Kezdőlap Pénzvilág Mit lép az EKB? Parttalan vita jön a kötvényvásárlási program kivezetéséről?
No menu items!

Mit lép az EKB? Parttalan vita jön a kötvényvásárlási program kivezetéséről?

Gyorsuló infláció és stabil gazdasági növekedés – a két ok, amiért az eurózóna egyre több állama véget vetne az EKB kötvényvásárlási programjának.Gyorsuló infláció és stabil gazdasági növekedés – a két ok, amiért az eurózóna egyre több állama véget vetne az EKB kötvényvásárlási programjának. A vita az uniós jegybankelnökök csütörtöki ülésén eszkalálódhat, ahol a vártnál nagyobb inflációra is reagálniuk kell.

Jens Weidmann is támogatja az osztrák felvetést

Miután az osztrák nemzeti bank elnöke, Robert Holzmann felvettette az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programjának (PEPP) felfüggesztését, a holland és a német jegybank vezetője, Klaas Knotés és Jens Weidmann rögtön a támogatását jelentette be. Időpontot nem neveztek meg. Elemzők szerint 2022 márciusában érhet véget a PEPP, melynek keretében az EKB tagállami állampapírokat vásárol a pénzpiacokról.

„Nem akarjuk sokkolni a piacokat, ezért fokozatosan fog kifutni a válságkezelő program” – nyugtatta a hír hallatán idegessé vált befektetőket Weidmann.

Az amerikai példa ragadós

A szigorú monetáris politikát pártoló északi államok hosszú évek után többségbe kerültek az EKB tagállami jegybankelnököket tömörítő Tanácsában. Nem kérdés, hogy a PEPP volumene jelentősen csökkeni fog. A program támogatói és haszonélvezői, a déli tagállamok már csak azért küzdenek, hogy minél lassabb legyen a csökkenés, és hogy ne álljon teljesen le a kötvényvásárlás.

Jackson Hole szabta meg az irányt Európában is

Az európai jegybankárokat a Fed bátoríthatta fel. Az amerikai jegybank elnöke, Jackson Hole nagy valószínűséget adott annak, hogy még az idén jelentősen csökkentik az amerikai állampapírok programszerű szabadpiaci felvásárlásának mértékét. Igaz, nem számszerűsítette, mekkora inflációnál és állampapírhozamnál fog a folyamat elindulni.

Valószínűségek – nyilatkozatok

A megígért fokozatosság mellett hosszú ideig tarthat a PEPP kifutása. Jelenleg Frankfurt havi 100 milliárd euró értékben vásárol a pénzpiacokon a tagországok által kibocsátott kötvényekből. Így akadályozza meg a kamatok túlzott emelkedését és ezzel az államadóság finanszírozhatatlanná válását az eurózóna legeladósodottabb tagállamaiban.

Az EKB-Tanács következő ülése szeptember 9-én lesz.

Ha a jegybankárok a harmadik negyedévben csökkenteni akarják a PEPP volumenét, dönteniük kell. A világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Goldman Sachs elemzői szerint kis mértékben, 100 milliárd euróról 85-re csökkenhet a PEPP havi volumene. A Reuter hírügynökség 42 elemző körében végzett felmérése szerint is csökkenni fog a havi keret. A többség a PEPP 10-20 milliárdra megkurtítását várja az első ütemben már ősztől.

Miután az év első hónapjaiban az EKB nem merítetti ki a PEPP adta lehetőségeket, az európai jegybankot vezető Christine Lagarde márciusban úgy nyilatkozott, hogy a második negyedévben ’lényegesen több’ állampapírt fognak vásárolni. Az ígéretet az EKB a nyári hónapokban be is váltotta. Ezért Frederik Ducrozet, a nagymúltú svájci befektetési bank, a Pictet elemzője úgy véli, a vásárlás üteme legfeljebb a második negyedévhez képest fog csökkeni. A PEPP keretének csökkentése pedig a decemberi EKB-Tanács ülésig várni kell.

Az érvek többsége a PEPP ellen szól

Christine Lagarde csak a nyáron növelte a felvásárlást

Két döntő érv szól a PEPP fékezése mellett. Egyrészt, az eurózónában az infláció elérte a célnak tartott 3 százalékot, és jóval meghaladja az év elején prognosztizált 1,9 százalékot. Ha az EKB a kötvényvásárlással továbbra is állandóan friss pénzt önt a piacokra, a kívánt szint felé fog növekedni a pénzromlás mértéke. Másrészt, a gazdaság a krónikusa refinanszírozási gondokkal küzdő déli államokban, így mérete miatt döntő jelentőségű Itáliában is nő. Több tehát az adóbevétel, van költségvetési forrás az adósságfinanszírozásra.

Axel Weber, a német jegybank korábbi elnöke az inflációs érvet különösen fontosnak tartja. Jelenleg a legnagyobb svájci bankot, az UBS-t vezető német szakember szerint „az infláció nem fog magától csökkeni, ahogy sok jegybankár hiszi, beavatkozásra van szükség”. Így látja ezt a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank vezető elemzője is. „Kizárt, hogy az EKB emeli az alapkamatot, ezért legalább csökkentenie kell a PEPP volumenét ahhoz, hogy a piacok elhiggyék, komolyan veszi az inflációs célkitűzését” – nyilatkozta Stefan Schneider a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

A Bundesbankot jelenleg vezető Wiedmann szerint jövőre Németországban és az euró-zónában is mérséklődni fog az infláció. De optimista véleményéhez hozzáteszi, hogy ehhez csökkenteni kell a PEPP volumenét.

Az infláció felpörgésében a kötvényvásárlás mellett az egyre bőkezűbben költekező háztartásoknak van nagy szerepük. Ha a munkahelybővülés és a béremelkedés trendje marad, nem fog csökkeni a fogyasztás sem, ami középtávon a magasban tarthatja a pénzromlást.

A COVID, a Damoklesz kardja

Minden elemző és jegybankár hozzáteszi a prognózisához, hogy sosem látott bizonytalanság közepette vetíti előre a 2022-es folyamatokat. Egy újabb lockdown felülírna mindent és elengedhetetlenné tenné a kötvényvásárlási program fenntartását.

„A PEPP a ’Pandemic Emergency Purchase Programme’ rövidítése, tehát a neve mutatja, hogy a pandémia nélkül elveszti a létjogosultságát” – nyilatkozta Wiedemann az FAZ-nek a COVID miatti bizonytalanság kapcsán.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európáért versengő ‘áramlatok’ – Délről is kerülik a vezetékek Ukrajnát

Az energiahordozók ára az egekbe ugrott. A Gazprom, az orosz állami energiaórás új vezetékekkel és hosszú távú szállítási szerződésekkel kerül helyzetbe Európában. A gáz egyre nagyobb része Ukrajna megkerülésével érkezik 'Nyugatra'.  A Balkánon még nem dölt el hogyan osztozhatnak a tranzitbevételeken. Több aspiráns is vállalná a régi ukrajnai szerepet - gáz ügyben.

BKK: változik a reptéri buszjárat menetrendje

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés

A szűk ellátási keresztmetszetek és a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt hathavi mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedése októberben - derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Hírek

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Őszi szünet. Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak a kisdiákok

Ismét díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják Kajla-útlevelüket és személyazonosításra alkalmas igazolványukat.

Elindult a fűtési szezon – a legtöbb helyen távfelügyelettel

Elkezdődött a fűtési időszak Budapesten, mintegy 240 ezer lakossági és 7 ezer egyéb fogyasztónál kapcsolták be a távfűtést.

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Gazdaság

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom