Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?
No menu items!

Milyen ingatlanpiaci árakat hoz a 2021-es év?

A 2020-ban fordulat következett be az ingatlanpiacon, amiről elsőre azt gondolnánk, hogy a  koronavírus miatt. Valójában már 2019-ben elindult a folyamat, ami 2020-ban tovább erősödött. Az éveken át tartó nagyléptékű áremelkedések után várható volt a lassulás, és ez 2021-ben is kitart. A hazai ingatlanpiac átlagos négyzetméter árairól az Ingatlannet.hu adott tájékoztatót AzÜzlet.hu-nak.

A családi házak alig drágultak

Ha a régióközpontok családi házainak 2021. februári átlagárát nézzük, nem sok eltérést tapasztalunk a 2020. februári adatokhoz képest. A családi házak áremelkedő tendenciája megtorpant a tavalyi évben.

Konkrétan a fővárosban csak egy arasznyit, négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forintot drágultak a házak az egy évvel ezelőtti átlagárhoz képest. Ennek következtében a budapesti házak átlag kínálati ára 570 ezer Ft/m² lett idén februárban.

Minimális volt az éves áremelkedés Győrben és Debrecenben is. Ezen régióközpontokban 20 ezer Ft/m²-t léptek feljebb a családi házak a képzeletbeli árlétrán, amelynek következtében a győri házakat 360 ezer Ft/m²-es, a debrecenieket 390 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra az idén, az év elején.

Pécsett és Szegeden is mindössze 30-40 ezer Ft/m²-rel drágultak a házak. Persze ez egy nagyobb ingatlan esetében több millió forintot jelent, de az elmúlt évek változásait nézve lehetne akár több is. Azok, akik idén februárban Pécsett kerestek házat, 300 ezer forintos átlagos négyzetméter árral találkozhattak, a szegedi 380 ezer Ft/m²-es átlagárral szemben.

A lakások is drágábbak, de nem sokkal

A lakáspiacon is ugyanaz a folyamat ment végbe, mint a házak piacán, azaz jócskán lelassult az árak emelkedő tendenciája. A korábban eszeveszett mértékben dráguló lakáspiac sok esetben a stagnálás fonalát vette fel.

10 ezer forint híján megegyezett a téglalakások átlagos négyzetméter ára 2021 februárjában és 2020 februárjában Szegeden. A napfény városában 500 ezer Ft/m²-es átlag kínálati áron kezdték az évet a téglaépítésű lakások.

Budapesten és Pécsen valamivel bátrabban, négyzetméterenként átlagosan 20-30 ezer forinttal meneteltek előre a lakáspiaci árak. Így a budapesti téglalakások 2021. februári átlag kínálati ára 850 ezer Ft/m², a pécsieké 450 ezer Ft/m² lett.

A vizsgált régióközpontok közül – a főváros mellett – Győrben és Debrecenben haladták meg a téglalakások a fél millió forintos átlagos négyzetméter árat. Az új évben a győri lakásokat eddig átlagosan 550 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra, míg a debrecenieket 610 ezer Ft/m²-es átlagáron.

Mit várnak a szakértők a 2021-es ingatlanpiactól?

Csapó Gergely

Úgy fest, hogy az árak változásának iránya és mértéke is a 2020-ban látottakhoz lesz hasonló: tehát kismértékű áremelkedésre, stagnálásra illetve enyhe árcsökkenésre is számíthatunk – nyilatkozta lapunknak Csapó Gergely, az Ingatlannet.hu ügyvezetője.

A szakértők többsége szerint a koronavírus idén sem lesz hatással az ingatlanpiaci árakra és a keresletre. Ellentétben a kormányzat újonnan hozott rendeleteivel, amelyek egyik célja kifejezetten az élénkítés.

Bár a támogatások lendületet hozhatnak a keresletben és megemelhetik az árakat, a drasztikus változások még nagy valószínűséggel váratnak magukra. Összességében 2021-ben a hazai ingatlanpiac nem az árak szárnyalásától lesz hangos.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A chiphiány még hónapokig fékezheti az ipart – és a növekedést

Az alkatrészek, különösen a félvezetők hiánya nyomta rá bélyegét az ipar októberi teljesítményére is, amely a legnagyobb súlyú ágazatokat, a járműgyártást és az elektronikai termékek gyártását sújtotta leginkább. Elemzők szerint a helyzet javulása a jövő év közepéig aligha várható, így az ipar és a hozzá kötődő export növekedésre gyakorolt hatása növekvő kockázatot jelent a gazdasági növekedés szempontjából.

Intrum: javult a magyarok fizetőképessége

Javult a lakosság számlafizetési képessége az elmúlt egy évben: a magyarok 27,8 százaléka mondta, hogy legalább egy számlát nem tudott időben befizetni az elmúlt 12 hónapban. Vagyis kevesebben, mint tavaly, amikor ez az arány 31 százalék volt - közölte az Intrum követeléskezelő.

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják – lemond a parlamenti államtitkár

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda.

Eurózóna. Váratlanul nagyot zuhant a befektetői hangulat

Jelentősen, a vártnál jóval nagyobb mértékben romlott decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben - derült ki a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felméréséből.

Hírek

Hivatali vesztegetéssel gyanúsítják – lemond a parlamenti államtitkár

Kedden benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről Völner Pál - közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda.

Új napelemes pályázat – 35 ezer család kaphat milliókat

Elindult hazánk eddigi legnagyobb szabású, lakosságot érintő zöldítési projektje, amelyben napelemes rendszerek telepítéséhez, nyílászárók cseréjéhez, fűtés korszerűsítéséhez és akkumulátor telepítéséhez lehet forrást igényelni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Orbán: három helyett öt százalékkal emelkedik a nyugdíj januártól

Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

Napcore. Harminc ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit

A világ legnagyobb, közlekedési adatplatformok közötti együttműködése jött létre a Napcore projekt elindulásával.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Gazdaság

Intrum: javult a magyarok fizetőképessége

Javult a lakosság számlafizetési képessége az elmúlt egy évben: a magyarok 27,8 százaléka mondta, hogy legalább egy számlát nem tudott időben befizetni az elmúlt 12 hónapban. Vagyis kevesebben, mint tavaly, amikor ez az arány 31 százalék volt - közölte az Intrum követeléskezelő.

Az OTP újabb bankot vesz Albániában

Az OTP Bank 55 millió euróért, vagyis mintegy 20 milliárd forintért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom