Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A szankciók fájnak, de nem tragikusak az orosz gazdaságnak
No menu items!

A szankciók fájnak, de nem tragikusak az orosz gazdaságnak

Egy esetleges energiaembargó akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhet Oroszországnak. Illusztráció: Bigstock

Bár Oroszország gazdasága az Ukrajnával vívott háború első hónapjában rengeteg nyugati szankciót kapott a nyakába, a mérleg még mindig ragyogóan alakulhat, mivel az ország néhány nagy kereskedelmi partnere egyelőre nem vezetett be embargót az orosz energiahordozókra.

A Bloomberg várakozásai szerint Oroszország az idén közel 321 milliárd dollárt fog keresni az energiaexportból, ami több mint egyharmados növekedést jelent 2021-hez képest. Emellett rekordméretű folyó fizetési mérlegtöbbletre számíthat, amely a Nemzetközi Pénzügyi Intézet szerint elérheti a 240 milliárd dollárt is.

Robin Brooks

Az orosz folyó fizetési mérleg többletének legnagyobb hajtóereje továbbra is szilárdnak tűnik. A jelenleg érvényben lévő szankciók mellett a kemény valuta jelentős beáramlása Oroszországba folytatódni látszik” – áll a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) közgazdászainak Robin Brooks által vezetett jelentésében.

Az energiaértékesítésre vonatkozó embargó esetén azonban teljesen megváltozhatnak a számok. Sőt anélkül is csökkene Oroszország olajexportja és kitermelése, ugyanis a Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint csak áprilisban az olajtermelésének közel negyedét veszítheti el az Ukrajnával hadban álló ország.

Ennek oka, hogy Oroszország számos hagyományos vásárlója máshol keresgél, és úgy döntött, hogy nem köt új szerződést az orosz szállításokról, miközben Vlagyimir Putyin elnök agresszióját széles körben elítélik. Mások, mint például India, meredek árengedményeket kapnak.

Az ukrajnai invázió sokkolta az Európai Uniót, amely radikális változást sürget az energiapolitikában, és igyekszik csökkenteni az Oroszországtól való függőségét. Ugyanakkor Európa legnagyobb gazdasága, Németország egyelőre ellenzi az olyan szankciókat vagy politikai nyomást, amelyek teljes energiaembargót eredményeznének. Csak néhány ország – köztük az Egyesült Államok – vezetett be kifejezett importtilalmat Oroszországból.

Oroszország exportjának mintegy felét az olaj és a gáz teszi ki, és a tavalyi költségvetési bevételek mintegy 40 százalékát adta.

A TS Lombard szerint a rubel meredek leértékelődése és a kőolaj magasabb dollárárának kombinációja mégis 103 milliárd dollár többletbevételt hoz a költségvetésnek az idén.

Madina Hrusztaleva

Az orosz pénzügyminisztérium ennek egy részét a szankciók tompítására fogja felhasználni, de óvatosan, nehogy tovább szítsa az inflációt. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy a szankciók tönkretehetik a gazdaság nem energetikai részét. Vagyis Oroszország még inkább az energiától fog függeni” – mondta Madina Hrusztaleva, a TS Lombard londoni elemzője.

Bár az ukrajnai háború megingatta az energiaszállításokat, az importot és a belföldi keresletet ért sokk olyan súlyos lesz, hogy a folyó fizetési mérleg a tavalyi 120 milliárd dolláros rekord után új történelmi csúcsot érhet el.

A Goldman Sachs szerint, amely szerint az orosz fizetési mérlegtöbblet idén eléri a 205 milliárd dollárt, ez elegendő lehet az orosz jegybank számára, hogy kielégítse a magánszektor devizakeresletét, és végül lehetővé tegye a tőkekontroll enyhítését.

Mivel az orosz fogyasztókat már így is sokkhatás érte az inflációtól kezdve a jövedelmek csökkenéséig, a Goldman közgazdászai az import 20 százalékos visszaesését jósolják az idén, ami kétszerese az export várható csökkenésének.

És bár az egészséges mérleg nem menti meg Oroszországot a mély recessziótól, segít fenntartani a kormányzati kiadásokat egy olyan időszakban, amikor a kormánynak nincs hozzáférése a nemzetközi tőkepiacokhoz.

A TS Lombard elemzői szerint a rubel árfolyamát most, hogy a szankciók befagyasztották a központi bank devizatartalékainak nagy részét, gyakorlatilag a jelenlegi beáramlás támasztja alá.

Oroszországnak az a képessége, hogy külföldön el tudja adni az olajat és a gázt, lehet az egyetlen dolog, ami megóvja a gazdaságot attól, hogy még súlyosabb pénzügyi összeomlásba süllyedjen.

A világ legnagyobb pénzintézeteit tömörítő IIF szerint az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok által bevezetett energiaembargó a termelés több mint 20 százalékos csökkenéséhez vezetne, és az áringadozásoktól függően akár 300 milliárd dollárnyi exportbevételbe is kerülhet Oroszországnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt a JÉGVILÁG a Nyíregyházi Állatparkban

A 10.000 évvel ezelőtti jégkorszakot valósághű mamutok, mamutcsontvázak jelzik.

Kedd éjfélig döntsünk! Ki kapja az 1+1 százalékunkat?

A személyi jövedelemadó kapcsán idén is élni lehet az öngondoskodási megtakarítási formákhoz kapcsolódó adó feletti rendelkezési jogosultsággal, amely alapján jellemzően a befizetések húsz százalékát lehet visszaigényelni.

Együttműködési megállapodás a magyar Aeroplex és a román Romaero között

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit. Az aláírási ünnepségen Demény Árpád, az ACE ügyvezető igazgatója elmondta: az ACE Európa egyik legnagyobb független repülőgép-karbantartó társasága, a legnagyobb légitársaságokkal dolgoznak együtt. Kiemelte, hogy a román partnerrel kötött megállapodás hosszú távú üzleti stratégiai céljuk megalósítását segíti. Az ACE ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy a világ repülőgépiparában jelentős verseny van, amelyben fontos értéket képvisel az eszközök, a növekedés és a stabilitás megléte. Demény Árpád az MTI kérdésére elmondta: a bukaresti bázison 2024 októberében indulna a karbantartás. Kezdetben egy termelési vonalat (egy termelési vonalon egyidejűleg egy repülőgépet fogadnak) alakítanak ki, majd ezt fejlesztenék fokozatosan öt termelési vonallá. Az ACE tájékoztatása szerint a megállapodással új karbantartó bázis jön létre az Aeroplex égisze alatt, amely lehetőséget kínál arra, hogy a társaság szolgáltatásait még szélesebb körben elérhetővé tegyék a régióban. Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. magyar vállalat, a régió legnagyobb független repülőgép műszaki központja. Fő tevékenységi köre az Airbus és Boeing típusú repülőgépek javítása és karbantartása. Az Aeroplex Budapesten és Debrecenben lát el forgalmi karbantartási tevékenységet, budapesti bázisán hangár szintű karbantartást, illetve repülőgépes berendezésjavítást végez, mintegy 18 ezer négyzetméternyi hangárban és a hozzá kapcsolódó 3,5 ezer négyzetméternyi műhelyterületen. Az ACE 2022-ben 21,6 milliárd forint árbevételt és 960 millió forint adózott eredményt ért el. A cég árbevétele 2023-ban 31,3 milliárd forintra, nyeresége 1,6 milliárd forintra emelkedett. A Romaero céget 1920-ban alapították, egykor a román védelmi és repülőgépipar legnagyobb vállalata volt, jelenleg repülőgép-karantartással foglalkozik.

A nyugati és keleti technológiák találkozóhelye lesz Magyarország

A jövő a zöldenergiáé Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint, ezért a legkorszerűbb nyugati és keleti technológiák találkozóhelyévé teszik Magyarországot.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.