Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Mit lép az EKB? Parttalan vita jön a kötvényvásárlási program kivezetéséről?
No menu items!

Mit lép az EKB? Parttalan vita jön a kötvényvásárlási program kivezetéséről?

Gyorsuló infláció és stabil gazdasági növekedés – a két ok, amiért az eurózóna egyre több állama véget vetne az EKB kötvényvásárlási programjának.Gyorsuló infláció és stabil gazdasági növekedés – a két ok, amiért az eurózóna egyre több állama véget vetne az EKB kötvényvásárlási programjának. A vita az uniós jegybankelnökök csütörtöki ülésén eszkalálódhat, ahol a vártnál nagyobb inflációra is reagálniuk kell.

Jens Weidmann is támogatja az osztrák felvetést

Miután az osztrák nemzeti bank elnöke, Robert Holzmann felvettette az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programjának (PEPP) felfüggesztését, a holland és a német jegybank vezetője, Klaas Knotés és Jens Weidmann rögtön a támogatását jelentette be. Időpontot nem neveztek meg. Elemzők szerint 2022 márciusában érhet véget a PEPP, melynek keretében az EKB tagállami állampapírokat vásárol a pénzpiacokról.

„Nem akarjuk sokkolni a piacokat, ezért fokozatosan fog kifutni a válságkezelő program” – nyugtatta a hír hallatán idegessé vált befektetőket Weidmann.

Az amerikai példa ragadós

A szigorú monetáris politikát pártoló északi államok hosszú évek után többségbe kerültek az EKB tagállami jegybankelnököket tömörítő Tanácsában. Nem kérdés, hogy a PEPP volumene jelentősen csökkeni fog. A program támogatói és haszonélvezői, a déli tagállamok már csak azért küzdenek, hogy minél lassabb legyen a csökkenés, és hogy ne álljon teljesen le a kötvényvásárlás.

Jackson Hole szabta meg az irányt Európában is

Az európai jegybankárokat a Fed bátoríthatta fel. Az amerikai jegybank elnöke, Jackson Hole nagy valószínűséget adott annak, hogy még az idén jelentősen csökkentik az amerikai állampapírok programszerű szabadpiaci felvásárlásának mértékét. Igaz, nem számszerűsítette, mekkora inflációnál és állampapírhozamnál fog a folyamat elindulni.

Valószínűségek – nyilatkozatok

A megígért fokozatosság mellett hosszú ideig tarthat a PEPP kifutása. Jelenleg Frankfurt havi 100 milliárd euró értékben vásárol a pénzpiacokon a tagországok által kibocsátott kötvényekből. Így akadályozza meg a kamatok túlzott emelkedését és ezzel az államadóság finanszírozhatatlanná válását az eurózóna legeladósodottabb tagállamaiban.

Az EKB-Tanács következő ülése szeptember 9-én lesz.

Ha a jegybankárok a harmadik negyedévben csökkenteni akarják a PEPP volumenét, dönteniük kell. A világ egyik legnagyobb befektetési alapkezelője, a Goldman Sachs elemzői szerint kis mértékben, 100 milliárd euróról 85-re csökkenhet a PEPP havi volumene. A Reuter hírügynökség 42 elemző körében végzett felmérése szerint is csökkenni fog a havi keret. A többség a PEPP 10-20 milliárdra megkurtítását várja az első ütemben már ősztől.

Miután az év első hónapjaiban az EKB nem merítetti ki a PEPP adta lehetőségeket, az európai jegybankot vezető Christine Lagarde márciusban úgy nyilatkozott, hogy a második negyedévben ’lényegesen több’ állampapírt fognak vásárolni. Az ígéretet az EKB a nyári hónapokban be is váltotta. Ezért Frederik Ducrozet, a nagymúltú svájci befektetési bank, a Pictet elemzője úgy véli, a vásárlás üteme legfeljebb a második negyedévhez képest fog csökkeni. A PEPP keretének csökkentése pedig a decemberi EKB-Tanács ülésig várni kell.

Az érvek többsége a PEPP ellen szól

Christine Lagarde csak a nyáron növelte a felvásárlást

Két döntő érv szól a PEPP fékezése mellett. Egyrészt, az eurózónában az infláció elérte a célnak tartott 3 százalékot, és jóval meghaladja az év elején prognosztizált 1,9 százalékot. Ha az EKB a kötvényvásárlással továbbra is állandóan friss pénzt önt a piacokra, a kívánt szint felé fog növekedni a pénzromlás mértéke. Másrészt, a gazdaság a krónikusa refinanszírozási gondokkal küzdő déli államokban, így mérete miatt döntő jelentőségű Itáliában is nő. Több tehát az adóbevétel, van költségvetési forrás az adósságfinanszírozásra.

Axel Weber, a német jegybank korábbi elnöke az inflációs érvet különösen fontosnak tartja. Jelenleg a legnagyobb svájci bankot, az UBS-t vezető német szakember szerint „az infláció nem fog magától csökkeni, ahogy sok jegybankár hiszi, beavatkozásra van szükség”. Így látja ezt a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank vezető elemzője is. „Kizárt, hogy az EKB emeli az alapkamatot, ezért legalább csökkentenie kell a PEPP volumenét ahhoz, hogy a piacok elhiggyék, komolyan veszi az inflációs célkitűzését” – nyilatkozta Stefan Schneider a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

A Bundesbankot jelenleg vezető Wiedmann szerint jövőre Németországban és az euró-zónában is mérséklődni fog az infláció. De optimista véleményéhez hozzáteszi, hogy ehhez csökkenteni kell a PEPP volumenét.

Az infláció felpörgésében a kötvényvásárlás mellett az egyre bőkezűbben költekező háztartásoknak van nagy szerepük. Ha a munkahelybővülés és a béremelkedés trendje marad, nem fog csökkeni a fogyasztás sem, ami középtávon a magasban tarthatja a pénzromlást.

A COVID, a Damoklesz kardja

Minden elemző és jegybankár hozzáteszi a prognózisához, hogy sosem látott bizonytalanság közepette vetíti előre a 2022-es folyamatokat. Egy újabb lockdown felülírna mindent és elengedhetetlenné tenné a kötvényvásárlási program fenntartását.

„A PEPP a ’Pandemic Emergency Purchase Programme’ rövidítése, tehát a neve mutatja, hogy a pandémia nélkül elveszti a létjogosultságát” – nyilatkozta Wiedemann az FAZ-nek a COVID miatti bizonytalanság kapcsán.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

A McDonald's gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Európai Bizottság: uniós átlag feletti lesz az idei magyar növekedés

Oroszország Ukrajna elleni háborúja próbára teszi az Európai Unió gazdasági ellenállóképességét, így a korábbi várakozásokhoz képest az EU növekedési kilátásai várhatóan lefelé, az inflációs mutatók felfelé módosulnak. Az uniós GDP-bővülés idén várhatóan 2,7 százalék, a magyar 3,6 százalék lesz - áll az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Nem a háború aggasztja leginkább a németeket

A fogyasztói árak széles körű és nagymértékű emelkedése aggasztja leginkább a lakosságot Németországban - derül ki egy felmérésből.

Hírek

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

A McDonald's gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Szerdán újra emelkedik a benzin beszerzési ára

Szerdán csak a benzin beszerzési ára változik: bruttó 15 forinttal emelik a nagykereskedelmi árat. Ez a hagyományos 95-ös benzin kiskereskedelmi árára nem lesz hatással, viszont a prémium benzin esetében számíthatunk emelésre. 

Orosz külügy: következményei lesznek a svéd és a finn NATO-csatlakozásnak

A NATO-nak nem kellene illúziókat táplálnia azzal kapcsolatban, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik Svédországnak és Finnországnak a blokkhoz való csatlakozásába - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom