Kezdőlap Világgazdaság A szankciók fájnak, de nem tragikusak az orosz gazdaságnak
No menu items!

A szankciók fájnak, de nem tragikusak az orosz gazdaságnak

Egy esetleges energiaembargó akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhet Oroszországnak. Illusztráció: Bigstock

Bár Oroszország gazdasága az Ukrajnával vívott háború első hónapjában rengeteg nyugati szankciót kapott a nyakába, a mérleg még mindig ragyogóan alakulhat, mivel az ország néhány nagy kereskedelmi partnere egyelőre nem vezetett be embargót az orosz energiahordozókra.

A Bloomberg várakozásai szerint Oroszország az idén közel 321 milliárd dollárt fog keresni az energiaexportból, ami több mint egyharmados növekedést jelent 2021-hez képest. Emellett rekordméretű folyó fizetési mérlegtöbbletre számíthat, amely a Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint elérheti a 240 milliárd dollárt is.

Robin Brooks

Az orosz folyó fizetési mérleg többletének legnagyobb hajtóereje továbbra is szilárdnak tűnik. A jelenleg érvényben lévő szankciók mellett a kemény valuta jelentős beáramlása Oroszországba folytatódni látszik” – áll a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) közgazdászainak Robin Brooks által vezetett jelentésében.

Az energiaértékesítésre vonatkozó embargó esetén azonban teljesen megváltozhatnak a számok. Sőt anélkül is csökkene Oroszország olajexportja és kitermelése, ugyanis a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint csak áprilisban az olajtermelésének közel negyedét veszítheti el az Ukrajnával hadban álló ország.

Ennek oka, hogy Oroszország számos hagyományos vásárlója máshol keresgél, és úgy döntött, hogy nem köt új szerződést az orosz szállításokról, miközben Vlagyimir Putyin elnök agresszióját széles körben elítélik. Mások, mint például India, meredek árengedményeket kapnak.

Az ukrajnai invázió sokkolta az Európai Uniót, amely radikális változást sürget az energiapolitikában, és igyekszik csökkenteni az Oroszországtól való függőségét. Ugyanakkor Európa legnagyobb gazdasága, Németország egyelőre ellenzi az olyan szankciókat vagy politikai nyomást, amelyek teljes energiaembargót eredményeznének. Csak néhány ország – köztük az Egyesült Államok – vezetett be kifejezett importtilalmat Oroszországból.

Oroszország exportjának mintegy felét az olaj és a gáz teszi ki, és a tavalyi költségvetési bevételek mintegy 40 százalékát adta.

A TS Lombard szerint a rubel meredek leértékelődése és a kőolaj magasabb dollárárának kombinációja mégis 103 milliárd dollár többletbevételt hoz a költségvetésnek az idén.

Madina Hrusztaleva

Az orosz pénzügyminisztérium ennek egy részét a szankciók tompítására fogja felhasználni, de óvatosan, nehogy tovább szítsa az inflációt. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a szankciók tönkretehetik a gazdaság nem energetikai részét. Vagyis Oroszország még inkább az energiától fog függeni” – mondta Madina Hrusztaleva, a TS Lombard londoni elemzője.

Bár az ukrajnai háború megingatta az energiaszállításokat, az importot és a belföldi keresletet ért sokk olyan súlyos lesz, hogy a folyó fizetési mérleg a tavalyi 120 milliárd dolláros rekord után új történelmi csúcsot érhet el.

A Goldman Sachs szerint, amely szerint az orosz fizetési mérlegtöbblet idén eléri a 205 milliárd dollárt, ez elegendő lehet az orosz jegybank számára, hogy kielégítse a magánszektor devizakeresletét, és végül lehetővé tegye a tőkekontroll enyhítését.

Mivel az orosz fogyasztókat már így is sokkhatás érte az inflációtól kezdve a jövedelmek csökkenéséig, a Goldman közgazdászai az import 20 százalékos visszaesését jósolják az idén, ami kétszerese az export várható csökkenésének.

És bár az egészséges mérleg nem menti meg Oroszországot a mély recessziótól, segít fenntartani a kormányzati kiadásokat egy olyan időszakban, amikor a kormánynak nincs hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz.

A TS Lombard elemzői szerint a rubel árfolyamát most, hogy a szankciók befagyasztották a központi bank devizatartalékainak nagy részét, gyakorlatilag a jelenlegi beáramlás támasztja alá.

Oroszországnak az a képessége, hogy külföldön el tudja adni az olajat és a gázt, lehet az egyetlen dolog, ami megóvja a gazdaságot attól, hogy még súlyosabb pénzügyi összeomlásba süllyedjen.

A világ legnagyobb pénzintézeteit tömörítő IIF szerint az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által bevezetett energiaembargó a termelés több mint 20 százalékos csökkenéséhez vezetne, és az áringadozásoktól függően akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhet Oroszországnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT: emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX

A befektetői hangulat a bizonytalan nemzetközi kilátások miatt fordult kedvezőtlenre a szakértők szerint.

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A jövőt látják benne – Leginkább az ügyfélszolgálati területen nyert teret a mesterséges intelligencia

A cégek 65 százalékánál szerződést is bontottak az AI-megoldást biztosító társasággal, többnyire etikai aggályok miatt - derül ki a kutatásból.

A vizsgálat lezárult, felejtse el?

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható, mivel a fizetési terminálon már nem volt alapértelmezetten beállítva a borravaló mértéke és a fogyasztók maguk dönthetik el, hogy 0 és 20 százalék között mekkora mértékű borravalót adnak.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.