Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Mit lép az EKB? Parttalan vita jön a kötvényvásárlási program kivezetéséről?
No menu items!

Mit lép az EKB? Parttalan vita jön a kötvényvásárlási program kivezetéséről?

Gyorsuló infláció és stabil gazdasági növekedés – a két ok, amiért az eurózóna egyre több állama véget vetne az EKB kötvényvásárlási programjának.Gyorsuló infláció és stabil gazdasági növekedés – a két ok, amiért az eurózóna egyre több állama véget vetne az EKB kötvényvásárlási programjának. A vita az uniós jegybankelnökök csütörtöki ülésén eszkalálódhat, ahol a vártnál nagyobb inflációra is reagálniuk kell.

Jens Weidmann is támogatja az osztrák felvetést

Miután az osztrák nemzeti bank elnöke, Robert Holzmann felvettette az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programjának (PEPP) felfüggesztését, a holland és a német jegybank vezetője, Klaas Knotés és Jens Weidmann rögtön a támogatását jelentette be. Időpontot nem neveztek meg. Elemzők szerint 2022 márciusában érhet véget a PEPP, melynek keretében az EKB tagállami állampapírokat vásárol a pénzpiacokról.

„Nem akarjuk sokkolni a piacokat, ezért fokozatosan fog kifutni a válságkezelő program” – nyugtatta a hír hallatán idegessé vált befektetőket Weidmann.

Az amerikai példa ragadós

A szigorú monetáris politikát pártoló északi államok hosszú évek után többségbe kerültek az EKB tagállami jegybankelnököket tömörítő Tanácsában. Nem kérdés, hogy a PEPP volumene jelentősen csökkeni fog. A program támogatói és haszonélvezői, a déli tagállamok már csak azért küzdenek, hogy minél lassabb legyen a csökkenés, és hogy ne álljon teljesen le a kötvényvásárlás.

Jackson Hole szabta meg az irányt Európában is

Az európai jegybankárokat a Fed bátoríthatta fel. Az amerikai jegybank elnöke, Jackson Hole nagy valószínűséget adott annak, hogy még az idén jelentősen csökkentik az amerikai állampapírok programszerű szabadpiaci felvásárlásának mértékét. Igaz, nem számszerűsítette, mekkora inflációnál és állampapírhozamnál fog a folyamat elindulni.

Valószínűségek – nyilatkozatok

A megígért fokozatosság mellett hosszú ideig tarthat a PEPP kifutása. Jelenleg Frankfurt havi 100 milliárd euró értékben vásárol a pénzpiacokon a tagországok által kibocsátott kötvényekből. Így akadályozza meg a kamatok túlzott emelkedését és ezzel az államadóság finanszírozhatatlanná válását az eurózóna legeladósodottabb tagállamaiban.

Az EKB-Tanács következő ülése szeptember 9-én lesz.

Ha a jegybankárok a harmadik negyedévben csökkenteni akarják a PEPP volumenét, dönteniük kell. A világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Goldman Sachs elemzői szerint kis mértékben, 100 milliárd euróról 85-re csökkenhet a PEPP havi volumene. A Reuter hírügynökség 42 elemző körében végzett felmérése szerint is csökkenni fog a havi keret. A többség a PEPP 10-20 milliárdra megkurtítását várja az első ütemben már ősztől.

Miután az év első hónapjaiban az EKB nem merítetti ki a PEPP adta lehetőségeket, az európai jegybankot vezető Christine Lagarde márciusban úgy nyilatkozott, hogy a második negyedévben ’lényegesen több’ állampapírt fognak vásárolni. Az ígéretet az EKB a nyári hónapokban be is váltotta. Ezért Frederik Ducrozet, a nagymúltú svájci befektetési bank, a Pictet elemzője úgy véli, a vásárlás üteme legfeljebb a második negyedévhez képest fog csökkeni. A PEPP keretének csökkentése pedig a decemberi EKB-Tanács ülésig várni kell.

Az érvek többsége a PEPP ellen szól

Christine Lagarde csak a nyáron növelte a felvásárlást

Két döntő érv szól a PEPP fékezése mellett. Egyrészt, az eurózónában az infláció elérte a célnak tartott 3 százalékot, és jóval meghaladja az év elején prognosztizált 1,9 százalékot. Ha az EKB a kötvényvásárlással továbbra is állandóan friss pénzt önt a piacokra, a kívánt szint felé fog növekedni a pénzromlás mértéke. Másrészt, a gazdaság a krónikusa refinanszírozási gondokkal küzdő déli államokban, így mérete miatt döntő jelentőségű Itáliában is nő. Több tehát az adóbevétel, van költségvetési forrás az adósságfinanszírozásra.

Axel Weber, a német jegybank korábbi elnöke az inflációs érvet különösen fontosnak tartja. Jelenleg a legnagyobb svájci bankot, az UBS-t vezető német szakember szerint „az infláció nem fog magától csökkeni, ahogy sok jegybankár hiszi, beavatkozásra van szükség”. Így látja ezt a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank vezető elemzője is. „Kizárt, hogy az EKB emeli az alapkamatot, ezért legalább csökkentenie kell a PEPP volumenét ahhoz, hogy a piacok elhiggyék, komolyan veszi az inflációs célkitűzését” – nyilatkozta Stefan Schneider a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

A Bundesbankot jelenleg vezető Wiedmann szerint jövőre Németországban és az euró-zónában is mérséklődni fog az infláció. De optimista véleményéhez hozzáteszi, hogy ehhez csökkenteni kell a PEPP volumenét.

Az infláció felpörgésében a kötvényvásárlás mellett az egyre bőkezűbben költekező háztartásoknak van nagy szerepük. Ha a munkahelybővülés és a béremelkedés trendje marad, nem fog csökkeni a fogyasztás sem, ami középtávon a magasban tarthatja a pénzromlást.

A COVID, a Damoklesz kardja

Minden elemző és jegybankár hozzáteszi a prognózisához, hogy sosem látott bizonytalanság közepette vetíti előre a 2022-es folyamatokat. Egy újabb lockdown felülírna mindent és elengedhetetlenné tenné a kötvényvásárlási program fenntartását.

„A PEPP a ’Pandemic Emergency Purchase Programme’ rövidítése, tehát a neve mutatja, hogy a pandémia nélkül elveszti a létjogosultságát” – nyilatkozta Wiedemann az FAZ-nek a COVID miatti bizonytalanság kapcsán.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...