Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Edukáció Milyen a jó honlap? - A keresőoptimalizálás

Milyen a jó honlap? – A keresőoptimalizálás

Új vállalkozás tulajdonosaként az online világ felé lépés egyik legfontosabb állomása az első saját honlap. “Kell egy jó honlap!”– gondoljuk. De mit is jelent a “jó”? Számos tényezőre kell figyelni már az indulás előtt, közben és persze utána is!

Számtalan szempontból megközelíthetjük, hogy milyen egy jó honlap. Gondolkodhatunk a látogatók fejével és vizsgálhatjuk ezen tényezők alapján a weboldalakat, vagy figyelembe vehetjük azokat a jellemzőket is, melyek a keresők rangsorolásában játszanak fontos szerepet. Gyakorlatilag ezek a tényezők összefüggnek, most inkább a keresőoptimalizálás szempontjából gyűjtöttünk össze néhány fontos elemet, amelyeket nem árt szem előtt tartanunk, mikor a honlapunkat készítjük.

Az “alapok”

A megfelelő domain nevek választásának szabályairól már halhattunk. Ne legyenek foglaltak, válasszunk meglehetősen rövid nevet, amely figyelemfelkeltő, megjegyezhető és még folytathatnánk a sort. Azonban keresőoptimalizálási szempontból is oda kell figyelnünk arra, hogy milyen domain nevet regisztrálunk. Nem feltétlenül befolyásolási tényező, de ha módunkban áll, válasszunk kulcsszavas domaint!

Érdemes a célokat és célcsoportot is figyelembe venni már a név kiválasztásakor, hiszen a helyi TLD-k előnyt élveznek adott országra való célzáskor, mint a más országbeli domain végződések. Mindezek miatt legyünk tisztában már az elején a célcsoportunkkal, de az is egy jó taktika, ha már az induláskor lefoglaljuk a választott nevet több releváns végződéssel. Nem tudni, hogy a későbbiekben melyik fog jó célt szolgálni, és egyébként sem árt, ha bebiztosítjuk magunkat a konkurenciával szemben.

A megfelelő webtárhely csomag kiválasztása is elkerülhetetlen. Fontos, hogy minél gyorsabb legyen, mely nem csupán azt eredményezi, hogy a látogatók szívesebben böngésznek majd az oldalunkon és nem fordulnak vissza már a várakozás közben, hanem így a Google kereső sem sorolja hátra az oldalunkat a lassú oldalbetöltési sebesség miatt.

Egyes vélemények szerint az is befolyásoló tényező, hogy a célközönség országában található-e a tárhely, mely a gyorsaságot és a helyezést is befolyásolhatja, de vannak ezt cáfoló tapasztalatok is. Mindenesetre, ha magyar látogatók számára készítjük oldalunkat és találunk céljainknak megfelelő csomagot kínáló, valamint megfelelő sebességű hazai webtárhely szolgáltatót, akkor válasszuk azt, hátrány emiatt biztosan nem érhet minket.

Gyorsaság mindenekelőtt

A gyorsaság asztali gépen és mobilon egyaránt elsődleges szempont, hiszen ez is egy rangsorolási tényező a Google szemében. Igyekezzünk úgy megtervezni és kivitelezni honlapunkat, hogy minél gyorsabban betöltődjön.

A weboldal sebességét ellenőrizni tudjuk bizonyos programok segítségével, sőt még javítási tanácsokat is kaphatunk.

Ha már a mobiloknál járunk, azt is szem előtt kell tartani, hogy a felhasználók manapság már nem csak asztali gépekről interneteznek. Éppen ezért használjunk reszponzív design-t, amely bármely képernyőfelbontáshoz igazodik, így nem változik a felhasználói élmény akkor sem, ha más típusú eszközökről nyitják meg honlapunkat.

Törődjünk a biztonsággal is!

Ugyan a SemRush felmérésében csupán tizedik helyen áll a biztonságos weboldal a rangsorolási tényezők listájában, mégis figyeljünk rá, hiszen egyszerűen kivitelezhető, hogy https protokollt használjunk http helyett.

 

Ráadásul manapság már néhány böngésző nem biztonságosnak jelöli az SSL nélküli oldalakat, tehát érdemes használni, mindezzel növelve többek között a látogatók bizalmát.

Forrás: Pixabay

A jó weboldal alapkövetelménye természetesen a célcsoportnak megfelelő tartalom és design, mindennek meg kell lennie ahhoz, hogy az optimalizálás hatásos lehessen, de ez egy külön cikk témáját adhatja. Ahogyan említettük, a fent felsoroltak sem adnak teljes körű leírást, csupán egy pár tanácsot, mely hozzásegíthet az oldal optimalizálásához.

 

Csapó Gergely
Alapító – vezérigazgató
Rackhost Zrt.

Friss

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

A havi bérlet a sláger a BKK-nál

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavalyi menetdíjbevétele eléri a 67,3 milliárd forintot, ami 1,4 milliárddal haladja meg a 2018-as adatot. Az összbevétel fele a havi és félhavi bérletek eladásából származik.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

Hírek

A neandervölgyiek is virággal temettek

Egy Irakban feltárt neandervölgyi temetkezési hely leletei arra utalnak, hogy a 70 ezer évvel ezelőtt ott élő neandervölgyi emberek szertartással búcsúztatták halottjaikat.

Pénteken tovább drágul a benzin

Literenként bruttó 2 forinttal emelkedik a benzin ára pénteken. A gázolaj ára változatlan marad.

Műtrágyával csalták az áfát – húsz évet kaphatnak

Külföldről beszerzett műtrágyával "ügyeskedett" egy tizenhat tagú bűnbanda, több mint egymilliárd forintos kárt okozva a költségvetésnek. A csalók húsz év börtönt is kaphatnak.

A kormányhivatal vizsgálja a veszteglő Ryanair ügyét

Haladéktalanul kivizsgálja a kormányhivatal a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren kedden órákon át veszteglő légi járat ügyét.

Órákat vesztegelt a ferihegyi kifutón egy Ryanair-gép

Azonnali vizsgálatot kért a Ryanair vezetőségétől a Budapestről a Kanári-szigetekre induló kedd reggeli járattal történtek miatt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el az éjjel három településen - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Koronavírus – Karanténban az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Restaurálása után kiderült: ez egy Rembrandt-festmény

A modern technológiának és művészettörténészek nyomozásának köszönhetően Rembrandt festményeként azonosították az Egyesült Államokban azt a majd 400 éves műalkotást, amelyről sokáig úgy vélték, hogy a holland festőművész műhelyében dolgozó ismeretlen művész munkája.

Észak-Korea. Dollár százezreket költ lovakra Kim Dzsongun

Észak-Korea tucatnyi telivér lovat importált tavaly Oroszországból csaknem 80 ezer dollár értékben - jelentette orosz vámadatokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Előbb kezdődik az idei pollenszezon

Az enyhe időjárás miatt korábban kezdődik a pollenszezon, az allergia mértékétől és az előző évek tapasztalataitól függően már érdemes szedni a gyógyszereket - mondta Nékám Kristóf allergológus.

Okospelenkát fejlesztettek ki amerikai kutatók

Nedvességet érzékelő okospelenkát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói, akik szerint a találmány a kisbabák és az idősek gondozását is megkönnyítheti.

Drágább lesz a tankolás szerdától

Szerdán emelkednek az üzemanyagárak: a benzin átlagára bruttó 2 forinttal, a gázolaj átlagára pedig bruttó 5 forinttal literenként.

Gazdaság

Hitelfelvétel – itt az online jövedelemigazolás

Az interneten is lehet igényelni a banki hitelfelvételhez elengedhetetlen adóhivatali keresetigazolást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sok az egyszereplős közbeszerzés

Az informatika és az egészségügyi beszerzések területén az egyszereplős közbeszerzések száma és aránya nagyon magas. Ezt a kormány olyan intézményi változtatásokkal igyekszik kezelni, amelyeknek már idén lehetnek eredményei - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

“Farkasszemet néztem a halállal” – A profit mindenek felett?

A tradicionális légitársaságok nagyrészt törölték járataikat a múlt héti, Európán végigsöprő orkán miatt. A fapados gépek többsége azonban felszállt. Fontosabb a profit, mint az utasok biztonsága?

Az OTP eladta szlovák leánybankját

Nem tudott elég nagy részesedést szerezni Szlovákiában, ezért az OTP Bank eladja az OTP Banka Slovensko a.s.-ban fennálló 99,44 százalékos részesedését a KBC Banknak.

Ukrajna. A GDP negyede a szürkegazdaságé

Az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP) csaknem negyedét adja a szürkegazdaság - derült ki abból a kutatási anyagból, amelyet a Ernst and Young vállalat végzett el a Mastercard támogatásával az ukrán gazdasági minisztériummal, a jegybankkal és a statisztikai hivatallal együttműködésben.

Vagyonosodtak a háztartások

Tavaly 11,7 százalékkal, mintegy 5341 milliárd forinttal nőtt a háztatások nettó pénzügyi vagyona és az év végén elérte az 50 932 milliárd forintot - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom