Kezdőlap Edukáció Milyen a jó honlap? - A keresőoptimalizálás
No menu items!

Milyen a jó honlap? – A keresőoptimalizálás

Új vállalkozás tulajdonosaként az online világ felé lépés egyik legfontosabb állomása az első saját honlap. “Kell egy jó honlap!”– gondoljuk. De mit is jelent a “jó”? Számos tényezőre kell figyelni már az indulás előtt, közben és persze utána is!

Számtalan szempontból megközelíthetjük, hogy milyen egy jó honlap. Gondolkodhatunk a látogatók fejével és vizsgálhatjuk ezen tényezők alapján a weboldalakat, vagy figyelembe vehetjük azokat a jellemzőket is, melyek a keresők rangsorolásában játszanak fontos szerepet. Gyakorlatilag ezek a tényezők összefüggnek, most inkább a keresőoptimalizálás szempontjából gyűjtöttünk össze néhány fontos elemet, amelyeket nem árt szem előtt tartanunk, mikor a honlapunkat készítjük.

Az “alapok”

A megfelelő domain nevek választásának szabályairól már halhattunk. Ne legyenek foglaltak, válasszunk meglehetősen rövid nevet, amely figyelemfelkeltő, megjegyezhető és még folytathatnánk a sort. Azonban keresőoptimalizálási szempontból is oda kell figyelnünk arra, hogy milyen domain nevet regisztrálunk. Nem feltétlenül befolyásolási tényező, de ha módunkban áll, válasszunk kulcsszavas domaint!

Érdemes a célokat és célcsoportot is figyelembe venni már a név kiválasztásakor, hiszen a helyi TLD-k előnyt élveznek adott országra való célzáskor, mint a más országbeli domain végződések. Mindezek miatt legyünk tisztában már az elején a célcsoportunkkal, de az is egy jó taktika, ha már az induláskor lefoglaljuk a választott nevet több releváns végződéssel. Nem tudni, hogy a későbbiekben melyik fog jó célt szolgálni, és egyébként sem árt, ha bebiztosítjuk magunkat a konkurenciával szemben.

A megfelelő webtárhely csomag kiválasztása is elkerülhetetlen. Fontos, hogy minél gyorsabb legyen, mely nem csupán azt eredményezi, hogy a látogatók szívesebben böngésznek majd az oldalunkon és nem fordulnak vissza már a várakozás közben, hanem így a Google kereső sem sorolja hátra az oldalunkat a lassú oldalbetöltési sebesség miatt.

Egyes vélemények szerint az is befolyásoló tényező, hogy a célközönség országában található-e a tárhely, mely a gyorsaságot és a helyezést is befolyásolhatja, de vannak ezt cáfoló tapasztalatok is. Mindenesetre, ha magyar látogatók számára készítjük oldalunkat és találunk céljainknak megfelelő csomagot kínáló, valamint megfelelő sebességű hazai webtárhely szolgáltatót, akkor válasszuk azt, hátrány emiatt biztosan nem érhet minket.

Gyorsaság mindenekelőtt

A gyorsaság asztali gépen és mobilon egyaránt elsődleges szempont, hiszen ez is egy rangsorolási tényező a Google szemében. Igyekezzünk úgy megtervezni és kivitelezni honlapunkat, hogy minél gyorsabban betöltődjön.

A weboldal sebességét ellenőrizni tudjuk bizonyos programok segítségével, sőt még javítási tanácsokat is kaphatunk.

Ha már a mobiloknál járunk, azt is szem előtt kell tartani, hogy a felhasználók manapság már nem csak asztali gépekről interneteznek. Éppen ezért használjunk reszponzív design-t, amely bármely képernyőfelbontáshoz igazodik, így nem változik a felhasználói élmény akkor sem, ha más típusú eszközökről nyitják meg honlapunkat.

Törődjünk a biztonsággal is!

Ugyan a SemRush felmérésében csupán tizedik helyen áll a biztonságos weboldal a rangsorolási tényezők listájában, mégis figyeljünk rá, hiszen egyszerűen kivitelezhető, hogy https protokollt használjunk http helyett.

 

Ráadásul manapság már néhány böngésző nem biztonságosnak jelöli az SSL nélküli oldalakat, tehát érdemes használni, mindezzel növelve többek között a látogatók bizalmát.

Forrás: Pixabay

A jó weboldal alapkövetelménye természetesen a célcsoportnak megfelelő tartalom és design, mindennek meg kell lennie ahhoz, hogy az optimalizálás hatásos lehessen, de ez egy külön cikk témáját adhatja. Ahogyan említettük, a fent felsoroltak sem adnak teljes körű leírást, csupán egy pár tanácsot, mely hozzásegíthet az oldal optimalizálásához.

 

Csapó Gergely
Alapító – vezérigazgató
Rackhost Zrt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom