Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?
No menu items!

Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?

A 2020-ban fordulat következett be az ingatlanpiacon, amiről elsőre azt gondolnánk, hogy a  koronavírus miatt. Valójában már 2019-ben elindult a folyamat, ami 2020-ban tovább erősödött. Az éveken át tartó nagyléptékű áremelkedések után várható volt a lassulás, és ez 2021-ben is kitart. A hazai ingatlanpiac átlagos négyzetméter árairól az Ingatlannet.hu adott tájékoztatót AzÜzlet.hu-nak.

A családi házak alig drágultak

Ha a régióközpontok családi házainak 2021. februári átlagárát nézzük, nem sok eltérést tapasztalunk a 2020. februári adatokhoz képest. A családi házak áremelkedő tendenciája megtorpant a tavalyi évben.

Konkrétan a fővárosban csak egy arasznyit, négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintot drágultak a házak az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Ennek következtében a budapesti házak átlag kínálati ára 570 ezer Ft/m² lett idén februárban.

Minimális volt az éves áremelkedés Győrben és Debrecenben is. Ezen régióközpontokban 20 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak a képzeletbeli árlétrán, amelynek következtében a győri házakat 360 ezer Ft/m²-es, a debrecenieket 390 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idén, az év elején.

Pécsett és Szegeden is mindössze 30-40 ezer Ft/m²-rel drágultak a házak. Persze ez egy nagyobb ingatlan esetében több millió forintot jelent, de az elmúlt évek változásait nézve lehetne akár több is. Azok, akik idén februárban Pécsett kerestek házat, 300 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak, a szegedi 380 ezer Ft/m²-es átlagárral szemben.

A lakások is drágábbak, de nem sokkal

A lakáspiacon is ugyanaz a folyamat ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán lelassult az árak emelkedő tendenciája. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac sok esetben a stagnálás fonalát vette fel.

10 ezer forint híján megegyezett a téglalakások átlagos négyzetméter ára 2021 februárjában és 2020 februárjában Szegeden. A napfény városában 500 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron kezdték az évet a téglaépítésű lakások.

Budapesten és Pécsen valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 20-30 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a budapesti téglalakások 2021. februári átlag kínálati ára 850 ezer Ft/m², a pécsieké 450 ezer Ft/m² lett.

A vizsgált régióközpontok közül – a főváros mellett – Győrben és Debrecenben haladták meg a téglalakások a fél millió forintos átlagos négyzetméter árat. Az új évben a győri lakásokat eddig átlagosan 550 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra, míg a debrecenieket 610 ezer Ft/m²-es átlagáron.

Mit várnak a szakértők a 2021-es ingatlanpiactól?

Csapó Gergely

Úgy fest, hogy az árak változásának iránya és mértéke is a 2020-ban látottakhoz lesz hasonló: tehát kismértékű áremelkedésre, stagnálásra illetve enyhe árcsökkenésre is számíthatunk – nyilatkozta lapunknak Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu ügyvezetője.

A szakértők többsége szerint a koronavírus idén sem lesz hatással az ingatlanpiaci árakra és a keresletre. Ellentétben a kormányzat újonnan hozott rendeleteivel, amelyek egyik célja kifejezetten az élénkítés.

Bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben és megemelhetik az árakat, a drasztikus változások még nagy valószínűséggel váratnak magukra. Összességében 2021-ben a hazai ingatlanpiac nem az árak szárnyalásától lesz hangos.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom