Kezdőlap Ingatlan Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?
No menu items!

Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?

A 2020-ban fordulat következett be az ingatlanpiacon, amiről elsőre azt gondolnánk, hogy a  koronavírus miatt. Valójában már 2019-ben elindult a folyamat, ami 2020-ban tovább erősödött. Az éveken át tartó nagyléptékű áremelkedések után várható volt a lassulás, és ez 2021-ben is kitart. A hazai ingatlanpiac átlagos négyzetméter árairól az Ingatlannet.hu adott tájékoztatót AzÜzlet.hu-nak.

A családi házak alig drágultak

Ha a régióközpontok családi házainak 2021. februári átlagárát nézzük, nem sok eltérést tapasztalunk a 2020. februári adatokhoz képest. A családi házak áremelkedő tendenciája megtorpant a tavalyi évben.

Konkrétan a fővárosban csak egy arasznyit, négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintot drágultak a házak az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Ennek következtében a budapesti házak átlag kínálati ára 570 ezer Ft/m² lett idén februárban.

Minimális volt az éves áremelkedés Győrben és Debrecenben is. Ezen régióközpontokban 20 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak a képzeletbeli árlétrán, amelynek következtében a győri házakat 360 ezer Ft/m²-es, a debrecenieket 390 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idén, az év elején.

Pécsett és Szegeden is mindössze 30-40 ezer Ft/m²-rel drágultak a házak. Persze ez egy nagyobb ingatlan esetében több millió forintot jelent, de az elmúlt évek változásait nézve lehetne akár több is. Azok, akik idén februárban Pécsett kerestek házat, 300 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak, a szegedi 380 ezer Ft/m²-es átlagárral szemben.

A lakások is drágábbak, de nem sokkal

A lakáspiacon is ugyanaz a folyamat ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán lelassult az árak emelkedő tendenciája. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac sok esetben a stagnálás fonalát vette fel.

10 ezer forint híján megegyezett a téglalakások átlagos négyzetméter ára 2021 februárjában és 2020 februárjában Szegeden. A napfény városában 500 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron kezdték az évet a téglaépítésű lakások.

Budapesten és Pécsen valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 20-30 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a budapesti téglalakások 2021. februári átlag kínálati ára 850 ezer Ft/m², a pécsieké 450 ezer Ft/m² lett.

A vizsgált régióközpontok közül – a főváros mellett – Győrben és Debrecenben haladták meg a téglalakások a fél millió forintos átlagos négyzetméter árat. Az új évben a győri lakásokat eddig átlagosan 550 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra, míg a debrecenieket 610 ezer Ft/m²-es átlagáron.

Mit várnak a szakértők a 2021-es ingatlanpiactól?

Csapó Gergely

Úgy fest, hogy az árak változásának iránya és mértéke is a 2020-ban látottakhoz lesz hasonló: tehát kismértékű áremelkedésre, stagnálásra illetve enyhe árcsökkenésre is számíthatunk – nyilatkozta lapunknak Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu ügyvezetője.

A szakértők többsége szerint a koronavírus idén sem lesz hatással az ingatlanpiaci árakra és a keresletre. Ellentétben a kormányzat újonnan hozott rendeleteivel, amelyek egyik célja kifejezetten az élénkítés.

Bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben és megemelhetik az árakat, a drasztikus változások még nagy valószínűséggel váratnak magukra. Összességében 2021-ben a hazai ingatlanpiac nem az árak szárnyalásától lesz hangos.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.