Kezdőlap Ingatlan Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?
No menu items!

Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?

A 2020-ban fordulat következett be az ingatlanpiacon, amiről elsőre azt gondolnánk, hogy a  koronavírus miatt. Valójában már 2019-ben elindult a folyamat, ami 2020-ban tovább erősödött. Az éveken át tartó nagyléptékű áremelkedések után várható volt a lassulás, és ez 2021-ben is kitart. A hazai ingatlanpiac átlagos négyzetméter árairól az Ingatlannet.hu adott tájékoztatót AzÜzlet.hu-nak.

A családi házak alig drágultak

Ha a régióközpontok családi házainak 2021. februári átlagárát nézzük, nem sok eltérést tapasztalunk a 2020. februári adatokhoz képest. A családi házak áremelkedő tendenciája megtorpant a tavalyi évben.

Konkrétan a fővárosban csak egy arasznyit, négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintot drágultak a házak az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Ennek következtében a budapesti házak átlag kínálati ára 570 ezer Ft/m² lett idén februárban.

Minimális volt az éves áremelkedés Győrben és Debrecenben is. Ezen régióközpontokban 20 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak a képzeletbeli árlétrán, amelynek következtében a győri házakat 360 ezer Ft/m²-es, a debrecenieket 390 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idén, az év elején.

Pécsett és Szegeden is mindössze 30-40 ezer Ft/m²-rel drágultak a házak. Persze ez egy nagyobb ingatlan esetében több millió forintot jelent, de az elmúlt évek változásait nézve lehetne akár több is. Azok, akik idén februárban Pécsett kerestek házat, 300 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak, a szegedi 380 ezer Ft/m²-es átlagárral szemben.

A lakások is drágábbak, de nem sokkal

A lakáspiacon is ugyanaz a folyamat ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán lelassult az árak emelkedő tendenciája. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac sok esetben a stagnálás fonalát vette fel.

10 ezer forint híján megegyezett a téglalakások átlagos négyzetméter ára 2021 februárjában és 2020 februárjában Szegeden. A napfény városában 500 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron kezdték az évet a téglaépítésű lakások.

Budapesten és Pécsen valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 20-30 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a budapesti téglalakások 2021. februári átlag kínálati ára 850 ezer Ft/m², a pécsieké 450 ezer Ft/m² lett.

A vizsgált régióközpontok közül – a főváros mellett – Győrben és Debrecenben haladták meg a téglalakások a fél millió forintos átlagos négyzetméter árat. Az új évben a győri lakásokat eddig átlagosan 550 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra, míg a debrecenieket 610 ezer Ft/m²-es átlagáron.

Mit várnak a szakértők a 2021-es ingatlanpiactól?

Csapó Gergely

Úgy fest, hogy az árak változásának iránya és mértéke is a 2020-ban látottakhoz lesz hasonló: tehát kismértékű áremelkedésre, stagnálásra illetve enyhe árcsökkenésre is számíthatunk – nyilatkozta lapunknak Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu ügyvezetője.

A szakértők többsége szerint a koronavírus idén sem lesz hatással az ingatlanpiaci árakra és a keresletre. Ellentétben a kormányzat újonnan hozott rendeleteivel, amelyek egyik célja kifejezetten az élénkítés.

Bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben és megemelhetik az árakat, a drasztikus változások még nagy valószínűséggel váratnak magukra. Összességében 2021-ben a hazai ingatlanpiac nem az árak szárnyalásától lesz hangos.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,92 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 48 610,40 ponton zárt csütörtökön.

Debrecenben a Vitesco újabb beruházásra készül

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének...

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Hírek

Pénteken 30 fokot hoz a hidegfront

Pénteken érkezik a hidegfront, és szombatra már országszerte mérséklődik a hőség. Jelentős lehűlés viszont nem lesz, többfelé 30 fok körüli meleg várható. Részletek

5,5 millió beoltottal véget ér a kötelező maszkhasználat – könnyebb lesz az utazás is

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott állampolgár elérése esetén. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Kábítószer-kereskedő pénzügyőrt tartóztattak le

A házkutatás alkalmával legalább öt féle kábítószer nyomait találták meg annál a pénzügyőrnél, aki ellen - két társával egyetemben - eljárást indított a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kánikula, áramfogyasztási rekord, tovább tart a trend

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása, június 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - lesz még melegebb is!

Szlovákia százezerszám továbbad a vakcinákon – Megjelent a delta variáns az országban

Szlovákiában egy laboratóriumi vizsgálat során kimutatták a koronavírus úgynevezett delta variánsát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

Korrupció. Fiktív adatok alapján kisállat-útleveleket állított ki a hatósági állatorvos

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt eljárást indított egy hatósági állatorvos és öt társa ellen

Nyáron egyre több lesz az extrém eső és a szárazság is

Valószínűleg a klímaváltozás hatására szélsőségesebb lett a nyári csapadék eloszlása Budapesten: az utóbbi 30 évben egyaránt nőtt a rendkívül csapadékos napok száma és az egybefüggő száraz időszakok maximális hossza is - írta Kis Anna meteorológus.

Ennyien neteznek Magyarországon és az EU-ban!

Egyre jobban növekszik a 65 év felettiek körében is az internethasználat az Európai Unió országaiban, hazánk jelenleg a középmezőnyben foglal helyet, derül ki mindez az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból. A felmérésben a különböző korcsoportok internetezési szokásait vizsgálták.

Moszkva: barátságtalan ország marad az USA

A genfi csúcs nem teremtette meg a feltételeit annak, hogy az Egyesült Államok lekerüljön az Oroszországgal szemben barátságtalan országok listájáról - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában.

Hőségriadó – Vörös kóddal! 40 fok meleg, erősödő allergiás tünetek

Tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Az ellergiásokra nehéz napok várnak. A pollenszezon idén erősnek ígérkezik (pollennaptár)

Délkelet-Ázsiát ellepi a szemetünk – Kínai tiltás, részleges egyezségek

1950 óta 6,3 milliárd tonna plasztik hulladék képződött. 9 százalékát újrahasznosítottuk, 12 elégettük, 79 százalék a természetben végezte. Különösen rossza a helyzet Délkelet Ázsiában. A térség országai a kínai behozatali tilalom bevezetése óta belefulladnak a nyugati szemétbe.

Milliárdos áfacsalás. Csőre töltött fegyverek fogadták a NAV kommandósait

Őrzés-védelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A banda a fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át.

Gazdaság

ÁSZ: a monetáris politika mérsékelte a költségvetési kockázatokat

Kifejezetten mérsékelte a költségvetési kockázatokat a 2017-2020. közötti monetáris politika - szögezik le az Állami Számvevőszék szakértői a költségvetési kockázatokat értékelő elemzésükben.

Eurolikviditást nyújtó devizaswap tendert tartott az MNB

A Magyar Nemzeti Bank szerdai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 2613 millió euró (915,44 milliárd forint) értékben kötött ügyletet  július 8-i lejárattal - közölte a jegybank.

Alapkamatot emelt a cseh jegybank

A cseh jegybanki tanács szerdán 0,25 százalékról 0,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.

50 fontos polimer bankjegy – uralkodói arcképpel és Pride színekkel

Forgalomba került az új, polimer alapanyagú brit 50 fontos bankjegy, amelyen Alan Turing portréja látható. Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának...

Elemzők: A kamatemelés megfelel a várakozásoknak

A várakozásoknak megfelelő mértékű volt a jegybanki kamatemelés az MTI által megkérdezett elemzők szerint. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamat mértékét 30...

Kamatemelés – a Monetáris Tanács indoklása

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az árstabilitás biztosítása, az inflációs kockázatok tartós hatásainak megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében indította el a kamatemelési ciklust - írták a keddi, kamatemelést indokló közleményben.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom