Kezdőlap Világgazdaság Mi az olajukra, ők a szaktudásunkra ácsingóznak
No menu items!

Mi az olajukra, ők a szaktudásunkra ácsingóznak

Az európai cégek és magánszemélyek sokasága szeretne részesedni az Öböl menti arab országok olajnak köszönhető gazdagságból. Sokakat nem csak a pénz hajt. Vonzza őket a kihívás, a semmiből infrastruktúrát, rendszereket, cégeket felépíteni. A helyiek állami alkalmazottak akarnak lenni, az országot vendégmunkások építik.

Felnéznek a németekre. Tisztelnek, sőt csodálnak minket.” „Dubaiban nagyon nemzetközi a légkör. A helyiek nyitott, kíváncsi emberek.” „A világ legjobb infrastruktúráját építik a semmiből. Ehhez külföldi szaktudásra van szükségük.” – mondja három, az Öbölben dolgozó német szakember a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak.

Call-Center Dubaiban

Az arab kultúrában nem számít elegánsnak a magángazdaságban dolgozni. Az állam szolgálatában állóknak jóval magasabb a társadalmi reputációja. Aki teheti a minisztériumokban, a közigazgatásban vagy az olajkitermelést monopolizáló állami vállalatoknál dolgozik. Ezért a magángazdaság évtizedekig alig fejlődött. Ezen a külföldi cégek megjelenése változtatott.

A konszernek kvalifikált álláshelyeinek 90%-át ma is külföldiek töltik be a világ minden tájáról. A szakmunkások elsősorban a szegény ázsiai országokból érkeznek. Az orvosok, mérnökök, a turizmusban és más kulcságazatoknak dolgozó, magasan kvalifikált szakemberek nyugatiak, elsősorban Európából jönnek. Ezért van a 287 felhőkarcolóval és mesterséges szigettel büszkélkedő Dubaiban multikulturális hangulat.

Az Öböl menti országosban élőknek mindössze 10%-a helyi állampolgár. A többiek külföldi munkavállalók. E miatt érzi jól magát az évek óta Dubaiban elő Clara Fexer és Maximilian Escobar, egy német és egy kolumbiai mérnök.

A kormányzat mindent elkövet, hogy a szaktudásuk miatt nélkülözhetetlen külföldiek jól érezzék magukat. Toleránsak vélünk” – mondja a kolumbiai mérnök.

Orvostoborzó – kvalifikált szakembereket szívesen látnak

Escobar a Simensnél dolgozik. A német céget bízták meg az energetikai infrastruktúra kiépítésével. A kolumbiai gépészmérnök élvezi a kihívásokat. Azt, hogy Dubaiban minden szaktudást és tapasztalatát használnia kell. Szakmai kihívások, kevés állami szabályozás, magas jövedelmek – Dubai a munkavállalók állomországának látszik. Fexer egy orvosi berendezések gyártására specializálódott lübecki cégnek dolgozik.

Az infrastruktúra és a szolgáltatások színvonal jobb, mint Európában és a külföldi nők diszkriminációnak sincsenek kitéve” – számol be pozitív tapasztalatairól.

A kvalifikált külföldi munkavállalók többsége ráadásul adómentességet élvez. Az olajban gazdag országok megengedhetik ezt maguknak. Így válnak még attraktívabbá a nyugatiak számára. A gazdagságból a lakosság tizedét kitevő helyiek is profitálnak.

Az egészségügy, az oktatás és az idős ápolás is ingyenes.

Az Öböl menti országok lakosságában jelentős a fiatalok aránya. Új jelenség körükben a munkanélküliség. Ennek oka, hogy az állam nem tud kellő számú állást kínálni, magáncégnél dolgozni pedig ciki.

A munkásoknak a helyi lakosok adnak vizet a nagy hőségben

A kormányzat felismerte, hogy ezen változtatni kell. Továbbá azt is szeretné, ha nem lenne teljes mértékben a nyugati szakemberre ráutalva. Ezért a nemzetközi konszernek kötelesek az álláshelyek meghatározott hányadát helyiekkel betölteni. Ez nagy probléma a cégeknek. A helyi munkaerő ugyanis drága, a fiatalok rosszul képzettek és nem motiváltak. Ha a cégek valamit kezdeni akarnak helyi munkavállalóikkal, képzésükről is nekik kell gondoskodniuk.

Az Öbölben sem minden külföldi munkavállaló élete álom. A leginkább az építőiparban dolgozó, képzetlen ázsiai munkások sokszor rabszolgasorban élnek. Őket ugyanúgy kihasználják az állami vállalatok, mint a nemzetközi konszernek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Könnyen fizet? Kutatás a cégek pénzügyi kötelezettségeinek teljesíthetőségéről

A pénzügyi kötelezettségek teljesítése a cégek negyede-harmada számára egyáltalán nem, további egyharmaduknak pedig közepes nehézséget jelent - közölte az MKIK Vállalkozáskutató Intézete.

Londoni elemzők: meredek ütemű monetáris szigorításba kezdett az MNB

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzése szerint rövid, gyors, meredek ütemű monetáris szigorítási ciklus kezdődött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentett kamatemelésével. A City elemzői közösségében ugyanakkor eltérnek a vélemények az MNB további kamatemeléseinek várható ütemezéséről és az egyes emelések valószínű mértékéről is.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Parragh László: lépéselőny. A válság napi 15 milliárdjába került az országnak

A jelentős mértékű átoltottság elérésével legalább hatszázmilliárd forintot nyert...

Hírek

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Szerdán újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal kerül majd többe szerdától.

Medvetámadás a székelyföldi Kápolnásfalunál – túlszaporodott állomány

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy férfit, akit medve sebesített meg vasárnap a székelyföldi Kápolnásfalu határában - közölte közösségi oldalán Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke.

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

Gazdaság

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.

Erősödött a forint az MNB új inflációs és GDP-előrejelzésére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) változtatott inflációs és GDP előrejelzésén.

Az MNB emelte inflációs és GDP-előrejelzését

A legutóbbi, márciusi Inflációs jelentésben 4-6 százalékos gazdasági bővülést, és 3,8-3,9 százalékos inflációt vártak 2021-re. A jelentésben a jövő évi számok is változtak, 2022-re 5,5...

0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács, nem változott a kamatfolyosó

30 bázisponttal 0,9 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa; a kamatfolyosó nem változott.

Infláció – emelik a kamatot? Az MNB Monetáris Tanácsa ma dönt

Ma tartja júniusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a testület egyúttal tárgyalja a legfrissebb Inflációs jelentést is. A jegybank vezetői korábban jelezték, hogy júniusban monetáris szigorítás várható; a Reuters hírügynökség elemzői konszenzusa szerint 25 bázisponttal emelhetik a kamatot.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom