Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?
No menu items!

Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?

A 2020-ban fordulat következett be az ingatlanpiacon, amiről elsőre azt gondolnánk, hogy a  koronavírus miatt. Valójában már 2019-ben elindult a folyamat, ami 2020-ban tovább erősödött. Az éveken át tartó nagyléptékű áremelkedések után várható volt a lassulás, és ez 2021-ben is kitart. A hazai ingatlanpiac átlagos négyzetméter árairól az Ingatlannet.hu adott tájékoztatót AzÜzlet.hu-nak.

A családi házak alig drágultak

Ha a régióközpontok családi házainak 2021. februári átlagárát nézzük, nem sok eltérést tapasztalunk a 2020. februári adatokhoz képest. A családi házak áremelkedő tendenciája megtorpant a tavalyi évben.

Konkrétan a fővárosban csak egy arasznyit, négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintot drágultak a házak az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Ennek következtében a budapesti házak átlag kínálati ára 570 ezer Ft/m² lett idén februárban.

Minimális volt az éves áremelkedés Győrben és Debrecenben is. Ezen régióközpontokban 20 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak a képzeletbeli árlétrán, amelynek következtében a győri házakat 360 ezer Ft/m²-es, a debrecenieket 390 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idén, az év elején.

Pécsett és Szegeden is mindössze 30-40 ezer Ft/m²-rel drágultak a házak. Persze ez egy nagyobb ingatlan esetében több millió forintot jelent, de az elmúlt évek változásait nézve lehetne akár több is. Azok, akik idén februárban Pécsett kerestek házat, 300 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak, a szegedi 380 ezer Ft/m²-es átlagárral szemben.

A lakások is drágábbak, de nem sokkal

A lakáspiacon is ugyanaz a folyamat ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán lelassult az árak emelkedő tendenciája. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac sok esetben a stagnálás fonalát vette fel.

10 ezer forint híján megegyezett a téglalakások átlagos négyzetméter ára 2021 februárjában és 2020 februárjában Szegeden. A napfény városában 500 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron kezdték az évet a téglaépítésű lakások.

Budapesten és Pécsen valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 20-30 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a budapesti téglalakások 2021. februári átlag kínálati ára 850 ezer Ft/m², a pécsieké 450 ezer Ft/m² lett.

A vizsgált régióközpontok közül – a főváros mellett – Győrben és Debrecenben haladták meg a téglalakások a fél millió forintos átlagos négyzetméter árat. Az új évben a győri lakásokat eddig átlagosan 550 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra, míg a debrecenieket 610 ezer Ft/m²-es átlagáron.

Mit várnak a szakértők a 2021-es ingatlanpiactól?

Csapó Gergely

Úgy fest, hogy az árak változásának iránya és mértéke is a 2020-ban látottakhoz lesz hasonló: tehát kismértékű áremelkedésre, stagnálásra illetve enyhe árcsökkenésre is számíthatunk – nyilatkozta lapunknak Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu ügyvezetője.

A szakértők többsége szerint a koronavírus idén sem lesz hatással az ingatlanpiaci árakra és a keresletre. Ellentétben a kormányzat újonnan hozott rendeleteivel, amelyek egyik célja kifejezetten az élénkítés.

Bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben és megemelhetik az árakat, a drasztikus változások még nagy valószínűséggel váratnak magukra. Összességében 2021-ben a hazai ingatlanpiac nem az árak szárnyalásától lesz hangos.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Markovich Béla, a díjnyertes menedzser az oktatásban és a partnerségben hisz 

Ezt szolgálja a Mapei tudásmegosztási programja is, amely évente több ezer részvevő - diákok, szakemberek, építőanyag kereskedők, tervezők - számára biztosít szakmai képzéseket.

Gyorstöltő tanácsok a szakértőtől

Egyre több mobilgyártó úgy árulja készülékét, hogy annak dobozában a töltőkábel mellet nem lapul már töltő.

Turisztikai támogatással erősít a kormány

Tavaly a járvány után teljes helyreállást ért el az ágazat, idén pedig a vendégéjszakák tartós növekedése várható,

Német Turisztikai Hivatal: A beutazó turizmus 7,8 %-kal nőtt

Az év kezdetétől február végéig 9,4 millió nemzetközi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek – ez az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedésnek felel meg.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.