Hirdetés
Kezdőlap Edukáció Milyen a jó honlap? - A keresőoptimalizálás

Milyen a jó honlap? – A keresőoptimalizálás

Új vállalkozás tulajdonosaként az online világ felé lépés egyik legfontosabb állomása az első saját honlap. “Kell egy jó honlap!”– gondoljuk. De mit is jelent a “jó”? Számos tényezőre kell figyelni már az indulás előtt, közben és persze utána is!

Számtalan szempontból megközelíthetjük, hogy milyen egy jó honlap. Gondolkodhatunk a látogatók fejével és vizsgálhatjuk ezen tényezők alapján a weboldalakat, vagy figyelembe vehetjük azokat a jellemzőket is, melyek a keresők rangsorolásában játszanak fontos szerepet. Gyakorlatilag ezek a tényezők összefüggnek, most inkább a keresőoptimalizálás szempontjából gyűjtöttünk össze néhány fontos elemet, amelyeket nem árt szem előtt tartanunk, mikor a honlapunkat készítjük.

Az “alapok”

A megfelelő domain nevek választásának szabályairól már halhattunk. Ne legyenek foglaltak, válasszunk meglehetősen rövid nevet, amely figyelemfelkeltő, megjegyezhető és még folytathatnánk a sort. Azonban keresőoptimalizálási szempontból is oda kell figyelnünk arra, hogy milyen domain nevet regisztrálunk. Nem feltétlenül befolyásolási tényező, de ha módunkban áll, válasszunk kulcsszavas domaint!

Érdemes a célokat és célcsoportot is figyelembe venni már a név kiválasztásakor, hiszen a helyi TLD-k előnyt élveznek adott országra való célzáskor, mint a más országbeli domain végződések. Mindezek miatt legyünk tisztában már az elején a célcsoportunkkal, de az is egy jó taktika, ha már az induláskor lefoglaljuk a választott nevet több releváns végződéssel. Nem tudni, hogy a későbbiekben melyik fog jó célt szolgálni, és egyébként sem árt, ha bebiztosítjuk magunkat a konkurenciával szemben.

A megfelelő webtárhely csomag kiválasztása is elkerülhetetlen. Fontos, hogy minél gyorsabb legyen, mely nem csupán azt eredményezi, hogy a látogatók szívesebben böngésznek majd az oldalunkon és nem fordulnak vissza már a várakozás közben, hanem így a Google kereső sem sorolja hátra az oldalunkat a lassú oldalbetöltési sebesség miatt.

Egyes vélemények szerint az is befolyásoló tényező, hogy a célközönség országában található-e a tárhely, mely a gyorsaságot és a helyezést is befolyásolhatja, de vannak ezt cáfoló tapasztalatok is. Mindenesetre, ha magyar látogatók számára készítjük oldalunkat és találunk céljainknak megfelelő csomagot kínáló, valamint megfelelő sebességű hazai webtárhely szolgáltatót, akkor válasszuk azt, hátrány emiatt biztosan nem érhet minket.

Gyorsaság mindenekelőtt

A gyorsaság asztali gépen és mobilon egyaránt elsődleges szempont, hiszen ez is egy rangsorolási tényező a Google szemében. Igyekezzünk úgy megtervezni és kivitelezni honlapunkat, hogy minél gyorsabban betöltődjön.

A weboldal sebességét ellenőrizni tudjuk bizonyos programok segítségével, sőt még javítási tanácsokat is kaphatunk.

Ha már a mobiloknál járunk, azt is szem előtt kell tartani, hogy a felhasználók manapság már nem csak asztali gépekről interneteznek. Éppen ezért használjunk reszponzív design-t, amely bármely képernyőfelbontáshoz igazodik, így nem változik a felhasználói élmény akkor sem, ha más típusú eszközökről nyitják meg honlapunkat.

Törődjünk a biztonsággal is!

Ugyan a SemRush felmérésében csupán tizedik helyen áll a biztonságos weboldal a rangsorolási tényezők listájában, mégis figyeljünk rá, hiszen egyszerűen kivitelezhető, hogy https protokollt használjunk http helyett.

 

Ráadásul manapság már néhány böngésző nem biztonságosnak jelöli az SSL nélküli oldalakat, tehát érdemes használni, mindezzel növelve többek között a látogatók bizalmát.

Forrás: Pixabay

A jó weboldal alapkövetelménye természetesen a célcsoportnak megfelelő tartalom és design, mindennek meg kell lennie ahhoz, hogy az optimalizálás hatásos lehessen, de ez egy külön cikk témáját adhatja. Ahogyan említettük, a fent felsoroltak sem adnak teljes körű leírást, csupán egy pár tanácsot, mely hozzásegíthet az oldal optimalizálásához.

 

Csapó Gergely
Alapító – vezérigazgató
Rackhost Zrt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a boltok forgalma

A koronavírus-járvány hatásai miatt áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Júliusban jön az új 100 forintos

Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Fitch: ötezer milliárd dollárt öntöttek a világgazdaságba

Példátlan méreteket öltenek a koronavírus-járvány világgazdasági hatásainak enyhítését célzó költségvetési ösztönző programok, amelyeknek értéke már meghaladja a globális pénzügyi válság idején alkalmazott élénkítő intézkedésekét - áll a Fitch Ratings átfogó tanulmányában.

Visszakaphatják pénzüket a Robinson Tours utasai

A héten törölheti az utazásszervezői nyilvántartásból a Robinson Tours utazási irodát Budapest Főváros Kormányhivatala. A törlés után a vagyoni biztosítékot nyújtó biztosító egy héten belül visszautalhatja az utasoknak a korábban befizetett összegeket.

Hírek

Júliusban jön az új 100 forintos

Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Péntektől olcsóbb lesz a benzin

Pénteken bruttó két forinttal csökken a benzin ára, a gázolaj ára viszont a héten nem változik.

Fenyegető éhség – Amerika: „Az emberek félnek”

A koronavírus-krízis kezdete óta 30 millió amerikai veszítette el a munkahelyét! Szociális védőháló alig van. Az ingyenkonyhák nélkül sokan már éhenhaltak volna. A Spiegel riportere Atlantic Cityben térképezte fel a helyzetet. A kaszinóparadicsomot, a középosztályt különösen sújtják a járvány gazdasági következményei.

Online számlázás – immár mobilappal is

A NAV saját fejlesztésű applikációjával a számlák okostelefonon is kiállíthatók, letöltése és használata ingyenes. Az alkalmazás automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást - közölte az adóhatóság.

Kiheverte a járványt a forint?

A hosszú hétvége meghozta az áttörést a magyar fizetőeszköznek: erősödő irányt vett, átjutott a 348 forint/euró szinten, és jó esély van arra, hogy ezek után az árfolyam visszatér a járvány előtti szintekre.

Koronavírus – Az izraeliek 2-3 százalékát fertőzte meg eddig a vírus

Az izraeliek 2-3 százalékát fertőzhette meg eddig a koronavírus a Tel-Aviv-i egyetem szerológiai kutatása alapján - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Az utóbbi időben ismét egyre több beteget találtak, elsősorban az iskolákban elharapódzott fertőzések miatt.

Ingyenes wifi-pont az EU-tól – indul az utolsó kör

Szerdától elérhető az Európai Bizottság negyedik, egyben utolsó pályázati felhívása az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról.

Jön az első magyar zöld kötvény

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megbízást adott az első euróban denominált zöld kötvény kibocsátására. A főszervezői feladatokat a Credit Agricole CIB, az ING Bank és a J.P. Morgan kapta.

Covid-19, Izrael. A Szentföldön vitáznak a csodaszámba menő lefolyásról

Izrael eredményesebben birkózott meg a korona-vírussal, mint a világ legtöbb országa. A fertőzöttek száma mindvégig alacsony volt. Forró klíma, szigorú karanténszabályok, genetika vagy mindezek együtt? – A tudósok a magyarázatról vitatkoznak, minközben újra iskolákat zártak be a lazítás után..  

Újra 40 dollár közelében a Brent olaj ára

A Brent ára kedden délelőtt lépte át először a hordónkénti 39 dollárt a március 11-i mélypont óta.

Nyugdíjat ígért a börtönből – 45 embert károsított meg

Negyvenöt ember bankkártyaadatait csalta ki egy büntetés-végrehajtási intézetben lévő férfi 2017 áprilisa és júniusa között - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei főügyész.

Balaton. Több tucatnyi gyógyszer maradványát mutatták ki

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban. Mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot - közölte Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Gazdaság

Júliusban jön az új 100 forintos

Július 1-től kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Tarolt a zöld kötvény – ötszörös volt a túljegyzés

Több mint ötszörös volt az érdeklődés Magyarország első nemzetközi zöld kötvényei iránt, a befektetők közel 7,7 milliárd euró értékben adtak be ajánlatot. A befolyó források kizárólag zöld beruházásokra használhatók fel.

Kiheverte a járványt a forint?

A hosszú hétvége meghozta az áttörést a magyar fizetőeszköznek: erősödő irányt vett, átjutott a 348 forint/euró szinten, és jó esély van arra, hogy ezek után az árfolyam visszatér a járvány előtti szintekre.

Jön az első magyar zöld kötvény

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megbízást adott az első euróban denominált zöld kötvény kibocsátására. A főszervezői feladatokat a Credit Agricole CIB, az ING Bank és a J.P. Morgan kapta.

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom