Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Mi az olajukra, ők a szaktudásunkra ácsingóznak
No menu items!

Mi az olajukra, ők a szaktudásunkra ácsingóznak

Az európai cégek és magánszemélyek sokasága szeretne részesedni az Öböl menti arab országok olajnak köszönhető gazdagságból. Sokakat nem csak a pénz hajt. Vonzza őket a kihívás, a semmiből infrastruktúrát, rendszereket, cégeket felépíteni. A helyiek állami alkalmazottak akarnak lenni, az országot vendégmunkások építik.

Felnéznek a németekre. Tisztelnek, sőt csodálnak minket.” „Dubaiban nagyon nemzetközi a légkör. A helyiek nyitott, kíváncsi emberek.” „A világ legjobb infrastruktúráját építik a semmiből. Ehhez külföldi szaktudásra van szükségük.” – mondja három, az Öbölben dolgozó német szakember a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak.

Call-Center Dubaiban

Az arab kultúrában nem számít elegánsnak a magángazdaságban dolgozni. Az állam szolgálatában állóknak jóval magasabb a társadalmi reputációja. Aki teheti a minisztériumokban, a közigazgatásban vagy az olajkitermelést monopolizáló állami vállalatoknál dolgozik. Ezért a magángazdaság évtizedekig alig fejlődött. Ezen a külföldi cégek megjelenése változtatott.

A konszernek kvalifikált álláshelyeinek 90%-át ma is külföldiek töltik be a világ minden tájáról. A szakmunkások elsősorban a szegény ázsiai országokból érkeznek. Az orvosok, mérnökök, a turizmusban és más kulcságazatoknak dolgozó, magasan kvalifikált szakemberek nyugatiak, elsősorban Európából jönnek. Ezért van a 287 felhőkarcolóval és mesterséges szigettel büszkélkedő Dubaiban multikulturális hangulat.

Az Öböl menti országosban élőknek mindössze 10%-a helyi állampolgár. A többiek külföldi munkavállalók. E miatt érzi jól magát az évek óta Dubaiban elő Clara Fexer és Maximilian Escobar, egy német és egy kolumbiai mérnök.

A kormányzat mindent elkövet, hogy a szaktudásuk miatt nélkülözhetetlen külföldiek jól érezzék magukat. Toleránsak vélünk” – mondja a kolumbiai mérnök.

Orvostoborzó – kvalifikált szakembereket szívesen látnak

Escobar a Simensnél dolgozik. A német céget bízták meg az energetikai infrastruktúra kiépítésével. A kolumbiai gépészmérnök élvezi a kihívásokat. Azt, hogy Dubaiban minden szaktudást és tapasztalatát használnia kell. Szakmai kihívások, kevés állami szabályozás, magas jövedelmek – Dubai a munkavállalók állomországának látszik. Fexer egy orvosi berendezések gyártására specializálódott lübecki cégnek dolgozik.

Az infrastruktúra és a szolgáltatások színvonal jobb, mint Európában és a külföldi nők diszkriminációnak sincsenek kitéve” – számol be pozitív tapasztalatairól.

A kvalifikált külföldi munkavállalók többsége ráadásul adómentességet élvez. Az olajban gazdag országok megengedhetik ezt maguknak. Így válnak még attraktívabbá a nyugatiak számára. A gazdagságból a lakosság tizedét kitevő helyiek is profitálnak.

Az egészségügy, az oktatás és az idős ápolás is ingyenes.

Az Öböl menti országok lakosságában jelentős a fiatalok aránya. Új jelenség körükben a munkanélküliség. Ennek oka, hogy az állam nem tud kellő számú állást kínálni, magáncégnél dolgozni pedig ciki.

A munkásoknak a helyi lakosok adnak vizet a nagy hőségben

A kormányzat felismerte, hogy ezen változtatni kell. Továbbá azt is szeretné, ha nem lenne teljes mértékben a nyugati szakemberre ráutalva. Ezért a nemzetközi konszernek kötelesek az álláshelyek meghatározott hányadát helyiekkel betölteni. Ez nagy probléma a cégeknek. A helyi munkaerő ugyanis drága, a fiatalok rosszul képzettek és nem motiváltak. Ha a cégek valamit kezdeni akarnak helyi munkavállalóikkal, képzésükről is nekik kell gondoskodniuk.

Az Öbölben sem minden külföldi munkavállaló élete álom. A leginkább az építőiparban dolgozó, képzetlen ázsiai munkások sokszor rabszolgasorban élnek. Őket ugyanúgy kihasználják az állami vállalatok, mint a nemzetközi konszernek.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.

Háborús helyzet vízözönnel: így változtattak útvonalat a légitársaságok

A United Airlines azt jelezte, hogy május 2-ig törli a Newarkból Tel Avivba közlekedő napi járatát, míg az Air Canada azt tette közzé, hogy június végéig szünetelteti a Tel Avivba és Tel Avivból induló járatait.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.