Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Milyen újabb szankciók jöhetnek még Oroszország ellen?
No menu items!

Milyen újabb szankciók jöhetnek még Oroszország ellen?

Sajtóértesülések szerint az Európai Unió egyes tagállamai azt szorgalmazzák, hogy a blokk gyorsan vezessen be új szankciókat Oroszországgal szemben, válaszul azokra a jelentésekre, amelyek szerint az orosz csapatok fegyvertelen civileket mészároltak le ukrajnai városokban.

A Bloombergnek nyilatkozó diplomaták szerint az Európai Bizottság máris kidolgozott olyan intézkedéseket, amelyek főként a kiskapuk bezárására, a meglévő intézkedések megerősítésére – például a technológiai termékek exportjának ellenőrzésére és a SWIFT globális fizetési rendszerből már kizárt bankok teljes körű szankcionálására -, valamint a szankcionált személyek listájának bővítésére összpontosítanának.

Egyes uniós vezetők szerint most még több szankció gyors bevezetésére van szükség, mivel ukrán tisztviselők bizonyítékokat küldtek az orosz csapatok által az ország északi területein elkövetett háborús bűncselekményekről – közölte a lappal egy, a belső tárgyalásokat jól ismerő diplomata.

Ám egyelőre nincs konszenzus az új csomag minden részletét illetően, noha az EU vezetése arra törekszik, hogy már ezen a héten előterjesszen egy sor korrekciós intézkedést. Néhány tagállam – köztük Németország – ellenzi, hogy szankciókkal sújtsák Oroszország energiaszektorát, tengeri kereskedelmét és más kulcsfontosságú iparágait, márpedig az uniós szankciókhoz egyhangú támogatásra van szükség.

Az uniós tagállamok vezetői most arról vitáznak, hogy milyen lépések tennének szükségessé egy újabb és teljesebb szankciócsomagot. Egyesek továbbra is úgy érvelnek, hogy ilyen intézkedéseket csak akkor kellene megvizsgálni, ha Oroszország vegyi fegyvereket vetne be vagy elfoglalna egy nagyvárost – mondta három diplomata, akik neveik elhallgatását kérték, mivel a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak.

Más államok szerint a Kijev közelében található Bucsában és más helyeken történt események elégségesek ahhoz, hogy intézkedést indokoljanak. Az egyik diplomata szerint még az asztalon lévő friss intézkedések sem elégségesek a potenciális háborús bűncselekmények mértékét tekintve.

Mateusz Morawiecki

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint az “erős uniós szankciók” ötödik körének a lehető leghamarabb meg kell születnie, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig felszólította az EU vezetőit, hogy minél hamarabb tartsanak rendkívüli csúcstalálkozót a bucsai események megvitatására, és kijelentette, hogy a blokknak haladéktalanul meg kell szakítania minden kereskedelmi kapcsolatot Oroszországgal.

Ukrajna azzal vádolja az orosz katonákat, hogy fegyvertelen civileket öltek meg, és a tisztviselők szerint az orosz csapatok távozása után több száz holttestet találtak Bucsában.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója több fotót is közzétett (csak erős idegzetűek kattintsanak) a Twitteren halott emberekről, néhányuknak a keze is hátra volt kötve. Zelenszkij elnök szintén megerősítette a vádakat, miszerint Oroszország népirtást követ el Ukrajnában, és a CBS Face the Nation című műsorában azt mondta, hogy polgárait “elpusztítják és kiirtják“.

Dmitrij Peszkov

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította a háborús bűnökre vonatkozó állításokat. “Szabad szemmel is világos, hogy rengeteg hamisítvány és megrendezett felvétel van” – mondta Peszkov, amikor arra kérték, hogy kommentálja az ukrán tisztviselők által közzétett képeket. Az orosz védelmi minisztérium a honlapján közzétett nyilatkozatában “provokációnak” nevezte az ukrán vádakat.

Annalena Baerbock német külügyminiszter Twitter-bejegyzésben közölte, hogy mindenkit, aki háborús bűnökért felelős, felelősségre kell vonni, és a szankciókat meg fogják szigorítani.

Olaf Scholz

Olaf Scholz kancellár vasárnap Berlinben újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy Németország és szövetségesei a következő napokban “további intézkedésekről” fognak megállapodni Oroszországgal szemben. Részleteket nem közölt, és nem említette az orosz gáz-, olaj- és szénimportot, amelyre Németország nagymértékben támaszkodik.

Putyin és támogatói meg fogják érezni a hatását, és mi továbbra is fegyvereket bocsátunk Ukrajna rendelkezésére, hogy meg tudja védeni magát az orosz invázióval szemben” – mondta Scholz.

Az eddig bevezetett nyugati szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásairól ide kattintva olvashat bővebben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Még mindig törött a női karrier lépcsőfoka – Hiába az ESG, lassan halad a munkahelyi női egyenjogúság

Habár a pandémia hatására elterjedt home office a szellemi munkát vállaló nők régi vágya volt, a családi összezártsággal rájuk szakadt otthoni együttlét inkább nehezítette, mint könnyítette a munkavégzést és a szakmai előbbre lépés lehetőségét. Az amerikai kutatók ráadásul nemcsak a kiégést, hanem az ebből fakadó munkaerőpiaci kilépést is nagy veszélynek tartják.

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom