, buszöbölben való megállás miatt 3 helyszíni bírságot szabtak ki, egy sofőrt pedig, akinek az autója is ki volt vonva a forgalomból, feljelentettek.

Tíz százalékkal nőnek a bérek a MÁV-Volán-csoportnál

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől 10 százalékkal nőnek az alapbérek a MÁV-Volán-csoport társaságainál. A munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó megtakarítást a csoport a bérminimumok növekedése miatt felmerülő bértorlódások kezelésére használja fel - közölte a MÁV.

Gazdaság

Matolcsy György: az infláció legyőzése a legfontosabb

Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén - írta a Magyar Nemzeti Bank elnöke legújabb írásában.

Immár letilthatja az MNB a csaló pénzügyi szolgáltatók honlapjait

A Magyar Nemzeti Bank a befektetők érdekeinek védelmében január közepétől ideiglenesen elrendelheti a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók honlapjainak elérhetetlenné tételét.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MAKISZ: uniós direktíva értékelheti fel a követeléskezelői tevékenységet

Magyarországon is a követeléskezelői tevékenység felértékelődéséhez vezethet, hogy az Európai Parlament és a Tanács, felismerve, hogy a nemteljesítő hitelek magas aránya milyen súlyos veszélyeket rejt a bankszektor és a teljes gazdaság számára, 2021 végén elfogadta azt a hitelgondozókra és a hitelfelvásárlókra vonatkozó irányelvet, amit a tagállamoknak 2023. december 29-ig kell a nemzeti jogukba átültetniük. A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), üdvözli az irányelv elfogadását, és javasolja a direktívában foglaltak kiterjesztését a nem hitelmegállapodásból eredő egyéb követelésekre is.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom