Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Milyen újabb szankciók jöhetnek még Oroszország ellen?
No menu items!

Milyen újabb szankciók jöhetnek még Oroszország ellen?

Sajtóértesülések szerint az Európai Unió egyes tagállamai azt szorgalmazzák, hogy a blokk gyorsan vezessen be új szankciókat Oroszországgal szemben, válaszul azokra a jelentésekre, amelyek szerint az orosz csapatok fegyvertelen civileket mészároltak le ukrajnai városokban.

A Bloombergnek nyilatkozó diplomaták szerint az Európai Bizottság máris kidolgozott olyan intézkedéseket, amelyek főként a kiskapuk bezárására, a meglévő intézkedések megerősítésére – például a technológiai termékek exportjának ellenőrzésére és a SWIFT globális fizetési rendszerből már kizárt bankok teljes körű szankcionálására -, valamint a szankcionált személyek listájának bővítésére összpontosítanának.

Egyes uniós vezetők szerint most még több szankció gyors bevezetésére van szükség, mivel ukrán tisztviselők bizonyítékokat küldtek az orosz csapatok által az ország északi területein elkövetett háborús bűncselekményekről – közölte a lappal egy, a belső tárgyalásokat jól ismerő diplomata.

Ám egyelőre nincs konszenzus az új csomag minden részletét illetően, noha az EU vezetése arra törekszik, hogy már ezen a héten előterjesszen egy sor korrekciós intézkedést. Néhány tagállam – köztük Németország – ellenzi, hogy szankciókkal sújtsák Oroszország energiaszektorát, tengeri kereskedelmét és más kulcsfontosságú iparágait, márpedig az uniós szankciókhoz egyhangú támogatásra van szükség.

Az uniós tagállamok vezetői most arról vitáznak, hogy milyen lépések tennének szükségessé egy újabb és teljesebb szankciócsomagot. Egyesek továbbra is úgy érvelnek, hogy ilyen intézkedéseket csak akkor kellene megvizsgálni, ha Oroszország vegyi fegyvereket vetne be vagy elfoglalna egy nagyvárost – mondta három diplomata, akik neveik elhallgatását kérték, mivel a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak.

Más államok szerint a Kijev közelében található Bucsában és más helyeken történt események elégségesek ahhoz, hogy intézkedést indokoljanak. Az egyik diplomata szerint még az asztalon lévő friss intézkedések sem elégségesek a potenciális háborús bűncselekmények mértékét tekintve.

Mateusz Morawiecki

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint az “erős uniós szankciók” ötödik körének a lehető leghamarabb meg kell születnie, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig felszólította az EU vezetőit, hogy minél hamarabb tartsanak rendkívüli csúcstalálkozót a bucsai események megvitatására, és kijelentette, hogy a blokknak haladéktalanul meg kell szakítania minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal.

Ukrajna azzal vádolja az orosz katonákat, hogy fegyvertelen civileket öltek meg, és a tisztviselők szerint az orosz csapatok távozása után több száz holttestet találtak Bucsában.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója több fotót is közzétett (csak erős idegzetűek kattintsanak) a Twitteren halott emberekről, néhányuknak a keze is hátra volt kötve. Zelenszkij elnök szintén megerősítette a vádakat, miszerint Oroszország népirtást követ el Ukrajnában, és a CBS Face the Nation című műsorában azt mondta, hogy polgárait “elpusztítják és kiirtják“.

Dmitrij Peszkov

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította a háborús bűnökre vonatkozó állításokat. “Szabad szemmel is világos, hogy rengeteg hamisítvány és megrendezett felvétel van” – mondta Peszkov, amikor arra kérték, hogy kommentálja az ukrán tisztviselők által közzétett képeket. Az orosz védelmi minisztérium a honlapján közzétett nyilatkozatában “provokációnak” nevezte az ukrán vádakat.

Annalena Baerbock német külügyminiszter Twitter-bejegyzésben közölte, hogy mindenkit, aki háborús bűnökért felelős, felelősségre kell vonni, és a szankciókat meg fogják szigorítani.

Olaf Scholz

Olaf Scholz kancellár vasárnap Berlinben újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Németország és szövetségesei a következő napokban “további intézkedésekről” fognak megállapodni Oroszországgal szemben. Részleteket nem közölt, és nem említette az orosz gáz-, olaj- és szénimportot, amelyre Németország nagymértékben támaszkodik.

Putyin és támogatói meg fogják érezni a hatását, és mi továbbra is fegyvereket bocsátunk Ukrajna rendelkezésére, hogy meg tudja védeni magát az orosz invázióval szemben” – mondta Scholz.

Az eddig bevezetett nyugati szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásairól ide kattintva olvashat bővebben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom